Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 29. december 2020 Jamolbek Mattiev, nov doktor znanosti

Včeraj, 28. decembra 2020, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Jamolbek Mattiev, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Clustering Class Association Rules to form a Meaningful and Accurate Classifier (Uporaba razvrščanja v skupine na klasifikacijskih asociacijskih pravilih za tvorbo smiselnih in natančnih klasifikatorjev), pod mentorstvom doc. dr. Branka Kavška in somentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

   


torek, 29. december 2020 Ukrepi COVID-19: Tudi po novem letu brez sprememb

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije še za sedem dni podaljšala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, hkrati pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) univerzam poslalo dopis, s katerim nas obveščajo, da predvidoma tudi morebitne spremembe odloka v prvem tednu januarja še ne bodo vplivale na delovanje visokega šolstva.

Na Univerzi na Primorskem si želimo čimprešnjega postopnega vračanja študentov in si prizadevamo tudi za siceršnje reševanje situacije študentov. Posredovali smo že več predlogov akutnih in sistemskih rešitev, a smo v trenutnih razmerah omejeni z veljavno zakonodajo in drugimi akti.

Ministrstvo je obljubilo, da bo takoj v januarju povabilo univerze k pogovorom o nadaljevanju študijskega leta. Takoj ko prejmemo kakršnekoli informacije, jih bomo posredovali študentom.

Zato žal v tem trenutku še ne moremo natančneje napovedati potencialnih sprememb in prilagoditev. Zavedamo se, da negotova situacija povzroča nekaj nelagodja, zato na univerzi pripravljamo več mogočih scenarijev glede vračanja in vselitve študentov, zaključka 1. semestra in izpeljave izpitov.

O vseh spremembah vas bomo pravočasno obvestili.


ponedeljek, 28. december 2020 Micael Alexi Toledo Roy, nov doktor znanosti

V torek, 22. decembra 2020, je študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti Micael Alexi Toledo Roy, uspešno zaključil doktorski študij.

Pod mentorstvom prof. dr. Primoža Potočnika in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića je pripravil in zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Kubični vozliščno tranzitivni grafi, ki premorejo avtomorfizem z majhnim številom orbit (Cubic vertex-transitive graphs having an automorphism with few orbits).

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 

    

 


sreda, 23. december 2020 Zagovor doktorske disertacije študenta Jamolbeka Mattieva

Jamolbek Mattiev, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Clustering Class Association Rules to form a Meaningful and Accurate Classifier (Uporaba razvrščanja v skupine na klasifikacijskih asociacijskih pravilih za tvorbo smiselnih in natančnih klasifikatorjev), pod mentorstvom doc. dr. Branka Kavška in somentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 28. 12. 2020 ob 11. uri preko IKT orodja ZOOM na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/2711197445?pwd=ZGk0ZDZQb1NkcG5yWnE4Z3Y4aS9Edz09

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT, in sicer po predhodni najavi. Vpogled se izvaja v skladu z vsemi navodili Univerze na Primorskem v času veljavnih ukrepov proti širjenju bolezni COVID-19 ter v skladu z vsemi navodili in priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom COVID-19 (SARS-CoV-2).

Vljudno vabljeni!


sreda, 23. december 2020 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2020«

V prvi polovici decembra se je odvila že peta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci. Že četrto leto smo mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijemali od 1. do 18. decembra 2020, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Letos je v kategoriji 8. in 9. razred OŠ tekmovalo 106 učencev, v kategoriji 1. in 2. letnik SŠ je tekmovalo 105 dijakov, v kategoriji 3. in 4. letnik SŠ pa 111 dijakov. Večina tekmovalcev je iz Slovenije, nekaj pa se jih je adventnega koledarja udeležilo tudi iz tujine.

Trem najboljšim v vsaki kategoriji smo podelili nagrado. Prejemniki nagrad so:

  • OŠ: Monika Minjovič, Manca Sečnik, Veronika Gortan;
  • SŠ, 1. in 2. letnik: Lenart Dolinar, Jošt Smrtnik, Hugo Trebše;
  • SŠ, 3. in 4. letnik: Anamarija Gorenc, Luka Stražišar, Zala Stražišar.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


torek, 22. december 2020 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Maheshye Weerasinghe

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom "Instructional Guidance in Extended Reality for Learning" študentke mednarodnega skupnega doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika (Computer Science) Maheshye Weerasinghe.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 28. 12. 2020 ob 16.00 prek IKT orodja Zoom. Zainteresirani lahko Zoom povezavo dobijo v Referatu za študente UP FAMNIT (referat@famnit.upr.si).

Vljudno vabljeni!


sreda, 16. december 2020 Zagovor doktorske disertacije študenta Micaela Alexija Toleda Roya

Micael Alexi Toledo Roy, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Kubični vozliščno tranzitivni grafi, ki premorejo avtomorfizem z majhnim številom orbit (Cubic vertex-transitive graphs having an automorphism with few orbits), pod mentorstvom prof. dr. Primoža Potočnika in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića.

Zagovor bo potekal v torek, 22. decembra 2020 ob 16. uri preko IKT orodja ZOOM na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/82210008593?pwd=Ny9wemxhWEtzUDN5d24vNFRNb2JOQT09

Meeting ID: 822 1000 8593

Passcode: 333811

 

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT, in sicer po predhodni najavi. Vpogled se izvaja v skladu z vsemi navodili Univerze na Primorskem v času veljavnih ukrepov proti širjenju bolezni COVID-19 ter v skladu z vsemi navodili in priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom COVID-19 (SARS-CoV-2).

 

Vljudno vabljeni!


sreda, 16. december 2020 Izšla je četrta knjiga zbirke Famnitova predavanja: Jonathan E. Leech, Noncommutative Lattices: Skew Lattices, Skew Boolean Algebras and Beyond

Izšla je četrta knjiga zbirke Famnitova predavanja z naslovom Noncommutative Lattices: Skew Lattices, Skew Boolean Algebras and Beyond (v slovenščini: Nekomutativne mreže: poševne mreže, poševne Boolove algebre in onkraj). Avtor je mednarodno priznan matematik Jonathan E. Leech.

Knjiga je prosto dostopna na tej povezavi, v kratkem pa bo izdana tudi v tiskani obliki.

O KNJIGI

Začetki obsežnega preučevanja nekomutativnih mrež segajo v leto 1949, ko jih je kot prvi preučeval teoretični in matematični fizik Ernst Pascual Jordan, ki je bil sodelavec Maxa Borna in Wernerja Karla Heisenberga. Jordan je vpeljal nekomutativne mreže kot algebrske strukture, ki bi v svoji splošnosti morda lahko zaobjele logiko kvantnega sveta.

Sodobna teorija nekomutativnih mrež se je pričela štirideset let kasneje, ko je leta 1989 Jonathan Leech objavil članek z naslovom »Skew lattices in rings« (»Poševne mreže v kolobarjih«). V zadnjem obdobju smo priča porastu zanimanja za nekomutativne posplošitve mrež in sorodnih struktur, saj so vzklile nove ideje in aplikacije, od kvazimrež do poševnih Heytingovih algeber, ki večinoma izhajajo iz raziskovalnega programa Jonathana Leecha na tem področju.

Pričujoča knjiga ima sedem poglavij, ki pretežno pokrivajo poševne mreže, kvazimreže in paramreže, poševne mreže idempotentov v kolobarjih in poševne Boolove algebre. Kot takšna predstavlja prvo raziskovalno monografijo, ki pokriva glavne rezultate prenovljenega preučevanja poševnih mrež. Podiplomskim študentom bo služila kot dragoceni učbenik, raziskovalcem nekomutativnih algeber pa kot uporabni priročnik.

O AVTORJU

Jonathan Leech je diplomiral na Univerzi na Havajih in si prislužil doktorat na Univerzi Kalifornije, Los Angeles. Matematiko je poučeval na Univerzi v Tennesseeju, kasneje na Zahodni državni univerzi v Missouriju in zadnja leta na kolidžu Westmont v Santa Barbari, Kalifornija. Bil je gostujoči profesor na Univerzi Case Western Reserve, na Univerzi v Granadi v Španiji in na Univerzi Mackenzie v Braziliji, gostoval pa je tudi na Univerzi v Sydneyju in na Univerzi na Tasmaniji v Avstraliji.

Skozi celotno akademsko kariero je profesor Leech preučeval s polgrupami povezane algebrske strukture, pri čemer je mnogo pozornosti namenil teoriji nekomutativnih mrež s poudarkom na poševnih mrežah. V številnih (so)objavah je položil temelje sodobne teorije nekomutativnih mrež.

Njegovo delo je navdihnilo številne matematike po svetu za raziskovanje na tem področju. 


ponedeljek, 14. december 2020 Na UP Famnit pridobili nov projekt, v katerem razvijamo model za razvoj podeželja

Raziskovalci Oddelka za biodiverziteto so pod mentorstvom prof. dr. Elene Bužan na javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pridobili nov projekt z naslovom: »Ohranjanje biotske pestrosti kmetijske krajine z razvojem in vključevanjem učnega modela v kmetijsko dejavnost«. Projekt je financiran iz Programa za razvoj podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020.

Raziskovalci na projektu bodo, v sodelovanju z dvema pilotnima kmetijama, razvili ustrezen in predvsem učinkovit in ekonomsko vzdržen model upravljanja kmetije v zavarovanem območju s ciljem ohranjanja biotske pestrosti. Obenem bodo razvijali orodja za prenos tega znanja ne le ostalim kmetijam, temveč tudi drugim ciljnim skupinam (šolam, fakultetam, širši javnosti) z namenom ozaveščanja in izobraževanja o pomembnosti varovanja in ohranjanja biodiverzitete v kmetijski in kulturni krajini. S projektom želijo usposobiti in spodbuditi vodje kmetij, da bodo svoje razvojne in upravljalske strategije povezovali z naravovarstvenimi vrednotami ohranjanja biotske pestrosti, ter da bodo obenem pridobljeno znanje lahko prenesli v vsakodnevno prakso kmetijskega gospodarskega upravljanja.

V projektne aktivnosti, ki zajemajo izvajanje skupnih integriranih, sodobnih in multidisciplinarnih pristopov na področju kmetijstva in varovanja biodiverzitete, bodo vključeni tudi študenti in študentke študijskih programov Varstvena biologija, Varstvo narave ter Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT. Študentje bodo tako pridobili praktična  znanja in izkušnje za izpolnjevanje dveh pomembnih okoljskih ciljev za ohranjanje biotske pestrosti; obnavljanje gozdnih ekosistemov ter ekosistemov kmetijske krajine.

Prof. dr. Eleni Bužan in sodelavcem na Oddelku za biodiverziteto čestitamo ter želimo obilo uspeha pri izvedbi projekta!

 


nedelja, 13. december 2020 Dr. Andreja Kutnar soavtorica nove knjige pri založbi Taylor & Francis ltd.

Prof. dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in predavateljica za področje znanosti o lesu na Univerzi na Primorskem, je soavtorica knjige Tehnologije modifikacije lesa: načela, trajnostnost in nujnost inoviranja (Wood Modification Technologies: Principles, Sustainability, and the Need for Innovation). Poleg nje so avtorji knjige še Dick Sandberg, Olov Karlsson in Dennis Jones.

Nastanek knjige je spodbudilo spoznanje, da se je v zadnjih letih zelo povečal trg trajnostnih izdelkov iz modificiranega lesa, trajnostnost pa se je pomaknila v središče družbenega zanimanja. Avtorji so v knjigi zato osvetlili ključne spremembe pri modifikaciji lesa, predstavili pomembnejše tehnologije in opozorili na nujnost, da se pri gradnji in uporabi materialov upošteva okolje.

»To je bilo dolgo in razburljivo potovanje,« pravi dr. Andreja Kutnar ob novem delu. »Resnično upam, da bo knjiga razširila obzorja bralcem in jim morda služila kot navdih za razvoj novih raziskovalnih idej. Področje modifikacije lesa ponuja številne možnosti za razvoj inovacij in za spodbujanje uporabe trajnostnih praks.«

Knjiga bo izšla 15. marca 2021 pri mednarodni založbi Taylor & Francis Ltd.


sobota, 12. december 2020 Dodaten razpis Erasmus+ za praktično usposabljanje v študijskem letu 2020/2021

Objavljen je dodaten razpis Erasmus+ za študente, ki jih zanima praktično usposabljanje v študijskem letu 2020/2021.
V okviru razpisa so možne mobilnosti z namenom opravljanja prakse, in sicer najkasneje do 31. maja 2021.

Rok za prijavo je odprtega tipa in prične teči na dan objave razpisa in traja do porabe sredstev, vendar najdlje do predvidoma 4.3.2021.

Razpisna dokumentacija in navodila za prijavo so na voljo na tej povezavi.

Za vse dodatne informacije ostaja na voljo Mednarodna pisarna UP FAMNIT na e-mail naslovu international@famnit.upr.si

Vabljeni k prijavi!


petek, 11. december 2020 Anketa: Ocena potreb po psihosocialni podpori med epidemijo COVID-19

Razmere, ki smo jim priča v času epidemije, so v naša življenja vnesla veliko sprememb ter nas postavila pred nove izzive – tako na osebni kot tudi študijski oziroma službeni ravni. Te izzivi so lahko za marsikoga stresni in obremenjujoči.

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT in Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM zato v sodelovanju z Društvom psihologov Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter drugimi organizacijami pripravljata oceno potreb po psihosocialni podpori za različne ciljne skupine, med drugim tudi študente, pedagoške delavce in druge zaposlene. To jim bo omogočilo, da bodo z nadaljnjimi aktivnostmi kar najbolje odgovorili na aktualne potrebe po podpori.

Iz tega razloga ste vabljeni k sodelovanju v anketi, s katero preverjajo, s kakšnimi stiskami in izzivi se srečujete v tem času ter na kakšen način jih rešujete. Do ankete dostopate na povezavi: https://1ka.arnes.si/a/5092.

Najlepša hvala za sodelovanje!


četrtek, 10. december 2020 Famnitov biološki večer: Kras: obljubljena dežela za metulje?

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Kras: obljubljena dežela za metulje?«

ki bo v sredo, 16. decembra 2020, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Jure Jugovic (UP FAMNIT).

O PREDAVANJU: Na Univerzi na Primorskem na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Oddelek za biodiverziteto) že od leta 2011 proučujemo več vidikov ekologije izbranih vrst dnevnih metuljev. Metulji so dobri bioindikatorji, kar pomeni, da se hitro odzivajo na spremembe v okolju, kjer živijo, zato lahko ugotavljamo tudi vpliv raznih stresnih dejavnikov (paša, zaraščanje, požari), ki se odražajo v spremenjeni populacijski strukturi in številčnosti izbranih vrst. V predavanju bodo predstavljeni primeri populacijskih študij izbranih vrst metuljev v povezavi s spremembami v okolju, h katerim pa v veliki meri prispeva človek sam.

O PREDAVATELJU: Dr. Jure Jugovic je doktoriral s področja biologije leta 2010 in je trenutno zaposlen kot pedagoško-raziskovalni delavec na Univerzi na Primorskem (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), kjer poučuje več predmetov s področja zoologije in varstvene biologije. Raziskovalno deluje na področju taksonomije izbranih skupin rakov (Caridea, Asellota) ter ekologije dnevnih metuljev (Lepidoptera: Rhopalocera). Je mentor študentom pri izdelavi zaključnih in magistrskih nalog ter  aktivno sodeluje na nekaterih študentskih in mednarodnih projektih.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


petek, 4. december 2020 Izr. prof. dr. Ana Grdović Gnip imenovana v Ekonomski svet Republike Hrvaške

Predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović je sprejel Sklep o ustanovitvi Ekonomskega sveta predsednika republike, kateremu predseduje doc. dr. Velibor Mačkić, posebni svetovalec predsednika Republike Hrvaške za gospodarstvo.

Svet sestavlja 11 članov, uglednih znanstvenikov s področja ekonomije in gospodarstva, med njimi je tudi izredna profesorica dr. Ana Grdović Gnip, ki predava na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Novonastali Ekonomski svet predsednika republike bo vodil strokovne razprave in dajal mnenja o vprašanjih s področja ekonomske politike, prav tako bo pripravljal ustrezne strateške podlage in analize dolgoročnih trendov ter strukture hrvaškega gospodarstva.

Izr. prof. dr. Ana Grdović Gnip je strokovnjakinja s področij fiskalne politike, modelov monetarne politike ter makroekonomskih analiz.

Profesorici Grdović Gnip iskreno čestitamo ob novem imenovanju!

 

(foto: izr. prof. Ana Grdović Gnip)

 


torek, 1. december 2020 Izr. prof. dr. Lara Lusa prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke

V torek, 1. decembra 2020, so bile uradno podeljene letošnje Zoisove nagrade in priznanja, ki predstavljajo najvišje nagrade za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti. Prejmejo jih raziskovalci, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je izr. prof. dr. Lara Lusa prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke pri razvoju metodologije medicinske statistike.

Letošnja slovesnost je skladno z aktualnimi ukrepi za zajezitev pandemije COVID-19 potekala v obliki predvajanega filma z nagrajenkami in nagrajenci, ki je bil na sporedu na drugem programu RTV SLO. V dokumentarnem filmu »Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020« so zbrani portreti vseh prejemnic in prejemnikov Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije. Vključeni so tudi nagovori Predsednika RS, g. Boruta Pahorja, ministrice za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simone Kustec ter predsednika Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti prof. dr. Janeza Plavca.


(foto: rtvslo.si)

Dr. Lara Lusa je od leta 2016 zaposlena kot izredna profesorica na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Njeno raziskovalno delo spada na področje razvoja statistične metodologije za potrebe medicinske statistike. Pri tem ne gre le za pomemben vidik dejanske analize podatkov, temveč tudi za razvoj novih pristopov tako k statističnemu modeliranju kot tudi k matematičnim in statističnim vprašanjem, ki se pojavljajo pri takem raziskovalnem delu. Njeno delo vsebuje torej celotno pot od statističnega modeliranja, presoje primernosti statističnih modelov, računalniške implementacije in vsebinske presoje rezultatov v medicinskem kontekstu.

Bibliografija dr. Lusa obsega 75 izvirnih znanstvenih del, od tega 71 v revijah, ki so vključene v zbirko Web of Science. Njene objave segajo od metodološko statističnih do raziskovalnih biomedicinskih, kjer je njena vloga predvsem v ustrezni uporabi statističnega znanja. Na metodološkem področju je v času svojega delovanja na Inštitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani vzpostavila za Slovenijo povsem novo področje, in sicer analizo visoko razsežnih podatkov. Njeno zanimanje za tovrstne metode sega v čas njene zaposlitve v Milanu in se je odlično ujelo tudi z razvojem genetskih raziskav pri nas.

Da gre za svetovno uveljavljeno statističarko dobro ilustrira tudi dejstvo, da je od leta 2016 članica skupine STRATOS (STRengthening Analytical Thinking for Observational Studies) Initiative, in sicer v delovni skupini o visokorazsežnih podatkih (High-dimensional data, Topic group 9) in v delovni skupini o začetni analizi podatkov (Initial data analysis, Topic group 3). Njen ugled v slovenskem prostoru pa se kaže v tem, da je od leta 2013 sourednica revije Metodološki zvezki – Advances in Statistics and Methodology, od leta 2016 pa predsednica programskega odbora mednarodne konference Applied Statistics.

Izr. prof. dr. Lari Lusa čestitamo in ji želimo še veliko raziskovalnih uspehov!