Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. junij 2013 Uradne ure knjižnice v juliju in avgustu 2013

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v juliju in avgustu 2013 odprta:

PON, SRE, ČET, PET: 8:00 – 12:00
TOR: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 21. junij 2013 Matematiki so se zbrali na 3. mednarodni poletni doktorski šoli

Na Rogli se je v nedeljo 16.6. začela Mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike, na kateri se je že tretje leto zapored zbralo več kot 50 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, s Slovaške, Češke, iz Južne Koreje, s Taiwana, iz Rusije, Estonije, s Filipinov, iz Španije, Madžarske, Italije, Gane, Alžirije, Irana, Mehike, Avstralije, s Poljske in Kitajske.

Kratke tečaje o aktualnih matematičnih problemih in področjih bodo pripravili trije uveljavljeni mednarodni strokovnjaki, prof. Marston Conder iz Nove Zelandije (Simetrije grafov), prof. Edward T. Dobson iz ZDA (Imprimitivne permutacijske grupe) in prof. Tatsuro Ito z Japonske (Leonardovi pari in q-Racahjevi polinomi).

Udeležencem poletne šole, ki jo organizirata UP FAMNIT in UP IAM želimo uspešen študij in nadvse plodno raziskovalno druženje!


petek, 21. junij 2013 Seminar MARA

V sredo, 26. junija 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR - TOKRAT V SREDO

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: dr. Primož Škraba, Artificial Intelligence Laboratory, Jozef Stefan Institute

Naslov: Analyzing Dynamical Systems with Computational Topology

Povzetek:
Analyzing systems is a difficult problem that is often made much easier by a good choice of parametrization. A natural choice for dynamical systems is the mapping to the circle. This mapping can describe a variety of behaviour including (quasi)-periodicity and recurrence.  This talk will introduce a topological approach for
understanding dynamical systems from measurements.  Starting with a time series measurement of a dynamical system, using a pipeline based in the framework of computational topology, we can recover an astonishing amount of information about the system.  We begin by embedding the time series in a higher dimension and use persistent cohomology to construct a natural parameterization which makes further analysis much easier. I will discuss the individual components of the pipeline as well as show results on several examples of synthetic and real data.

Vabljeni!


torek, 18. junij 2013 Znani so finalisti natečaja "Podjetna Primorska 2013"

V finalni del natečaja za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je uvrstilo 12 poslovnih idej, ki so bile po mnenju strokovne komisije najbolj inovativne, originalne, tržno naravnane in izvedljive. Finale sta si zaslužili tudi poslovna ideja z naslovom »MORSKA« s področja Prehranska dopolnila (Izdelava izdelkov in naravnega rakitovca za zdravstvene namene), študenta na UP FAMNIT Miha Šaberla, ki je tekmoval v kategoriji Optimist ter poslovna ideja z naslovom »COUNTER POINT« s področja IKT rešitve na področju zdravstva (Informacijski sistem za varno izmenjavo podatkov), predavatelja na UP FAMNIT, doc. dr. Petra Roglja, ki je tekmoval v kategoriji Navigator.

Na letošnji natečaj za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je v roku prijavilo 25 poslovnih idej. Letos je med finalisti veliko študentov, predvsem iz Univerze na Primorskem. Poslovne ideje, katerih nosilci so študentski podjetniški timi predstavljajo 25% vseh prijavljenih poslovnih idej.

V finalni del natečaja se je uvrstilo 12 poslovnih idej - finalistov, štiri iz kategorije Optimisti in osem iz kategorije Navigatorji. V finale natečaja so se uvrstile poslovne ideje, ki so zbrale največ točk glede na kriterije ocenjevanja (originalnost in inovativnost, uporabnost in izvedljivost, tržno pozicioniranje in internacionalizacija, finančna izvedljivost, trajnostni vidik in donosnost).

Zmagovalec za najboljši poslovni načrt v kategoriji Optimist prejme vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa ter v kategoriji Navigator vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Med finalisti bo izbran še najboljši študentski poslovni načrt, ki bo nagrajen z vavčerjem v vrednosti 3.000,00 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Vavčer zajema paket svetovalnih in drugih storitev podpornega podjetniškega okolja.

Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v sodelovanju s partnerjema Adriatic Slovenico in Zadružno kraško banko ter s podporo Univerze na Primorskem in pokroviteljev.

Več informacij najdete na: http://www.o-sta.com/msg.php?t=0&id=10856


ponedeljek, 17. junij 2013 40 diplomantov in 9 nagrajencev na slavnostni podelitvi diplom UP FAMNIT

V petek, 14. junija 2013 je UP FAMNIT podelila diplome 40 diplomantom dodiplomskih in podiplomskih magistrskih študijskih programov.

Z diplomanti je fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike ter z magistri matematike, magistri inženirji računalništva in informatike, magistri kineziologije ter z magistrom morske biologije .

Letos prvič je fakulteta podelila diplome diplomantom dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo ter diplomantom magistrskih študijskih programov Morska biologija in Aplikativna kineziologija.

Diplome so na letošnji podelitvi prejeli:

  • DODIPLOMSKI študijski program Sredozemsko kmetijstvo (strokovni naslov: diplomirani inženir kmetijstva/diplomirana inženirka kmetijstva): Andreja Franca in Gregor Volk;
  • DODIPLOMSKI študijski program Biodiverziteta (strokovni naslov: diplomirani varstveni biolog/diplomirana varstvena biologinja): Gloria Anžlovar, Mojca Bačnar, Mitja Črne, Danijela Domazet, Jani Frank, Nataša Fujs, Brina Gaberšek, Diana Jelovčan, Tea Knap, Manca Kolenc, Nataša Koprivnikar, Kaja Pajnhart Jarc, Aleksandra Popovič, Liljana Rušnjak, Petra Sovdat, Domen Trkov, Ana Urisk;
  • DODIPLOMSKI študijski program Matematika (strokovni naslov: diplomirani matematik/diplomirana matematičarka): Luca Basiaco, Olga Kaliada, Urška Pangerc;
  • DODIPLOMSKI študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: diplomirani inženir računalništva in informatike): Rok Grdina, Aleš Horvat, Al Kinkopf, Domen Petrič, Igor Renko, Elvis Sukanović, Matija Tratnik;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Aplikativna kineziologija (strokovni naslov: magister kineziologije/magistrica kineziologije): Alex Buoite Stella, Borut Fonda, Matej Voglar, Tadeja Zacirkovnik;    
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Matematične znanosti (strokovni naslov: magister/magistrica matematike): Anna Klymenko, Peter Muršič, Sabina Prodanović, Daliborko Šabić, Marko Tuta;    
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: magister inženir / magistrica inženirka računalništva in informatike): Marko Grgurovič;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Morska biologija (strokovni naslov: magister/magistrica morske biologije): Marko Peric.

Nagrajenci so poleg pohvale prejeli tudi leposlovno knjigo s posvetilom dekanje.

Med letošnjimi slavljenci je bil tudi Milan Đorđević, ki je bil promoviran v doktorja znanosti 12. decembra 2012 in je tako postal četrti doktor znanosti, ki je študij zaključil na UP FAMNIT ter hkrati prvi doktor računalništva in informatike na UP FAMNIT.

V sklopu slavnostne podelitve je dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja najuspešnejšim študentom, ki so bili izbrani v okviru posameznih oddelkov fakultete zaradi odličnih študijskih rezultatov oziroma aktivnosti na področju obštudijskih dejavnosti. Pohvaljeni študenti UP FAMNIT so:

  • Gregor Benko za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov,
  • Ratko Darda za odične študijske dosežke in odlične uvrstittve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike,
  • Emina Glavaš za odlične študijske dosežke,
  • Aleš Horvat za odlične študijske dosežke,
  • Simon Mezgec za odlične študijske dosežke,
  • Julija Podbevšek za odlične študijske dosežke,
  • Eva Praprotnik za odlične študijske dosežke,
  • Miha Šaberl za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa,
  • Anastasiya Tanana za odične študijske dosežke in odlične uvrstittve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike.

Diplomante so nagovorili prorektorica Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Nadja Plazar, dekanja UP FAMNIT doc. dr. Klavdija Kutnar in prof. Mauro Tretiach z Univerze v Trstu.

Nekaj utrinkov s podelitve:


Diplomanti UP FAMNIT (foto: Branko Furlanič)


dr. Milan Đorđević (foto: Branko Furlanič)


Študenti UP FAMNIT, ki so prejeli pohvale fakultete za posebne dosežke (foto: Branko Furlanič)


ponedeljek, 17. junij 2013 SME ViLLab se je pridružilo podjetje M Sora trgovina in proizvodnja d.d.

UP FAMNIT razvija živi laboratorij SME ViLLab v okviru projekta EnergyViLLab (SI, EN).

Cilj projekta je povečati energetsko učinkovitost privatnih hiš in posledično zmanjšati onesnaževanje v regiji. 

Živemu laboratoriju SME ViLLab se je pridružilo podjetje M Sora trgovina in proizvodnja d.d. (http://www.m-sora.si/si/), proizvajalec tehnološko naprednih in vizualno dovršenih lesenih oken, izdelanih izključno iz slovenskega lesa.


petek, 14. junij 2013 3. mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike se prične v nedeljo, 16. junija

Mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike v organizaciji UP FAMNIT in UP IAM bo že tretje leto zapored potekala na Rogli, letos od 16. do 21. junija.

Med prijavljenimi je več kot 50 udeležencev, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Slovaške, Velike Britanije, Češke, Južne Koreje, Taiwana, Rusije, Estonije, Filipinov, Španije, Madžarske, Italije, Gane, Alžirije, Irana, Mehike, Avstralije, Poljske in Kitajske.

Kratke tečaje o aktualnih matematičnih problemih in področjih bodo pripravili trije uveljavljeni mednarodni strokovnjaki, prof. Marston Conder iz Nove Zelandije (Simetrije grafov), prof. Edward T. Dobson iz ZDA (Imprimitivne permutacijske grupe) in prof. Tatsuro Ito iz Japonske (Leonardovi pari in q-Racahjevi polinomi). Udeležencem želimo uspešen študij in nadvse plodno raziskovalno druženje.


petek, 14. junij 2013 CSASC 2013 je navdušila matematike

V organizaciji slovenskih matematikov se je 13. junija v Kopru končala mednarodna matematična konferenca CSASC 2013. Univerza na Primorskem (UP) je gostila 150 svetovnih matematikov iz 21 držav.

Po besedah predsednika znanstvenega odbora konference prof. dr. Tomaža Pisanskega, je bila konferenca pomembna z več vidikov. Poleg tega, da so udeleženci uživali ob odkrivanju Kopra in Slovenije, je zaupanje za organizacijo tako velike konference tudi veliko priznanje manjšim evropskim matematičnim društvom. Konferenca namreč vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov.

Veliko priznanje je slovenskim matematikom izkazalo tudi Evropsko matematično združenje, ki je obisk v Kopru sponzoriralo prestižnemu gostu, norveškemu profesorju dr. Johnu Eriku Fornaessu. Profesor, ki tesno sodeluje s slovenskimi matematiki, med njimi s prof. Francem Forstneričem, je ob svojem drugem letošnjem obisku Slovenije povedal: »Slovenski matematiki so na svojem področju zelo uspešni in imajo močne mednarodne povezave. Sam sem tudi mentor mnogim mladim matematikom. Da bi to znanost še bolj približali mladim, pa bi bilo treba nameniti več sredstev za njeno promoviranje. Veliko truda, kar se obrestuje, zato vložimo v mednarodne izmenjave med mladimi matematiki iz Evrope in s sveta«.

Profesor dr. Fornaess je bil navdušen tudi nad organizacijo CSASC 2013, ki je odličen primer izmenjave mnenj, spoznanj, obenem pa možnost sproščenega druženja in navezovanja novih stikov.

Skrb za mlade slovenske matematike je izpostavil tudi prof. Pisanski. Prepričan je, da je bila konferenca odlična priložnost zanje, saj so spoznavali svetovno priznane strokovnjake in si pridobivali izkušnje s predstavitvami svojega dela pred številčnim eminentnim svetovnim matematičnim avditorijem: »Če v tujino na študij pošljemo enega študenta, imamo doma enega izobraženega študenta več. Če pa k nam pride cvet svetovne matematike, imamo izobraženih študentov veliko«.

*****

Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Utrinki s konference (foto Alen Ježovnik in organizatorji)


prof. dr. John Erik Fornaess


prof. dr. Tomaž Pisanski


doc. dr. Klavdija Kutnar


doc. dr. Marko Orel


Ademir Hujdurović


dr. Aleksander Malnič, dr. Franci Demšar in prof. dr. Dragan Marušič


dr. Franci Demšar in prof. dr. Tomaž Pisanski

 


četrtek, 13. junij 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. junija 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Akustična klasifikacija morskega dna - pregled področja in plan raziskovalnega dela

Povzetek:
Akustični podatki, pridobljeni s sonarskimi meritvami se že dolgo uporabljajo za določanje globin - batimetrijo. Naša hipoteza je, da se v teh podatkih skriva še mnogo več informacij o morskem dnu. S procesiranjem in analizo akustičnih podatkov bomo poskušali klasificirati dno slovenskega morja, torej določiti tipe kot so trava, mulj, kamni, pesek, itd. Osnova za dosego cilja so kvalitetni akustični podatki, ki jih dobimo s hidrografskimi meritvami.
Na prejšnjih seminarjih smo predstavili oddelek za hidrografijo podjetja Harpha Sea, opremo in postopek opravljanja hidrografskih meritev ter predprocesiranje surovih akustičnih podatkov.
Tokrat bomo naredili kratek pregled področja in podali okviren plan raziskovanega dela. Pogledali si bomo kako se je začela zgodba akustične klasifikacije morskega dna, kako se je razvijala tehnologija in z njo pristopi h klasifikaciji ter kje smo danes. Opisali bomo nekaj sistemov za akustično klasifikacijo, podali prednosti in slabosti vsakega sistema ter opisali v katero smer nameravamo peljati naše raziskave.

Vabljeni!


sreda, 12. junij 2013 Dober obisk na informativnem dnevu za podiplomski študij 2013/14

Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je v torek, 11. junija obiskalo okrog 60 kandidatov za vpis v magistrske in doktorske študijske programe.

Informativni dan je potekal na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru ter v prostorih Srednje tehniške šole Koper, kjer je potekala predstavitev študijskih programov Aplikativne kineziologije.

Kandidate za vpis je na sedežu fakultete pozdravil prodekan za študijske zadeve doc. dr. Martin Milanič. V drugem delu predstavitve so se prisotni podrobneje seznanili s posameznimi študijskimi programi. Programe so predstavili koordinatorji študijskih programov v sodelovanju z učitelji in asistenti posameznih oddelkov fakultete.


sreda, 12. junij 2013 Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT

V petek, 14. junija bo UP FAMNIT tretjič podelila diplome svojim diplomantom dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov. Podelitev diplom se bo pričela ob 17. uri in bo potekala v Gledališču Koper.

Študij na UP FAMNIT je do današnjega dne zaključilo 83 diplomantov, in sicer 56 na dodiplomskih programih ter 23 na magistrskem in štirje na doktorskem študiju.

Na letošnji podelitvi bo prejelo diplome 40 diplomantov, med katerimi so tudi prvi diplomanti dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo, magistrskega študijskega programa Aplikativna kineziologija ter skupnega magistrskega študijskega programa Morska biologija, ki ga je UP FAMNIT izvajala skupaj s partnerji – z Univerzo v Trstu ter z dvema raziskovalnima inštitutoma – Nacionalnim inštitutom za biologijo iz Ljubljane in Nacionalnim inštitutom za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko iz Trsta.

Med letošnjimi slavljenci je tudi Milan Đorđević, ki je bil promoviran v doktorja znanosti 12. decembra 2012 in je tako postal četrti doktor znanosti, ki je študij zaključil na naši fakulteti.

V sklopu slavnostne podelitve bo dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja uspešnim študentom, ki so bili izbrani v okviru posameznih oddelkov fakultete zaradi odličnih študijskih rezultatov oziroma aktivnosti na področju obštudijskih dejavnosti.

Diplomante bodo nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT doc. dr. Klavdija Kutnar in prof. Mauro Tretiach z Univerze v Trstu.


torek, 11. junij 2013 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2013

V nedeljo, 9. junija 2013, se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvijala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v šolskem letu 2012/2013 v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, poimenovana ZOTKINI TALENTI, na kateri se je UP FAMNIT že drugo leto zapovrstjo uspešno predstavila mladim nagrajencem in njihovim mentorjem.

Z zanimivimi interaktivnimi vsebinami, nagradnimi igrami in s pestrim promocijskim prostorom so predstavniki fakultete privabili številne mlade, bodoče naravoslovce. Za mlade udeležence so bili zanimivi predvsem dodiplomski študijski programi Matematika, Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo, Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika in Biopsihologija ter možnost nadaljevanja študija na podiplomskih magistrskih študijskih programih na UP FAMNIT. 

Letošnja promocijska stojnica UP FAMNIT:


Foto: doc. dr. Peter Rogelj


ponedeljek, 10. junij 2013 V Kopru smo gostili mednarodni simpozij o kuščaricah

Mednarodni simpozij o kuščaricah (International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin), ki je potekal med 3. in 6. junijem v Kopru, je bil že osmi zapovrstjo. Prvi je potekal leta 1992 na otoku Lesvos v Grčiji, potem pa vsako leto na drugem otoku v Sredozemlju. Letos smo ga prvič gostili v Sloveniji.

Glavni namen simpozija je bil na enem mestu združiti raziskovalce, ki se ukvarjajo s kuščaricami v Sredozemlju. Simpozija se je v štirih dneh udeležilo 60 raziskovalcev iz Evrope (Italije, Hrvaške, Srbije, Grčije, Cipra, Španije, Portugalske, Belgije, Nemčije, Velike Britanije in Slovenije) ter Izraela, Armenije in ZDA.

Na srečanju so uveljavljeni, prav tako pa tudi mlajši raziskovalci, v prijetnem, sproščenem in prijateljskem vzdušju predstavili najnovejše raziskave s tega področja. Srečanje je bilo namenjeno tudi izmenjavi izkušenj, porajanju novih idej in vzpostavitvi novih sodelovanj za prihodnje raziskave. Tudi ob strokovni ekskurziji v Planinsko jamo in na Cerkniško jezero so se tako spletle nove vezi med raziskovalci.

Kaj so tiste najpomembnejše teme, ki jih raziskujejo na področju kuščaric danes? Kuščarice so zanimive zaradi svoje posebne termoregulacije (uravnavanje telesne temperature), o kateri že veliko vemo s fiziološkega vidika, manj pa je poznan vedenjski vidik. V povezavi z segrevanjem ozračja in bodočimi klimatskimi spremembami lahko raziskujemo vpliv na termoregulacijo in posledično na preživetje izoliranih in fragmentiranih populacij kuščaric. Prav tako se veliko študij osredotoča na vzroke za preteklo in sedanjo razširjenost ter modeliranje sprememb v prihodnosti. Velik poudarek je tudi na filogeografskih raziskavah (raziskave sorodstvenih vezi različnih populacij) ter evoluciji različnih znakov, npr. dolžina nog, obarvanost. Poraja se vprašanje kaj so bili tisti razlogi (naravna selekcija, spolna selekcija?), za razvoj določenih značilnosti v evoluciji? Prav tako pa je treba poudariti, da so številne kuščarice ogrožene in v Sloveniji so vse vrste kuščaric zavarovane. Zato so pomembna predvsem odkritja kako jih zaščititi in uspešno ohranjati v naravi okoli nas.


ponedeljek, 10. junij 2013 Koper ta teden gosti 150 matematikov iz 21 držav

Koper, 10. junij 2013 – Univerza na Primorskem (UP) ta teden gosti tradicionalno mednarodno matematično konferenco CSASC 2013, ki vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov. Prek 150 matematikov iz 21 držav bo do četrtka, 13. junija 2013, razpravljalo o temeljnih matematičnih raziskavah in tudi o povsem aplikativnih matematičnih temah, uporabnih v številnih dejavnostih, kot so gradbeništvo, strojništvo in vizualni mediji, ter poučevanju matematike v izobraževalnih ustanovah. Velik pomen konference organizatorji vidijo tudi v večji prepoznavnosti in krepitvi vključenosti mlade Univerze na Primorskem v mednarodno raziskovalno okolje.

Udeleženci konference se bodo letos v okviru desetih različnih sekcij posvečali različnim matematičnim področjem. Nekatere med njimi, kot je numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb, so povsem aplikativne, saj je znanje tega nujno pri vsakem inženirskem delu, na primer v gradbeništvu, strojništvu in elektrotehniki. Sekcija, ki bo obravnavala matematične metode in procesiranje slik, se bo posvečala obdelavi slik, kar je danes osnovno orodje v vsakem vizualnem mediju.

Matematiki bodo govorili tudi o poučevanju matematike z uporabo računalnikov v srednji šoli in na univerzi. Nekaj časa pa bodo namenili tudi predstavitvi drugih zanimivih matematičnih tem. Poleg tega bodo obravnavali tudi temeljne raziskave na področjih diferencialne geometrije in matematične fizike, teorije grafov, kombinatorike, kompleksne analize, simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur, algebri ter diskretni matematiki in računskimi geometrijami. To so sekcije, ki se bodo ukvarjale predvsem s temeljnimi raziskavami.

Na konferenci bo sedem plenarnih predavateljev, med katerimi bo tudi norveški profesor dr. John Erik Fornaess - eden od vodilnih svetovnih matematikov s področja kompleksne analize, matematičnega področja, ki se ukvarja z imaginarnimi števili. Dobitnik prestižne matematične Bergmanove nagrade je eden izmed najuspešnejših mentorjev mladim matematikom ter najpomembnejših članov današnje svetovne matematične družbe.

Eden od temeljnih ciljev srečanj svetovnih matematikov, ki se bodo prihodnji teden zbrali v Kopru, je po besedah organizatorjev potreba po utrditvi evropske matematike z uspešnim medsebojnim sodelovanjem posameznih raziskovalcev in raziskovalnih skupin prek bilateralnih in multilateralnih projektov, katerih glavni namen je posredovanje znanja in vrhunskih raziskovalnih dosežkov.

Organizacija konference CSASC 2013 je bila letos zaupana slovenskim matematikom z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Udeležence konference bosta danes zvečer v Pokrajinskem muzeju na slavnostnem sprejemu pozdravila rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, tudi sam eden od vodilnih svetovnih matematikov, in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), dr. Franci Demšar.


Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki.


četrtek, 6. junij 2013 Do konference CSASC 2013 je le še nekaj dni

Univerza na Primorskem (UP) bo prihodnji teden gostila tradicionalno mednarodno matematično konferenco CSASC 2013, ki vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov. Letošnja izvedba je bila zaupana slovenskim matematikom z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštitut Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani Fakultete za matematiko in fiziko.

Prek 150 svetovnih matematikov iz 21 držav bo od nedelje, 9. junija, do četrtka, 13. junija 2013, razpravljalo o temeljnih matematičnih raziskavah in tudi o povsem aplikativnih matematičnih temah, uporabnih v številnih dejavnostih, kot so gradbeništvo, strojništvo in vizualni mediji, ter poučevanju matematike v izobraževalnih ustanovah.

Program konference bo obsegal različna področja matematike:

- 10 sekcij iz različnih področij matematike:

  • Diferential Geometry and Mathematical Physics
  • Graph Theory
  • Combinatorics
  • Several Complex Variables
  • Symmetries in Graphs, Maps and Other Discrete Structures
  • Algebra
  • Discrete and Computational Geometry
  • Mathematical Methods in Image Processing
  • Numerical Methods for Partial Differential Equations
  • Proving in Mathematics Education at University and at School

- EuroGiga sekcija
- splošna sekcija in
- sekcija s posterji.

Na konferenci bo sedem plenarnih predavateljev, med katerimi bo tudi norveški profesor dr. John Erik Fornaess - eden od vodilnih svetovnih matematikov s področja kompleksne analize, matematičnega področja, ki se ukvarja z imaginarnimi števili. Je eden izmed najuspešnejših mentorjev mladih matematikov in najpomembnejših članov današnje svetovne matematične družbe. Njegov obisk v Kopru sponzorira The European Mathematical Society.

Poleg njega bodo predavali tudi:


torek, 4. junij 2013 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2013

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za kandidatke in kandidate za mlade raziskovalce v letu 2013.

Na UP FAMNIT lahko za mesto mladega raziskovalca kandidirate pri:

doc. dr. Enesu Pasalicu (2.07 Računalništvo in informatika),

na UP IAM pa pri:

prof. dr. Draganu Marušiču (1.01 Matematika),
prof. dr. Draganu Stevanoviću (1.07 Računalniško intenzivne metode in aplikacije),
prof. dr. Diegu De Leu (3.09 Psihiatrija).

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 28. junija 2013.

Več informacij je dostopnih TUKAJ.


torek, 4. junij 2013 Odlični rezultati naših študentov Računalništva in informatike na internetni olimpijadi

Začetki svetovne internetne olimpijade segajo v leto 2007, ko sta glavni organizatorici tekmovanja – Univerza v Joškar-Ola iz Rusije in Arijelska univerza v Izraelu – pričeli z izvedbo matematike. V letu 2013 tekmovanje vključuje že 10 znanstvenih disciplin. Uradna spletna stran tekmovanja je: http://www.i-olymp.ru/.

Tekmovanje v informatiki poteka v dveh krogih. Tekmovanje je začelo 1203 tekmovalcev, v drugi krog pa jih je prišlo le 623. Udeleženci so bili razdeljeni glede na fakultete, naši študentje dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Računalništvo in informatika so bili uvrščeni v kategorijo »Tehnika in tehnologija«.

V kategoriji »Tehnika in tehnologija« je v drugem krogu tekmovalo 129 najboljših tekmovalcev, naši 3 študentje so osvojili bronasto priznanje, saj so vsi osvojili enako število točk in s tem zasedli 28., 29. in 30. mesto. Glede na to, da so študentje z enakim številom točk zasedli skupna mesta, so naši študenti skupaj zasedli odlično 9. mesto.

Naši študentje dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Računalništvo in informatika, ki so na internetni olimpijadi zasedli skupno 9. mesto na tekmovanju v informatiki so Tomaž Tomažinčič, Aleksandar Todorović in Andrej Godec.

Sodelavci UP FAMNIT študentom za dosežene uspehe iskreno čestitamo!


sobota, 1. junij 2013 Objavljen je razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2013/14

Vlada Republike Slovenije je podala soglasje k razpisu za vpis v podiplomske študijske programe za študijsko leto 2013/14.

UP FAMNIT razpisuje šest magistrskih in tri doktorske študijske programe, med katerimi je tudi nov magistrski študijski program Biopsihologija.

Programe bo fakulteta predstavila na informativnih dnevih, ki bodo potekali v torek, 11. junija 2013 ob 18. uri.

Podrobnejše informacije: RAZPIS IN INFORMATIVNI DNEVI

Vabljeni k udeležbi na informativnih dnevih.