Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 26. november 2020 Famnitov biološki večer: Plazeči prebivalci suhozidov: prilagoditve plazilcev na življenje med skalami

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Plazeči prebivalci suhozidov: prilagoditve plazilcev na življenje med skalami«

ki bo v četrtek, 3. decembra 2020, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Anamarija Žagar (NIB in Inštitut CIBIO InBIO).

O PREDAVANJU: Suhozidi, so strukture, ki jih zgradi človek, ko za glavni gradnik uporablja kamne, brez kakršnegakoli veziva. Ker med skalami ostajajo prazni prostori, se tja lahko naselijo številni organizmi, ki so na življenje med skalami prilagojeni (t.i. kamnoljubni organizmi). Med njimi so tudi številne vrste plazilcev. V Sloveniji živi 22 vrst plazlcev, ki jih uvrščamo v tri skupine: kuščarji, kače in želve. Vsi so s svojimi telesnimi prilagoditvami in vedenjem izjemno dobro prilagojeni na kopenski način življenja, saj imajo kožo pokrito s poroženelimi luskami in ploščicami, njihova jajca pa imajo trdno opno (le nekatere vrste so živorodne). Nekatere vrste so še posebej dobro prilagojene na premikanje po skalnati podlagi in dobro plezajo. Za to, da najdejo plen v špranjah so nekatere vrste izredno sploščene. Prilagoditve plazilcev na življenje med skalami bodo glavna nit predavanja, kjer bodo podrobneje predstavljene vrste, ki jih lahko srečamo tudi na suhozidih v Sloveniji.

O PREDAVATELJICI: Anamarija Žagar je znanstvena sodelavka na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov na Nacionalnem inštitutu za biologijo in raziskovalka na inštitutu CIBIO InBIO Univerze v Portu na Portugalskem. Trenutno vodi temeljni raziskovalni projekt z naslovom: »WETADAPT - prilagoditveni in plastični potencial fiziologije ektotermov za odzivanje na podnebne spremembe«. Raziskovalno sodeluje tudi pri projektu »GCRESPONSE, A reptile model and 3600 m of altitudinal gradient to infer the ectotherm responses to global change in Portugal«, podprt s strani znanstvene fundacije države Portugalske. Na Nacionalnem inštitutu poleg raziskovanja aktivno sodeluje tudi pri projektu LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja, pri katerem je glavni namen dvigniti zavest o pomenu biodiverzitete za človeka.

Join Zoom Meeting

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI.


ponedeljek, 23. november 2020 Vabilo na dogodek Experience the Exchange

 

Mednarodna pisarna UP FAMNIT organizira
on-line dogodek Experience the Exchange, ki bo potekal
v četrtek, 26. novembra 2020 ob 18.30 preko aplikacije ZOOM.

Če želite pridobiti mednarodne izkušnje, razširiti svoje znanje in hkrati preživeti čas v tujini, se nam pridružite na dogodku, kjer bomo poiskali odgovore na vaša vprašanja in pomagali pri prijavi na izmenjavo.

Na dogodku boste spoznali FAMNIT študente iz različnih programov, ki so izmenjavo že izkusili, svoje praktične izkušnje pa so pripravljeni deliti z vami.

Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna registracija preko spletnega obrazca.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Vabljeni na klepet!


petek, 20. november 2020 [ONLINE PREDAVANJE] Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

Klasične zmagovalne tehnike pri miselnih igrah,

ki bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Peter Muršič, UP FAMNIT.

 

Na predavanju se bomo osredotočili na kombinatorične igre. To so potezne strateške igre med igralci, pri čemer so poteze vnaprej definirane in ni prisotne naključnosti. V ožjemu pomenu so to po navadi antagonsitične igre med dvema igralcema, na primer šah, Go, Nim, križec-krožec, štiri v vrsto itd. Pogledali si bomo klasične zmagovalne tehnike, kot so indukcija nazaj, eliminacija dominiranih strategij, kraja strategije in minimax drevo.

O predavatelju:
Peter Muršič je doktoriral na Rutgers univerzi v New Jerseju leta 2019 s področja grafov/kombinatoričnih iger. Sedaj je asistent na UP FAMNIT, kjer se tudi raziskovalno še naprej ukvarja s sktrukturno/algoritmično teorijo grafov in kombinatoričnimi igrami. V letu študijskem letu 2019/20 je poučeval Matematični praktikum, Napredno modeliranje v psihologiji ter Podatkovno programiranje.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


petek, 20. november 2020 Obiščite nas na Virtualnem kariernem sejmu od 23. do 27. novembra

Želite spoznati naše dodiplomske študijske programe? Vas zanima naravoslovje in potrebujete več informacij o študijskih programih, ki jih ponuja UP FAMNIT?

Vabljeni na Virtualni karierni sejem, na katerem se osnovnošolcem in srednješolcem predstavlja več kot 100 razstavljalcev. V virtualnem prostoru se bodo predstavljali delodajalci, srednje šole, visokošolske ustanove, mladinski centri in druge podporne organizacije s področja karierne orientacije ter večanja kompetenc mladih za vstop na trg dela.

UP FAMNIT bo nastopil na sejmu za srednješolce, stojnico najdete na tej povezavi.

Na njej boste našli vse potrebne informacije o študijskih programih, študentskih projektih in obštudijskih dejavnostih.

Poleg tega so predvideni trenutki interakcije s promotorji fakultete, in sicer:

Klepetalnice – postavite vprašanja v zvezi s študijskimi programi:

  • Ponedeljek, 23. 11., ob 10.00: Matematika/Matematika v ekonomiji in financah
  • Torek, 24. 11., ob 14.00: Varstvena biologija/Sredozemsko kmetijstvo (VS)
  • Sreda, 25. 11., ob 14.00: Biopsihologija
  • Četrtek, 26. 11., ob 14.00: Bioinformatika
  • Petek, 27. 11., ob 10.00: Računalništvo in informatika

Na webinarjih pa se vam bomo pokazali preko kamere v naslednjih terminih in z naslednjimi temami:

  • Ponedeljek, 23. 11., ob 14.00: Bodočnost je v prepletu znanosti
  • Torek, 24. 11., ob 10.00: Od Matematike do Biopsiohologije, od Računalništva do Bioinformatike
  • Sreda, 25. 11., ob 10.00: Prihodnost okolja: Varstvena biologija in Sredozemsko kmetijstvo
  • Četrtek, 26. 11., ob 17.00: 7 študijskih programov za neskončno poklicev
  • Petek, 27. 11., ob 15.00: Famnit = najbolj mednarodna fakulteta. Študijski programi v angleškem jeziku.


petek, 20. november 2020 Adventni matematični koledar 2020

Na UP FAMNIT tudi letos organiziramo tradicionalni nagradni kviz za osnovnošolce in dijake srednjih šol Matematični adventni koledar

Osnovnošolci (8. in 9 razred) in dijaki se lahko v obliki reševanja zabavnih matematičnih nalog preizkusijo v matematičnem znanju od 1. do 18. decembra 2020. Vsaka naloga kviza bo na voljo za reševanje en dan (od poldneva do polnoči). 

Tekmovali boste v treh kategorijah: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: USB ključek in majico.

Tekmujejo lahko samo osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki in sicer tako, da ustvarite svoj račun tukaj. Ostali se lahko prijavite  tukaj in osvežite svoje matematično znanje.

Kviz se nahaja na tej povezavi.

Vabljeni k sodelovanju!


četrtek, 19. november 2020 Ukrepi ostajajo v veljavi vsaj do novega leta

V sredo, 18. 11. 2020 je potekalo srečanje predstavnikov univerz, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.  

Glede na predstavljeno trenutno stanje, trende obolelosti in širjenja COVID-19 ter posledično pričakovano postopno sproščanje ukrepov, se študijski proces v prostorih univerz ne bo odvijal vsaj do novega leta

Kjer je mogoče, se študijske vsebine tudi v prihodnje odvijajo na daljavo, medtem ko bodo obvezne praktične vsebine, ki jih ni mogoče izvesti na daljavo, izvajali v letu 2021.

Želimo si, da bi se lahko vsaj določene vsebine začele ponovno odvijati v naših prostorih čimprej, je pa to odvisno od širjenja bolezni v prihodnjih tednih. O izvedbi študijskega procesa po 4. 1. 2021 vas bomo obvestili v decembru. 

Objavljamo tudi poziv ministra za zdravje študentom k spoštovanju ukrepov.


torek, 17. november 2020 VABILO: Zoom predstavitev platforme Moodle - četrtek, 19. 11. 2020

Zaposlene vljudno vabimo na Zoom predstavitev platforme Moodle, s poudarkom na možnostih, ki jih le-ta omogoča za objavo in vodenje rezultatov ocenjevanja.

Predstavitev bosta vodila dr. Andrej Brodnik in dr. Jernej Vičič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, potekala bo v četrtek, 19. novembra s pričetkom ob 14. uri. Po zaključeni predstavitvi bosta predavatelja na voljo za vprašanja.

Predstavitev bo izvedena v slovenščini, za angleško govoreče zaposlene pa bo ponovno izvedena v angleščini še v mesecu novembru. Za Zoom povezavo prosimo kontaktirajte IKT službo (podpora@famnit.upr.si, 05 611 7580).

Zaradi pomembnosti tematike priporočamo vsem zaposlenim, da se predstavitve zanesljivo udeležijo.


ponedeljek, 16. november 2020 Famnitov biološki večer: Brazilski Pantanal - zlomljeno srce Južne Amerike

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Brazilski Pantanal - zlomljeno srce Južne Amerike«
in podnaslovom
»Preučevanje življenjskih vzorcev gololične hokojke (Crax fascioalata)«

ki bo v sredo, 18. novembra 2020, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Martin Senič (UP FAMNIT in Projekt Engreen).

O PREDAVANJU:V prvem delu predavanja bo predstavljen brazilski Pantanal in njegov pomen za marsikatero ogroženo in iz mnogih predelov Brazilije že izginulo vrsto. Na primeru gololične hokojke (Crax fasciolata) bo predstavljena problematika s katero se soočajo vrste in habitati znotraj največjega tropskega močvirnatega območja, ki je eno izmed zadnjih zatočišč stabilnim populacijam vrst med katerimi sta tudi jaguar in hijacintna ara. Drugi del predavanja bodo predstavljeni izsledki raziskave življenjske zgodovine gololične hokojke (Crax fasciolata), na osnovi podatkov, kateri so bili na območju matogrossenskega Pantanala zbrani s pomočjo kamera pasti. Za zaključek pa bomo spregovorili o širši družbeni in okoljski problematiki s katero se vedno bolj intenzivno soočajo območja kot je Pantanal. Problematiki, ki je posledica podnebnih sprememb v kombinaciji z nepremišljenimi človeškimi posegi. Bojazen, da si to območje ne bo nikoli več opomoglo je večja kot kadarkoli prej. K opustošenju pa dodatno prispeva trenutna populistična oblast, katera je glavna zaveznica interesu kapitalistov.

O PREDAVATELJU: Martin Senič je raziskovalec na Oddelku za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Trenutno je zaposlen na projektu »ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI«. Raziskovalno sodeluje tudi pri projektu »Sounds of Pantanal – The Pantanal Automated Acoustic Biodiversity Monitoring Program« (INAU / UFMT / CO.BRA). V okviru sodelovanja z Zvezno Univerzo Mato Grosso, Brazilija in tamkajšnjo raziskovalno skupino CO.BRA je pripravil magistrsko nalogo z naslovom: »Analiza vzorcev življenjske zgodovine gololične hokojke (Crax fasciolata) na osnovi podatkov pridobljenih s fotopastmi na območju severnega Pantanala, Brazilija«. Martin Senič predseduje tudi društvu varstvenih biologov – BIODIVA. V zadnjih letih pa kot član nekaterih aktivističnih združenj med drugim pristopa tudi k promociji alternativnih politik za večjo družbeno in okoljsko pravičnost.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 830 1940 1727
Passcode: 402361

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI.


četrtek, 12. november 2020 Nov niz bioloških večerov v znamenju širjenja kritične misli

V sredo 18. novembra se vračajo biološki večeri za širšo javnost, ki jih tradicionalno organizira Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT. Do nadaljnjega bodo v celoti potekali na daljavo prek konferenčnega sistema ZOOM. 

»Svet okoli nas se je začasno ustavil, pri tem pa ne smemo dovoliti, da se s tem ustavi tudi širjenje kritične misli in informiranje javnosti o problematikah, s katerimi se sooča narava. Pa tudi o obstoječih ukrepih in rešitvah, ki poskušajo blažiti negativni človeški vpliv,« sporoča koordinator bioloških večerov asist. Martin Senič in dodaja: »Danes je še kako pomembno, da širimo misli o pomenu narave in o njeni vrednosti kot zibelki življenja oziroma biotske pestrosti. Slednjo smo tako rekoč pripeljali do točke, na kateri se mora soočati s krizo globalnih razsežnosti, saj je izumiranje vrst in uničevanje njihovih habitatov neizbežna realnost, ki ji ni videti konca. Kljub trenutni situaciji je informiranje in izobraževanje javnosti še vedno izvedljivo na daljavo.«

Prvi gosti bioloških večerov bodo javnosti predstavili izsledke svojih raziskav oziroma udejstvovanj predvsem na področju naravovarstva, večja pozornost pa bo namenjena projektu ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini, o katerem smo že poročali. Ker gre za čezmejni Interreg projekt Italija-Slovenija, bodo nekatera predavanja potekala v slovenski in italijanski različici.

Uvodni biološki večer v študijskem letu 2020/21 z naslovom Brazilski Pantanal – zlomljeno srce Južne Amerike in podnaslovom Preučevanje življenjskih vzorcev gololične hokojke (Crax fascioalata) bo v sredo, 18. 11. 2020, ob 19.00. Povezave do predavanj ter dodatne informacije o predavateljih in vsebini predavanj so dostopne na spletni strani bioloških večerov

Izobraževanje in informiranje kot predpogoj za spremembe

Biološki večeri dopolnjujejo del izobraževalno-raziskovalnih aktivnosti čezmejnega projekta ENGREEN, ki so v partnerstvu s Parkom Škocjanske jame (PŠJ) potekale tudi v septembru. Takrat je bila izvedena petdnevna poletna šola za študente in štiri predavanja na temo zelene infrastrukture. Poletne šole so se udeležili študenti različnih študijskih programov Univerze na Primorskem in Univerze v Ljubljani, predavanja pa so bila odprta tudi drugim poslušalcem, ki so jih najbolj zanimale problematike kali, suhozidov in travišč ter nasploh zavarovanih območij. Tomaž Zorman (PŠJ) je predstavil »Območja ohranjanja narave in prostovoljni naravovarstveni nadzorniki v PŠJ«, dr. Katja Kalan (UP FAMNIT) je naslovila pomembno tematiko z naslovom »Tujerodne vrste v in ob kalih«, Boris Čok (Partnerstvo za kraško suhozidno gradnjo) je navdušil s slikovito prestavitvijo z naslovom »Suhozidi – zaznavna sestavina kraških ekosistemov in pokrajine«. Dr. Martina Lužnik, vodja raziskovalnega dela projekta na UP FAMNIT, pa je izvedla predavanje z naslovom »Kraški kali – mala mokrišča z velikim pomenom.«

  
Foto: zelena rega (Hyla arborea) med preobrazbo v odraslo žival. [c] Sara Strah; hribski urh (Bombina variegata). Natura 2000 vrsta. [c] Martina Lužnik. 

»Uspeli smo organizirati poletno šolo za 17 študentov ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, ob tem pa smo ohranili pester in kakovosten program,« je izvedbo šole komentirala dr. Lužnik, »Park Škocjanske jame nam je nudil svojo infrastrukturo, kjer smo postavili tudi laboratorij in skupaj izvedli predavanja. Večji del poletne šole je zajemalo terensko delo. Popisovali smo plazilce in metulje na območju kraških travišč in suhih zidov, da bi ovrednotili biodiverziteto teh dveh elementov krajine. Predvsem pa smo se posvetili popisovanju kalov ter njihove flore in favne. Z namenom ovrednotenja njihovega stanja smo na širšem vplivnem območju parka pregledali 38 že znanih lokacij. V kar sedmih kalih smo zasledili prisotnost invazivne tujerodne zlate ribice, pa tudi nekaterih tujerodnih rastlinskih vrst, ki lahko negativno vplivajo na samo stanje kala. Pri tem je pomemben podatek, da je kar nekaj vodnih teles od zadnjega pregleda že popolnoma izginilo bodisi zaradi preraščanja, pa tudi zaradi spremembe namena rabe. To je pomemben podatek, saj tako izginjajo habitati ogroženih vrst dvoživk kot sta evropsko pomembni (Natura 2000) vrsti: veliki pupek in hribski urh«.

  
Foto: Kal na Kaličih v Parku Škocjanske jame; veliki pupek (Triturus carnifex). Natura 2000 vrsta. [c] Sara Strah


ponedeljek, 9. november 2020 Zapustil nas je asist. dr. Marjan Jerman

Sporočamo žalostno novico, da nas je nepričakovano zapustil asist. dr. Marjan Jerman.

Dr. Jerman je z UP FAMNIT sodeloval vse od ustanovitve fakultete bodisi v pedagoškem procesu bodisi na področju popularizacije in promocije matematike med mladimi. 

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

 


nedelja, 1. november 2020 Nadvse uspešen začetek nove sezone Famnitovih izletov v matematično vesolje

Oktobra se je pričela že 12. sezona Famnitovih izletov v matematično vesolje, katerih cilj je predstaviti sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši jav­nosti do­stopen način. Prvo predavanje je zaradi trenutne situacije potekalo prek aplikacije ZOOM in ta odločitev se je izkazala za pravilno, saj se je predavanja dr. Aleksanda Malniča z naslovom Trije klasični starogrški problemi udeležilo preko 60 udeležencev iz Slovenije in tujine.
Zamudniki si lahko predavanje ogledate na tej povezavi

Naslednje predavanje bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 18.00, prek aplikacije ZOOM. Dr. Peter Muršič bo predstavil Klasične zmagovalne tehnike pri miselnih igrah.

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O matematičnih izletih 

Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.