Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 9. april 2018 Dr. Majda Naji predstavila zgodbe iz Sirije

Študenti Biopsihologije so prejšnji teden spoznali, kaj pomeni živeti v vojnem stanju in kako si ljudje, kljub neznosnim življenjskim razmeram, skušajo urediti znosen vsakdan. Obiskala jih je doktorica pedagoških ved Majda Naji, ki se ukvarja s področjem vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj ter globalnim izobraževanjem. Namen obiska na UP FAMNIT je bil predstavitev normalizacije vojnega stanja, s katerim se morajo ljudje žal soočati v številnih državah, med drugimi tudi v Siriji, kamor se dr. Naji z možem zdravnikom redno vrača dvakrat letno. S tem je tudi edina Slovenka, ki Damask obiskuje tudi v času vojne, saj jo na sirsko glavno mesto vežejo sorodstvene vezi in ga zato doživlja kot drugo domovino.

Gostujoča predavateljica je svoj poseg začela z degustacijo tipične sirske jedi, po kateri domačini segajo tako za zajtrk kot tudi za večerjo: kruh najprej pomočijo v olje in nato v zatar –mešanico začimb iz Damaska, ki pričara vonj in vzdušje sirskega glavnega mesta.

 

Sirija je od začetka vojne leta 2011 dejansko popolnoma otrpnila v prostoru in času. Dr. Naji zato predstavlja po Sloveniji zbrane zgodbe ljudi z namenom, da javnost približa drugačno predstavo o vojni, ki jo spremljamo zgolj preko medijev. Država je izjemno prizadeta, njeni prebivalci pa si želijo le miru ter zato poskušajo kljub neurejenemu stanju živeti čim bolj normalno. To pa še zdaleč ni enostavno: elektriko imajo na voljo le štiri ure dnevno, povsod pa je čutiti vseprisoten strah pred smrtjo – kadarkoli lahko namreč prileti raketa in pokonča življenje kogarkoli. Vendar domačini skušajo vse to odmisliti z namenom, da se lahko vsaj približajo urejenemu in sproščenemu življenju. V mestu je tudi veliko beguncev, ki so v Damask prebežali zaradi nevzdržnih razmer v drugih predelih države. Tudi med njimi je opaziti dve popolnoma nasprotujoči si skrajnosti: na eni strani so zelo bogati begunci, ki živijo v hotelih, na drugi pa revni begunci, ki so si življenje ustvarili na ulici.

Vsakdan prebivalcev sirskega glavnega mesta je predavateljica približala s tremi življenjskimi zgodbami domačinov, ki jih je tudi osebno spoznala. Ob vsemu hudemu pa je opazna moč in volja naroda po preživetju in takšni trenutki dr. Naji vsakič ogrejejo srce.