Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 31. januar 2013 Vabilo na predavanje prof. Rachelle S. Heller, PhD iz George Washington University, ZDA

V okviru Raziskovalnega matematičnega seminarja UP FAMNIT prihodnji teden gosti prorektorico z George Washington University, ZDA prof. Rachelle S. Heller, PhD, ki je tudi urednica SCI revije Computers&Education: An International Journal (revije s prvega kvartila na področju).

Več informacij o Rachelle S. Heller najdete tukaj /http://mvtoday.gwu.edu/2010/fall-winter/articles/hatsofftoshellyheller.html/

Gostja se bo na predavanju, ki bo potekalo v ponedeljek, 4.2.2013 s pričetkom ob 10.00 uri (Velika predavalnica UP FAMNIT), dotaknila zelo aktualne teme – v predavanju z naslovom Peer-Reviewed Journals: Leading or Following Research Trends? se bo spraševala o vlogi recenziranih znanstvenih revij pri razvoju znanosti. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vsebina (abstract):
What is the role of a peer-reviewed journal? Is it to promote scientific inquiry? Is it to serve as an historical repository of a scientific field? Is it an organ of a professional society? Is it to promote an individual scientist by expanding his or her vitae? Is it to observe the flow and direction of research or is it to help direct a research agenda?
There are over 20,000 peer-reviewed journals published each year with more than 1.5 Million papers. A peer-reviewed journal provides a venue for research that demonstrates (or refutes) the efficacy of research - with its shifting emphasis to new and emerging processes. But, are the journals being flooded with too many papers, many incremental rewrites of previous work? Are reviewers too overworked to provide the depth of analysis necessary to sort the wheat from the chaff, the real from the hype, especially in terms of what actually improves learning?
Where do the responsibilities lie?

This talk with address these themes in general and draw specific examples from the speaker's nearly 20 years as co-editor of Computers & Education, an International Journal.

Ker je tema zanimiva za učitelje, sodelavce in raziskovalce, vabimo vse zainteresirane na UP, da se nam pridružijo. Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.


torek, 29. januar 2013 Pridi z BUS-om na INFO dan!

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni, ki bodo v petek, 15.2. in v soboto, 16.2.2013, v petek, 15.2. organizirala brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4.00 uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža.

Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. in 15. uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih potrbuje organizator za organizacijo ustreznega števila prostih mest. Predprijave se zbirajo do vključno 11.2.2013.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave:

http://www.upr.si/index.php?page=contact&item=166&post=ok


ponedeljek, 28. januar 2013 UP FAMNIT organizira delavnico SME ViLLab

Na Univerzi na Primorskem v okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 ENERGYViLLab organiziramo delavnico SME Villab. Projekt ENERGYVILLAB poteka v  Venetu, Furlaniji in Julijski krajini, Emiliji Romagni ter Obalno-Kraški , Goriški in Osrednjeslovenski regiji in  se osredotoča na aplikacije obnovljivih virov energije, racionalno rabo energije in vzdržnega sistema mobilnosti (RRM), in sicer preko ustanavljanja mreže živih laboratorijev imenovanih EnergyVillab.

UP FAMNIT organizira delavnico z namenom ustvarjanja novih idej, ki bi lahko imele ključen vpliv na večjo energetsko učinkovitost stanovanjskih hiš v regiji, s predstavitvijo konceptov živega laboratorija, okolja za eksperimentiranje, v katerem se upoštevajo družbene potrebe, malim in srednje velikim podjetjem.

Cilj delavnice je odgovoriti na vprašanje, kako funkcionalno vpeljati inovacije vodene s strani uporabnikov v slovenski stanovanjski sektor s pomočjo SME ViLLab.

Namen in cilj delavnice bosta dosežena s pomočjo  dobro prepoznanih strokovnjakov iz Amerike, Kanade in Norveške:

Eric Hansen – Professor of Forest Products Marketing na Oregon State University, ZDA

Chris Knowles - Assistant Professor of Forest Products Marketing & Assistant Director of the Oregon Wood Innovation Center na Oregon State University, ZDA

Arijit Sinha – Assistant Professor of Renewable Materials and LEED Green Associate na Oregon State University, ZDA

Robert Kozak – Professor & Head, Department of Wood Science na University of British Columbia, Kanada

Pablo Crespell – Senior Researcher – Markets and Economics – Building Systems na FPInnovations, Kanada

Rajat Panwar – Professor and Chapple Chair of Business and Social Responsibility na Northland College, ZDA

Erlend Nybak – Researcher in Entrepreneurship and Innovation Management na Norwegian Forest and Landscape Institute, Norveška

Lokacija: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper

Datum delavnice: 21.3 in 22.3.2013

Kdo so povabljeni: projektni partnerji, predstavniki  MSP, predstavniki občin v regiji,  raziskovalci,  predstavniki vlade in širša zainteresirana javnost

Program delavnice: v pripravi

Prijava: preko email naslova: laura.zorn@upr.si do 15.3.2013

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev

Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.

Ministero dell'Economia
e delle Finanze


 



četrtek, 24. januar 2013 Srečanje z Albertom Cayuela, direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia

UP FAMNIT v okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 ENERGYViLLab organizira srečanje z Albertom Cayuela, direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia (UBC), Kanada.

Namen:
Namen srečanja je izvedeti več o UBC kot živem laboratoriju, skupinski pobudi, ki združuje izobraževanje, raziskave, delovanje in partnerstva za pospeševanje trajnosti na univerzi in zunaj nje, vključno z zelenimi stavbami in kanadskim programom WoodFirst. Poleg tega je cilj srečanja, da se iz kanadske dobre prakse naučimo in obogatimo našo izkušnjo z živim laboratorijem Energy Virtuous Living Lab.

Kje: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper

Kdaj: 20. februar 2013 od 8:00 do 15:00

Vabljeni: projektni partnerji, predstavniki občin v regiji, raziskovalci, predstavniki vlade in prebivalci

Kako se registrirati: s sporočilom na naslov: laura.zorn@upr.si do 15.2.2013.

Vljudno vabljeni!

http://www.energyvillab.eu/


torek, 22. januar 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom Vegetacija in sukcesije

Vabimo vas na novo predavanje iz cikla Famnitovih bioloških večerov, ki bo v ponedeljek, 28.1.2013, ob 18ih v Veliki predavalnici na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Na temo Vegetacija in sukcesije bo predavala doc. dr. Petra Košir.

Kratka vsebina: Panta rei - vse v naravi je v stanju stalnega spreminjanja. Tako tudi rastlinske združbe niso stabilna tvorba pač pa so podvržene stalnemu časovnemu spreminjanju. Te spremembe se ne dogajajo slučajno, temveč potekajo po določenih zakonitostih.

O predavateljici: dr. Petra Košir, univ. dipl. biologinja, je docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer predava predmeta Splošna botanika in Biologija. Kot raziskovalka je na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija ZRC SAZU proučevala vegetacijo, predvsem gozdno. Področja njenega raziskovanja so sintaksonomija in ekologija vegetacije ter sukcesijski procesi.

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


sobota, 19. januar 2013 Na UP FAMNIT gostuje prof. dr. Patrick Fowler

                                                

 

Na UP FAMNIT v jesenskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Patrick Fowler iz Oddelka za kemijo Univerze Sheffield iz Velike Britanije. Prof. Fowler bo predaval pri predmetih Izbrane teme iz računsko intenzivnih metod v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Matematične znanosti in Poglobljene matematične vsebine iz računsko intenzivnih metod in aplikacij I v okviru doktorskega študijskega programa tretje stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 18. januar 2013 Mednarodna delavnica “Krovne tehnike v teoriji grafov (Algebraic, Topological and Complexity Aspects of Graph Covers)” (ATCAGC) 2013

V ponedeljek, 28.1.2013 se v Bovcu pričenja mednarodna delavnica “Algebraic, Topological and Complexity Aspects of Graph Covers 2013” (ATCAGC) v soorganizaciji dveh članic Univerze na Primorskem – UP FAMNIT in UP IAM.

Gre za peto delavnico v seriji ATCAGC srečanj (prvo je bilo organizirano na Finskem, drugo v Novi Zelandiji, tretje na Slovaškem in četrto v ZDA).

Glavna vsebina so krovi grafov in njihova uporaba na različnih področjih matematike, kot so algebraična teorija grafov, modeli izračunavanja in algoritmi na grafih. Glavni cilj delavnice je srečanje raziskovalcev, ki delujejo na področju krovnih tehnik grafov, da si izmenjajo nove pristope in rezultate ter nadaljujejo s skupnim raziskovalnim delom.

Delavnice se bodo poleg domačih profesorjev in raziskovalcev udeležili tudi raziskovalci s Češke, Slovaške,  Rusije, Nove Zelandije, Kanade in Velike Britanije.  

Delavnica se bo zaključila  1. februarja 2013.

Več informacij o delavnici je dostopnih tukaj.


sreda, 16. januar 2013 Vabljeni na 4. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Pred nami je četrto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju dr. Barbare Boldin z naslovom Igre v naravi, ki bo potekalo

v sredo 23. januarja 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bomo predstavili uporabnost teorije iger v biologiji ter s pomočjo enostavnih modelov tekmovanja, sodelovanja  in evolucijske dinamike prikazali uporabnost teorije iger pri razumevanju živalskih populacij. Teorija iger je mlado področje matematike, ki se ukvarja z modeliranjem in analizo situacij v katerih sodeluje več igralcev, strategija in uspeh vsakega posameznika pa sta odvisna od strategij ostalih igralcev.


Foto: Rudolfo's Usenet Animal Pictures Gallery

Dr. Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Za  doktorsko tezo z naslovom Mathematical aspects of infectious disease dynamics je prejela nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične in teoretične biologije v letu 2007, ki jo podeljuje European Society for Mathematical and Theoretical Biology. Za znanstveni članek, objavljen leta 2008 v reviji Bulletin of Mathematical Biology, je prejela še nagrado 'Lee Segel Award for Best Student paper'. Raziskovalno delo na področju matematične biologije je nekaj let nadaljevala na oddelku za matematiko in statistiko Univerze v Helsinkih, od leta 2010 pa je zaposlena kot docentka na UP FAMNIT.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič
Koordinator cikla
Doc. dr. Klavdija Kutnar
Dekanja UP FAMNIT

 


petek, 11. januar 2013 Na UP FAMNIT gostuje izr. prof. dr. György Kiss

Na UP FAMNIT v jesenskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje izr. prof. dr.  György Kiss iz Oddelka za geometrijo Univerze Eötvös Loránd iz Budimpešte (Madžarska). Prof. Kiss bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz teorije končnih geometrij v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 4. januar 2013 UP FAMNIT se bo predstavila na sejmu Informativa 2013

UP FAMNIT se bo tudi letos, kot vsako leto doslej, skupaj z ostalimi članicami Univerze na Primorskem, predstavila na vseslovenskem sejmu izobraževanja štipendiranja in zaposlovanja –  
5. Informativa 2013, ki bo potekal v petek in soboto, 1. in 2. februarja 2013 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

.

Namen sejma je, da se enkrat na leto, na enem mestu predstavi različne izobraževalne programe, od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov. Obiskovalci lahko na sejmu pridobijo informacije o različnih poklicih, možnostih za pridobitev štipendije, možnostih bivanja med šolanjem, mednarodni mobilnosti, prvih zaposlitvah, prekvalifikacijah ter o drugih, z izobraževanjem in zaposlovanjem povezanih vprašanjih.

.
Predstavitev UP FAMNIT na sejmu Informativa 2012