Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. september 2020 Rektoričin nagovor študentom ob začetku študijskega leta: »Pridobljeno znanje vam bo koristilo vse življenje.«

Drage brucke in dragi bruci ter seveda tudi vse ostale študentke in študenti, ki nadaljujete študij na Univerzi na Primorskem, prisrčno pozdravljeni in dobrodošli na naši univerzi!

Iskreno me veseli, da bo predavalnice fakultet kot tudi ulice naših obmorskih mest ponovno napolnila mlada ustvarjalna energija, predvsem pa sem ponosna na to, da lahko naša univerza čisto vsem zagotovi primerno in varno izvedbo študijskega procesa, na katerega smo vsi že težko čakali.

Vsak začetek študijskega leta spremljajo pričakovanja, veselje, radovednost pa tudi skrb, kar še bolj kot v preteklosti drži za letošnje leto. V predavalnice bomo vstopali previdneje, saj bo v naslednjih mesecih na prvem mestu varnost in zdravje vseh nas – tako tistih, ki boste na naših fakultetah študirali, kot tudi profesorjev in vseh ostalih, ki na univerzi delamo.

Kljub temu pa sem prepričana, da volje do študija, spoznavanja novega in sodelovanja ter angažiranosti ne bo nič manj kot doslej.

Vsem vam zatorej pravim: upajte si več, kot od vas pričakuje okolje, v katerega vstopate. Naj bo vodilo vaših študentskih dni odprtost do številnih študijskih vsebin, ki se vam ponujajo. Pridobljeno znanje vam bo koristilo celo življenje, zato izkoristite vse možnosti, ki so vam na voljo in spoznavajte svet prek ljudi, ki jih boste srečali na tej vznemirljivi poti.

Prav vsem želim zdravo, uspešno in polno študijsko leto!

Prof dr. Klavdija Kutnar,
rektorica Univerze na Primorskem

 


četrtek, 24. september 2020 Univerzitetni e-naslovi študentov UP

Obveščamo vas, da bo vsem študentom Univerze na Primorskem v ŠIS-u dodeljen univerzitetni študentski e-naslov.

Vsi študenti bodo imeli naslov vpisna@student.upr.si (vpisna=vpisna številka). Študenti pa so ga dolžni uporabljati za vso komunikacijo s fakulteto  (z Referatom za študente, asistenti in profesorji ter ostalimi zaposleni fakulteti).

Dolžnost študentov je, da redno preverjajo univerzitetni študentski naslov, saj bodo na ta naslov prejemali vsa sporočila, ki so vezana na študij in obštudijske dejavnosti.

Pod vsakim elektronskim sporočilom so se študenti dolžni podpisati z imenom in priimkom.

V primeru, da študent izgubi status (je pavzer več kot 2 študijski leti) in ni v referat oddal prošnje za nadaljevanje študija, ne more več dostopati do študentskega e-naslova. 

Elektronsko pošto študentom nudimo z brezplačno uporabo paketa Office 365, ki vključuje aplikacijo Outlook za upravljanje elektronske pošte. Možen je tudi dostop do e-računa preko spletne strani UP FAMNIT.

V primeru dodatnih vprašanj ali težav se lahko obrnete na našo IKT službo: podpora@famnit.upr.si

Vse informacije o informacijskih storitvah za študente lahko najdete na spodnji povezavi:
https://www.famnit.upr.si/sl/studenti/informacijske-storitve

Lep pozdrav,
Referat UP FAMNIT


sreda, 23. september 2020 Do 25. 9. 2020 do 12.00 ure bo možna prijava za vpis v dodiplomski in podiplomski študij (zadnji prijavni rok)

Jutri, 24. 9. 2020 se bo pričel zadnji prijavni rok za vpis v dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2020/2021 (za slovenske državljane in državljane EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU), ki poteka do vključno petka, 25. 9. 2020 do 12.00 ure.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Na dodiplomskih študijskih programih so prosta prijavna mesta še na sledečih študijskih programih:

  • Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku): prosta mesta so samo za slovenske državljane in državljane EU,
  • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku): prosta mesta za vse kandidate,
  • Matematika (izvedba v angleškem jeziku): prosta mesta za vse kandidate,
  • Sredozemsko kmetijstvo: prosta mesta so samo za slovenske državljane in državljane EU,
  • Matematika v ekonomiji in financah: prosta mesta za vse kandidate.

Na podiplomskih študijskih programih UP FAMNIT pa so prosta mesta še v vseh študijskih programih, razen za vzporedni študij na študijskem programu 2. stopnje Biopsihologija.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ. Kandidati morajo nato celotno dokumentacijo z vsemi zahtevanimi prilogami dostaviti v referat za študente najkasneje v petek, 25. 9. 2020 do 18. ure.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 21. september 2020 Sestanki bruck in brucev s koordinatorji programov - četrtek, 1. 10.

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Le nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko se bo pričelo novo študijsko leto 2020/2021.

Da bi prvo študijsko leto kar najbolje pričeli, se boste v četrtek, 1. oktobra sestali s koordinatorji študijskih programov:

  • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku) in Matematika v ekonomiji in financah: 9.00 – 10.30 v predavalnici Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Matematika (izvedba v angleškem jeziku): 14.00 – 15.30 v predavalnici Famnit-VP1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku): 12.00 – 13.30 v predavalnici FHŠ-Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje),
  • Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku):  14.00 – 15.30 v predavalnici FHŠ-Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje),
  • Varstvena biologija: 12.00 – 13.30 v predavalnici Famnit-VP1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Bioinformatika (izvedba v slovenskem jeziku): 16.00 – 17.30 v predavalnici Famnit-VP1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Bioinformatika (izvedba v angleškem jeziku): 13.00 – 14.30 v predavalnici Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Biopsihologija: 15.00 – 16.30 v predavalnici Famnit-AvlaGlagoljaška (Glagoljaška 8, pritličje);
  • Sredozemsko kmetijstvo: 15.00 - 16.30 v predavalnici Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Od petka, 2. oktobra dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z URNIKOM.

Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


ponedeljek, 21. september 2020 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2020/21

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2020/2021, ki se prične v četrtek, 1. oktobra 2020 in zaključi v petek, 15. januarja 2021.

Na tej strani je dostopen tudi kratek posnetek, ki prikazuje postopek preverjanja urnika in vam bo v pomoč.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov. SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani v četrtek, 30. septembra 2020. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do srede, 30. septembra 2020 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno četrtka, 1. oktobra 2020 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Bruci imajo v četrtek, 1. oktobra 2020 sestanke s koordinatorji študijskih programov, zato pričnejo s predavanji in z vajami v petek, 2. oktobra 2020 (v skladu z urnikom). V prvi polovici oktobra 2020 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti višjih letnikov. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

V zvezi z urnikom in COVID-19 razmerami vas želimo opozoriti še na naslednje:

  • predavanja/vaje, ki se izvajajo na daljavo (on-line) so na urniku označena tako, da je navedena predavalnica »On-line izvedba«. V kolikor je izvajalec sporočil, da vseeno potrebuje predavalnico za izvedbo on-line predavanj/vaj, je za ta namen rezervirana majhna predavalnica, na urniku pa je v tem primeru pri imenu predmeta navedeno »ON-LINE«; prosimo vas, da urnik natančno preverite;
  • predavalnice, z izjemo vajalnice in računalniških učilnic, bodo opremljene za izvajanje pedagoškega procesa na daljavo, zato bo tudi v primeru, da je po urniku predvidena izvedba predavanj/vaj s prisotnostjo študentov v predavalnici na fakulteti (»v živo«), omogočeno spremljanje predavanj/vaj na daljavo, če za to ni vsebinskih zadržkov, vezanih na vsebine predmeta;
  • zmanjšalo se je število sedežev v posameznih predavalnicah, kar je posebej označeno tudi na urniku pri imenu predavalnice;
  • natančnejša navodila v zvezi z izvajanjem pedagoškega procesa v razmerah COVID-19 ter obveznostmi zaposlenih in študentov bodo objavljena v posodobljenih Navodilih Univerze na Primorskem v zvezi z izvedbo študijskega procesa glede na razmere COVID-19. Objavljena bodo na vstopni strani spletne strani fakultete (https://www.famnit.upr.si/sl/ - Prilagojeno izvajanje pedagoškega procesa) predvidoma jutri, v torek, 22. 9. 2020. Prosimo, da navodila natančno preučite in jih dosledno upoštevate.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 21. september 2020 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2020/21

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2020/2021, ki se prične v četrtek, 1. oktobra 2020 in zaključi v petek, 15. januarja 2021.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do srede, 30. septembra 2020 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno četrtka, 1. oktobra 2020 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

V zvezi z urnikom in COVID-19 razmerami vas želimo opozoriti še na naslednje:

  • predavanja/vaje, ki se izvajajo na daljavo (on-line) so na urniku označena tako, da je navedena predavalnica »On-line izvedba«. V kolikor je izvajalec sporočil, da vseeno potrebuje predavalnico za izvedbo on-line predavanj/vaj, je za ta namen rezervirana majhna predavalnica, na urniku pa je v tem primeru pri imenu predmeta navedeno »ON-LINE«; prosimo vas, da urnik natančno preverite;
  • predavalnice, z izjemo vajalnice in računalniških učilnic, bodo opremljene za izvajanje pedagoškega procesa na daljavo, zato bo tudi v primeru, da je po urniku predvidena izvedba predavanj/vaj s prisotnostjo študentov v predavalnici na fakulteti (»v živo«), omogočeno spremljanje predavanj/vaj na daljavo, če za to ni vsebinskih zadržkov, vezanih na vsebine predmeta;
  • zmanjšalo se je število sedežev v posameznih predavalnicah, kar je posebej označeno tudi na urniku pri imenu predavalnice;
  • natančnejša navodila v zvezi z izvajanjem pedagoškega procesa v razmerah COVID-19 ter obveznostmi zaposlenih in študentov bodo objavljena v posodobljenih Navodilih Univerze na Primorskem v zvezi z izvedbo študijskega procesa glede na razmere COVID-19. Objavljena bodo na vstopni strani spletne strani fakultete (https://www.famnit.upr.si/sl/ - Prilagojeno izvajanje pedagoškega procesa) predvidoma jutri, v torek, 22. 9. 2020. Prosimo, da navodila natančno preučite in jih dosledno upoštevate.

Študente programa Varstvo narave posebej obveščamo, da bodo laboratorijske vaje pri predmetu Laboratorijski praktikum (1. letnik) in seminarske, laborijske vaje ter seminarji pri predmetu Varstvena biologija morja (2. letnik) na urnik umeščene naknadno.

Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti:

  • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN): v četrtek, 1. oktobra ob 14:00 prek Zoom-a;
  • Računalništvo in informatika (PRIN): v četrtek, 1. oktobra ob 14.30 v Famnit-Muzejski4 v okviru predavanj za predmet Računalniški vid;
  • Varstvo narave (PBI):  v četrtek, 1. oktobra ob 11.00 v predavalnici Famnit-VP2;
  • Biopsihologija (PBP): v četrtek, 1. oktobra ob 13.00 v Famnit-Muzejski1;
  • Uporabna psihologija (UPSI): v četrtek, 1. oktobra ob 12.00 prek Zoom-a;
  • Podatkovna znanost – izvedba v slovenskem jeziku (PZ) in Podatkovna znanost – izvedba v angleškem jeziku (PZ-EN): v četrtek, 1. oktobra ob 15.00 v Famnit-MP1.

V prvi polovici oktobra 2020 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti 2. letnika. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti in redno spremljate naša obvestila.

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 18. september 2020 Prof. dr. Andreja Kutnar med govorci na »Evropskih dnevih raziskav in inovacij 2020«

Na vodilnem evropskem dogodku s področja raziskav in inovacij »Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020« (European Research and Innovation Days - R & I dnevi), ki jih organizira Evropska komisija med 22. 9. in 24. 9. 2020, bo kot edina znanstvenica iz Slovenije nastopila tudi prof. dr. Andreja Kutnar, redna profesorica na UP FAMNIT in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.

 

 

Dr. Andreja Kutnar bo nastopila 23. 9. 2020 v tematskem sklopu Sinergije: Nove priložnosti za umno izrabo financiranja R&I za povečanje njihovega učinka in vpliva (Synergies: New opportunities to leverage R&I funding and maximize impact), in sicer v  6. delu (hub 6) z naslovom Pametna implementacija in sinergije (Smart Implementation & Synergies). Dr. Andreja Kutnar bo v tem sklopu imela predstavitev z naslovom »Primer dobre prakse uporabe financiranja raziskav in inovacij iz različnih virov (Best practice of complementary funding of R&I)«, v katerem bo govorila o  učinkih komplementarnosti financiranja s strani mehanizma Widening in skladov za regionalni razvoj.

Dogodek »Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020« (R & I dnevi) na enem mestu združuje vse ključne evropske deležnike na področju raziskav in inovacij, od tvorcev javnih politik na nacionalni in EU ravni in raziskovalcev do podjetnikov in splošne javnosti. Program dogodka R & I dnevi 2020 je oblikovan v različnih vsebinskih sklopih, ki tvorijo glavne prihodnje izzive na področju raziskav in inovacij na ravni EU. Povezovalna tema letos odseva aktualno globalno stanje pandemije COVID-19 in njenih posledic, ena ključnih aktivnosti pa bo namenjena tudi t.i. misijam v okviru bodočega programa Obzorje Evrope. Posebna pozornost bo namenjena tudi približevanju znanosti splošni javnosti.

Namen dogodka je v razpravi oblikovati izhodišča za prihodnost raziskovanja in inovacij v Evropi in širše. Letos bo dogodek virtualen, vključeval pa bo konferenco ter spletno razstavo Znanost je čudovita, znotraj katere bomo imeli priložnost spletnega klepeta z uveljavljenimi evropskimi raziskovalci.

Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020 nudijo priložnost za oblikovanje povezav med najnovejšim znanstvenim raziskovanjem in ključnimi sodobnimi izzivi,  zato bo pozornost namenjena aktualnim vprašanjem – od podnebnih sprememb do digitalnega sveta, torej aktualnim temam,  ki oblikujejo prihodnost, v kateri želimo živeti. Dogodek poudarja sodelovanje in povezovanje posameznikov in strokovnjakov s številnih področij z namenom oblikovanja pozitivne prihodnosti.

Več informacij:

https://research-innovation-days.ec.europa.eu/

https://research-innovation-days.ec.europa.eu/programme#session-83


torek, 15. september 2020 Brazdasti kiti v Jadranskem morju

V Jadranskem morju so v letošnjem letu opazili tri brazdaste kite (Balaenoptera physalus). Iz hrvaškega inštituta Plavi Svet so sporočili, da so kite videvali v Jadranskem morju že od aprila, in sicer ob obalah Rogoznice in Šolte, junija v bližini Orebića in Pelješca, julija pa so enega brazdastega kita začeli opažati v Velebitskem kanalu.

Ta veliki sesalec se sicer redno pojavlja na območju južnega Jadrana in je stalni prebivalec Mediteranskega morja. Je zahtevna vrsta za sledenje in proučevanje, saj lahko zdrži pod vodo tudi do 60 minut in plava s hitrostjo nekaj vozlov preden se zopet pojavi na površju,  zato so avgusta raziskovalci pozvali hrvaško javnost za pomoč pri iskanju in sledenju kita, ki se je zadrževal na območju Velebitskega kanala.

Ob uspešnem opažanju so raziskovalci žival fotografirali z namenom foto-identifikacije posameznih osebkov in izvedli biopsijo (odvzem vzorca tkiva) za nadaljnje raziskave. Terensko delo je vodil doc. dr. Draško Holcer, član Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in predavatelj pri predmetu Varstvena ekologija morskih sesalcev, ki je v izjavi za javnost dejal, da je proučevanje pojavljanja teh karizmatičnih živali ključno za razumevanje pomena Jadranskega morja za brazdaste kite in pripomore k njihovem uspešnemu ohranjanju.

Na terenu so posneli spektakularne kadre z brezpilotnim zrakoplovom, ki si jih lahko ogledate v priloženem videu.

 


ponedeljek, 14. september 2020 Izr. prof. dr. Urban Bren prejel letošnjo Preglovo nagrado

Z veseljem sporočamo, da je izr. prof. dr. Urban Bren, v družbi s prof. dr. Iztokom Arčonom z Univerze v Novi Gorici, prejel letošnjo Preglovo nagrado za izjemne dosežke.

Urban Bren je izredni profesor za področje fizikalne kemije, zaposlen na Oddelku za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT ter na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Mariboru in prorektor za prenos znanja na tej univerzi.

Kot je zapisano v obrazložitvi Kemijskega inštituta, je izr. prof. dr. Prof. Urban Bren zaslužen za vzpostavitev mlade in prodorne raziskovalne skupine ter za njeno delovanje kot odgovorni nosilec na kompetitivni osnovi pridobil preko treh milijonov evrov vrednih temeljnih, aplikativnih, industrijskih in infrastrukturnih projektov.

Med njegove dosežke v zadnjih petih letih sodi postavitev fizikalnega mehanizma mikrovalovne katalize, izvedba računalniških simulacij kemijske karcinogeneze, proučevanje antikarcinogenega potenciala polifenolov, razvoj elektrokromnih naprav brez optično transparentne elektrode ter dokaz o superselektivnosti šibkih multivalentnih interakcij.

Z raziskovalno potjo je začel leta 2005, odtlej pa je objavil 50 izvirnih člankov v priznanih mednarodnih znanstvenih revijah. Je strokovni izvedenec OZN za področji molekularnega modeliranja in racionalnega načrtovanja zdravilnih učinkovin ter član uredniškega odbora Journal of Chemistry.

S poljudno znanstvenimi in strokovnimi objavami, organizacijo okroglih miz in javnih predavanj ter intervjuji pa znatno prispeva tudi k popularizaciji slovenske znanosti, so še zapisali na Kemijskem inštitutu.

 

(Na sliki: izr. prof. dr. Urban Bren; Foto: Kemijski inštitut)

 

Letošnja podelitev je potekala 3. septembra v ljubljanskem botaničnem vrtu, na podelitvi pa so bile poleg Preglove nagrade podeljene tudi doktorske štipendije Janka Jamnika.

Preglova nagrada je priznanje, ki ga podeljuje Kemijski inštitut za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved. Podeljuje se posameznikom ali skupini raziskovalk oz. raziskovalcev za vrhunske dosežke na področju temeljnih ali uporabnih raziskav, ki se lahko vzporejajo z dosežki v svetovnem merilu. Med nagradami in priznanji, ki jih podeljuje Kemijski inštitut, pa je prav Preglova nagrada za znanstvene dosežke najpomembnejša.

Doktorsko štipendijo Janka Jamnika, ki jo Kemijski inštitut podeljuje za perspektivne mlade raziskovalce s področja kemije in sorodnih ved, sta prejela Tajda Klobučar in Michel Adamič.

Vsem dobitnikom nagrad in štipendij iskreno čestitamo in jim želimo obilo uspeha pri nadaljnjem raziskovalnem delu!


sobota, 12. september 2020 Prva diplomantka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Trajnostno grajeno okolje

V četrtek, 10. septembra 2020, je Hana Remešová zaključila magistrski študij Trajnostno grajeno okolje z magistrsko nalogo »Differences of consumers' preferences of unweathered and weathered wood« (Razlike v prednostnih izbirah pri nestaranem lesu in lesu, izpostavljenem okoljskim dejavnikom), pod mentorstvom doc. dr. Michaela Burnarda in somentorstvom doc. dr. Anne Małgorzate Sandak. V okviru magistrskega dela je izvedla raziskavo za ugotavljanje razlik v potrošniških preferencah med nestaranim in staranim modificiranim lesom.

Hana Remešová je prva diplomantka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Trajnostno grajeno okolje, z zaključkom študija je pridobila strokovni naslov magistrica inženirka trajnostnega grajenega okolja.

Iskrene čestitke in veliko uspeha na nadaljnji raziskovalni poti!


(Na fotografiji, od leve: dr. Anna Małgorzata Sandak, Hana Remešová in dr. Michael Burnard.

 


petek, 11. september 2020 Od 11. do 16. septembra 2020 možna prijava za vpis v podiplomski študij na UP FAMNIT

V petek, 11. 9. 2020, se pričenja 2. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT. Do 16. septembra se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU ter Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si).

Zakaj izbrati UP FAMNIT?

Najprej zato, ker izobražujemo za poklice v matematiki, računalništvu, naravoslovju in psihologiji, ki veljajo za najbolj iskane strokovne profile v Evropi in svetu. Ob tem pa nudimo še:

  • atraktivne študijske smeri prihodnosti s poudarkom na interdisciplinarnosti študija,
  • sodobne metode poučevanja, podprte z informacijsko tehnologijo,
  • priznane in mednarodno uveljavljene predavatelje ter oseben stik s študenti,
  • možnost raziskovalnega dela že med študijem v povezavi z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem,
  • sodelovanje s podjetji v okviru praktičnega usposabljanja in projektov,
  • študij v prijetnem mediteranskem okolju v Slovenskem primorju,
  • bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti v sodelovanju s študentskim svetom in študentskimi društvi.

Preverite ostale prednosti študijskih programov v brošuri, s klikom na spodnji sliki.

V skupnem uvodnem delu posameznega razpisa za vpis so zapisani postopki in roki za prijavo ter druge pomembne informacije glede prijave na razpis, zato vse kandidate prosimo, da si razpis natančno preberejo:

PRIJAVA POTEKA PREKO SPLETNEGA PORTALA eVŠ: http://portal.evs.gov.si/prijava/.

NAVODILA ZA PRIJAVO so dostopna na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Več na tej povezavi.


sreda, 9. september 2020 Preizkusno predavanje dr. Katja Malovrh Rebec

Dr. Katja Malovrh Rebec bo imela v četrtek, 10. 9. 2020 ob 11:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Grajeno okolje«.

Predavanje z naslovom »Prenova stavb v energijsko učinkovitejše in načrtovanje novih v dobi digitalizacije grajenega okolja« bo potekalo v predavalnici UP FHŠ Tramontana, Titov trg 5, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 7. september 2020 Vabilo - Sprehod med koprskimi drevesi

V četrtek, 10. septembra 2020 ob 17.30 vas vabimo na Sprehod med koprskimi drevesi, dogodek, ki bo potekal v okviru projekta ZDrevKO iz programa »Po kreativni poti do znanja«.

Drevesa v mestih ne služijo le kot okras, temveč tudi ščitijo in blažijo mestno okolje pred vremenskimi pojavi ter okoljskimi obremenitvami, kot sta onesnaževanje in hrup, hkrati pa predstavljajo tudi življenjski prostor številnim živalskim vrstam. Vzdrževanje in izgled dreves v mestih je zrcalo našega odnosa do naravnega in družbenega okolja, zato nas upravičeno zanima tudi odnos do njih v našem neposrednem okolju, torej v mestu Kopru.

V okviru projekta ZDrevKO smo proučevali raznolikost dreves v Kopru tako z vidika njihove raznolikosti in značilnosti kot tudi njihove družbene vloge v prostoru. Pri projektu sodeluje pet študentov bioloških in računalniških programov UP FAMNIT ter trije študenti humanističnih programov UP FHŠ.

                  

 

Srečamo se ob 17.30 pred glavnim vhodom Osrednje knjižnice Srečka Vilharja na Trgu Brolo, dogodek pa se bo zaključil ob 19.00 pri Hlavatyjevem parku.

Dogodek bo v celoti potekal na prostem. Pri izvedbi dogodka se moramo držati priporočil za preprečevanje širjenja okužbe COVID 19. Pred pričetkom dogodka bo potekala registracija prisotnih z listo prisotnosti.

Vljudno vabljeni!

     

 


petek, 4. september 2020 IRIC 2020 - Mednarodna konferenca InnoRenew CoE

Z obnovljivimi materiali do trajnostnih in zdravih zgradb 

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem organiziral mednarodno konferenco o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji. Na konferenci, ki je potekala v živo in na spletu, je sodelovalo 32 strokovnjakov, ki so predstavili vlogo obnovljivih materialov pri trajnostni gradnji z upoštevanjem okoljskega, varnostnega, gospodarskega, digitalnega in družbenega vpliva. Konferenca je bila obenem priložnost za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih, namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, pa tudi o inovacijah na tem področju. 

Osrednji gost konference je bil priznani mednarodni strokovnjak in svetovalec za trajnostne inovacije Carlo Battisti, ki je tudi predsednik organizacije Living Future Europe – ta si prizadeva, da v Evropi pospeši spremembe in zagotovi potrebno usmeritev k prehodu na regenerativno načrtovanje. Battisti je v svojem nastopu izpostavil vse večjo zahtevo po transparentnosti pridobivanja in predelave materialov, kar vključuje pot izdelka od gradbenih proizvajalcev do trga. Uporabniki in kupci želijo imeti vse informacije, tudi to, ali izdelek vsebuje škodljive sestavine ali jih ne, kar je po njegovem mnenju ključno.  Poudaril je tudi velik pomen obnovljivih virov.

(Foto: Amy Simmons)

 

»Pri porabi in uporabi virov moramo razmisliti o tem, da bomo okolju vrnili več, kor smo od njega vzeli. Dober primer je les, saj so določene vrste dreves, iz katerih ga pridobivamo, hitro obnovljive. Poleg tega les v neposrednem proizvodnem procesu in po njem, v trajnih izdelkih, skladišči ogljikov dioksid. Ker je naš končni cilj zmanjšati emisije CO2 na globalni ravni, moramo zelo temeljito premisliti, katere materiale izbiramo in uporabljamo,« je poudaril Carlo Battisti.

Po besedah namestnika direktorice InnoRenew CoE dr. Michaela Burnarda, je konferenca o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji upravičila pričakovanja. Še posebno je pomen trajnostnosti izpostavljen spričo izzivov, ki jih prinašajo klimatske spremembe. “Vesel sem spoznanja, da je zelo jasna potreba in nuja po resnem razmisleku o podnebnih spremembah;  uporabiti moramo našo ustvarjalnost, trdo delo in spremeniti razmišljanje o gradnji in materialih, če želimo zmanjšati podnebne spremembe in ohraniti zdravo bivanjsko okolje.”

(Foto: Amy Simmons)

 

Naslednja mednarodna konferenca v organizaciji InnoRenew CoE bo 10. in 11. junija 2021, obravnavala pa bo temo zdrave in trajnostne renovacije z obnovljivimi materiali.

Letošnjo konferenco je podprlo podjetje VG5 d.o.o.


četrtek, 3. september 2020 Prof. dr. Diego De Leo najbolj citiran italijanski znanstvenik na področju psihiatrije

Predstojnik Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) prof. dr. Diego De Leo je postal najbolj citiran italijanski psihiater.

Na širšem področju nevrologije in psihologije zaseda 16. mesto, po številu citatov (več kot 75.000) pa je celo na tretjem mestu. Za uvrstitev na ta seznam znanstvenikov je potreben h-index vsaj 30. V Italiji je nanj uvrščenih na področju nevroznanosti in psihologije več kot 250 znanstvenikov, tisti, ki so najvišje uvrščeni, pa regionalne in državne oblasti vabijo k sodelovanju v različnih odborih, k pisanju priporočil ipd.

 

 

Dr. Diego De Leo je tudi častni profesor psihiatrije na Univerzi Griffith v Brisbaneu, kjer je zaslužni direktor Centra za raziskave in usposabljanje na področju preprečevanja samomora Svetovne zdravstvene organizacije. Je pobudnik in začetnik WHO/START (World Health Organisation/Suicide Trends in At-Risk Territories), ki je bila razglašena 18. avgusta 2005 v Manili in formalno otvorjena 3. marca 2006 v Brisbanu ter trenutno vključuje 22 držav. Prav tako je vodja številnih raziskovalnih projektov in programov v Sloveniji.

Za svoje raziskave je prejel številne ugledne mednarodne nagrade in priznanja, med drugim tudi nagrado Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (1991). Britanska kraljica Elizabeta II. mu je leta 2013 podelila plemiški naziv za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju psihiatrije in za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni. Leta 2013 je prejel tudi Zlato plaketo UP za velik doprinos k razvoju znanstvenega in pedagoškega dela ter za prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti univerze.

Prof. dr. Diegu De Leu iskreno čestitamo in mu želimo obilo uspeha pri nadaljnjem delu!