Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje prof. dr. Caterina Fortuna iz The Institute for Environmental Protection and Research, Italija

 

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Caterina Fortuna iz The Institute for Environmental Protection and Research iz Italije. Prof. dr. Fortuna bo predavala pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali v okviru magistrskega  študijskega programa druge stopnje Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 26. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje dr. Scott Mills iz The University of Adelaide, Australia

 

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje dr. Scott Mills iz The University of Adelaide iz Avstralije. Dr. Mills bo predaval pri predmetu Okoljska mikrobiologija v okviru magistrskega  študijskega programa druge stopnje Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 25. april 2013 Uspešno izvedene volitve v Študentski svet UP FAMNIT

V sredo, 24. aprila 2013 so med 9. in 17. uro študenti UP FAMNIT volili svoje predstavnike v Študentski svet UP FAMNIT (ŠS). Novoizvoljeni ŠS šteje 14 članov. Poročilo o izidu volitev je objavljeno tukaj.

Konstitutivna seja ŠS bo v petek, 26. aprila v prostorih UP FAMNIT.


torek, 23. april 2013 Urnik knjižnice TeMeNa med prvomajskimi prazniki

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v ponedeljek 29.4. in v torek, 30.4.2013 odprta od 8. do 12. ure, v petek, 3.5.2013 pa bo knjižnica zaprta.

Hvala za razumevanje.


torek, 23. april 2013 Naši študenti uspešni na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition


Dne 12. aprila 2013 je na Češkem v Ostravi potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo (letos je potekala 23. izvedba). V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali Radovan Krtolica, Bećo Merulič in Borut Umer iz 2. letnika ter Ratko Darda, Edin Husić in Anastasiya Tanana iz 1. letnika.

Najuspešnejši med njimi je bil Ratko Darda, ki je na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbral kar polovico vseh točk. Na letošnjem tekmovanju so v omenjeni kategoriji nastopili študenti iz 32 univerz iz 16 držav. Iz Slovenije so nastopili tudi študenti Univerze v Mariboru.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na naslovu:

http://vjimc.osu.cz/j23/j23results1.html,

naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na naslovu:

http://vjimc.osu.cz/j23/j23problems1.pdf.

Sodelavci Famnit čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


torek, 23. april 2013 Zaključen prvi krog spletnega tekmovanja Open International Olympiad in Higher Education

V ponedeljek, 8. aprila 2013 se je 7 dodiplomskih študentov matematike udeležilo 1. kroga spletnega tekmovanja Open International Olympiad in Higher Education, ki ga organizirajo ruski kolegi, poteka pa po celem svetu.

Tekmovanja so se na FAMNITu udeležili  Ratko Darda, Edin Husić, Radovan Krtolica, Bećo Merulič, Marko Prcać, Anastasiya Tanana, in Borut Umer. Najuspešnejša je bila Anastasiya Tanana, ki je dosegla 14 točk od 16 možnih. Ker je vseh 7 tekmovalcev bilo zelo uspešnih, so se vsi uvrstili neposredno v 3. krog tekmovanja, ki bo potekal 21. maja 2013.

Sodelavci Famnit tekmovalcem čestitamo in držimo pesti za odlične rezultate tudi v 3. krogu!


ponedeljek, 15. april 2013 Prvi Mednarodni teden Univerze na Primorskem / 1st International Week of the University of Primorska

Univerza na Primorskem organizira prvi Mednarodni teden UP.
V ta namen vabimo pedagoško in nepedagoško osebje iz Erasmus partnerskih institucij na izmenjavo
v tednu od 13. do 17. maja 2013.

Program

Več informacij: http://www.upr.si/index.php?page=static&item=169

 


petek, 12. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Petar Kružić iz University of Zagreb, Hrvaška

 

Na UP FAMNIT v 4. kvartalu gostuje doc. dr. Petar Kružić iz University of Zagreb iz Hrvaške. Doc. dr. Kružić bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali v okviru magistrskega študijskega programa Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 11. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študentke Ive Šklempe Kokić

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Ive Šklempe Kokić, študentke doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija na UP FAMNIT, z naslovom »The impact of physical activity on the course and outcome of gestational diabetes mellitus« (Vpliv gibalne aktivnosti na potek in izid nosečniške sladkorne bolezni).

Predstavitev bo potekala v torek, 23.4.2013 ob 10:00 v prostorih Srednje tehniške šole Koper v predavalnici AMF2 (Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


četrtek, 11. april 2013 Vabljeni na mednarodni simpozij o kuščaricah Maditerana - “8th International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin”

Vabljeni na  4-dnevni mednarodni simpozij o kuščaricah Maditerana
“8th International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin”,
ki bo potekal od 3. junija do 6. junija 2013 v Kopru.

Simpozij skupaj organizirata Univerza na Primorskem in Societas herpetologica slovenica - društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev, s podporo društva Biodiva – društvo varstvenih biologov.
Glavni namen simpozija je povezovanje vodilnih strokovnjakov (herpetologov) s tega področja, ki raziskujejo kuščarice v Sredozemlju, sodelovali pa bodo tudi posamezniki iz ostalih delov Evrope in sveta. Povabljeni so gostujoči predavatelji, med njimi sta udeležbo že potrdila tudi svetovno priznana raziskovalca, prof. Michael James Angilletta Jr. iz Indiana State University v ZDA ter dr. Catarina Pinho iz inštituta CIBIO in Univerze v Portu na Portugalskem.
Simpozij bo potekal v Kopru in je zato idealna priložnost za vključevanje in izobraževanje študentov Univerze na Primorskem.

Več informacij o simpoziju je na voljo na naslovu: https://sites.google.com/site/8thlacertidsymposium/.


sreda, 10. april 2013 Vabljeni na četrto mednarodno konferenco Triple-I

Slovenski center za raziskovanje samomora (SCRS) UP IAM vabi na četrto mednarodno konferenco Triple I – intuition, imagination, innovation, ki bo 9. in 10. maja 2013 v Piranu.

Program letošnje konference obsega teme, kot so raziskovanje in preprečevanje samomorov, klinično delo s samomorilnimi pacient in izmenjava izkušenj. V okviru tega bo osem mednarodnih govorcev predstavilo teorijo, raziskave, preventivo in intervencije v suicidologiji. Poseben poudarek pa bodo namenili težavam, s katerimi se srečujejo pri raziskovanju in kliničnem delu.

Mednarodna konferenca, ki jo SCRS UP IAM organizira v spomin na prof. dr. Andreja Marušiča, je v zadnjih letih prerasla v platformo za diskusijo mednarodne strokovne javnosti in perspektivnih suicidologov. Zato vabljeni strokovnjaki, študentje, raziskovalci in praktiki, ki vas zanimata samomorilnost in samomorilno vedenje (teorija, raziskovanje, preventiva in intervencije). 

Vabljeni vsi, ki vas tema zanima!

Za več informacij o konferenci vprašajte na elektronski naslov organizatorjev.


ponedeljek, 8. april 2013 Volitve v Študentski svet UP FAMNIT

Objavljen je razpis za volitve v Študentski svet UP FAMNIT za študijsko leto 2012/13.

Rok za oddajo kandidatur poteka od torka, 9. aprila 2013, do vključno ponedeljka, 15. aprila 2013.

Volitve bodo potekale v sredo, 24. aprila 2013 od 9. do 17. ure v prostorih UP FAMNIT (E-točka za študente), Glagoljaška 8, Koper.

Razpis in informacije so dostopni tukaj.


petek, 5. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Boštjana Freliha

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Boštjana Freliha, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 11.4.2013 ob 8:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 5. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Uroša Marušiča

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Uroša Marušiča, študenta doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija na UP FAMNIT, z naslovom Impact of spatial navigation training during bed rest on maintaining motor functions and on brain activity« (Vpliv treninga prostorske navigacije med večdnevno popolno neaktivnostjo na ohranjanje gibalnih funkcij in možgansko aktivnost).

Predstavitev bo potekala v sredo, 10.4.2013 ob 15:00 v prostorih Srednje tehniške šole Koper v predavalnici AMF1 (Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


četrtek, 4. april 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. aprila 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: Večskalna simulacija raztopine soli

Povzetek:
Raztopina soli je eno najpomembnejših topil, ker vpliva na lastnosti in funkcije bioloških molekul. Zato je splošno prisotna v računalniških simulacijah bioloških sistemov.
Na predavanju bom predstavil večskalno simulacijo raztopine soli. V izbranem delu škatle delce obravnavamo eksplicitno na nivoju posameznih atomov, v preostalem delu pa grobozrnato, kjer posamezen delec predstavlja skupino atomov. Predstavil bom postopek priprave simulacije in rezultate.

--------------------------

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Vzporedni algoritem za iskanje maksimalne klike

Povzetek:
Najprej razvijemo nov algoritem za iskanje maksimalne klike v grafu, ki deluje na enem jedru procesorja. Algoritem je kombinacija dveh poznanih algoritmov. Pokazali smo, da je naš algoritem hitrejši od obeh omenjenih algoritmov. V nadaljevanju smo iskanje maksimalne klike v drevesu porazdelili na več procesorskih jeder. Razporeditev vozlišč in učinovita uporaba vseh jeder omogoča še boljše rezultate. Pohitritve na do osmih jedrih so prikazane na Dimacs testnih grafih in proteinskih produktnih grafih. Eksperimenti so pokazali, da je naš vzporedni algoritem hitrejši od preostalih dobro poznanih algoritmov za iskanje maksimalnih klik in bit-parallel algoritmov.


Vabljeni!


sreda, 3. april 2013 Objavljeni so podatki o prvih prijavah za vpis v dodiplomski študij 2013/2014

Objavljeni so uradni podatki o številu prijav v prvem prijavnem roku za vpis v prvi letnik v študijskem letu 2013/14 (http://www.vpis.uni-lj.si/prijave_prvi_rok_2013_2014.pdf - podatki za študijske programe UP FAMNIT so na strani 15).

Vpis bo omejen na dveh študijskih programih UP FAMNIT - Biopsihologija, Aplikativna kineziologija, saj je na teh programih več prijav kot razpisanih vpisnih mest. Na ostalih študijskih programih - Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo - pa bodo prosta mesta razpisana tudi v drugem prijavnem roku, ki bo potekal od 22. do 29. avgusta 2013. Uradni podatki o številu prostih mest v drugem prijavnem roku bodo objavljeni tudi na naših spletnih straneh 21. avgusta 2013.


torek, 2. april 2013 Uspešno izveden matematični dan za osnovnošolce OŠ Sostro

V petek 29. marca 2013 je našo fakulteto obiskala skupina učencev 9. razreda iz OŠ Sostro, za katere smo na Famnitu, v sodelovanju z mentorico iz OŠ Sostro, pripravili matematični dan. Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar, glavni del dogodka pa so predstavljale delavnice in predavanja, na katerih so mladi matematični navdušenci spoznali uporabnost teorije iger v biologiji (doc. dr. Barbara Boldin), reševali uganke o potencah števila dve (doc. dr. Martin Milanič) in se seznanili z matematičnimi triki, ki se skrivajo v ozadju igre SET (doc. dr. Vito Vitrih). Matematični dan so zaključili s tekmovanjem v tej razburljivi družabni igri.