Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. maj 2020 Študenti ozaveščajo na področju fibromialgije

Marca letos je skupina FAMNIT-ovih študentov pod vodstvom mentorjev pričela z delom na projektu PKP Boli MeNe (Pomoč in informiranje o fibromialgiji), katerega glavni namen je ozaveščanje javnosti o omenjeni bolezni.

Fibromialgija je mišično-skeletno bolečinska motnja, za katero je značilna kronično razširjena bolečina. Spremljajo jo intenzivna utrujenost, motnje spanja, otrdelost, motnje spomina in koncentracije, motnje razpoloženja itd. Fibromialgija je v Sloveniji še dokaj neznana bolezen. Spremlja jo stigma, o njej pa kroži mnogo mitov in drugih neresnic (na primer bolniki s fibromialgijo so »le« depresivni). Še nekaj let nazaj je v Sloveniji niso priznavali niti vsi zdravniki, do postavitve diagnoze pa običajno preteče mnogo let. Osebe so pogosto deležne nerazumevanja s strani okolice ter socialno izolirane. 

Namen projekta je zato ozaveščati javnost o tem sindromu ter osebam s fibromialgijo ponuditi podporo, relevantne informacije in napotke za blaženje simptomov. Zdravila za bolezen namreč ni, s spremembo življenjskega sloga pa lahko simptome omilimo in se z njimi naučimo živeti.

Študenti se pri projektu še posebej osredotočajo na mlade, saj je še nedavno v Sloveniji veljalo, da je to le bolezen starejših. Veliko mladih zato v Sloveniji ni diagnosticiranih s fibromialgijo in tako ne vedo, čemu naj pripišejo simptome, ki jih ovirajo v vsakdanjem življenju. 

Pobudnica projekta je študentka Biopsihologije Anja Klepac, ki je pod mentorstvom dr. Gorazda Drevenška na FAMNIT-u projekt tudi prijavila.

Ob Anji Klepac na projektu sodelujejo tudi Kaja Krajc (Uporabna psihologija, UP FAMNIT), Alenka Pirih (Biopsihologija, UP FAMNIT), Živa Kralj (Inkluzivna pedagogika, UP PEF), Klara Rataj (Aplikativna kineziologija, UP FVZ), Tinkara Jankovič (Fizioterapija, Alma mater), Vid Rotvejn (Medicina, UL MF) in  Hristijan Marinkovski (Računalništvo in informatika, UP FAMNIT).

Poleg dr. Gorazda Drevenška pa študentje delujejo tudi pod mentorstvom dr. Tine Podlogar (UP FAMNIT), dr. Karmen Drljić (UP PEF), dr. Irene Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivana Založnika (fizioterapevt, refleksoterapevt, tuinolog in maser). 

V okviru projekta je Anja Klepac v maju 2020 nastopila v oddaji Dobro jutro, kjer je spregovorila tudi o svoji osebni izkušnji s fibromialgijo, delo projekta pa si lahko ogledate na njihovi Facebook strani.

Projekt poteka v okviru javnega razpisa Po kreativni poti do znanja (PKP) in je sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.


petek, 22. maj 2020 10. generacija diplomantk in diplomantov UP FAMNIT

V petek, 22. maja, smo na UP FAMNIT dobili novo generacijo diplomantk in diplomantov. Žal smo morali slavnostno podelitev diplom odpovedati zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), na podlagi navodil Univerze na Primorskem pa smo pripravili krajši, a za to nič manj iskren video prispevek s čestitkami za diplomante, ki so zaključili študij med majem 2019 in aprilom 2020.

Deseta generacija diplomantk in diplomantov UP FAMNIT – teh je bilo v zadnjem letu 93 – bo obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstvenimi biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri inženirji računalništva in informatike, magistri matematike, varstva narave, biopsihologije in psihologije.

Na tej povezavi objavljamo seznam diplomantov in teme zaključnih oziroma magistrskih nalog.

V videoposnetku si lahko ogledate nagovora dekana UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića in rektorice Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdije Kutnar. Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta delili Tina Belej, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, in Mateja Erce, diplomantka magistrskega študijskega programa Uporabna psihologija. Utrinke iz časa študija na naši fakulteti so v obliki fotografij prispevali sami diplomanti, za posebno čestitko pa je poskrbel tudi Študentski svet UP FAMNIT.

Tudi letos fakulteta podeljuje pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti. Podelitev pohval bo potekala v začetku naslednjega študijskega leta.

Prejemniki pohval fakultete so:

  • Petra Slavinec, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za raziskovalno delo,
  • Cuauhtli Campos Mijangos, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za izvedbo 3D tiskanja zaščitnih mask,
  • Nuwan Tharanga Attygalle, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za izvedbo 3D tiskanja zaščitnih mask,
  • Anuradhi Maheshya  Weerasinghe Arachchillage, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za raziskovalno delo,
  • Besfort Shala, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske dosežke in uspehe na mednarodnih tekmovanjih,
  • Mateo Antonac, dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah, pohvala študijske dosežke,
  • Sara Brglez, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za pomemben doprinos k razvoju obštudijskih dejavnosti oddelka.

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

  • Amar Bapić, doktorski študijski program Matematične znanosti,
  • Hana Truta, dodiplomski študijski program Sredozemsko kmetijstvo.

Diplomantom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.


petek, 15. maj 2020 Informativni teden za magistrske študijske programe UP FAMNIT

UP FAMNIT vabi vse, ki se zanimate za študij pri nas, da se udeležite spletnih predstavitev študijskih programov, ki bodo potekale v prvem tednu v juniju.
Srečali se bomo na spletni platformi Zoom, v živo pa bomo tudi preko Facebooka

Informativni teden je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. 
Z vami bodo koordinatorji študijskih programov in tudi študenti, za vprašanja, ki so vezana na prijavno-vpisni postopek pa bo na voljo tudi Referat za študente. 

Informativna srečanja za programe, ki jih izvajamo v angleškem jeziku, bodo potekala v angleščini. 

Za vsak magistrski študijski program sta določen dan in ura predstavitve, zato vas vabimo, da preverite spodnji seznam in si zabeležite termine, ki vas zanimajo. 

PROGRAM INFORMATIVNEGA TEDNA

PROGRAM

URA

POVEZAVA

Ponedeljek, 1. junija, 2020

Biopsihologija

ob 17.00

Pridruži se

Uporabna psihologija

ob 18.00

Pridruži se

Torek, 2. junija, 2020

Matematične znanosti

ob 17.00

Pridruži se

Mathematical Sciences (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Sreda, 3. junija, 2020

Podatkovna znanost

ob 17.00

Pridruži se

Data Science (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Četrtek, 4. junija, 2020

Računalništvo in informatika

ob 17.00

Pridruži se

Varstvo narave

ob 18.00

Pridruži se

Petek, 5. junija, 2020

Trajnostno grajeno okolje

ob 17.00

Pridruži se

Sustainable built environments (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Za več informacij: promo@famnit.upr.si

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2020/21 je objavljen TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

 

 


petek, 15. maj 2020 Naši študenti javnost ozaveščajo o sindromu fibromialgiji

Naši študenti so zelo aktivni tudi v teh časih. V torek je Anja Klepac, v sklopu projekta Boli MeNe, nastopila v oddaji Dobro jutro. Ozaveščala je o zelo spregledanem sindromu fibromialgiji in gledalcem zaupala svojo osebno izkušnjo glede soočanja z njim.

Projekt Boli MeNe je PKP projekt, ki ga je prijavil UP FAMNIT pod mentorstvom dr. Gorazda Drevenška, pobudnica za ustanovitev projekta pa je bila prav Anja Klepac, sicer študentka Biopsihologije.

Spremljajte jih na Facebook strani.

Na projektu sodelujejo tudi:

Kaja Krajc, Uporabna psihologija (UP FAMNIT), Alenka Pirih, Biopsihologija (UP FAMNIT), Živa Kralj, Inkluzivna pedagogika (UP PEF), Klara Rataj, Aplikativna kineziologija (UP FVZ), Tinkara Jankovič, Fizioterapija (Alma Mater Europae), Vid Rotvejn Pajič, Medicina (UL, MF), Hristijan Marinkovski, Računalništvo (UP FAMNIT).

Poleg dr. Drevenška pa jih vodijo še mentorji: dr. Tina Podlogar (UP FAMNIT), dr. Karmen Drljić (UP PEF), dr. Irena Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivan Založnik (fizioterapevtrefleksoterapevt, tuinolog in maser).


petek, 15. maj 2020 COVID-19: Sprememba veljavnih ukrepov na UP od 18. 5. 2020

Obveščamo vas, da se z 18. majem 2020 spreminjajo veljavni ukrepi Univerze na Primorskem za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

V prostorih univerze so dovoljene aktivnosti, opredeljene v SKLEPU rektorice Univerze na Primorskem, ki se izvajajo na način, opredeljen v NAVODILIH za izvajanje dela v prostorih Univerze na Primorskem v času epidemije COVID-19 

  • SKLEP o ukrepih za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), 14. 5. 2020
  • NAVODILA za izvajanje dela v prostorih univerze v času epidemije COVID-19, maj 2020

Študente, zaposlene in obiskovalce prosimo, da se pred vstopom v prostore fakultete seznanijo z vsebino obeh dokumentov (sklep, navodila) in upoštevajo vse opredeljene ukrepe, ki ostajajo v veljavi do preklica.

Več informacij o prilagoditvah zaradi COVID-19 najdete TUKAJ.


sreda, 13. maj 2020 Famnitov biološki večer: Iz življenja kratkozobe kadulje (izr. prof. dr. Boštjan Surina)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Iz življenja kratkozobe kadulje«,

ki bo potekal v danes, 13. maja, ob 19.00 preko spleta,
in sicer na povezavi https://us02web.zoom.us/j/83943338375, geslo: 023619

Predaval bo izr. prof. dr. Boštjan Surina.

O PREDAVANJU:

Kratkozoba kadulja (Salvia brachyodon) je endemična vrsta južnega dela primorskih Dinaridov. Poznana je z dveh nahajališč na Hrvaškem (Pelješac, Cavtat) in enega v Bosni in Hercegovini (Orjen). Zaradi redkosti in spreminjanja njenih rastišč zaradi zaraščanja in požarov jo obravnavamo kot ogroženo vrsto. Njena ogroženost in biološke posebnosti – gre za pozno cvetočo vrsto z največjimi cvetovi med evropskimi kaduljami – nas je spodbudila, da smo se v okviru mednarodnega sodelovanja temeljito posvetili proučevanju ekologije in reprodukcijske biologije kratkozobe kadulje na vseh njenih rastiščih. Predavatelj nam bo predstavil rezultate nekajletnega proučevanja te redke, zanimive rastline.

Vabljeni!


petek, 8. maj 2020 8ECM PRESTAVLJEN V 2021

 

Zaradi epidemije koronavirusa (COVID – 19) v Sloveniji in v svetu, je bila sprejeta je bila odločitev, da izvedba 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM, v načrtovanem terminu letos na žalost ne bo mogoča.

Organizatorji kongresa smo, v dogovoru z Evropskim matematičnim združenjem za izvedbo kongresa poiskali nov termin. Tako bo ta potekal od 20. do 26. junija 2021.

Ena od novosti, ki jih lahko na 8ECM pričakujemo naslednje leto, poleg klasičnega formata kongresa, je aktivna udeležba preko spleta, za vse, ki bodo želeli izkoristiti to možnost, pa bodo na voljno znižane kotizacije. Priložnost, ki jo ponuja udeležba od doma ima nekaj prednosti, med drugim bodo lahko udeleženci, ki bodo pripotovali v Portorož, sodelovali na dogodku kar iz udobja svoje hotelske sobe. Tako se bodo lahko izognili gnečam v kongresnem centru in še vedno izkoristili lepote, ki jih ponuja zgodnje poletje na Slovenski obali.

Na kongresni spletni strani so na voljo še nekatere druge informacije glede spremembe termina - https://8ecm.si/news/68

 

Hkrati pa so od danes naprej znani tudi prejemniki nagrad, ki jih podeljuje Evropsko matematično združenje (EMS).

Vsake štiri leta je na otvoritveni slovesnosti podeljenih 10 EMS nagrad perspektivnim mladim matematikom za njihove odlične prispevke v matematiki. Poleg desetih nagrad sta podeljeni še nagrada Felix Klein ter nagrada Otto Neugebauer.

Seznam vseh nagrajencev je objavljen tukaj https://www.8ecm.si/about-8ecm/prizes

Prepričani smo, da bo 8ECM v letu 2021 še bolj pester in zanimiv, vsem prejemnikom nagrad pa iskreno čestitamo!