Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 24. julij 2013 Famnitove delavnice za bruce: brucke in bruci, pridružite se nam v čim večjem številu!

Drage brucke, dragi bruci – glede na odlične izkušnje preteklih let, tudi letos za vas organiziramo brezplačne delavnice za bruce, ki smo jih poimenovali »Uvod v študij«.

Skupaj bomo osvežili nekatera temeljna znanja, ki vam bodo koristila pri študiju, delavnice pa so tudi priložnost, da se še pred začetkom študija seznanite z bodočimi sošolkami in sošolci ter s profesorji in asistenti.

Letošnje delavnice bodo potekale od ponedeljka, 16. septembra, do petka, 20. septembra, ter v ponedeljek, 30. septembra 2013.

Prijava na delavnice poteka elektronsko, delavnice so brezplačne.

Program delavnic, prijava in informacije  so dostopne na:

http://www.famnit.upr.si//sl/bodoci-studenti/delavnice-za-bruce

Veselimo se srečanja z vami!


torek, 23. julij 2013 Vabljeni k sodelovanju na 8. Slovenskem forumu inovacij

Obveščamo vas o Javnem pozivu k oddaji inovacij za predstavitev na 8. Slovenskem forumu inovacij.

Slovenski forum inovacij je osrednja nacionalna prireditev inovativnosti, katere namen je predstaviti najboljše in najbolj perspektivne inovativne proizvode, storitve in poslovne modele oz. poslovne procese. Prireditev, na kateri se zbere inovativni potencial Slovenije, je namenjena predstavitvi inovacij, ki imajo tržni potencial, ki odpirajo nova delovna mesta in povečujejo konkurenčnost gospodarstva ter blaginjo slovenske družbe.

Na 8. Slovenski forum inovacij se lahko do zapolnitve mest oz. najpozneje do 19. septembra 2013, prijavijo posamezniki (dijaki, študenti, mladi raziskovalci, inovatorji, upokojenci in drugi), skupine posameznikov,   mikro, mala in srednje velika podjetja ter velika podjetja in raziskovalno-razvojne institucije. Prijavite lahko inovativni proizvod, inovativno storitev, inovativni poslovni model ali poslovni proces.

Na lanskem 7. Forumu inovacij, ki je potekal 26. novembra 2012 v Ljubljani, se je Irman Abdić, diplomant UP FAMNIT, s projektom iSound, uvrstil med 48 najboljših inovatorjev ter zasedel 1. mesto v kategoriji »Študenti in Mladi raziskovalci«. Abdićev projekt iSound zajema niz programov za analizo zvočnih signalov in le-te spreminja v podobe.

Organizator 8. Slovenskega foruma inovacij je SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 8. Slovenski forum inovacij bo potekal 12. in 13. novembra 2013 v Ljubljani, v Cankarjevem domu.

Podrobnejše informacije dobite s klikom na povezavi:

http://www.spiritslovenia.si/razpisi/2013-06-18-Javni-poziv-k-oddaji-inovacij-za-predstavitev-na-8-Slovenskem-forumu-inovacij

http://www.foruminovacij.si/sfi/nabor-inovacij/javno-povabilo-k-prijavi-inovacij

POVABILO K SODELOVANJU (PDF)

POGOJI ZA SODELOVANJE (PDF)


četrtek, 18. julij 2013 Prvi diplomanti dodiplomskih študijev Biopsihologije in Bioinformatike na UP FAMNIT

V juliju 2013 so na UP FAMNIT zaključili študij prvi diplomanti interdisciplinarnih dodiplomskih študijskih programov Biopsihologija in Bioinformatika. Diplomirana biopsihologa sta hkrati tudi prva diplomanta Biopsihologije v Sloveniji, saj ta študijski program v Sloveniji izvaja le UP FAMNIT.

Študij Biopsihologije sta v sredo, 17. julija 2013 zaključila Tin Šenija z zaključno nalogo z naslovom »Aplikacija teorije navezanosti na področje organizacij in delovnega okolja«, pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik in somentorstvom doc. dr. Gregorja Žvelca in Nikolina Jeretič z zaključno nalogo z naslovom »Biologija stresa in posttravmatska stresna motnja«, pod mentorstvom izr. prof. dr. Gorazda Drevenška, študij Bioinformatike pa v četrtek, 4. julija Miha Šaberl z zaključno nalogo z naslovom »Omrežja in dinamika širjenja infekcijskih bolezni«, pod mentorstvom doc. dr. Barbare Boldin.
 

Tin Šenija je na študij v Koper prišel iz Celja. Dodiplomski študij Biopsihologije je bil njegova prva izbira, zanj pa je izvedel iz razpisa, ki vsako leto izide v začetku leta. Ko je nato pridobil več informacij prek spletnih strani fakultete, je bilo njegovo navdušenje nad programom še večje. Po zaključenem zagovoru zaključne naloge v sredo, 17.7.2013, Tin ni skrival zadovoljstva: »Sedaj, ko sem zaključil prvo stopnjo, bom s študijem na tem področju nadaljeval, najverjetneje na magistrskem programu Biopsihologije na Famnitu, saj me je to področje od vedno zanimalo.«  Tin je pohvalil odlično sodelovanje pretežno mladih predavateljev, ki se zaradi svoje mladosti z veliko mero energije posvetijo študentom in skupaj z njimi raziskujejo. Poleg lokacije, pravi, je to tudi ena izmed prednosti UP. Prav tako pomembno pa je, da je študij osnovan na novejših spoznanjih in je zato literatura pretežno v angleškem jeziku, kar mu pa ni predstavljalo težav. Z znanjem, ki ga je in ga še bo pridobil pri študiju Biopsihologije, se bo lahko zaposlil kot asistent, ob nadaljnjem izobraževanju kot psihoterapevt, z odličnimi kompetencami bo lahko nastopil tudi v gospodarstvu, ali pa v, denimo, kadrovskih organizacijah.  Na vprašanje, kaj bo počel čez deset let, je odgovoril: »Raziskovalec bom!«

Nikolina Jeretič, mamica treh otrok iz Pirana, se je za študij Biopsihologije na UP FAMNIT odločila zaradi celovitega vpogleda v področje, ki jo zanima. Po njenem mnenju lahko biološko ozadje psiholoških procesov služi kot most med medicino in psihologijo, zato ima, kot pravi, biopsihologija veliko prihodnost v raziskovanju. Ob tem je Nikolina, ki bo študij Biopsihologije nadaljevala na 2. stopnji, še povedala: »Odnos med profesorji in študenti je oseben, izpostaviti je potrebno tudi neverjetno odzivnost tako profesorjev kot strokovnih služb na fakulteti, ki na ta način študentu omogočijo nemoten potek študija.«

Miha Šaberl je svoje izkušnje strnil z naslednjimi besedami: »Študij Bioinformatike sem izbral zaradi več razlogov. Po eni strani me je navdušila interdisciplinarnost programa, saj je prepletanje različnih področij, po mojem mnenju, ključ do odkrivanja novega znanja. Po drugi pa sem si želel študij, ki posamezniku omogoča dinamično delo, pri katerem se vsakič dela nekaj drugega in pri katerem veš, da se je potrebno ves čas izobraževati in veliko potovati. Že tekom študija sem ugotovil, da je osvojeno znanje mogoče uporabiti na številnih področjih; tako v medicini, kot tudi v agronomiji, genetiki, farmaciji in še marsikje. Menim, da je za uspešen zaključek študija potrebna visoka motiviranost, za katero pa ne stojijo zgolj akademski cilji, pač pa vizija, kaj bi človek v življenju rad dosegel.«  Ker želi Miha svoje strokovno znanje nadgraditi in ga prenesti v lastno visokotehnološko podjetje, ki je, mimogrede, tudi finalist Podjetne Primorske 2013 in prejemnik posebne pohvale UP FAMNIT za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa, se bo jeseni toplo oblekel in mediteransko podnebje zamenjal za skandinavsko. Obiskovati bo začel podiplomski študijski program Biologi-bioteknologi na Univerzi v Kopenhagnu.

Iskreno čestitamo Mihi, Tinu in Nikolini, kakor tudi vsem diplomantom na UP FAMNIT.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, za več fotografij vabljeni k obisku Fotogalerije.


Tin Šenija, diplomant Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Nikolina Jeretič, diplomantka Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Foto: Branko Furlanič
Miha Šaberl, prvi diplomant Bioinformatike, je na letošnji podelitvi diplom UP FAMNIT prejel tudi pohvalo za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa.


torek, 16. julij 2013 Za nami je druga delavnica deležnikov živega laboratorija SME ViLLab

V četrtek, 4.7.2013 smo na UP FAMNIT organizirali delavnico z naslovom ''Vrednotenje okoljskih vplivov proizvodov in okoljske deklaracije''. Delavnice so se udeležila slovenska podjetja, ki sodelujejo kot deležniki živega laboratorija SME ViLLab. Cilj delavnice je bil predstaviti podjetjem pojem trajnostnega razvoja in njegov vpliv na nadaljnje trženje izdelkov. Podrobneje je bil predstavljen pomen ogljičnega odtisa izdelkov po standardu PAS 2050, življenjski cikel izdelka (LCA- Life Cyle Assesment) ter pomen pridobitve okoljske deklaracije za proizvode.

Cilj in namen okoljske deklaracije proizvodov (EPD- Enviromental Product Declaration) je spodbujati povpraševanje po okoljsko prijaznejših proizvodih v celotnem življenjskem krogu na podlagi zaupanja vredne informacije.


Foto: Mike Burnard

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.


petek, 12. julij 2013 Podaljšan javni razpis za mlade raziskovalce 2013

Na podlagi javnega razpisa za Mlade raziskovalce, objavljenega 31. maja 2013, Univerza na Primorskem podaljšuje RAZPIS ZA KANDIDATKE IN KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2013 na znanstvenem področju:

  • MATEMATIKA (mentor: prof. dr. Dragan Marušič)

Mesto je razpisano na UP IAM.
Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 9. avgusta 2013.

Za več informacij vam je na voljo Olga Kaliada: 05 611 75 99.

Besedilo razpisa in obrazci so dostopni na spletni strani UP IAM.


ponedeljek, 8. julij 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Cecil Meulenberga,
ki bo v petek, 12.7.2013 ob 16.00 uri v Mali predavalnici na UP FAMNIT.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


ponedeljek, 8. julij 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Dunje Mladenić,
ki bo v sredo, 10.7.2013, ob 10.00 uri,
v Oranžni sobi Instituta "Jožef Stefan" na Jamovi ulici 39 v Ljubljani.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


četrtek, 4. julij 2013 Prof. Diegu De Leu podeljen plemiški naziv

Angleška kraljica Elizabeta druga je prof. dr. Diegu de Leu, predstojniku Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM in predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT podelila plemiški naslov.

Naziv "Sir" je prejel za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju medicine - psihiatrije in za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni.

Siru prof. dr. Diegu De Leu, ki je tudi predstojnik Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in vodja Slovenskega centra za raziskovanje in preprečevanje samomora pri Inštitutu Andrej Marušič, iskreno čestitamo.