Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 27. november 2013 Vabljeni na gostujoče predavanje grškega psihologa Arisa Violatzisa

 

Vljudno vabljeni na predavanje grškega psihologa  Arisa Violatzisa, ki ga organizira
Oddelek za psihologijo UP FAMNIT.

Predavanje v katerem bo gost na kratko predstavil samo organizacijo iz katere prihaja, njihovo delo ter prepoznavanje samomorilnosti v splošni populaciji s strani zdravstvenega osebja, bo potekalo
v četrtek, 28.11.2013 od 11:00 do 12:30,
v Veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma na Cankarjevi 5 v Kopru.

O predavatelju:

Aris Violatzis je psiholog, zaposlen v nevladni organizaciji Klimaka, ki se ukvarja z različnimi aktivnostmi, od izvajanja svetovanj in terapij posameznikom s samomorilnimi mislimi in težnjami, kot tudi z izobraževanjem strokovnih zdravstvenih delavcev. Ima tudi zasebno psihoterapevtsko prakso in dolgoletne izkušnje na področju dela s posamezniki v stiski.

Vabljeni!


torek, 26. november 2013 Prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju

 

Z iskrenim veseljem in ponosom vam sporočamo, da je naša sodelavka prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju. Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.


Vir: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8426/9fc81d2825173b8cdeb3cbc9aa8e2356/


Foto: Tamino Petelinšek, STA

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Doktorica Dušanka Janežič je redna profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in znanstvena svetnica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Temeljne usmeritve njenega znanstveno-raziskovalnega dela so izpopolnjevanje in razvoj ter uporaba novih metod in algoritmov pri molekularnem modeliranju, to je pri teoretskih raziskavah v naravoslovnih in tehničnih znanostih, kot so kemija, farmacija, molekularna fizika, strukturna biologija in razvoj novih materialov.

Profesorica Dušanka Janežič je s svojimi vrhunskimi dosežki na področju molekularnega modeliranja, ki ga je v Slovenijo pripeljala pred 20 leti, trajno prispevala k razvoju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. S svojim dolgoletnim znanstvenoraziskovalnim, pedagoškim in strokovnim delom na področju molekularnega modeliranja si je pridobila velik ugled med vodilnimi strokovnjaki in znanstveniki v svetu in doma.

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v petek, 22. novembra ob 20. uri v Unionski dvorani v Mariboru. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

   Foto: RTV TV SLO (http://4d.rtvslo.si/#arhiv/podelitev-nagrad/174248624)

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: Podelitve Zoisovih nagrad, od 49'33'' dalje.

Prisluhnite oddaji RTV RADIO SLO s klikom na povezavo: Zoisovi nagrajenci 2013.

Naši sodelavki prof. dr. Dušanki Janežič iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov in izzivov na njeni raziskovalni in pedagoški poti!

 


torek, 26. november 2013 Vabilo na natečaj za mlade "A (se) štekaš?!?"

 

http://zivziv.si/vabilo-na-natecaj-za-mlade/

Mladostništvo je lahko obdobje najtesnejših prijateljstev, prvih simpatij, športnih dosežkov in še bi lahko naštevali. A hkrati je to obdobje, ko se mladi soočate s številnimi spremembami, izzivi in zahtevami iz okolja, zaradi česar se včasih lahko znajdete tudi v stiski.

Ker jih na spletni postaji Živ? Živ! ( http://zivziv.si/ ) zanima, kako se mladi spoprijemate s takšnimi situacijami, so za vas pripravili nagradni natečaj, s katerim vas želijo spodbuditi, da pobrskate po svojih spominih in poiščete dogodek, ko ste se znašli v stiski, ter svoje soočanje s stisko in načine, kako ste rešili situacijo, predstavite na kreativen način preko literarnega ali video prispevka.

Najizvirnejše literarne in video prispevke bodo nagradili, vse udeležence pa čakajo tudi majhna darilca.

Če želite sodelovati v natečaju, si preberite pogoje sodelovanja, ki jih najdete tukaj , kjer prav tako najdete obrazec za prijavo na natečaj.

Zdaj pa veselo na delo. Čas za oddajo prispevka imate še do 8. februarja 2014.

Bodite ustvarjalni, izvirni, inovativni. Naj bo vaša zgodba navdih za druge, ki se morda soočajo s podobno težavo.

Več informacij:   http://zivziv.si/vabilo-na-natecaj-za-mlade/

Projekt "A (se) štekaš?!?" je sofinanciran s strani Ministstva za zdravje RS.


torek, 26. november 2013 Uspešen "Start-up Weekend" v Kopru, aktivni udeleženci tudi študenti Famnita

Skoraj 400 študentov je pretekli konec tedna, 22. in 23. novembra, na petih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi v Kopru, v okviru »Start-up Weekenda« razvijalo svoj podjetniški potencial in predvsem znanje in poslovno ustvarjalnost.

Namen dogodka je bilo izbrati podjetniške študente, jih združiti in ustvariti podjetniško okolje za razvoj poslovnih idej, ki bodo morda zagledale kdaj tudi luč v pravem podjetniškem smislu. Skupno je bilo v Sloveniji čez vikend zbranih 82 poslovnih idej, med katerimi jih je 42 zagledalo luč na končni predstavitvi pred strokovnimi komisijami. Projekta se je udeležilo več kot 40 fakultet in 9 visokošolskih zavodov (zasebnih).

Aktivni udeleženci koprskega »Start-up Weekenda«, ki ga je organiziral Univerzitetni inkubator Primorske, so bili tudi študenti Famnita.

Več informacij  >>>


ponedeljek, 25. november 2013 Vabilo na dogodek za tehnološke navdušence "Študent je car"

Vabljeni na dogodek za tehnološke navdušence "Študent je Car!",
ki bo potekal v četrtek, 5. decembra 2013, ob 11.30 uri,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Na dogodku bo študentom predstavljeno poslanstvo in dejavnosti Univerzitetnega inkubatorja,
tekmovanje ImagineCup in razvojna orodja za izdelavo aplikacij.

Prijave na dogodek zbiramo na naslovu:
http://www.eventbrite.co.uk/e/student-je-car-dogodek-za-tehnoloske-navdusence-koper-tickets-9509355739

Vabilo.pdf

Vabljeni, udeležba je brezplačna.


petek, 22. november 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom O problemu izomorfnosti cikličnih Haarovih grafov (On the isomorphism problem of cyclic Haar graphs).

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 2.12.2013 ob 10:00 v predavalnici Pošta na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 22. november 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Petra Mackelwortha,
z naslovom Strategies for developing Marine Protected Areas (MPAs),

ki bo v sredo 27.11.2013 ob 12.30 uri,
v predavalnici Famnit - Muzejski 2, Muzejski trg 7, Koper.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


četrtek, 21. november 2013 Za nami je tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

V sredo, 20. novembra 2013 je na UP FAMNIT potekalo tretje predavanje petega cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu Famnitovi izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si/).

Mag. Rado Pezdir (UP FAMNIT), je razkril povezave med matematiko in borznimi strategijami. Na podlagi izbrane platforme je prikazal, kako se trguje v živo, kaj je donos in kaj tveganje ter zakaj je matematika ključna pri nastavljanju strategij, s katerimi se vstopa na finančne trge.


mag. Rado Pezdir

Predavanje je bilo zelo dobro obiskano.

Naslednje predavanje Izletov bo na vrsti v sredo, 22. januarja 2014 ob 18.00 uri, ko bo dr. Janez Žibert na predavanju z naslovom » Ste podobni kateri izmed slavnih osebnosti? « predaval o Biometriji.

Več o Famnitovih izletih lahko najdete na: http://izleti.famnit.upr.si/.

Vabljeni k ogledu FOTOGALERIJE.


torek, 19. november 2013 Uspešen nastop Famnitove ekipe na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja na Poljskem

Od 15. do 17. novembra 2013 so se člani tekmovalne skupine StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović, Marko Tavčar in Tomaž Tomažinčič, v spremstvu mentorja asist. Tineta Šukljana in dr. Jerneja Vičiča, kot zmagovalci računalniškega tekmovanja na UP, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2013 - CERC'13) v Krakovu, na Poljskem.

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi), kot zmagovalna skupina na ravni UP, udeležila že petič. Letos se je tekmovalna skupina StackOverflow, s tremi rešenimi nalogami, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 51. mesto.

Iskrene čestitke!


petek, 15. november 2013 Vabljeni na predavanje Embody your Soul and Be in the World, dr. Siegmarja Gerkena

 

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Siegmarja Gerken z Univerze JFK v Kaliforniji, ZDA z naslovom
Dimensions of Embodiment and their Implication for Psychology, Education, Health, Consulting and Personal Integration  (Dimenzije utelešenja in njegove implikacije za psihologijo, izobraževanje, zdravje, svetovanje in osebnostno integracijo), ki ga organizira Oddelek za psihologijo UP FAMNIT.

Predavanje bo v četrtek, 21.11.2013, ob 18.30 uri, v predavalnici Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, Koper).


Dr. Siegmar Gerken

Dr. Siegmar Gerken bo na predavanju predstavil telesno orientirano psihoterapijo in njen vpliv na različna področja življenja. Prikazal bo kako pomembno je najti stik s seboj, s svojim bistvom ter živeti in osmišljati sebe in svoje bivanje.

Dr. Siegmar gerken je študiral psihologijo, izobraževanje in antropologijo. Je pionir telesno orientirane in na srce osredinjene (heart-centered) terapije in humanistične psihologije. Od leta 1971 dalje in je utemeljitelj programov Energije in zavedanja in pristopa Core Evolution. Dr. Siegmar poučuje na Diplomskem inštitutu Santa Barbara (Santa Barbara Graduate Institute), na Univerzi JFK (JFK University) in na Inštitutu Esalen (Esalen Institute) Big Sur, Kalifornija, ZDA.

Izvaja telesno orientirano terapijo in na čuječnosti temelječe treninge (mindfulness-based trainings). Poleg lastnih treningov iz pristopa Core Evolution, predava in uči na univerzah in zasebnih inštitutih po celem svetu na temo medsebojne povezanosti psihosomatskih procesov in kako se ti manifestirajo na ravni telesa, čustev, uma, volje in duha. Njegovo raziskovanje energetskih polj in dokumentiranje psiho-emocionalnih stanj odpira nova obzorja tako znanstvenikom kot praktikom.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 14. november 2013 Vabljeni na 3. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

 

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Pred nami je tretje predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom Matematika in borzne strategije , ki bo potekalo

v sredo 20. novembra 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo mag. Rado Pezdir (UP FAMNIT) razkril povezave med matematiko in borznimi strategijami. Popularno mnenje je, da so finančni trgi neka oblika igralništva, namenjena zgolj hazardiranju in finančnim prevaram, ki na koncu opustošijo ekonomijo.

http://www.iam.upr.si/sl/resources/images/novice/stock-market-quotes.jpg

Predavanje se bo dotaknilo tega mita in ga skušalo ovreči ter pokazati, da so finančni trgi ključen element delovanja ekonomije ter da je mehanizem njihovega delovanja daleč od igralništva, oziroma da izraz casino kapitalizem ne opisuje finančnih trgov, čeprav je ta izraz izjemno popularen. Na podlagi izbrane platforme bomo pokazali, kako se trguje v živo, kaj je donos in kaj tveganje ter zakaj je matematika ključna pri nastavljanju strategij, s katerimi se vstopa na finančne trge.

http://www.iam.upr.si/sl/resources/images/novice/pezdir.jpg:resizebox?83x125

Rado Pezdir je magistriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo . Sodeloval je pri večjem številu ciljnih in temeljnih raziskovalnih programov ter svetovalnih projektih za gospodarstvo. Poleg objav v znanstvenih revijah je izdal tudi knjigo o tranziciji v Sloveniji.

Več o ciklu je na spletni strani http://izleti.famnit.upr.si/.
Za dodatne informacije nam pišite na martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

doc. dr. Martin Milanič,       izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
koordinator cikla     dekanja UP FAMNIT

                                                                                                            


torek, 12. november 2013 Vabljeni na biomatematično popoldne na UP FAMNIT

Vabimo vas, da se nam pridružite na biomatematičnem popoldnevu, ko bomo na UP FAMNIT gostili nekaj vrhunskih znanstvenikov s področja matematične in teoretične biologije.
Biomatematično popoldne na UP FAMNIT bo potekalo
v petek, 29.11.2013, v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Program srečanja:

14.30-15.10

Reinhard Bürger: Models for the evolution of local adaptation and differentiation with gene flow

15.15-15.45

Andreja Ramšak: Phylogeographic structure and niche occupation: case study Pelagia noctiluca

15.45-16.15

Coffee break

16.15-16.45

Ryszard Rudnicki: On a sexual model of phenotypic evolution

16.50-17.20

Vitaly Volpert: Nonlocal reaction-diffusion equations in populations dynamics

17.25-17.55

Andreas Deutsch: Models for collective cell behaviour

 

Abstracts

Reinhard Bürger, Department of Mathematics University of Vienna, Austria

In subdivided populations, adaptation to a local environment may be hampered by maladaptive gene flow from other subpopulations. First, we study a continent-island model in which an ancestral population sends migrants to a colony exposed to a different environment. At an isolated locus, i.e., unlinked to other loci under selection, a locally beneficial mutation can be established and maintained only if its selective advantage exceeds the immigration rate of alternative allelic types. We show that, if a beneficial mutation arises in linkage to a locus at which a locally adapted allele is already segregating in migration-selection balance, the new mutant can invade and be maintained under much higher immigration rates than predicted by one-locus theory. We deduce the maximum amount of gene flow that admits the preservation of the locally adapted haplotype on the strength of recombination and selection. We then extend some of these results to bidirectional migration between two demes and derive the equilibrium configurations and bifurcation patterns for important limiting cases.

Andreja Ramšak, Marine Biology Station, Piran, Slovenia

Mass occurencies of scyphozoan medusae in the last decades stimulated interest of phylogeographers to reveal spatial distribution of their genetic lineages and historical demographic processes. In this regard the marine environement is very challenging since planctonic larvae may reflect contemporary oceanographic conditions, while species with restricted dispersion may reflect historical processes. Most of the scyphozoan species have metagenetic life cycle, but Pelagia noctiluca is exception being holoplanctonic. Phylogeographic analysis on COI revealed two clades and high haplotype diversity and lack of isolation by distance. Phylogenetic analysis revealed two reciprocally monophyletic clades due to past splitting and followed by gene flow between Atlantic and Mediteranean over the notorious biogeographic barrier of Gibraltar Straight. The potential distribution of the phylogenetic clades were used to assess possible niche and subtle differences among suitable niches can be valuable source of information connected with unique history of the lineages.

Joint work with Ezequiel Ale, Amanda F. Cunha, Antonio C. Marques, Alenka Malej, André C. Morandini.

Ryszard Rudnicki, Institute of Mathematics, University of Silesia, Katowice, Poland

We consider an individual based model of phenotypic evolution in hermaphroditic populations which includes random and assortative mating of individuals.  By increasing the number of individuals to infinity we obtain a nonlinear transport equation, which describes the evolution of distribution of phenotypic traits. Existence of an one-dimensional attractor is proved and the formula for the density of phenotypic traits in the limiting (asymptotic) population is derived in some particular case. The talk is based on a manuscript: R. Rudnicki, P. Zwolenski, Model of phenotypic evolution in hermaphroditic populations.

Vitaly Volpert, Institut Camille Jordan, University Lyon 1, France

Darwin illustrated his theory about emergence and evolution of biological species with a diagram. It shows how species exist, evolve, appear and disappear. The goal of this presentation is to give a mathematical interpretation of this diagram and to show how it can be reproduced in mathematical models. It appears that conventional models in population dynamics are not sufficient, and we introduce new models which take into account local, nonlocal and global consumption of resources, and models with space and time dependent coefficients.

Andreas Deutsch, Centre for Information Services and High Performance Computing, Technical University Dresden

We introduce cellular automata as models for collective behaviour in interacting cell populations. We focus on mechanisms of collective cell migration and invasion and demonstrate how  analysis of the models allows for prediction of emerging properties at the cell  population level. Finally, we discuss applications of the invasion models to glioma tumours.

Reference: A. Deutsch, S. Dormann: Cellular Automaton Modeling of Biological Pattern Formation: Characterization, Applications, and Analysis, Birkhäuser, Boston, 2005

 

Za dodatne informacije lahko pišete na barbara.boldin@upr.si.


četrtek, 7. november 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. novembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Razvoj računalniških metod za reševanje problema maksimalne klike

Povzetek:

Doktorsko delo bo vsebovalo pregled in analizo najpogosteje uporabljenih orodij in uveljavljenih metod, ki omogočajo hitro izvedbo in testiranje algoritmov za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih. Predlagamo metode, ki bodo omogočale hitro in enostavno implementacijo v že obstoječa programska orodja (spletni strežnik ProBiS). 

Razvili bomo nov vzporedni algoritem Parallel-ProBiS za izračun podobnosti med proteinskimi strukturami. Algoritem bo posebej učinkovit za poganjanje na več procesorskih jedrih in gručah računalnikov.

Razvili bomo nov zaporedni algoritem za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih, ki teče na enem procesorskem jedru in v nadaljevanju razvili nov vzporedni algoritem MaxCliquePara za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih, učinkovit za izvajanje na več procesorskih jedrih. Učinkovitost izvajanja algoritma MaxCliquePara bo prikazana na izbranih proteinskih produktnih grafih. 

Izdelali bomo tudi prosto dostopno podatkovno zbirko proteinskih produktnih grafov, ki bo omogočala možnost testiranja različnih algoritmov za reševanje problemov. Ponudili jo bomo kot testno množico v raziskovalne namene raziskovalcem in razvijalcem algoritmov.

Vabljeni!


četrtek, 7. november 2013 Nadomestne volitve člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem

Obveščamo vas, da je rektor UP prof. dr. Dragan Marušič sprejel sklep o razpisu nadomestnih volitev člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem (UO UP) iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost. 

Nadomestne volitve bodo 19. decembra 2013.

Več informacij  >>>

 


sreda, 6. november 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Po sledeh wulfenovke do najvišjega vrha Albanskih Alp (Bjeshket e Nemuna - Prokletije)"

Vabimo vas na prvo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov v študijskem letu 2013/14, ki bo v četrtek, 14 .11.2013, ob 1 9 .00 uri v Mali predavalnici UP FAMNIT. Predavanje z naslovom " Po sledeh wulfenovke do najvišjega vrha Albanskih Alp (Bjeshket e Nemuna - Prokletije) ", bo izvedel doc. dr. Boštjan Surina .

Kratka vsebina predavanj: Predavatelj bo predstavil svoje dosedanje raziskave v Dinaridih in na Balkanskem polotoku s poudarkom na Prokletijah, skrajnem jugovzhodnem, najvišjem in najbolj vznemirljivem delu Dinaridov. Ob številnih botaničnih in geografsko-zgodovinskih zanimivostih Prokletij bo slušatelje seznanil z biotsko pestrostjo, endemizmom, zanimivimi in nerešenimi problemi v rastlinskem svetu območja med Albanijo, Kosovim in Črno goro.

O predavatelju: Boštjan Surina je svoje univerzitetno šolanje zaključil na Univerzi v Ljubljani in v okviru programa usposabljanja mladih raziskovalcev leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete, kjer je za svoj študijski uspeh prejel Jesenkovo nagrado. Po končanem doktorskem študiju se je kot Marie Curie štipendist pet let usposabljal na Botaničnem inštitutu Univerze na Dunaju (Avstrija) in v Prirodoslovnem muzeju Rijeka (Hrvaška). Od leta 2008 je kot predavatelj angažiran na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja s sistematiko, filogenijo in filogeografijo polimorfnih taksonov cvetnic na območju Dinaridov, Balkanskega polotoka in Sredozemlja.


torek, 5. november 2013 Ustavite se na spletni postaji Živ?Živ!


Živ?Živ! je spletna postaja, kjer o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in ljudje z osebnimi izkušnjami. Je stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov. Želimo, da naša postaja pomaga spregovoriti o samomoru.
(Slovenski center za raziskovanje samamomora UP IAM)

V okviru UP IAM  Slovenskega centra za raziskovanje samomora je v teh dnevih zaživela nova spletna stran Živ?Živ!, ki je namenjena ozaveščanju splošne in strokovne javnosti o samomoru in samomorilnem vedenju.

Pri oblikovanju vsebin sodelujejo s strokovnjaki s področja duševnega zdravja in samomorilnega vedenja. Prispevke pišejo tudi ljudje, ki so se sami znašli v stiski.

Spletna stran nagovarja štiri glavne sklope :

Želijo torej, da bi se na strani prepoznali različni ljudje – tako tisti v stiski, kot tisti, ki lahko pomagajo preprečevati samomor. Na voljo so tudi kontakti za iskanje pomoči in sodelovanje v preventivnih ali raziskovalnih programih.

Dobrodošli na postaji

Spletna stran je predstavljena kot postaja, saj si tudi samomorilno vedenje lahko predstavljamo kot eno od postaj v življenju. Besedna igra v imenu Živ?Živ! nakazuje, da lahko posameznik s postaje najde pot naprej.

Tudi za bližnje po samomoru je lahko žalovanje ena od življenjskih postaj. Logotip spletne strani zato spominja na znak za postajo , hkrati pa ima v ozadju tudi simbol markacije. Torej simbol, ki kaže, da smo na pravi poti.

Po tem logotipu boste prepoznali postajo Živ?Živ!

Če želite napisati strokovni ali osebni prispevek, bodo na postaji Živ? Živ! veseli tudi takšnega sodelovanja.

Na svidenje na postaji Živ?Živ!