Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 29. marec 2013 Izmenjava znanj in izkušenj na srečanju s predstavniki podjetij in javnih zavodov

V četrtek, 28. marca 2013 je v prostorih fakultete potekalo srečanje s predstavniki gospodarstva in javnih zavodov. Srečanje sta organizirala UP FAMNIT in UP IAM z namenom preveriti možnosti za skupno sodelovanje na področju izobraževanja in raziskovanja ter prijave skupnih projektov.

Vabilu se je odzvalo 12 podjetij in javnih zavodov, in sicer: Actual I.T., Banka Koper, Harpha Sea d.o.o., Klet Rodica Truške, Morigenas - društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev, Nacionalni park Brijuni, Občina Izola, Talpas d.o.o., Vrtnarstvo Moretini d.o.o., Zavod za zdravstveno varstvo Koper, Adriatic Slovenica d.d. - PE Koper, Zoo park Rožman.

Organizatorja srečanja sta gostom predstavila raziskovalne kompetence svojih oddelkov ter študijske programe in druge temeljne dejavnosti obeh članic.

Srečanje se je pričelo ob 10:00 s predstavitvijo organizatorjev srečanja. Dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar in direktor doc. dr. Vito Vitrih sta gostom predstavila fakulteto in inštitut, nato pa so dr. Jure Pražnikar, doc. dr. Katarina Babnik in viš. pred. mag. Rado Pezdir predstavili interdisciplinarne kompetence fakultete in inštituta. Sledila je predstavitev gostov oz. podjetij in javnih zavodov, iz katerih prihajajo.

V popoldanskem delu srečanja so se gostje razdelili v dve skupini po vsebinskih področij. Predstavniki oddelkov so gostom predstavili ožje raziskovalne kompetence – na področju matematike, računalništva in informatike ter na področju naravovarstva in biotehnike.

Srečanje se je zaključilo z okroglo mizo z naslovom »Potencialna vloga UP Famnit in UP IAM pri razvoju in raziskavah v gospodarstvu«, ki jo je moderirala doc. dr. Andreja Kutnar. Prisotni so ugotovili, da je povezovanje vseh intelektualnih moči v lokalnem in širšem okolju nujno za razvoj in se dogovorili za nekatera skupna sodelovanja in srečanja tudi v prihodnje.

Oglejte si nekaj fotoutrinkov s srečanja v fotogaleriji preko spodnje povezave:
http://www.famnit.upr.si/sl/gallery/album/srecanje-s-predstavniki-podjetij-in-javnih-zavodov-

 


sreda, 27. marec 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Alex J. Dumbrell iz University of Essex, Velika Britanija

Na UP FAMNIT v četrtek 28. in petek 29. 3. 2013 gostuje doc. dr. Alex J. Dumbrell iz University of Essex iz Velike Britanije. Doc. dr. Dumbrell bo predaval pri predmetu Okoljska mikrobiologija v okviru magistrskega študijskega programa Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


torek, 26. marec 2013 Vabljeni na delavnico ‘Molecular Advances in Environmental Microbiology & Microbial Ecology’

  

UP FAMNIT organizira dvodnevno delavnico v okviru predmeta Okoljska mikrobiologija na magistrskem študiju Varstvo narave z naslovom ‘Molecular Advances in Environmental Microbiology & Microbial Ecology’.  Na delavnici, ki bo potekala 28.3. in 29. 3. 2013, bo predaval gostujoči predavatelj dr. Alex J. Dumbrell z Oddelka za biologijo Univerze v Essexu, VB. Več o predavatelju lahko najdete na http://www.essex.ac.uk/bs/staff/profile.aspx?ID=2130.
Predavanja bodo v predavalnici na UP ZRS, Garibaldijeva 1 v Kopru.

URNIK PREDAVANJ: Molecular Advances in Environmental Microbiology and Microbial Ecology (time-table)

Vabljeni!

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013, razvojne prioritete 3: “Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja”; prednostne usmeritve 3.3 “Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva”.


torek, 26. marec 2013 Uspešna delavnica SME ViLLab Workshop

Na UP FAMNIT smo 21. in 22.3.2013 uspešno izpeljali delavnico SME ViLLab Workshop, katere cilj je bil odgovoriti na vprašanje, kako funkcionalno vpeljati inovacije, vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo s pomočjo SME ViLLab. Namen in cilj delavnice sta bila dosežena s pomočjo dobro prepoznanih strokovnjakov iz Amerike, Kanade, Norveške, Italije in Slovenije:

  • Eric Hansen – Professor of Forest Products Marketing na Oregon State University, ZDA
  • Chris Knowles - Assistant Professor of Forest Products Marketing & Assistant Director of the Oregon Wood Innovation Center na Oregon State University, ZDA
  • Arijit Sinha – Assistant Professor of Renewable Materials and LEED Green Associate na Oregon State University, ZDA
  • Robert Kozak – Professor & Head, Department of Wood Science na University of British Columbia, Kanada
  • Rajat Panwar – Professor and Chapple Chair of Business and Social Responsibility na Northland College, ZDA
  • Erlend Nybak – Researcher in Entrepreneurship and Innovation Management na Norwegian Forest and Landscape Institute, Norveška
  • Antonio Sarto - Matite Associate, arhitekt iz Italija
  • Manja Kitek Kuzman – docentka iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
  • Miha Humar – profesor in prodekan iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Prvi dan smo govorili o “user lead innovation” (inovacije vodene s strani uporabnikov), povezovanju univerz z gospodarstvom in trgom, o družbeni odgovornosti in inovacijah in vzvodih inovacij pri daljinskemu ogrevanju in lesni industriji. Drugi dan pa smo se posvetili leseni gradnji v ZDA, Italiji in Sloveniji ter zaščiti lesa za gradnjo v severnem Sredozemlju.

V diskusiji so udeleženci izmenjali ideje o prepoznavanju uporabnikov, preko katerih lahko pridemo do inovacij, kako z uporabniki navezati stik in kako prepoznati, kaj uporabniki želijo v zameno. Iskali so odgovore na vprašanja “Kako uspešno vpeljati inovacije vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo?”, “Kaj se lahko naučimo od uporabnikov?” in “Kako preko aktivnosti SME Villab priti do dobičkonosnih izdelkov?”.

Udeleženci delavnice SME ViLLab so zaključili, da SME ViLLab lahko s skrbno izbranimi aktivnostmi in jasno začrtanimi cilji privede do povečane rabe lesa v gradbeništvu in prispeva k energetski učinkovitosti privatnih hiš v regiji.


Andreja Kutnar


Arhitektke Forte Poerio


Arijit Sinha


Chris Knowles


Eric Hansen in Andreja Kutnar


Eric Hansen


Erlend Nybakk


Manja Kitek Kuzman


Miha Humar


Rajat Panwar


Robert Kozak

***

Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.

 


ponedeljek, 25. marec 2013 Učenci OŠ Sostro na obisku na Famnitu - petek, 29.3.2013

V petek, 29. marca bo našo fakulteto obiskala skupina osnovnošolcev iz OŠ Sostro, za katere smo na Famnitu, v sodelovanju z mentorico iz OŠ Sostro, pripravili matematični dan. Učenci se bodo udeležili zanimivih delavnic, ki bodo potekale od 10:00 do 16:00.

Fakulteta bo v okviru Famnitovih izletov v svet znanosti pripravila še več podobnih delavnic za osnovnošolce. Ponudila bo raznolike vsebine s področja matematike, računalništva in informatike ter širokega področja naravoslovja.


nedelja, 24. marec 2013 Famnit in IAM 28.3. gostita predstavnike podjetij in javnih zavodov

V četrtek, 28. marca 2013 bo na UP FAMNIT potekalo srečanje s predstavniki gospodarstva in javnih zavodov. Namen srečanja je preveriti možnosti za skupno sodelovanje na področju izobraževanja in raziskovanja.

Organizatorja srečanja sta UP FAMNIT in UP IAM, ki bosta gostom predstavila raziskovalne kompetence svojih oddelkov ter študijske programe in druge temeljne dejavnosti obeh članic.

Srečanje se bo pričelo ob 10:00 in se zaključilo ob 15:00 z okroglo mizo z naslovom »Potencialna vloga UP Famnit in UP IAM pri razvoju in raziskavah v gospodarstvu«.


petek, 22. marec 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Tja in spet nazaj: Biološki tabori v Dalmaciji"

Vabimo vas na peto predavanje Famnitovih bioloških večerov, ki bo v torek, 26.3.2013, ob 19:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Tja in spet nazaj: Biološki tabori v Dalmaciji" bo imel Domen Trkov.

Kratka vsebina predavanja:
Domen Trkov, študent druge stopnje Varstvo narave, bo predstavil delo na večdnevnih terenih v Konavlah in delti Neretve. Terenski dnevi so bili organizirani s strani Društva varstvenih biologov, Biodiva in Društva študentov biologije DŠB. Terensko delo je vključevalo preučevanje rastlin in različnih skupin živali (mali sesalci, metulji, hrošči, kačji pastirji, vodni nevretenčarji, plazilci in dvoživke).

O bioloških večerih:
V letošnjem študijskem letu že tretjič zapored UP FAMNIT pripravlja Biološke večere, v katerih si želimo predstaviti čim več različnih raziskav biodiverzitete, izjemno raznolikega in zanimivega področja znotraj biologije. Pri predstavitvah sodelujejo tako redni predavatelji in asistenti, kot tudi gostujoči znanstveniki, ki sodelujejo z UP. S poljudnostjo predstavitev skušamo izjemno širok spekter tematik s področja aktualnih in aplikativnih raziskav biodiverzitete približati čim širši množici ljudi. Vabljeni ste vsi, ki vas zanima področje biodiverzitete in varstva narave!

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


četrtek, 21. marec 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. marca 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: doc. dr. Peter Rogelj

Naslov: Analiza struktur na medicinskih slikah

Povzetek:
Strukture dopolnjujejo medicinske slike z opisi objektov prisotnih na  slikah, ki so pomembni za na?rtovanje medicinskih posegov. Tipi?no gre  za organe, tumorje in vstavljene objekte (aplikatorje). Analiza  struktur omogo?a pridobitev znanja, pomembnega za izbolj?anje  medicinskih postopkov. Na tokratnem predavanju bo predstavljeno delo,  ki obsega ra?unalni?ko podprto vrednotenje pravilnosti vrisovanja  struktur pri projektu EMBRACE (www.embrace.dk) in ra?unalni?ko podprto  prostorsko analizo tumorjev v okviru zdru?enja ESTRO (Evropsko  zdru?enje za terapevtsko radiologijo in onkologijo). Predstavljena  bodo tudi izhodi??a za nadaljnje delo na podro?ju analize struktur in  navezava na raziskovalno podro?je poravnavanja medicinskih slik.

Vabljeni!


ponedeljek, 18. marec 2013 Tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 18.3.2013 do vključno petka, 22.3.2013, bo
v četrtek, 21. marca 2013 ob 20:30 na Osnovni šoli Antona Ukmarja potekala

tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


petek, 15. marec 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem"

Vabimo vas na četrto predavanje iz cikla Famnitovih bioloških večerov, ki bo v četrtek, 21.3.2013, ob 15:00 uri v Mali predavalnici na UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom  "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem" bo imela mag. Živa Fišer Pečnikar.

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

Kratka vsebina predavanj:
Blagajev volčin je rastlinska vrsta, ki predstavlja simbol slovenskega naravovarstva. Čeprav je razširjena po celotnem Balkanskem polotoku, se njeno klasično nahajališče nahaja prav v Sloveniji. Na predavanju bo predstavljena zgodovina odkritij te zanimive vrste ter najnovejše genetske raziskave, s katerimi skušamo razložiti njegovo razširjenost. 

O predavateljici:
Živa Fišer Pečnikar je asistentka pri predmetu Splošna botanika na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem. Vpisana je v doktorski študij Varstva naravne dediščine, njeno doktorsko delo pa se nanaša na problematiko filogeografije in varstva Blagajevega volčina.

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


petek, 15. marec 2013 Prorektor izr. prof. dr. Štefko Miklavič prejemnik nagrade Primorski um

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Univerze na Primorskem, nekdanji direktor UP IAM, zdaj pa raziskovalec, ter predavatelj na UP FAMNIT, je za svoje znanstveno delo prejel nagrado Primorski um. Nagrado znanstvenikom za uvajanje vrhunskega znanja v prakso v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo Radio Koper, Televizija Koper – Capodistria in Primorske novice.

V obrazložitvi nagrade Primorski um so podeljevalci med drugim zapisali, da so znastvena dela izr. prof. dr. Miklaviča: »v svetu matematike izredno cenjena in sodijo v samo jedro trenutnih raziskav na področju matematike, rezultati njegovega raziskovalnega dela pa so postali pomemben del svetovne zakladnice znanja. V vsakdanjem jeziku povedano, dr. Štefko Miklavič raziskuje omrežja vseh vrst, ki močno zaznamujejo naše vsakdanje življenje (svetovni splet, molekularne strukture, socialne združbe ...). Iz znanstvenega dela dr. Miklaviča sledi, da so bolj učinkovita in uspešna tista omrežja, katerih vozlišča so čim bolj uravnoteženo povezana med seboj«.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, ki smo si jih izposodili iz oddaje Izostritev, RTV Koper Capodistria. Posnetek dogodka si lahko ogledate prek naslednje povezave: http://tvslo.si/#ava2.161158485.




Izr. prof. dr. Štefku Miklaviču za nagrado iskreno čestitamo!

*****

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 pa je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki.

*****

Nagrado Primorski um vsako leto podeljujejo v okviru prireditve Gospodarstvenik Primorske. Gre za izbor najuspešnejših gospodarskih družb, zasebnikov in vodilnih osebnosti primorskega gospodarstva, ki se lahko pohvalijo z najboljšimi poslovnimi rezultati. Nagrado Primorski um pa v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo znanstveniku za uvajanje vrhunskega znanja v prakso.


petek, 15. marec 2013 Vabljeni na zaključno predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Spoštovani,

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju z naslovom Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik?, ki bo potekalo

v petek, 22. marca 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

se bomo spomnili stote obletnico rojstva očeta računalništva in informatike Alana Turinga (1912-1954), ki smo jo obeležili leta 2012. Spoznali bomo nekaj rezultatov njegovega dela, ki močno vplivajo na naše pristope k reševanju povsem praktičnih problemov. Ob tem bomo srečali pojem modela računanja ter ugotavljali, kakšne probleme je računalnik pravzaprav sposoben rešiti. Med drugimi bomo spoznali probleme kot je, kako si čim hitreje ogledati mestne znamenitosti ali kako učinkovito sestaviti šolski urnik. Ob zaključku bomo trli najtrši oreh, ki ga je opisal nemški matematik David Hilbert leta 1928 in je znan pod imenom Entscheidungsproblem (Odločitveni problem).

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

O predavatelju: Dr. Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

doc. dr. Martin Milanič
koordinator cikla

doc. dr. Klavdija Kutnar
dekanja UP FAMNIT


sreda, 13. marec 2013 Vabljeni na dogodke ob Tednu UP

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 18.3.2013 do vključno petka, 22.3.2013, se bodo na UP FAMNIT odvijali naslednji dogodki:

četrtek, 21.3.2013

  • V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo ob 15.00 uri v Mali predavalnici UP FAMNIT mag. Živa Fišer Pečnikar izvedla poljudno predavanje z naslovom "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem". To je že več kot stoletje zavarovana rastlina, simbol slovenskega naravovarstva. Več informacij je na voljo na povezavi: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
  • V telovadnici OŠ Antona Ukmarja bo ob 20.30 uri potekala Tradicionalna košarkarska tekma med zaposlenimi in študenti UP FAMNIT.

četrtek, 21.3. in petek, 22.3.2013

  • UP FAMNIT in UP IAM organizirata dvodnevno konferenco SME EnergyViLLab, ki se bo pričela v četrtek, 21.3. ob 9.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT in se zaključila v petek, 22.3. ob 15:00. Več informacij je na voljo na  povezavi:  http://www.famnit.upr.si/sl/novice/vabljeni-na-sme-vill.

petek, 22.3.2013

  • V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13 bo ob 18.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT prof. dr. Andrej Brodnik izvedel predavanje z naslovom ''Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik?'' Več informacij je na voljo na povezavi: http://matematicni-izleti.famnit.upr.si/sl/program-1213/turing/.

Več informacij o Tednu Univerze na Primorskem in spremljajočih dogodkih je dostopnih na spletni strani UP.

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!


ponedeljek, 11. marec 2013 Vabljeni na SME ViLLab delavnico

V okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 ENERGYViLLab bo 21. in 22. marca 2013 s pričetkom ob 9.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekala delavnica SME Villab. Na delavnici, ki jo organizirata UP FAMNIT in UP IAM, bodo prepoznavni domači in tuji strokovnjaki iz Amerike, Kanade ter z Norveške predstavili različne koncepte živega laboratorija.

Program delavnice:

ČETRTEK, 21. 3. 2013/GIOVEDI, 21. 3. 2013:

9.00
Sprejem udeležencev /
Ricevimento dei partecipanti

10.00
Uvodni pozdrav / Saluti di benvenuto

dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, in dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno raziskovalno-razvojno delo UP / dott.ssa Klavdija Kutnar, preside di UP FAMNIT e Dott. Štefko Miklavič, Prorettore per la ricerca scientifica e sviluppo dell' UP

10.20
Predstavitev projekta ENERGYVILLAB / Presentazione del progetto ENERGYVILLAB

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

10.40
Predstavitev SME Villab, ki ga je razvila UP / Presentazione dello SME Villab sviluppato
dalla UP
dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

11.00
Metode vodenja uporabnikov: uporaba v lesni industriji / Metodi di gestione degli utenti: utilizzo nel settore di legno

dr. / dott. Eric Hansen, Oregon State University

11.30
Odmor za kavo / Pausa  caffè

12.00
Ekosistem-interakcija tvorcev znanja (univerz), podjetij in uporabnikov (trga) / Ecosystem- interazione tra le Universita' come creatori di conoscenze,le imprese e i consumatori/del mercato

dr. / dott. Chris Knowles, Oregon State University

12.30
Razumevanje procesa »skupnega deležništva« za uspešno vodenje »večdeležniških« inovativnih projektov / Comprensione del processo del »stakeholder condiviso« per una gestione di successo dei progetti di innovazione con »molteplici-stakeholder«

dr. / dott. Rajat Panwar, Northland College

13.00
Okoljska odgovornost podjetij / Responsabilità  ambientale delle imprese

dr. / dott. Robert Kozak, University of British Columbia

13.30
Odmor za kosilo / Pausa pranzo

14.30
Inovacije in vzvodi inovacij pri daljinskemu ogrevanju in lesni industriji / L'innovazione ed i loro impulsi nel teleriscaldamento e industria del legno

dr. / dott. Erland Nybakk, Norwegian Forest and Landscape Industry

14.45
Diskusija: SMEVillab kot primer inovacije  vodene s strani uporabnikov v MSP / Discussione: SMEVillab come esempio dell'innovazione guidata dagli utenti delle PMI

dr. / dott.ssa Andreja Kutnar

15.45
Zaključki srečanja / Conclusioni dell' incontro

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

PETEK, 22. 3. 2013 / VENERDI 22. 3. 2013:

9.00
Pozdrav in sprejem udeležencev / Ricevimento dei partecipanti

10.00
Certificiranje trajnostne gradnje v ZDA / Certificazione di edilizia sostenibile negli Stati Uniti

dr. / dott. Arijit Sinha, Oregon State University

10.30
Lesene hiše v Sloveniji / Case di legno in Slovenia

dr. / dott.ssa. Manja Kitek Kuzman, Univerza v Ljubljani

11.00
Lesene hiše v Italiji: doživetje »hiše prihodnosti«v Forte Poerio (Mira, Venezia) / Case di legno in Italia: l'esperienza di »Casa Futura« a Forte Poerio (Mira, Venezia)
Arch. Antonio Sarto, Matite Associate

11.30
Odmor za kavo / Pausa  caffè

11.45
Zaščita lesa za gradnjo v  severnem Sredozemlju / Protezione del legno per la costruzione nel Mediterraneo settentrionale

dr. / dott. Miha Humar, Univerza v Ljubljani

12.15
Panelna diskusija - koristi vključenosti MSP-jev v živi laboratorij SMEVillab / Discussione in pannelli – benefici della inclusione dei PMI nel Living Lab SMEVillab:

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar, dr. / dott. Eric Hansen, Oregon State University

- Top-down in bottom up pristopi / Gli approcci top-down e bottom up
- Evalvacija ali potrditev novih rešitev z uporabniki / Valutazione oppure validazione di nuove soluzioni con gli utenti
- Srednjeročne ali dolgoročne študije z uporabniki / 
Studi con gli utenti a medio o lungo termine
- Oblikovanje dialoga med razvijalci in uporabniki / Creazione di un dialogo tra sviluppatori ed utenti
- Hitra evalvacija novih konceptov oblik in storitev / Valutazione rapida di nuovi concetti e forme di servizio

13.30
Odmor za kavo / Pausa caffè

14.00
Tiskovna konferenca / Conferenza stampa

14.30
Zaključki srečanja / Conclusioni dell' incontro

dr. / dott. Andreja Kutnar

15.00
Slavnostna akademija Univerze na Primorskem v Gledališču Koper / Accademia sollene del Universita' del Litorale presso il Teatro di Capodistria

 Delavnica bo potekala v angleškem jeziku / Si precisa che la lingua di lavoro sarà l’inglese.

Prijave za srečanje sprejemamo na email naslov: laura.zorn@upr.si do 18. marca 2013 / Per partecipare all'incontro si prega di inviare una e-mail a: laura.zorn@upr.si entro il 18. marzo 2013.

*****

Projekt ENERGYVILLAB poteka v  Venetu, Furlaniji in Julijski krajini, Emiliji Romagni ter Obalno-Kraški , Goriški in Osrednjeslovenski regiji. Osredotoča se na aplikacije obnovljivih virov energije, racionalno rabo energije in vzdržnega sistema mobilnosti (RRM), in sicer prek ustanavljanja mreže živih laboratorijev, imenovanih EnergyVillab.

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.


ponedeljek, 11. marec 2013 Vabljeni na projekcijo poljudnoznanstvenega filma Kaos

Projekcija poljudnoznanstvenega filma Kaos bo v četrtek, 14. marca 2013, ob 3.14 popoldne v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Praznovanje 14. marca (3.14 v ameriškem zapisu) kot dneva števila Pi se je v zadnjih letih razmahnilo po akademskih okoljih po vsem svetu. Različne ustanove na ta dan pripravijo resne ali šaljive poljudnoznanstvene aktivnosti, od javnih predavanj do tekmovanj v pomnenju decimalk števila pi. Na UP FAMN IT si bomo ob tej priložnosti premierno ogledali novi francoski animirani film Kaos, ki s pomočjo računalniških animacij, bilijarda, risank in lego kock na poljuden način predstavi številne matematične in fizikalne fenomene, povezane z matematično teorijo kaosa.

Dogodek organizirata oddelka za matematiko UP FAMNIT in UP IAM.

Spletna stran filma: www.chaos-math.org

K ogledu filma ste vabljeni vsi študentje in zaposleni!


petek, 8. marec 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. marca 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: dr. Jernej Vičič

Naslov:  Hitra postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil za sorodne naravne jezike.

Povzetek:
Pričujoče delo predstavlja pregled strojnega prevajanja naravnih jezikov, osredotoča se predvsem na sisteme in metode za prevajanje sorodnih naravnih jezikov. Večina predstavljenih sistemov sodi v skupino strojnega prevajanja na osnovi pravil plitkega prenosa, ki so najprimernejši za postavitev sistemov za strojno prevajanje sorodnih jezikov.
Največja težava sistemov, ki temeljijo na pravilih, je dolgotrajna in draga ročna izdelava slovarjev ter prevajalnih pravil v primeru klasičnega pristopa h gradnji prevajalnih sistemov na osnovi pravil. Delo ponuja pregled zbirke izbranih in na novo zasnovanih metod samodejne izdelave gradiv za postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil.
Metode so bile preizkušene na študiji primera: postavitev popolnoma delujočega prevajalnega sistema za sorodne jezike. Postavljeni so bili štirje sistemi: slovenščina-srbščina, slovenščina-češčina, slovenščina-angleščina in slovenščina-estonščina. Poleg same kakovosti prevodov je bila ocenjena tudi hitrost postavitve novega prevajalnega sistema.

V disertaciji je predstavljena metoda, ki razširja osnovno metodo za prevajanje s pomočjo dreves izpeljav za jezike z omejeno podporo jezikovnih tehnologij. V učni fazi je za izvorni jezik namesto drevesnice uporabljen le poravnani korpus.

V disertaciji je opisana metoda za samodejno izdelavo oblikoskladenjskih slovarjev, ki vključuje samodejno označevanje paradigem, njihovo samodejno luščenje za visoko pregibne jezike in izdelavo pripadajočih leksikonov ter samodejno izdelavo dvojezičnih prevajalnih slovarjev.

V disertaciji je predstavljena metoda za uporabo, izbiro in ocenjevanje pravil\index{pravilo} za strukturni\index{strukturni prenos} prenos. Opisane metode za samodejno gradnjo pravil strukturnega prenosa pogosto izdelajo veliko množico pravil, ki med sabo tekmujejo (mogoče jih je uporabiti za iste dele besedila). Najboljša pravila izberemo na podlagi korpusa ciljnega jezika.

Abstract:
The work presents an overview of the systems and methods for the natural language machine translation. It focuses primarily on systems and methods for the translation of the related languages. Most of the presented systems belong to the Shallow Parse and Transfer Rule-Based Machine Translation paradigm, which is better suited for the implementation of a translation system for related languages. The major problem of the rule-based translation systems is costly manual production of dictionaries and translation rules in the case of a classical approach to building such systems. The work provides an overview over the collection of selected and new methods designed for automatic production of materials for the installation of systems based on translation rules.

Methods were tested on a case study: the implementation of a fully functioning translation system for related languages. The following four systems were used as the basis: Slovenian-Serbian, Slovenian-Czech, Slovenian-English and Slovenian-Estonian. The evaluation process focused on the quality of the translations as well as the estimation of the time needed for the implementation of a new system.

The dissertation presents a method that extends the basic Statistical Machine Translation by Parsing paradigm for languages ​​with limited support of language technologies. The learning phase uses an aligned corpus instead of a full treebank.

The dissertation describes a method for the automatic creation of morphologies, which includes automatic paradigm tagging, automatic paradigm construction for the highly inflected languages and automatic production of bilingual dictionaries.

The dissertation presents a method for the selection and assessment of the rules for the structural transfer. Methods for the automatic construction of structural transfer rules often produce a large set of rules, which compete with each other (it is possible to use multiple rules on the same part of text). The best rules are chosen on the basis of the target language corpus.

Vabljeni!


sreda, 6. marec 2013 Študenta UP FAMNIT uspešna na mednarodni matematični olimpijadi Belorusko-Ruske univerze

V Belorusiji je od 20. do 22. februarja 2013 potekala četrta mednarodna matematična olimpijada (IV Open Mathematical Olympiad) za študente v organizaciji Belorusko - Ruske univerze, ki so se je udeležili tudi študenti UP FAMNIT.

Na tekmovanju je sodelovalo 24 univerz iz 6 različnih držav s skupaj 50 tekmovalci.

Naša študenta 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika Anastasya Tanana in Ratko Darda sta v hudi konkurenci dosegla odlični 13. (A. Tanana) in 15. (R. Darda) mesto ter prejela pohvali. Prva tri mesta so zasedli študenti magistrskega in doktorskega študija.

Študentoma iskreno čestitamo!

Oglejte si nekaj fotoutrinkov s tekmovanja:


sreda, 6. marec 2013 Asistentka UP FAMNIT prejela štipendijo za raziskovanje na ameriški univerzi Northern Arizona University

Naša sodelavka Iva Antončič je uspešno kandidirala na razpis Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije – odobrena ji je bila štipendija za trimesečno raziskovalno delo na ameriški univerzi Northern Arizona University, ki deluje že od leta 1899.

Iva Antončič je doktorska študentka na UP FAMNIT ter asistentka za področje matematike. Poučuje v študijskih programih UP FAMNIT.  

Ivi Antončič iskreno čestitamo!


petek, 1. marec 2013 FAMNIT-ov zimski izlet - smučanje v Kranjski gori

Spoštovane študentke in spoštovani študentje ter zaposleni UP FAMNIT!

Letos prvič ŠS UP FAMNIT organizira enodnevno smučanje za študente in zaposlene UP FAMNIT.

V soboto, 9.3.2013 gremo v Kranjsko goro.

Odhod je ob 6:30 s postaje Soča (pri tržnici). Povratek je predviden ob 20:00.

Prijave so možne do srede, 6.3.2013 do 14h na mail studentski-svet@famnit.upr.si.

Stroške avtobusnega prevoza krije ŠS UP FAMNIT, ceno enodnevne vozovnice 19,5 € pa boste lahko vplačali na avtobusu.

Pohitite, saj mesta so omejena.