Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. oktober 2020 [ONLINE PREDAVANJE] Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Trije klasični starogrški problemi«,

ki bo v sredo, 28. oktobra 2020, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Aleksander Malnič, UL PeF, UP IAM in IMFM.

 

Trije klasični starogrški problemi so: konstruirati stranico kocke z dvakrat večjim volumnom, kot ga ima dana kocka, razdeliti dani kot na tri enake dele in konstruirati kvadrat z isto ploščino, kot ga ima dani krog. Pri vseh treh gre za geometrijsko načrtovalno nalogo, pri čemer smemo uporabiti zgolj neoznačeno ravnilo in šestilo, ki se sklopi, ko ga odmaknemo. Po več kot 2000 letih neuspešnih poskusov je šele v drugi polovici 19. stoletja matematikom uspelo pokazati, da teh konstrukcij v okviru danih omejitev ni mogoče izvesti. Dokaz pa je algebrski, ne geometrijski.

Ogledali si bomo genezo in zgodovino reševanja ter se poljudno seznanili z metodami, ki pojasnijo, zakaj so trije klasični starogrški problemi konstrukcijsko nerešljivi.

O predavatelju:
Aleksander Malnič je redni profesor za matematiko in znanstveni svetnik na UL in UP. Delal je na IBM-Intertrade in v Izobraževalnem centru Iskre-Delte, danes pa je zaposlen na UL PEF ter dopolnilno na IMFM in UP IAM. V zimskem semestru 2005/06 je bil gostujoči profesor na Ohio State University (ZDA). Je recenzent za vrsto mednarodnih znanstvenih revij in član uredniškega odbora SCI revije Ars Mathematica Contemporanea. Deluje na področju topološke in algebrske teorije grafov: z uporabo metod linearne algebre in teorije grup proučuje simetrijske lastnosti abstraktnih grafov ter zemljevidov na kompaktnih ploskvah.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


četrtek, 22. oktober 2020 Pridobili tri nove raziskovalne projekte v okviru Ciljnega raziskovalnega programa »Zagotovimo.si hrano za jutri«

Univerza na Primorskem je na javnem razpisu ARRS za izbiro raziskovalnih projektov v okviru Ciljnega raziskovalnega programa »Zagotovimo.si hrano za jutri« pridobila tri nove raziskovalne projekte.

Nosilni partner prvega projekta z naslovom »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma na kmetijah« VINGATUR bo UP FTŠ Turistica, pri izvedbi pa bodo sodelovali tudi raziskovalci iz UP FAMNIT. Projekt, v vrednosti 150.000 EUR bo povezoval tri univerze (poleg UP še UL in UM) predvideva analizo tržnega potenciala vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah, identifikacijo potreb nosilcev kmetijskih dejavnosti za učinkovitejši prodor na turistični trg ter identifikacijo dobrih praks na področju vinskega in gastronomskega turizma v Sloveniji in izbranih evropskih državah. Na tej podlagi bo pripravljen predlog ukrepov za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS za skladnejši razvoj podeželja, usmerjenega v vinski in gastronomski turizem in izobraževanje, usposabljanje in širjenje rezultatov projekta.

Pri projektu »Vpliv zveri na parkljarje: določitev vrstno specifične stopnje plenjenja in pomena za upravljanje prostoživečih velikih sesalcev v Sloveniji« UP FAMNIT nastopa v vlogi sodelujočega partnerja (vodja bo prof. dr. Elena Bužan), nosilec pa je UL Biotehniška fakulteta.

Pri projektu s področja biotehnologije »Obvladovanje okužb z bakterijo S. Infantis v rejah piščancev brojlerjev«, katerega nosilec je UL Veterinarska fakulteta, pa bo na strani UP FVZ vodja prof. dr. Darja Barlič Maganja.


torek, 13. oktober 2020 Finale tekmovanja UPM 2020

V soboto, 10. oktobra 2020, je potekalo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona – UPM 2020. Izmed 46 ekip in 127 tekmovalcev se je na finale uvrstilo 15 najboljših ekip. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19 so bila predkola izvedena preko spleta, finalno tekmovanje pa je potekalo ločeno na treh univerzah. Finalisti so tekmovali na fakultetah (UL FRI, UM FERI in UP FAMNIT), preostanek dogodka pa je bil izveden preko spleta.

Za reševanje devetih nalog, ki si jih lahko ogledate tukaj, so imeli udeleženci na voljo pet ur. Zmagovalna in drugouvrščena ekipa sta uspeli rešiti 6 nalog, tretjeuvrščena pa 5, kar kaže na to, da so bile naloge zelo zahtevne.

Najboljše tri ekipe v skupnem seštevku so bile:

1. mesto: Final Solution (Žiga Željko, Tim Poštuvan in Marko Hostnik)
2. mesto: Jam (Žiga Vene, Aljaž Eržen in Marko Rus)
3. mesto: Ctrl Alt Defeat (v sestavi Benjamin Bajd, Bor Grošelj Simić in Tevž Lotrič)

Prvaki posameznih univerz:

Univerza v Ljubljani: Final Solution (Žiga Željko, Tim Poštuvan in Marko Hostnik)
Univerza v Mariboru: BSoD (Vid Keršič, Mitja Žalik in Matic Rašl)
Univerza na Primorskem: COVID19 (M. Besher Massri, Nemanja Torbica in Mirza Redžić)

UP FAMNIT je poleg omenjenih prvakov zastopala še ekipa KProg (Mirza Krbezlija, Hasan Mahmutagić in Arbër Avdullahu).

Uradne rezultate si lahko ogledate na tej povezavi.

Čestitke vsem udeležencem!

(Na fotografijah tekmovalna ekipa COVID19)

 

Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalnega kola. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (UL, UM in UP) in predstavlja kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest), ki je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest. Slednje je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje.

 


sreda, 7. oktober 2020 UP pridobila nove projekte bilateralnega znanstvenoraziskovalnega sodelovanja z Dansko in Norveško

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je sporočila, da smo ponovno pridobili sredstva za dva projekta bilateralnega znanstvenoraziskovalnega sodelovanja, tokrat sodelujemo z univerzami iz Danske in Norveške.

Projekt Postkvantna kriptoanaliza bločnih šifer katerega vodja je prof. dr. Enes Pasalic, predstojnik Centra za kriptografijo na UP FAMNIT se bo izvajal v sodelovanju z raziskovalci z univerze DTU Compute iz Danske.

Cilj projekta je nasloviti bistveno in sodobno raziskovalno področje post-kvantne kriptografije ter obravnava Simonovega algoritma glede na njegovo polinomsko kompleksnost.

(Foto: Stamers Kontor, DTU Compute)

 

Drugi projekt, ki poteka v sodelovanju z UiT The Artic University of Norway je projekt Model vrednotenja blagovne znamke v visokem šolstvu. Vodja je izr. prof. dr. Tina Vukasović z Oddelka za aplikativno naravoslovje na UP FAMNIT.

Namen raziskave je identificirati ključne vplivne dejavnike zaznane vrednosti blagovne znamke v mednarodnem visokošolskem prostoru, glavni cilj raziskave pa je izboljšati razumevanje zaznane vrednosti blagovne znamke visokega šolstva in implementirati rezultate raziskave v prakso.

(Foto: Ruben (Breivang vgs.), UiT The Arctic University of Norway)

 

Vsem raziskovalcem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!


sobota, 3. oktober 2020 Orientacijski dnevi 2020: sprejeli smo študente iz tujine!

Na Univerzi na Primorskem smo študente iz tujine tradicionalno sprejeli na orientacijskih dnevih, ki so letos potekali že četrto leto v Kopru in Izoli ter na pozameznih fakultetah. Aktivnosti se je med 28. in 30. septembrom udeležilo več kot 150 novih študentov, ki so prišli iz Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Francije, Nemčije, Italije, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Španije, Turčije in Ukrajine.

Zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19 so nekatere dejavnosti potekale prek spleta, druge pa na prostem ali v manjših skupinah.

 

V ponedeljek, 28. septembra 2020, smo začeli z uvodnim sprejemom na daljavo, na katerem so študentje spoznali delovanje univerze in dobili prve informacije o Kopru, slovenski Istri in Sloveniji. Na predstavitvi Študentske organizacije Univerze na Primorskem so spoznali še ugodnosti in posebnosti statusa študenta v Sloveniji. 

    

V torek, 29. septembra, se je program nadaljeval z različnimi aktivnostmi na fakultetah. Med njimi so bili sestanki s koordinatorji programov, predstavitve slovenskega jezika in odkrivanje novih besed v slovenščini, sledilo je izpolnjevanje obrazcev za ureditev začasnega prebivališča v Sloveniji. 

Popoldne so se študentje v izolskem San Simonu razdelili v manjše skupine, da bi se udeležili športnih dejavnosti, ki jih je organiziral SportUP. Ves čas je deloval tudi kotiček za vprašanja in odgovore, kamor so se študentje lahko obrnili za reševanje morebitnih težav, s katerimi se navadno srečujejo pri urejanju administrativnih formalnosti. 

    

Po dopoldnevu na fakultetah je bil v sredo popoldne na vrsti še Lov na zaklad po Kopru. Študenti so se morali v skupinah do osem znajti po koprskih ulicah, opravljati naloge in slediti namigom. Zmagovalna skupina je prejela darilni bon za pice, ki jih je ponudila picerija Atrij. Po mnenju študentov je bil to vrhunec in najboljši možni zaključek Orientacijskih dni 2020.

Z veseljem izrekamo dobrodošlico še eni generaciji mednarodnih študentov na Univerzi na Primorskem!

 


četrtek, 1. oktober 2020 Preizkusno predavanje dr. Maja Ivana Smodiš Škerl

Dr. Maja Ivana Smodiš Škerl bo imela v sredo, 7. 10. 2020 ob 12:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Zootehnika«.

Predavanje z naslovom »Sestava in razvoj čebelje družine« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/84201760646

Vljudno vabljeni!


četrtek, 1. oktober 2020 Pozdravili smo že 14., najštevilčnejšo generacijo študentov do sedaj

Na prvi študijski dan smo na UP FAMNIT pozdravili najštevilčnejšo generacijo študentov do sedaj – teh je v študijskem letu 2020/2021 849, kar je 182 več kot lani.

Zaradi upoštevanja ukrepov preprečevanja koronavirusne bolezni, Univerza na Primorskem letos ni pripravila tradicionalnega sprejema za študente na Titovem trgu, kljub temu pa prvi študijski dan ni bil nič manj svečan. Že na predvečer 1. oktobra je v video nagovoru študente pozdravila rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki se je naslednji dan srečala tudi z dekani fakultet in župani ter podžupani vseh štirih občin slovenske Istre.

Dobordošlico novim študentom sta preko video nagovora izrekla tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović, ter prodekanja za študijske zadeve izr. prof. Dunja Bandelj. Koordinatorji študijskih programov so nove študente v slovenščini pozdravili 1. oktobra, v angleščini pa dva dni prej, in sicer v sklopu Orientacijskih dni, ki so namenjeni posebej novim študentom iz tujine. Letos so le-ti potekali že 5. leto zapored in so se, kot vsako leto doslej, odvijali zadnje dni septembra. Udeležilo se jih je preko 160 bruck in brucev z vseh fakultet, v sklopu različnih aktivnosti pa so se seznalili s svojimi fakultetami in univerzo, spoznali so nove kolege ter okolje v katerem bodo preživeli svoja študentska leta.

  

 

Letos predstavlja delež študentov iz tujine kar 42% odstotkov vseh vpisanih študentov na naši fakulteti, zato je še posebej pomemebno, da se seznanijo s študijem in življenjem v svojem novem okolju. Letos prihajajo iz Argentne, Azerbejdžana, Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Filipinov, Ghane, Grčije, Hrvaške, Irana, Italije, Izraela, Kazahstana, Kitajske, Kolumbije, Kosova, Madžarske, Maldivov, Mehike, Nigerije, Pakistana, Poljske, Ruske federacije, Severne Makedonije, Sirske arabske republike, Slovenije, Srbije, Šrilanke, Tunizije, Turčije, Ukrajine, Uzbeistana ter Združenih držav Amerike.

Porast vpisanih študentov beležimo na vseh stopnjah, na dodiplomskem študiju je vpisanih 614 študentov, kar je 21 % več kot lani, na magistrskem študiju 203 študentov, teh je več za 19 %, na doktorski študij pa se je letos vpisalo kar 37 % odstotkov več študentov kot lani, teh je 30.

Vsem študentom želimo uspešno, zanimivo, pa tudi zabavno študijsko leto, ter čimveč študijskih uspehov!