Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 16. oktober 2013 Vabljeni na 2. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

   

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Pred nami je drugo predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom Catalanova števila , ki bo potekalo

v sredo 23. oktobra 2013 ob 18h ,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Matjaž Konvalinka (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko) predaval o enem najpomembnejših kombinatoričnih zaporedij. Catalanova števila (1, 1, 2, 5, 14, 42, 132,...) se imenujejo po belgijskem matematiku Catalanu in jih je prvi opisal znameniti matematik Leohnard Euler v 18. stoletju. Na predavanju bomo povedali nekaj o zgodovini Catalanovih števil, spoznali formulo zanje in opisali nekaj struktur, ki jih štejejo, npr. triangulacije mnogokotnika, pravilne postavitve oklepajev in Dyckove poti.

Dr. Matjaž Konvalinka je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, doktoriral pa leta 2008 na na ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Je docent na Oddelku za matematiko na Fakultete za matematiko in fiziko, ukvarja pa se z algebraično in preštevalno kombinatoriko. Leta 2012 mu je Univerza v Ljubljani podelila Svečano listino mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke .

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT