Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. avgust 2013 Preučevanje duševnega zdravja slovenskih zapornikov objavljeno v mednarodni knjigi

Namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM in raziskovalka Vita Poštuvan ter Tanja Madjar iz Zavoda za prestajanje kazni Maribor sta s poglavjem Ethical Issues of Mental Health Care in the Slovene Prison System sodelovali pri nastanku knjige Ethical Issues in Prison Psychiatry. Priznani avtorji iz različnih držav so pod uredniškim vodenjem Norberta Konrada, Birgit Völlm in Davida N. Weisstuba v knjigi preučevali duševno zdravje zapornikov v različnih državah. Raziskave namreč kažejo, da je med zaporniki v primerjavi s širšo javnostjo bistveno več duševnih motenj. Te povečujejo tveganje za samomore, ki so vodilni vzrok smrti v kazenskih zavodih, predvsem v zgodnjem obdobju prestajanja kazni.

Takšen trend se kaže tudi v slovenskih zaporih, v katerih sta stanje na področju duševnega zdravja preučevali Vita Poštuvan in Tanja Madjar. Ugotovili sta, da je zelo pereča težava slovenskih zaporov predvsem njihova prenapolnjenost. Ta je tudi eden od pomembnih dejavnikov za duševne motnje zapornikov. Avtorici sta ugotovili, da sistematičnega zbiranja podatkov o duševnem zdravju na žalost ni, zanesljiv pokazatelji duševnega zdravja pa je stopnja samomorilnosti, ki je med zaporniki približno 12-krat višja kot v širši javnosti. Med predlogi za izboljšave takšnega stanja avtorici navajata boljšo oceno samomorilnega tveganja in duševnega zdravja, izobraževanje zaporniškega osebja, zmanjšanje stigmatiziranosti in skrb za nego zapornikov z duševnimi motnjami po koncu prestajanja kazni.

Obema avtoricama za uspeh čestitamo!

****

Knjiga Ethical Issues in Prison Psychiatry opisuje modele psihiatrične zdravstvene nege v zaporih v različnih državah in obravnava etične problematike, ki izvirajo s tega področja. Med njimi so: profesionalna vloga zaporniških psihiatrov in/ali psihoterapevtov; vpletenost psihiatrov v disciplinske in prisilne ukrepe; pristanek zapornikov na zdravljenje in posebej pravica do zavrnitev zdravljenja; uporaba prisile; gladovna stavka in zaupnost. V knjigi so predstavljeni različni vidiki iz različnih držav ter primeri dobrih praks s področja zaporniške psihiatrije.


četrtek, 29. avgust 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 2. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Igor Sitar

Naslov: Razpoznava govora z uporabo uteženih končnih avtomatov

Povzetek:
Raziskave na področju razpoznave govora potekajo že od sredine prejšnjega stoletja dalje. Razvijali so se različni sistemi. Prvi večji premik na tem področju je okrog leta 1982 prinesla uporaba prikritih Markovih modelov. S pomočjo prikritih Markovih modelov je že bilo možno izdelati stohastične jezikovne modele. Od leta 1992 dalje se je pričel razvoj sistemov za razpoznave govora na podlagi končnih avtomatov, konkretneje končnih uteženih pretvornikov (WFST), ki je omogočil statistično učenje modelov.
Predstavljena bo uporaba uteženih končnih pretvornikov v sistemih za razpoznavo govora kot alternative trenutno najbolj razširjenim prikritim Markovim modelom.

Vabljeni


ponedeljek, 26. avgust 2013 Pričel se je tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«!

Od nedelje 25. avgusta gostimo že tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«, ki je namenjen dijakom in osnovnošolcem. Vse do sobote 31. avgusta se bodo mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih in poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora pa ostajata popularizacija matematike in prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Udeležencem tabora bodo letos  predavali asist. mag. Boštjan Frelih, asist. David Gajser, asist. dr. Marjan Jerman, doc. dr. Branko Kavšek, doc. dr. Matjaž Konvalinka, izr. prof. dr. Bojan Kuzma, asist. dr. Boštjan Kuzman, prof. dr. Primož Potočnik, asist. dr. Jernej Tonejc, doc. dr. Primož Šparl.
Urnik predavanj je dostopen tukaj >>.

Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, bodo organizatorji poskrbeli tudi za različna druženja, športne aktivnosti, spoznavanje Kopra in družabne večere. 

Več informacij o letošnjem taboru lahko dobite na spletni povezavi: http://tabor.famnit.upr.si/sl/, ter na elektronskem naslovu: tabor@famnit.upr.si.

Prvi fotoutrinki so že v >>fotogaleriji>>.

Organizacijski odbor: izr. prof. dr. Bojan Kuzma, doc. dr. Martin Milanič, doc. dr. Vito Vitrih


sreda, 21. avgust 2013 Prijave za Mladega raziskovalca pri prof. dr. Draganu Marušiču možne do 28. 8. 2013

Na podlagi javnega razpisa za Mlade raziskovalce, objavljenega 31. maja 2013, Univerza na Primorskem podaljšuje RAZPIS ZA KANDIDATKE IN KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2013 na znanstvenem področju:

  • MATEMATIKA (mentor: prof. dr. Dragan Marušič)

Kandidati morajo vloge oddati do vključno srede, 28. avgusta 2013.

Za več informacij vam je na voljo Olga Kaliada: 05 611 75 99.

Besedilo razpisa in obrazci so dostopni na spletni strani UP.


torek, 20. avgust 2013 Prosta mesta za drugi prijavni rok

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v drugem prijavnem roku, ki traja od 22. 8. 2013 do 29. 8. 2013, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 38 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika,
  • 29 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 33 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Računalništvo in informatika,
  • 23 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Bioinformatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Biodiverziteta,
  • 20 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 3 vpisna mesta za 1. letnik rednega študija na programu Biopsihologija,
  • 8 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Aplikativna kineziologija.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.

Kandidati pošljejo obrazec Druga prijava za vpis v 1. letnik v študijskem letu 2013/14 s priporočeno pošiljko (najkasneje do 29.8.2013) Visokošolsko prijavno-informacijski službi Univerze v Ljubljani, p.p. 524, 1001 Ljubljana. Obrazec bo v obdobju drugega prijavnega roka dostopen na spletnih straneh Visokošolsko prijavno-informacijski službe: http://www.vpis.uni-lj.si/


petek, 16. avgust 2013 Uroš Marušič med zmagovalci na svetovnem kongresu športne znanosti

Mladi raziskovalec Uroš Marušič, doktorski študent  Aplikativne kineziologije, se je 29. junija 2013 udeležil zadnjega kroga tekmovanja mladih raziskovalcev (Young Investigators Award) za najboljši znanstveni prispevek na mednarodnem Kongresu športne znanosti v Barceloni (ECSS).

S predstavitvijo študije »Kognitivnega treninga in vpliva simulirane breztežnosti na človeški organizem« si je prislužil prestižno nagrado v konkurenci skupno preko 500 prijavljenih mladih znanstvenikov iz celega sveta. V nagrajenem znanstvenem prispevku je kot vodilni avtor predstavil zanimiv eksperiment v okviru študije vpliva simulirane breztežnosti na organizem človeka.

Ugotovitve prispevka Uroša Marušiča in soavtorjev nakazujejo na dejstva, da so lahko posledice upada funkcionalne zmožnosti pri hoji po dolgotrajnem ležanju veliko manjše, če je posameznik med ležanjem miselno aktiven (kognitivni trening) in s tem ohranja določene centre, odgovorne za nadzor hoje, na višji ravni. Rezultati študije bodo lahko posledično uporabni tudi za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbah lokomotornega aparata, procese gibalnega učenja ali pa namene rehabilitacije astronavtov po vrnitvi iz vesolja, kjer dlje časa živijo in delajo v breztežnostnem prostoru.

Doktorskemu študentu Urošu Marušiču iskreno čestitamo.


(foto: www.elektrosok.si)

Več informacij na: http://www.upr.si/index.php?page=news&item=5&id=2148


torek, 13. avgust 2013 Tilen Genov prejel Kavčičevo nagrado

Naš sodelavec Tilen Genov, asistent na študijskih programih Biodiverziteta in Varstov narave, je prejel Kavčičevo nagrado za najboljši kratki naravoslovni prispevek v reviji Proteus.

Nagrado, ki jo Prirodoslovno društvo Slovenije vsako leto podeljuje najbolj uspešnim mladim piscem poljudnih naravoslovnih besedil, sta si v letu 2012 razdelila Tilen Genov za besedilo Vpogled v zanimivo življenje »slovenskih« delfinov in Jernej Turnšek za besedilo Slovenski uspeh na tekmovanju iz biomolekularnega dizajna BIOMOD 2011.

Obe besedili sta bili objavljeni v aprilski številki revije Proteus.

Sodelavcu Tilnu Genovu iskreno čestitamo!

Tilen Genov receives the Kavčič Award

Tilen Genov from the Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies of University of Primorska has received the Kavčič Award for the best short article in the journal Proteus. Each year the Slovenian Society for Natural History gives the award to the most successful young writers of natural science articles. In 2012, the award was shared by Tilen Genov for the article Insights into the interesting lives of »Slovenian« dolphins and Jernej Turnšek for the article Slovenian success at the competition in biomolecular design BIOMOD 2011. Both pieces have been published in the April issue of the journal Proteus.


torek, 13. avgust 2013 Študenti UP FAMNIT uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC 2013 v Bolgariji

Med 6. in 12. avgustom je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala jubilejna dvajseta izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2013. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem je zastopalo pet študentov. Iz prvega letnika so se tekmovanja udeležili Ratko Darda, Edin Husić in Anastasiya Tanana, iz drugega letnika pa Radovan Krtolica in Bećo Merulić. Tudi tokrat so se naši študenti izkazali, saj je Anastasiya Tanana prejela drugo nagrado, Edin Husić in Radovan Krtolica pa sta prejela pohvalo. Ob tem velja izpostaviti, da so vsi študenti tekmovali v isti kategoriji, tako da so bili naši med najmlajšimi. Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.


četrtek, 1. avgust 2013 Tretji FAMNITov poletni tabor "Matematika je kul"

Med 25. in 31. avgustom bo na UP FAMNIT potekal že tretji Famnitov poletni tabor Matematika je kul, ki bo tudi letos ponujal obilo zanimivih tem ter številne družabne aktivnosti.

Tabor je namenjen dijakom srednjih šol in učencem zadnjih letnikov osnovnih šol (7., 8. in 9. razred), ki jih zanima matematika. Teme in delavnice izvajajo naši izkušeni predavatelji, pridružili pa se jim bodo tudi predavatelji z drugih slovenskih univerz.

Vabimo vas k ogledu letošnjega programa:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/vozni-red

letošnjih zanimivih tem:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/predavanja-delavnice

ter seveda predavateljev:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/predavatelji

Vse informacije o prijavi in nastanitvi so dostopne na spletnem naslovu:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/ 

Pridružite se nam na letošnjem poletnem taboru in spoznali boste, da je lahko matematika tudi zabavna!

 

Nekaj fotoutrinkov s preteklih poletnih taborov: