Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 9. april 2018 Pomlad prinesla še en uspešen Famnitov matematični dan

V petek, 6. aprila 2018, je na Famnitu potekal 11. Famnitov matematični dan. Tradicionalnega dogodka se je tokrat  udeležilo 63 učencev iz OŠ Solkan, OŠ Ivana Roba Šempeter in OŠ Janka Glazerja Ruše, ki so fakulteto napolnili s prijetnim spomladanskim vzdušjem.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.
Mladi matematični navdušenci so se najprej, pod vodstvom asist. Ane Zalokar, seznanili z osnovnimi pojmi iz verjetnosti. Predelali so slučajne procese, ki se imenujejo markovske verige, in spoznali njihovo lastnost »pozabljanja«. S pomočjo igranja namizne igre Kače in lestve pa so računali razne verjetnosti in povprečno število korakov, ki jih potrebujemo, da igro dokončamo. Nato jim je dr. Nino Bašić odprl vrata v svet nanotehnologije, ki je v zadnjem času zelo vroče področje biokemije. Na poljuden način je predstavil rezultate raziskav skupine slovenskih kemikov in matematikov, ki bi lahko vodili do pomembnega razvoja v medicini.

 

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce in dva za srednješolce, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje ter dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!