Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. oktober 2013 Za nami je drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

 

V sredo, 23. oktobra 2013 je na UP FAMNIT potekalo drugo predavanje petega cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu,
FAMNITovi Izleti v matematično vesolje ( http://izleti.famnit.upr.si/ ) .

Dr. Matjaž Konvalinka , docent z Oddelka za matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je predaval o Catalanovih številih , enem najpomembnejših kombinatoričnih zaporedij. Catalanova števila so uporabna za preštevanja Dyckovih poti, polnih binarnih dreves, triangulacij mnogokotnikov in postavitev oklepajev, pa tudi izven matematike, npr. za računanje števila vseh možnih načinov zlaganja nogavic.


doc. dr. Matjaž Konvalinka

Predavanje je bilo zelo dobro obiskano, med drugim so se ga udeležili dijaki srednjih šol iz Nove Gorice.

Naslednje predavanje Izletov bo na vrsti v sredo, 20. novembra 2013, ko bo mag. Rado Pezdir predaval o uporabi matematike v borznih strategijah .

Več o Famnitovih izletih lahko najdete na: http://izleti.famnit.upr.si/ .

Vabljeni k ogledu >>fotogalerije>>.


ponedeljek, 28. oktober 2013 Delavnica "Izpolnjevanje vloge za certifikat Europsy" v Kopru

V nadaljevanju posredujemo informacijo Društva psihologov Slovenije (DPS) o organizaciji izobraževanja o certifikatu EuroPsy in pripravi na izpolnjevanje vloge za pridobitev tega certifikata. 

Kraj izvedbe

Priprava bo potekala v četrtek7. 11. 2013, s pričetkom ob 16:30, v Veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma Koper (Cankarjeva 5, Koper).

Več o izobraževanju

Vlasta Zabukovec, članica Evropskega odbora za podeljevanje certifikata EuroPsy, in Anja Podlesek, predsednica Nacionalnega odbora za podeljevanje EuroPsy, bosta v prvem delu srečanja predstavili certifikat EuroPsy. V drugem delu bo sledila razlaga, kako izpolniti vlogo za pridobitev certifikata, z nasveti, izkušnjami in primeri dobre prakse.

Priprava je namenjena vsem psihologom in psihologinjam, ki nameravajo zaprositi za certifikat, bodisi po rednem postopku bodisi po postopku, ki velja v prehodnem obdobju. (V prehodnem obdobju, ki bo trajalo do konca marca 2015, lahko za certifikat po posebnih pogojih zaprosijo univ. dipl. psih., ki bodo imeli do marca 2017 vsaj tri leta izkušenj s samostojnim opravljanjem psihološke dejavnosti.) 
Delavnica je prav tako namenjena vsem, ki želite o samem certifikatu izvedeti več informacij.

Udeleženci naj po možnosti s seboj prinesejo obrazce, ki so sestavni del vloge za certifikat EuroPsy in jih najdejo na spletni strani www.europsy.si (oz. neposredno na http://www.europsy.si/index.php/pridobi-europsy/obrazci-test/2-obrazci.html; za prehodno obdobje obrazci A, C in F; za redni postoper A, B in C).Obrazce naj pred delavnicami pregledajo in pripravijo vprašanja.

Kako se lahko prijavim?

Udeležba na pripravi je brezplačna. Prijavite se lahko preko spletne ankete (klikni)
Pohitite s prijavo, število mest je omenjeno.

Ker je certifikat EuroPsy namenjen vsem psihologom, vas vljudno prosimo, da o srečanju obvestite tudi svoje kolege psihologe, ki niso včlanjeni v Društvo psihologov Slovenije.

Za vsa dodatna vprašanja nam pišite na dps.izobrazevanja@gmail.com

 


petek, 25. oktober 2013 Uvodne delavnice za bruce

Za lažji vstop v samostojno študijsko in raziskovalno delo so v sredo, 23. oktobra in četrtek, 24. oktobra tudi letos potekale uvodne delavnice za študente prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov v sklopu Uvodnih delavnic za bruce, kjer so bile predstavljene uporabne informacije s področja študija, od seznanitve z številnimi pravilniki, ki urejajo dolžnosti in pravice študentov do odgovorov na praktična vprašanja povezana z študijem: Kako in kdaj se prijaviti na izpit?, Kje bodo objavljeni izpitni roki? Kje pridobim več informacij o pravilih fakultete, o dogodkih na fakulteti? Na koga se lahko obrnem za vprašanja v zvezi s študijem?

V sklopu delavnice so bila študentom predstavljena zlata pravila knjižnice ter podane osnovne informacije o delovanju knjižnice in knjižničnega informacijskega sistema (Cobiss). Nadalje so študenti izvedeli več o možnostih in prednosti mednarodnih izmenjav v času študija, še posebej preko programa Erasmus.


torek, 22. oktober 2013 Ekipa StackOverflow je prvak UP na tekmovanju Univerzitetni programerski maraton

V soboto 19. oktobra 2013 je v Ljubljani potekalo finale tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM). Finala so se udeležile le najboljše ekipe iz posameznih univerz.
Ekipa StackOverflow iz UP FAMNIT, v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar, je postala prvak UP in hkrati, med vsemi 49 sodelujočimi ekipami, zasedla 15 mesto na državni ravni.
Sredi novembra bodo prvaki sodelovali na evropskem tekmovanju v Krakowu na Poljskem.

Našim prvakom iskreno čestitamo!

Spletna stran tekmovanja je http://tekmovanja.acm.si/upm


ponedeljek, 21. oktober 2013 Rektor Univerze na Primorskem promoviral dvanajst doktorjev znanosti

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je v četrtek 17.10.2013 na slovesnem dogodku v Pretorski palači v Kopru promoviral dvanajst  doktorandov v doktorje znanosti.  


Foto: Mirella Baruca

Doktorja znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP sta postala dr. Staš Bevc , ki je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom  »Razvoj računalniških orodij za molekularno modeliranje« in dr. Jurij Kovič , ki je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih«.

Staš Bevc se je rodil leta 1982 v Kopru. Po končani splošni gimnaziji se je vpisal na Univerzo na Primorskem na Pedagoško fakulteto, smer matematika in računalništvo, kjer je leta 2006 diplomiral iz teme uporabe videokonferenc kot učno tehnologijo v e-okolju.
Po diplomiranju se je tudi zaposlil na Pedagoški fakulteti kot sistemski administrator in sodeloval v projektu "Partnerstvo III" kot razvijalec portfolio modula spletnega orodja za e-izobraževanje Moodle. Sodeloval je tudi pri izdelavi programa za virtualno poslovanje VIRBUS (virtual business) v okviru Leonardo da Vinci projekta.
Leta 2006 se je vpisal na magistrski študij računalništva in informatike na Univerzi na Primorskem na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Leta 2009 je magistriral na temo izdelave podatkovnih struktur za obdelavo podatkov strukturiranih v pod- in nadmnožicah. V času magistrskega študija je delal na fakulteti, kot asistent za računalniške predmete.
Na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je študij istega leta nadaljeval z vpisom na doktorat ter se zaposlil na Kemijskem Inštitutu kot mladi raziskovalec.
Letos je pod mentorstvom prof. dr. Mateja Praprotnika in somentorstvom prof. dr. Dušanke Janežič zaključil doktorsko disertacijo z naslovom „Razvoj računalniških orodij za molekularno modeliranje“ in jo 17. septembra zagovarjal ter doktoriral. Trenutno je zaposlen na Kemijskem Inštitutu, kjer dela na področju računsko intenzivnih metod ter razvija računalniška orodja za molekularno modeliranje. 

Kratek povzetek vsebine doktorske disertacije:  Doktorska disertacija obravnava izdelavo računalniških orodij za molekularno modeliranje. Ukvarja se z dvema področjema, in sicer s simulacijo molekulske dinamike ter encimsko kinetiko.
Avtor razvije vzporedno večskalno metodo, ki omogoča sklopitev dveh opisov sistema različne ločljivosti v eni sami simulaciji. Metodo vgradi v sodoben programski paket za simulacijo molekulske dinamike ter jo preizkusi na raztopini soli v vodi, ki velja za eno najpomembnejših topil v simulacijah bioloških sistemov. Vpelje splošno uporaben pristop, ki služi kot temelj nadaljnjih večskalnih bioloških simulacij. Za raziskave na področju encimske kinetike avtor razvije spletno orodje, ki omogoča, da zapletene reakcijske mehanizme predstavimo s shemami, ki jih izdelamo z miško. Iz shem se samodejno izdelajo diferencialne enačbe, ki opisujejo potek encimske reakcije. Orodje bistveno olajša študij kinetike encimov. Ročna izdelava diferencialnih enačb je sicer zelo nadležen postopek, zlasti ker moramo pri obravnavi upoštevati več možnih poti in za vsako od njih izdelati svoj kinetični model. Orodje uspešno preizkusi na treh realnih bioloških sistemih. Novo razvita orodja znatno prispevajo k študiji kompleksnih molekularnih sistemov s pomočjo računalniškega modeliranja in s tem k razvoju različnih področij naravoslovnih ved.


Foto:Mirella Baruca

Jurij Kovič se je rodil 1960 v Ljubljani. Že v osnovni šoli in med obiskovanjem Poljanske gimnazije, ki jo zaključil z odličnim uspehom, pa tudi kot študent matematike, je uspešno nastopal na državnih matematičnih tekmovanjih.
Na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani je leta 1985 diplomiral na teoretični smeri matematike. Na isti fakulteti je leta 1993 zaključil magistrski študij iz matematike.
Več let je poučeval matematiko na srednji šoli in gimnaziji ter vodil vaje iz matematike na različnih fakultetah v Ljubljani. Leta 2000 je v okviru Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije izdal knjigo matematičnih problemov za srednješolce »Znate rešiti sami?«
Leta 2008 se je vpisal na Univerzo na Primorskem na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Letos je pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega zaključil doktorsko disertacijo z naslovom „Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih“ in jo 14. maja zagovarjal ter doktoriral.
V času študija je objavil tri znanstvene članke v mednarodnih matematičnih revijah, dva samostojna članka ter en skupni članek pa so sprejeti v objavo.

Kratek povzetek vsebine doktorske disertacije:
Grafe praporov in simetrijske grafe, ki so jih odkrili okrog leta 1980, so doslej uporabljali predvsem za klasifikacijo zemljevidov − to je grafov, celično vloženih v kompaktne ploskve. Namen doktorske disertacije je prikazati nekaj razširitev njihove uporabe, in sicer pri poliedrih in molekulah, pa tudi pri hiperzemljevidih in konfiguracijah ter sfernih poliedrih in sfernih molekulah.
Disertacija obsega 121 strani in je razdeljena na tri dele.
V prvem delu, ki je posvečen uporabi simetrijskih grafov pri poliedrih, so s pomočjo geometrijskih in algebraičnih metod določeni simetrijski grafi vseh 75-ih uniformnih poliedrov, pa tudi število orbit praporov vseh 92-ih Johnsonovih teles. Dobljeni rezultati so potrdili temeljno hipotezo (oblikovano ob določitvi simetrijskih grafov 5-ih platonskih in 13-ih arhimedskih teles), da imajo uniformni poliedri z istim ogliščnim tipom izomorfne simetrijske grafe. Omogočili so tudi klasifikacijo konveksnih poliedrov z regularnimi poligonskimi ali zvezdastimi lici na osnovi njihovih simetrijskih grafov ter karakterizacijo teh poliedrov z minimalnim številom parametrov.
V drugem delu disertacije, ki se navezuje na področje matematične kemije, konkretno na benzenoidne ogljikovodike, so na podoben način klasificirane ravninske molekule, sestavljene iz pravilnih šestkotniških gradnikov. Vpeljano je tudi orodje za opisovanje simetrij teh molekul, t.i. »simetrijska koda«, ki podrobneje klasificira različne tipe simetrij teh molekul.
V tretjem delu disertacije je pojem simetrijskih grafov razširjen na hiperzemljevide in geometrijske konfiguracije, nazadnje pa tudi na sferne poliedre in sferne molekule. S pomočjo simetrijskih grafov je npr. dokazano, da so določeni razredi sfernih poliedrov, katerih lica so pravilni sferični mnogokotniki, končni, kar bo omogočilo njihovo postopno klasifikacijo.
Disertacija, s področja katere sta že objavljena dva članka v mednarodnih revijah, trije pa so bili sprejeti v objavo, tako povezuje »teoretično« in »uporabno« matematiko in predstavlja most od preteklih uporab simetrijskih grafov prek sedanjih k prihodnjim.

V nadaljevanju objavljamo imena promoviranih doktorjev znanosti 2013:

  • dr. Jurij Kovič, UP FAMNIT,
  • dr. Staš Bevc, UP FAMNIT,
  • dr. Jasna Auer  Antončič, UP FM,
  • dr. Sergej Gričar, UP FM,
  • dr. Damijan Koletnik, UP FM,
  • dr. Jure Ramšak, UP FHŠ,
  • dr. Lenka Saveljič  Bulatovič, UP FHŠ,
  • dr. Benjamin Lesjak, UP FM,
  • dr. Klara Šumenjak, UP  FHŠ,
  • dr. Sandra Kadum Bošnjak, UP PEF, 
  • dr. Katarina Šmid, UP  FHŠ,
  • dr. Ines Beguš, UP  FHŠ.

Slovesno promoviranim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in jim želimo nadaljnjih osebnih in poslovnih uspehov.


ponedeljek, 21. oktober 2013 Uspešen zagovor doktorske disertacije Ademirja Hujdurovića

Danes je Ademir Hujdurović, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov (Algebraic Aspects of Graph Theory), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.
 


Komisija za zagovor v sestavi izr. prof. dr. Štefka Miklaviča, doc. dr. Primoža Šparla in izr. prof. dr. Istvana Kovacsa, je ocenila, da je študent Ademir Hujdurović doktorsko disetacijo uspešno zagovarjal.

Na fotografiji z leve: izr. prof. dr. Štefko Miklavič, Ademir Hujdurović, izr. prof. dr. Istvan Kovacs,
doc. dr. Primož Šparl, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in prof. dr. Dragan Marušič.

Ademirju Hujduroviću iskreno čestitamo!

***

Ademir Hujdurović se je tako kot sedmi pridružil doktorandom, ki so doktorirali pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča.


nedelja, 20. oktober 2013 Uspešno zaključena mednarodna delavnica

V petek, 18. oktobra 2013 se je uspešno zaključila mednarodna delavnica Joint conference of COST FP0904 and FP1006, Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance na Rogli. Srečanje je privabilo številne vodilne znanstvenike s področja kot tudi perspektivne mlade doktorske in podoktorske študente s celega sveta.

Podatki o delavnici:

Naslov / Title

Joint conference of COST FP0904 and FP1006, Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance

Trajanje / Duration

16/10/2013 to 18/10/2013

Kraj / Location

Hotel Rogla and Hotel Planja, Rogla, Slovenia

Spletna stran / Web page

http://www.cost-fp0904.ahb.bfh.ch/cost/en/Events/Conferences/JointConference_Oct13_Slovenia.htm

# udeležencev / # participants

68 (11 domestic, 57 foreign)

# vabljenih predavateljev / # invited speakers

2 (Frederick A. Kamke, Oregon State University, USA; Scott Renneckar, Virginia Tech, USA)

# referatov / # presentations

36

Države udeležencev / Countries

27 (Austria, Belgium, Canada, Croatia, Denmark, Finland, France, Germany, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, The Netherlands, Turkey, United Kingdom, United States of America)

Organizatorji / Organizers

University of Primorska, Andrej Marušič Institute
University of Ljubljana, Biotechnical Faculty

Znanstveni odbor / Scientific committee

Parviz Navi, Stephanie Wieland, Dennis Jones, Lone Ross Gobakken, Mark Hughes, Lennert Salmen, Peer Haller, Gerhard Gruell, Holger Militz, Electra Papadopoulou, Graham Ormondroyd, Jakub Sandak, Sergej Medved, Andreja Kutnar

Organizacijski odbor / Organization committee

Sergej Medved (UL BF), Andreja Kutnar (UP IAM & UP FAMNIT), Michael Burnard (UP IAM & UP FAMNIT)


petek, 18. oktober 2013 Obisk študentov skupnega interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti iz Univerze v Ljubljani na UP FAMNIT

Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom

" Self-fullfiling prophecy as proces of social construction of reality ",

ki bo potekalo v soboto 19. oktobra 2013 od 11.30 do 13.30 ure
v Veliki predavalnici UP FAMNIT, na Glagoljaški 8, v Kopru.

Predavanje bo v sklopu obiska tujih študentov skupnega interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti iz Univerze v Ljubljani izvedla Simona Gomboc, univ. dipl. psih, asistentka iz Oddelka za Psihologijo, ki se raziskovalno ukvarja z implikacijami razumevanja pojava samouresničujoče se prerokbe kot procesa inovacije socialne resničnosti.

Skupni interdisciplinarni magistrski študijski program Kognitivne znanosti, se izvaja na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Medicinski fakulteti, Filozofski fakulteti in Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

V študijskem letu 2013/14 je zimski semester magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti namenjen tudi raziskovanju področja Konstrukcije resničnosti (Construction of reality ), kar se navezuje na raziskovalne interese asist. Simone Gomboc.


petek, 18. oktober 2013 Študenti UP FAMNIT zmagovalci Čiste desetke 2013

V sredo, 16. oktobra 2013, na Rektorjev (predavanj prost) dan, se je v Areni Bonifika, odvijala že 16. tradicionalna športno-zabavna prireditev Čista desetka. Udeležilo se je je okrog 200 študentov Univerze na Primorskem, ki so se pomerili v desetih športnih in ostalih zabavnih disciplinah.

Na letošnji Čisti desetki so študenti UP FAMNITa v skupnem seštevku dosegli prvo mesto z osvojenimi 98. točkami, drugi so bili študenti UP FTŠ-Turistice z osvojenimi 78 točkami in tretji študenti UP PEF s 40 točkami.
Študenti UP FAMNITa so nastopali v vseh disciplinah in dosegli naslednje uvrstitve:

- košarka – 1. mesto;
- odbojka – 2. mesto;
- namizni tenis moški – 1. mesto;
- keglanje moški – 1., 2. in 3. mesto;
- keglanje ženske – 1. in 2. mesto;
- kalčeto (namizni nogomet) – 3. mesto;
- briškola – 1., 2. in 3. mesto;
- twister – 2. in 3. mesto;
- pikado ženske – 1. in 3. mesto;
- štafeta v pretakanju bevande – 2. mesto.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Dogodek, ki sta ga organizirala Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) je potekal v Areni Bonifika, kjer ga je slavnostno odprla prorektorica za študijske zadeve Univerze na Primorskem, dr. Nadja Plazar.

Prilagamo nekaj fotografij, več si jih lahko ogledate v fotogaleriji.

 


sreda, 16. oktober 2013 Vabljeno predavanje doc. dr. Davida Kerrja iz »School of Psychological Science« na Oregon State University, ZDA

Vljudno vabljeni na predavanje "O preprečevanju samomora med mladimi",
doc. dr. Davida Kerrja iz
»School of Psychological Science« na Oregon State University, ZDA,

ki bo v četrtek, 17. oktobra 2013 od 11.00 do 12.30 ure
v Veliki predavalnici v Dijaškem in študentskem domu Koper,
na Cankarjevi 5 (DŠD-P-VP).

Dr. Kerr bo v sklopu predmeta Psihološki praktikum, predaval o svojem delu, natančneje o projektu, ki je obravnaval preprečevanje samomora med mladimi.

Kratka predstavitev avtorja:

Dr. David Kerr je docent na Oregon State University, ZDA  ter raziskovalec na Oregon Social Learning Center, ZDA. Ukvarja se z raziskovanjem razvoja depresije, preprečevanja samomora med mladostniki in tveganega spolnega vedenja.

Objavljal je članke na številnih področjih:
- medgeneracijski prenos antisocialnega vedenja,
- slabo starševstvo,
- interakcija genom-okolje,
- preventiva nosečnosti,
- potek samomorilnih misli in vedenja na kliničnem in splošnem vzorcu.

Je prejemnik številnih nagrad in je član strokovnih združenj (Ameriško združenje za suicidologijo, Ameriško psihološko društvo itd.).


sreda, 16. oktober 2013 Vabljeni na 2. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

   

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Pred nami je drugo predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom Catalanova števila , ki bo potekalo

v sredo 23. oktobra 2013 ob 18h ,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Matjaž Konvalinka (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko) predaval o enem najpomembnejših kombinatoričnih zaporedij. Catalanova števila (1, 1, 2, 5, 14, 42, 132,...) se imenujejo po belgijskem matematiku Catalanu in jih je prvi opisal znameniti matematik Leohnard Euler v 18. stoletju. Na predavanju bomo povedali nekaj o zgodovini Catalanovih števil, spoznali formulo zanje in opisali nekaj struktur, ki jih štejejo, npr. triangulacije mnogokotnika, pravilne postavitve oklepajev in Dyckove poti.

Dr. Matjaž Konvalinka je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, doktoriral pa leta 2008 na na ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Je docent na Oddelku za matematiko na Fakultete za matematiko in fiziko, ukvarja pa se z algebraično in preštevalno kombinatoriko. Leta 2012 mu je Univerza v Ljubljani podelila Svečano listino mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke .

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT


torek, 15. oktober 2013 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Ademirja Hujdurovića

 

Ademir Hujdurović, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov (Algebraic Aspects of Graph Theory), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 21. 10. 2013, ob 10:00 uri v predavalnici fakultete Muzejski 2 (Muzejski trg 7, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 14. oktober 2013 Obvestilo o novi lokaciji knjižnice TeMeNa

Uporabnike obveščamo, da se je knjižnica TeMeNa preselila v nove prostore na Kidričevo ulico 14 (bivši prostori poslovalnice Banke Koper).

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 14. oktober 2013 Rektor UP sprejel tuje študente z UP FAMNITa

V petek 11. oktobra je rektor UP sprejel sedem tujih študentov, ki na UP FAMNIT prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Belorusije. Gre za odlične dijake, ki so se vpisali na dodiplomski program Matematika.

Ivan Bartulovič, Vladan Jovičić, Elvir Merulić, Luka Pavlović, Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Soludukhin so prijazno stopili pred objektiv. Med sproščenim klepetom smo ugotovili, da jim slovenščina ne bo povzročala preglavic, sicer pa bodo med študijem uporabljali tudi angleščino.

Uspešno študijsko leto jim želimo!





ponedeljek, 14. oktober 2013 Uspešno se je zaključila mednarodna konferenca MATCOS-13


V petek 11. oktobra se je zaključila dvodnevna mednarodna konferenca Middle-European  Conference on Applied Theoretical Computer Science - MATCOS-13, v organizaciji UP IAM in UP FAMNIT.

Svečana otvoritev je potekala v četrtek, 10. oktobra, ko sta prisotne pozdravila prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Sledilo je plenarno predavanje z naslovom "Two-Dimensional Packing Problems in Telecommunications" keynote govorca z Univerze v Bolonji prof. Silvana Martella (School of Engineering).

Na letošnjem MATCOSU-13 so si organizatorji zastavili dva osnovna cilja:
1) predstaviti ideje in rešitve s področja teoretičnega računalništva, ki so neposredno uporabljene v realnih aplikacijah,
2) predstaviti na plodnih idejah temelječe teoretične rezultate, ki bi se lahko v bodoče uporabili pri reševanju praktičnih težav.

Konferenca je potekala v dveh delih, prvi dan je bilo v študentki sekciji predstavljenih 12 člankov, v drugem delu konference pa je svoje znanstvene dosežke predstavilo 14 raziskovalcev.

Organizatorji so s potekom letošnje konference zelo zadovoljni, saj je bila vsebinsko izredno kakovostna.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, več fotografij je na voljo v FOTOGALERIJI.


.
..
 


petek, 11. oktober 2013 Prof. dr. Dušanka Janežič med raziskovalci z izjemnimi znanstvenimi dosežki na področju naravoslovno–matematičnih ved v letu 2012

Prof. dr. Dušanka Janežič, raziskovalka in profesorica na UP FAMNIT, je med raziskovalci z izjemnimi znanstvenimi dosežki na področju naravoslovno–matematičnih ved v letu 2012, in sicer na ožjem področju računsko intenzivnih metod in aplikacij, z dosežkom »ProBiS-2012: Spletni strežnik in spletne storitve za napovedovanje strukturno podobnih proteinskih vezavnih mest«.

Sodelavci UP FAMNIT prof. dr. Dušanki Janežič iskreno čestitamo!

Predstavitve izjemnih znanstvenih dosežkov 2012 je serija dogodkov, ki jih organizira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) v sodelovanju z raziskovalnimi organizacijami. Gre za predstavitev dosežkov po izboru posameznih znanstvenoraziskovalnih svetov ved ARRS.

Predstavitve znanstvenih dosežkov omogočajo vpogled v delo slovenskih znanstvenic in znanstvenikov in zajemajo bistvene znanstvene rezultate. Namenjene so različnim javnostim: strokovni in laični, znanstveni in gospodarski.

Predstavitev izjemnih znanstvenih dosežkov za področje naravoslovno-matematičnih ved bo potekalo 14. oktobra 2013 na Institutu "Jožef Stefan".

Več informacij:
http://www.arrs.gov.si/sl/dogodki/13/znanstveni-dosezki.asp


četrtek, 10. oktober 2013 Vabljeni na ogled razstave »Od atoma do ekosistemov«

V pritličju stavbe na Kettejevi 1 so sodelavci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT pripravili manjšo razstavo, ki so jo naslovili Od atoma do ekosistemov.

Razstava povzema vsebine, ki jih študenti obravnavajo v okviru študijskih programov naravoslovja. V štirih vitrinah so nazorno razstavljeni predmeti, ki prikazujejo vsebine iz kemije, botanike, zoologije in varstva narave. Predstavljen je del botanične in zoološke zbirke, ki ima tako pedagoško kot tudi raziskovalno vrednost. Poleg predstavitve najbolj problematičnih invazivnih rastlinskih vrst si lahko v botanični vitrini obiskovalci ogledajo material, ki ga študenti spoznavajo pri predmetih Splošna botanika in Sistematska botanika, ter rastlinski material, na katerem raziskovalno delajo sodelavci Oddelka za biodiverziteto. V zoološki vitrini je predstavljen del entomološke zbirke in material, ki ga študenti spoznavajo pri predmetu Sistematska zoologija. V samostojni vitrini so razstavljeni modeli, ki predstavljajo mikroskopsko sestavo organizmov, torej strukture od molekule do celice. Četrta vitrina pa nazorno predstavlja največje aktualne  grožnje biodiverziteti.

Oprema je bila kupljena v okviru projekta BioDiNet – mreža za varovanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

.
.
.
.


torek, 8. oktober 2013 10. in 11. oktobra poteka v Kopru mednarodna konferenca MATCOS–13

 

V četrtek, 10. in v petek, 11. oktobra 2013 bo v Kopru potekala mednarodna konferenca Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science (MATCOS). Organizatorja konference sta Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem in UP FAMNIT.

Svečana otvoritev mednarodne konference bo v četrtek, 10. oktobra 2013 ob 14.00 uri v središču Rotunda, ko bosta prisotne pozdravila prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Sledilo bo plenarno predavanje z naslovom "Two-Dimensional Packing Problems in Telecommunications" letošnjega keynote govorca z Univerze v Bolonji prof. Silvana Martella (School of Engineering).

Več informacij o programu konference in udeležencih je dostopnih na spletni strani konference: http://matcos.iam.upr.si/en/

 


torek, 8. oktober 2013 Vabilo slovenskim znanstvenikom, ki delujejo v tujini

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) skupaj z Inštitutom Andrej Marušič (UP IAM) trajno vabi k različnim oblikam raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja slovenske znanstvenike, ki delujejo v tujini in si želijo sodelovati s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami oziroma se vrniti v Slovenijo.

UP FAMNIT in UP IAM želita uveljavljenim slovenskim znanstvenikom, ki so priložnost za svoj razvoj dobili v tujini, s to gesto ponuditi možnost, da svoje znanje z omenjenih področij prenesejo tudi v Slovenijo.

Delovna mesta, ki so na voljo, so predvsem s področja matematike, matematike v ekonomiji in financah, računalništva in informatike, bioinformatike, biopsihologije ter naravoslovja.

Zainteresirane vabimo, da svoj interes za sodelovanje pa tudi vsa vprašanja naslovijo na dekana UP FAMNIT izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića (ademir.hujdurovic@upr.si) ali na e-naslov UP IAM info@iam.upr.si, oziroma na naslova fakultete/inštituta:

UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper
Tel.: (+386 5) 611-75-70
Fax: (+386 5) 611-75-71

UP IAM, Muzejski trg 2, 6000 Koper

Veselimo se sodelovanja z Vami!


petek, 4. oktober 2013 Prvo predavanje Famnitovih bioloških večerov odpade

Obveščamo vas, da bo prvo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, z naslovom "Varstvo potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane", ki je bilo napovedano za ponedeljek, 7.10.2013, ob 18.00 uri, premeščeno. Nadomestni datum bo v kratkem objavljen na spletni strani.


petek, 4. oktober 2013 Še nekaj dni do mednarodne konference "Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance"

Mednarodna konferenca Joint Conference FP0904 and FP1006: "Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance"
bo potekala od 16. do 18. oktobra 2013, v Hotelu Planja na Rogli, Slovenija.

Več informacij lahko najdete prek  povezave  >>
in na priloženem LETAKU.


petek, 4. oktober 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. oktobra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Tine Šukljan

Naslov: Comparison between a cache-oblivious range query data structure and a quadtree

Povzetek:
After the introduction of the cache-oblivious model by Frigo et al. in 1999, a lot of research has been done about data structures that work well in multi-level memory hierarchies. Range reporting, as one of the fundamental problem in computational geometry, received a lot of attention. As there was a lot of research done in this area, there are very little implementation and comparisons between cache-oblivious and ”non”-cache-oblivious data structures.
In this article we implemented one of the cache-oblivious data structure for range queries and compared it with the quadtree. The results show, that the cache-oblivious data structure answers the queries much faster, but at the expense of bigger space consumption.

Vabljeni!


petek, 4. oktober 2013 Uvodno druženje med študenti in zaposlenimi - BOWLING

Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT) tudi letos organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. Srečanje bo potekalo v četrtek, 10. 10. 2013 med 20:00 in 23.00Planetu Tuš v Kopru.

Zbor bo ob 19.45 na bowlingu Planeta Tuš Koper.

 Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Vljudno vabljeni!


Študentski pozdrav,
ŠS UP FAMNIT


torek, 1. oktober 2013 Tretji prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje v študijskem letu 2013/2014

 

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v tretjem prijavnem roku, ki traja od 1. do 5.10.2013, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 37 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Matematika,
  • 28 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 24 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Računalništvo in informatika,
  • 19 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Bioinformatika,
  • 8 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Biodiverziteta,
  • 13 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 2 vpisni mesti za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Biopsihologija,
  • 3 vpisna mesta za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Aplikativna kineziologija.

 Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.
Prijavo za vpis z dokumentacijo (overjene fotokopije zaključnih srednješolskih spričeval in spričeval 3. in 4. letnika) oddajo kandidati do vključno 4.10.2013 do 11. ure v Referat za študente UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper oz. pošljejo na naslov: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (Vpis – tretji rok), Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Če bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih vpisnih mest, bo izveden izbirni postopek skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.
Vsi prijavljeni kandidati bodo po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa tudi vabilo k vpisu. Vpis sprejetih kandidatov bo potekal do 10.10.2013.

Prijavni obrazec in več informacij na strani Bodoči študenti / Prijava in vpis: http://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-in-vpis


torek, 1. oktober 2013 Sprejeli smo brucke in bruce v študijskem letu 2013/14

 

Danes, 1. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli skoraj 200 bruck in brucev, ki so se v študijskem letu 2013/14 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Sprejem se je pričel ob 9:30. Brucke in bruce ter učitelje in sodelavce fakultete, ki so se pridružili dogodku, je pozdravila dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar, ki je bodoče študente seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Bodoči študenti so nato prisluhnili zanimivemu predavanju "Samoregulacija - temeljna veščina za 21. stoletje"; predaval je dr. Bogdan Polajner, ki sodeluje pri izvedbi dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija.

V zaključnem delu sprejema so svoje aktivnosti predstavili predsednica Študentskega sveta UP FAMNIT Olga Kaliada, predstavnik tutorjev študentov Matej Filipovič ter predstavnik iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem na Titovem trgu v Kopru nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in predstavniki študentov, podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

V nadaljevanju podajamo nekaj fotoutrinkov s sprejema, več pa si jih lahko ogledate v FOTOGALERIJI.


izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


dr. Bogdan Polajner