Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. maj 2013 Seminar MARA

Današnji napovedan seminar odpade.


torek, 28. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Monitoring biodiversity using volunteers? A lizard experience from NE Spain"

Vabimo vas na osmo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, ki bo v sredo, 29.5.2013 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Monitoring biodiversity using volunteers? A lizard experience from NE Spain" bo imel španski herpetolog dr. Miguel A. Carretero.

Kratka vsebina predavanja:
Predavatelj bo predstavil rezultate sedemletnega monitoringa populacije kuščaric vrst Acanthodactulus erythrurus, Psammodromus algirus in Podarcis liolepis, ki so ga izučeni prostovoljci opravljali na španski plaži “Els Muntanyans”.

Več informacij o predavanju je v priponki!

Udeležba na predavanju je zelo priporočljiva!


ponedeljek, 27. maj 2013 Vabilo na predavanje "Pogled na vero in iskanje dokončnih vprašanj z vidika evolucijske in socialne psihologije"

Vljudno vabljeni na predavanje "Pogled na vero in iskanje dokončnih vprašanj z vidika evolucijske in socialne psihologije" dr. Mateja Černigoja in Simone Gomboc, ki bo potekalo 27. maja 2013 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Vabljeni!


petek, 24. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Akustična klasifikacija morskega dna - predprocesiranje akustičnih podatkov

Povzetek:
Akustični podatki, pridobljeni s sonarskimi meritvami se že dolgo uporabljajo za določanje globin - batimetrijo. Naša hipoteza je, da se v teh podatkih skriva še mnogo več informacij o morskem dnu. S procesiranjem in analizo akustičnih podatkov bomo poskušali klasificirati dno slovenskega morja, torej določiti tipe kot so trava, mulj, kamni, pesek, itd. Osnova za dosego cilja so kvalitetni akustični podatki, ki jih dobimo s hidrografskimi meritvami.
Na prejšnejm seminarju je bil predstavljen oddelek za hidrografijo podjetja Harpha Sea ter oprema in postopek opravljanja hidrografskih meritev. Tokrat se bomo osredotočili na predprocesiranje surovih akustičnih podatkov. Preden se lotimo klasifikacije moramo podatke pripraviti - izločiti slabe meritve in vplive nastavitev MBES sistema. Želimo namreč, da v podatkih ostane le akustični podpis morskega dna. Na seminarju bomo predstavili čiščenje podatkov in pristope h kompenzaciji zunanjih vplivov, kot so nastavitve sistema, globina in kotne odvisnosti.

Vabljeni!


petek, 24. maj 2013 Odlični rezultati naših matematikov na internetni matematični olimpijadi

Začetki svetovne internetne olimpijade segajo v leto 2007, ko sta glavni organizatorici tekmovanja – Univerza v Joškar-Ola iz Rusije in Arijelska univerza v Izraelu – pričeli z izvedbo matematike. V letu 2013 tekmovanje vključuje že 10 znanstvenih disciplin. Uradna spletna stran tekmovanja: http://www.i-olymp.ru/.

Tekmovanje v matematiki poteka v štirih krogih. Prvi trije so se odvijali na sedežu naše fakultete, medtem ko se bo četrti, finalni krog izvedel na Arijelski univerzi v Izraelu.

Prva dva kroga sta potekala tako, da so študentje v 180 minutah online reševali 16 nalog, reševanje nalog v tretjem krogu pa je potekalo v fizični obliki, ko so študentje morali rešiti 12 nalog v 240 minutah.

Letošnjega tekmovanja iz matematike se je od začetka tekmovanja udeležilo 6.895 študentov s 468 fakultet. Do tretjega kroga je prišlo le 84 najboljših študentov, od katerih jih bo 46 povabljenih v finalni krog v Izrael.

Do tretjega kroga so se prebili tudi štirje naši študenti prvih in drugih letnikov matematike, in sicer Bećo Merulić, Anastasiya Tanana, Edin Husić in Radovan Krtolica. Osvojili so naslednja mesta:

  • 21. mesto Bećo Merulić,
  • 32. mesto Anstasiya Tanana,
  • 33. mesto Edin Husić,
  • 64. mesto Radovan Krtolica.

Študent Bećo Merulić je tako dobitnik srebrne medalje, študenta Anastasiya Tanana in Edin Husić pa bronaste.

Vsi dobitniki medalj bodo povabljeni v finalni krog v Izrael.

Sodelavci UP FAMNIT vsem tekmovalcem in posebej Beću Meruliću, iskreno čestitamo za dosežene uspehe!

 


četrtek, 23. maj 2013


četrtek, 23. maj 2013 Mokra Čista desetka 2013

Univerzitetna športna zveza Primorske in Študentska organizacija Univerze na Primorskem v sodelovanju s ŠS UP Fakultete za vede o zdravju in ŠS UP Fakultete za management organizira MOKRO ČISTO DESETKO, ki bo v sredo, 29. maja 2013, s pričetkom ob 14. uri.

Mokra Čista desetka je športno-zabavno srečanje študentov, profesorjev ter vseh ostalih zaposlenih na Univerzi na Primorskem in Fakulteti za pomorstvo in promet ob zaključku študijskega leta 2012 / 2013.
Gre za tekmovanje, ki spodbuja športno dejavnost in druženje med študenti, zaposlenimi in profesorji vseh generacij. Ob vsem dogajanju, bo poskrbljeno tudi za glasbeno podlago, hrano in pijačo. Sodelovanje na športnih disciplinah je brezplačno. 

Vabilo za ekipe zaposlenih in profesorjev UP.

V upanju, da skupaj preživimo zabavno in športno popoldne, vas vabimo na prijave ekip na licu mesta. Prijave bodo potekale od 14.00 do 15.30 na infotočki v San Simonu v Izoli.

Več o prireditvi v priponkah in na povezavah:

Vljudno vabljeni in lepo pozdravljeni!


torek, 21. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Geotehnične razmere v pristanišču Koper"

Vabimo vas na sedmo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, ki bo v sredo, 22.5.2013 ob 19.30 v Veliki predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Geotehnične razmere v pristanišču Koper" bo imel dr. Janko Logar.

Tokratno predavanje v okviru bioloških večerov je nekoliko drugačno in vezano na geomehanske razmere. Predavanje bo zanimivo predvsem za poslušalce, ki jih zanima, kako je nastalo okolje, na katerem danes prebivajo in delajo ljudje v Kopru in njegovi luki.

Vabljeni!


ponedeljek, 20. maj 2013 Uspešen mednarodni posvet o varstveni biologiji

Oddelek za biodiverziteto na UP FAMNIT je 14. 5. 2013 organiziral mednarodni strokovni posvet na temo varstvene biologije, na katerem so sodelovali strokovnjaki iz Avstralije, Italije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije in Slovenije.

Živimo v času, ko človeške aktivnosti povzročajo velike pritiske na naravne vire in biotsko raznovrstnost na Zemlji. Vedno bolj jasno postaja, da moramo začeti z našim planetom ravnati bolj odgovorno. Namen varstvene biologije je razumeti naravne procese v naravi, ugotoviti, kako nanje vplivajo človeške aktivnosti ter predvsem najti načine, kako lahko negativne vplive omilimo ali povsem odstranimo. Varstveni biologi pri svojem delu uporabljajo široko paleto znanstvenih disciplin, vključno z molekularno biologijo in genetiko, ekologijo, fiziko in akustiko, oceanografijo, vremenoslovjem, družbenimi vedami ter drugim.

Na posvetu so različni raziskovalci predstavili najnovejše izsledke svojega raziskovalnega dela in skušali opredeliti korake, ki so potrebni za trajnostni razvoj in ohranjanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji, regiji in drugod po svetu. Vse bolj jasno namreč postaja, da ljudje nismo ločeni od narave, temveč da jo nujno potrebujemo za lastno preživetje, zato moramo zanjo temu primerno tudi skrbeti.

Program je zajemal širok nabor tematik, vključno z ekologijo in varstvom morskih organizmov in njihovih habitatov, raziskovanjem in varstvom sladkovodnih, kopenskih in jamskih ekosistemov, učinkovitostjo zavarovanih območij in uporabo molekularnih orodij ter digitalne tehnologije v varstveni biologiji.

Zbornik prispevkov najdete tukaj.

Nekaj fotografij z dogodka:


sreda, 15. maj 2013 Zaključek četrte mednarodne konference Triple i: intuition, imagination and innovation in suicidology

4th TRIPLE i: intuition, imagination and innovation in suicidology,
9 – 10 May 2013, Piran (Slovenia)

Piran, 10. maja 2013

Zaključili smo četrto mednarodno konferenco Triple i – intuition, imagination, innovation, ki jo organizira UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, v sodelovanju z UP FAMNIT.

V konferenci smo naslovili teme, ki se dotikajo raziskovanja in preučevanja samomora ter kliničnega dela in preventive. Letos smo se osredotočili predvsem na težave, ki jih imamo na teh področjih. Konferenco sta otvorila rektor UP prof. Dragan Marušič in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prof. Diego De Leo. Slednji je ob tem poudaril, da je namen konference gojiti kulturo raziskovanja samomora in na ta način prispevati k preprečevanju in destigmatizaciji samomora: “Samomor je vse prej kot dolgočasna tema. Ni le domena psihologov, zdravnikov, filozofov, antropologov … temveč je tako široka in kompleksna, da zajema vse te aspekte. Zato je tudi pri raziskovanju in preprečevanju nujno, da vključuje široko paleto strokovnjakov iz različnih področij.”

Ena ključnih tem, ki se je izkristalizirala v toku konference je bila povezanost (connectedness). Predavatelji so govorili o povezanosti med ljudmi kot načinu preprečevanja samomora, povezanosti različnih možganskih sistemov, pomenu povezanosti bližnjih po samomoru in občutek povezanosti družbe, ki ga kreirajo mediji. Vse to so pomembni dejavniki preprečevanja samomora. Poleg tega se je v toku konference povezanost kazala še drugače: ker so predavatelji imeli dovolj časa, da svoje teme predstavijo, so bile tudi razprave z udeleženci poglobljene. Na ta način so se vzpostavljali odnosi in medsebojna povezanost strokovnjakov, študentov, novinarjev in druge zainteresirane javnosti. Vse to je prav tako del preprečevanja samomora.

Konferenca je torej postregla s prijaznim vzdušjem, novim znanjem in medsebojno povezanostjo vseh udeleženih. V Slovenskem centru za raziskovanje samomora smo s tem več kot zadovoljni – in smo v mislih že pri povezovanju s peto izvedbo.

Hvala vsem za udeležbo in se vidimo kmalu!

Vita Poštuvan, Urša Mars, Tina Podlogar, Janina Žiberna in prof. Diego De Leo

TRIPLE i

Predavatelji in ekipa Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Triple i 2013

Organizacija in otvoritev Triple i 2013

Utrinki iz večernega druženja na Triple i 2013

Udeleženci Triple i 2013

 


sreda, 15. maj 2013 Mešana ekipa Famnita univerzitetni prvak v odbojki lige Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 13. maja 2013 je med 16. in 23. uro potekal zaključni turnir ligaških tekmovanj Univerze na Primorskem, kjer so se najboljše ekipe pomerile za naslov prvaka v odbojki, košarki in futsalu. V odbojki je prvak univerzitetne lige postala mešana ekipa Famnita, v futsalu ekipa UP FHŠ, in v košarki pa ekipa UL FPP.

Mešana ekipa Famnita se je v finalni tekmi za prvo mesto Odbojkarske univerzitetne lige pomerila z ekipo UP FTŠ. Prvi niz sta obe ekipi začeli odločno in z željo po zmagi. Skozi niz sta se ekipi nekajkrat izmenjali v vodstvu, v zaključku niza pa je nekaj več pokazala ekipa Famnita, ki je niz osvojila z rezultatom 20:25. Drugi niz je bolj odločno začela naša ekipa, ki je z dobrimi servisi takoj priigrala nekaj točk prednosti. »Turistom« je po minuti odmora in z bučno pomočjo navijačev s tribun, uspelo nadoknaditi zaostanek in tudi prevzeti vodstvo. Vendar igralci ekipe Famnita niso dovolili, da bi jim nasprotniki pobegnili s preveliko razliko. Začeli so igrati boljše v vseh elementih igre in niz osvojili z razliko 17:25. FAMNIT je z zmago z rezultatom 0:2 tako že drugo leto zapored postal prvak Odbojkarske univerzitetne lige Univerze na Primorskem.

Tretje mesto je zasedla ekipa PEF.

Več informacij o zaključnem turnirju lige Univerze na Primorskem je na voljo prek povezave: http://www.uszp.si/aktualno/14348


torek, 14. maj 2013 Vabilo na zagovor doktorske disertacije mag. Jurija Koviča

Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

objavlja zagovor doktorske disertacije mag. Jurija Koviča

Študent bo doktorsko disertacijo pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega zagovarjal v okviru doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti v torek, 14. 5. 2013, ob 14:00 v Mali predavalnici na sedežu fakultete (Glagoljaška 8, Koper). Doktorska disertacija z naslovom Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih je na vpogled v knjižnici fakultete.

Vljudno vabljeni.


torek, 14. maj 2013 Odlična udeležba in zanimive vsebine na Famnitovem naravoslovnem dnevu

V okviru Famnitovih izletov v svet naravoslovja na UP FAMNIT srednjim šolam nudimo organizacijo naravoslovnega dneva v Slovenski Istri, ki se izvaja v Strunjanu, v Zalivu sv. Križa ter v laboratoriju in predavalnicah UP FAMNIT.

V četrtek 25.4.2013 se je naravoslovnega dne na UP FAMNIT udeležilo 45 srednejšolcev iz Šolskega centera Nova Gorica, Cankarjeva ulica 1, 5000 Nova Gorica.

K izvajanju naravoslovnega dne so se letos priključili tudi učitelji iz dodiplomskega študijskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo, tako, da se je dogodek pričel s predavanji, ki sta jih pripravila doc.dr. Dunja Bandelj in dr. Jure Jugovic, nato se je naravoslovni dan odvijal na terenu v Strunjanu.

Nekaj fotografij z dogodka:


ponedeljek, 13. maj 2013 Akreditiran je nov magistrski študijski program Biopsihologija

V petek, 10. maja 2013 je Svet Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu podelil akreditacijo UP FAMNIT za izvajanje novega magistrskega študijskega programa druge stopnje Biopsihologija.

Magistrski program predstavlja nadgradnjo istoimenskemu dodiplomskemu študijskemu programu prve stopnje, ki ga je fakulteta pričela izvajati v študijskem letu 2010/11.

Novi magistrski študijski program Biopsihologija je vključen v predlog razpisa za vpis v podiplomski študij za študijsko leto 2013/14, h kateremu mora podati soglasje še Vlada Republike Slovenije. 

Dekanat UP FAMNIT 


ponedeljek, 13. maj 2013 Vabilo na zaključni Famnitov izlet v Mirabilandijo

Za zaključek študijskega leta Študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene UP FAMNIT na zaključni izlet v Mirabilandijo, ki bo v soboto, 25.5.2013.

Doplačilo: 25 €

Prijavite se lahko na:
http://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/mirabilandija-2013
najkasneje do srede, 22.5.2013 do 12h.

Pohitite s prijavami, število mest je omejeno.

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 13. maj 2013 Zaključni Famnitov piknik in turnir v Paintballu

Študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje (paintball) vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT.

Dobimo se v Hrvatinih na Paintballu v sredo 
22.5.2013 ob 16h.

Ob 15:30 bo organiziran prevoz s potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 20.5.2013 do 12.00 ure preko povezave:
http://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/paintball-2013

Kot vsako leto bo tudi tokrat poskrbljeno za hrano in pijačo!

Upamo, da se vidimo v kar se da največjem številu.

Priporočljiva športna oprema in šprej za komarje. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Študentje, ki imate v tem terminu predvidena predavanja oziroma vaje, se dogovorite z izvajalci za morebitna nadomeščanja.


ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 13. maj 2013 Vabljeno predavanje doc. dr. Igorja Areha z naslovom "Kratek oris forenzične psihologije in njena prihodnost v slovenskem prostoru"

Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom
KRATEK ORIS FORENZIČNE PSIHOLOGIJE IN NJENA PRIHODNOST V SLOVENSKEM PROSTORU,

doc. dr. Igorja Areha s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru,

ki bo v petek,  31. maja 2013, od 10.00 do 12.00,

v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem
(Titov trg 5, Koper)

Povzetek:
Forenzična psihologija je v Sloveniji slabo razvita in poznana, tako med psihologi kot tudi med strokovnjaki, ki delajo na področju pravosodja ali v policiji. Sodobna forenzična psihologija ponuja veliko eksperimentalno preverjenega znanja, ki ga v tujini s pridom izkoriščajo, s čimer dosegajo večjo učinkovitost preiskovalnega dela in dela pravosodnih organov in tako, vsaj načeloma, omogočajo višjo stopnjo zaščite nedolžnih osumljenih oseb. V Sloveniji je opazen nekajdesetletni zaostanek v razvitosti forenzične psihologije, pri čemer je najmanjši v akademskem okolju, velik in skrb vzbujajoč pa je v preiskovalni in sodni praksi, kjer je mogoče opaziti kritično pomanjkanje psihološkega znanja. V sklopu predavanja bodo prikazane nekatere tehnike in metode forenzične psihologije, ki so uporabne zlasti v preiskovanju kaznivih dejanj.

O predavatelju:
Dr. Igor Areh je docent za forenzično psihologijo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Do sedaj je objavil več kot 70 znanstvenih in strokovnih člankov ter drugih prispevkov, predvsem s področja verodostojnosti pričanja očividcev kaznivih dejanj. V praksi deluje kot sodni izvedenec za ocenjevanje verodostojnosti pričanja in kot svetovalec pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na Univerzi v Mariboru je nosilec naslednjih predmetov: Psihologija v kazenskem pravosodju, Forenzična psihologija, Preiskovalna psihologija, Investigative and Forensic Psychology.


petek, 10. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih"

Vabimo vas na šesto predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih, ki bo v sredo, 15.5.2013 ob 19:30 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT na Glagoljaški ul. 8 v Kopru. Predavala bosta doc. dr. Dunja Bandelj in Peter Glasnović.

Kratek povzetek predavanja:
Oljčniki predstavljajo integralni del sredozemskega prostora in kot taki enega ključnih elementov značilne mozaične krajine. Gojenje oljk v Sredozemlju sega že v davne čase. V antiki, predvsem v obdobju rimskega imperija, se je gojenje oljk z vzhoda razširilo na celotno območje Sredozemlja. Danes to dolgoživo drevo opredeljuje prebivalce tega prostora tako gospodarsko, socialno kot kulturno ter določa podobo njihove krajine. Veliko avtorjev Sredozemlje geografsko opredeljuje ravno z razširjenostjo oljke. Zaradi dobre odpornosti na okoljske dejavnike in s tem povezanim manjšim vnosom fitofarmacevtskih sredstev veljajo oljčniki za stabilnejše od ostalih kmetijskih ekosistemov. Rastlinska in živalska sestava v oljčnikih močno spominjata na nekatere značilne sredozemske ekosisteme. Predavatelja bosta v okviru bioloških večerov predstavila rezultate terenskega dela in primere dobrih praks, ki so jih pridobili v okviru mednarodnega projekta Sigma 2.

Vabilo.

Lepo vabljeni!


petek, 10. maj 2013 Na UP FAMNIT gostuje dr. Peter Mackelworth iz Blue World Institute of Marine Reserach and Conservation, Hrvaška

Na UP FAMNIT v spomladanskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje dr. Peter Mackelworth iz Blue World Institute of Marine Reserach and Conservation, Hrvaška. Dr. Mackelworth bo predaval pri predmetu Presoja vplivov na naravo in nadzorna služba v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Varstvo narave.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 9. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Andrej Kramar

Naslov: MODELIRANJE AVTOPOIEZIČNIH STORITEV V DIGITALNEM EKOSISTEMU

Povzetek:
Ena temeljnih značilnosti informacijske družbe je njena usmerjenost v digitalne storitve, ki  predstavljajo neke vrste ekvivalent industrijskim proizvodom v industrijski družbi. Podobno kot so kompleksni industrijski proizvodi v veliki meri standardizirani in so praviloma sestavljeni iz delnih proizvodov raznih proizvajalcev, postajajo tudi digitalne storitve vedno bolj kompleksne in produkt medsebojnega sodelovanja več organizacij.

Ker ne živimo v statičnem družbenem in poslovnem okolju, ampak se to okolje neprestano spreminja in razvija, potrebujejo tudi digitalne storitve nenehne prilagoditve in izboljšave, saj v nasprotnem primeru hitro izgubijo svojo veljavo in s tem konkurenčno prednost pred ostalimi podobnimi storitvami. V bistvu postajajo digitalne storitve del ali celo gradnik digitalnih ekosistemov, zato se bodo tudi v prihodnje vse bolj »obnašale« v skladu s pravili, ki na splošno veljajo za ekosisteme. Namreč, v kolikor želimo zgraditi »živi« digitalni ekosistem, moramo zato privzeti zakonitosti in omejitve živega sveta, oziroma privzeti koncepte bioloških ekosistemov, za katere je značilna avtopoiezičnost, to je sposobnost samokreacije, samoorganizacije in samoreference. Tako obnašanje je v biološkem smislu navadno opredeljeno kot proces pri katerem se organizem prilagaja okolju v katerem živi in hkrati v koevoluciji z ostalimi organizmi posredno vliva na razvoj celotnega ekosistema, kar je lahko temeljno izhodišče za izgradnjo digitalnega ekosistema, katerega osnovni gradnik predstavljajo avtopoiezične storitve.

Vabljeni!


torek, 7. maj 2013 Konstituiranje Študentskega sveta UP FAMNIT

V petek, 26. aprila 2013 se je konstituiral nov Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT).

ŠS UP FAMNIT je bil izvoljen na volitvah, ki so bile izvedene v sredo, 24. aprila 2013.

Člani ŠS UP FAMNIT v študijskem letu 2012/13 so:

  1. Gregor Benko, absolvent dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo,
  2. Urša Bernardič, študentka 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  3. Irena Čavdek, študentka 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika,
  4. Neva Černelič Mlač, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah,
  5. Adem Dedić, študent 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta,
  6. Emina Glavaš, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  7. Aleš Horvat, študent 1. letnika magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  8. Olga Kaliada, študentka 1. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti,
  9. Jernej Kastelic, študent 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  10. Julija Podbevšek, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  11. Marko Tavčar, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  12. Tomaž Tomažinčič, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  13. Aleksandar Tošić, študent 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika, 
  14. Tea Zakšek, študentka 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Aplikativna kineziologija.

Na konstitutivni seji je bila za predsednico izvoljena Olga Kaliada, za podpresednico Tea Zakšek, za predstavnika študentov UP FAMNIT v ŠS UP pa Aleksandar Tošić.


torek, 7. maj 2013 Vabljeno predavanje prof. dr. Veljka Milutinovića

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem bomo
gostili prof. dr. Veljka Milutinovića iz Oddelka za računalništvo Univerze v Beogradu. Predavanje z naslovom
"Super Computing for Big Data: Data Flow vs Control Flow"
(the Programming Paradigm and the Ongoing Research)
bo v petek, 10.5.2013 ob 15.00 uri v predavalnici FAMNIT-VP.

Povzetek predavanja (v angleščini):
Data Flow computers, compared to Control Flow computers, offer speedups of 20 to 200, and power reductions of about 20. However, the programming paradigm is different. This talk explains the paradigm, using Maxeler as an example (Maxeler is 20% owned by JPMorgan), and sheds light on the ongoing research in the field.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 6. maj 2013 Uspeh Famnitovih študentov na jubilejni 40. Primatijadi 2013

Na letošnji jubilejni 40. Primatijadi, ki je potekala od 27. aprila do 2. maja 2013 v Ulcinju v Črni gori, so se Famnitovi študentje odlično odrezali.

Na tekmovanju iz matematike je 1. mesto osvojila Marija Jurkovič in 3. mesto Nastja Cepak.

Na tekmovanju iz informatike s programiranjem sta 1. mesto osvojila Andrej Godec in Rudi Kovač ter 3. mesto Matjaž Šuber.

Primatijada je mednarodno tekmovanje v naravoslovnih vedah, namenjeno študentom, ki tekmujejo iz znanja s področij matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved ter hkrati tekmujejo tudi v športnih disciplinah. Letošnje tekmovanje Primatijada 2013 je jubilejno, že 40. tekmovanje po vrsti.

Našim študentom iskreno čestitamo!


ponedeljek, 6. maj 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Paul Medvedev iz Penn State University, ZDA

  

Na UP FAMNIT v spomladanskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje doc. dr. Paul Medvedev iz Penn State University iz ZDA. Doc. dr. Medvedev bo predaval pri predmetu Osnove bioinformatike v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Računalništvo in informatika.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


nedelja, 5. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 6. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Miklós Krész (joint work with András Bóta and András Pluhár)

Naslov: On some problems in dynamic social network mining

Povzetek:
During the last decade social network analysis and mining became a key research area. Apart from the obvious applications in on-line social network services, the field plays a central role in many classical business intelligence tasks such as customer attrition, risk analysis and campaign management. In order to capture the characteristics of the above problems, the dynamics of the corresponding network processes and network structural changes need to be studied. In this talk we will consider two relevant problems. Dynamic community detection is an algorithmic tool for the analysis of the lifetime of communities in real graphs. The study of infection processes in networks pose several algorithmic and modelling questions such as maximizing the spread of influence or approximating the real infection values. In addition to review applied models and methods, in the talk real-life applications will be also presented.

Vabljeni!