Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. februar 2020 Preizkusno predavanje dr. Julie Ducasse

Dr. Julie Ducasse bo imela v ponedeljek, 2. 3. 2020, ob 16:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Interactive web documentary: Audience reception and user engagement. A case study: iOtok« bo potekalo v okviru Računalniškega raziskovalnega seminarja v predavalnici FAMNIT-VP2Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 28. februar 2020 Razpis Študentskega sveta UP FAMNIT za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti

Študentski svet UP FAMNIT je objavil razpis za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti, ki jih študenti kot posamezniki, ali povezani v društva, izvajajo ali bodo izvajali za študente naše fakultete.

Z njimi želi ŠS vse študente spodbuditi k ustvarjanju projektov izobraževalne narave, hkrati pa bo njihova izvedba nekoliko lažja, saj organizacija aktivnosti vsakič predstavlja velik strošek. Ob ustvarjanju novih obštudijskih aktivnosti izobraževalne narave želijo člani sveta povečati raznolikost in kakovost vsebin ter povezati čim več študentov različnih strok s širšo javnostjo.

Svoje projekte lahko študenti prijavijo od 27. januarja do konca leta 2020.

Besedilo razpisa in prijavnico najdete na tej spletni povezavi.


sreda, 26. februar 2020 Koronavirus: odziv Univerze na Primorskem

Tudi na Univerzi na Primorskem redno spremljamo dogajanje v povezavi s koronavirusom.

Vsa pedagoška, raziskovalna in strokovna dejavnost se na univerzi še naprej izvaja v polnem obsegu, kakor tudi potovanja iz in v tujino, ter siceršnje sodelovanje z našimi partnerji. Tudi vsem študentom in zaposlenim, ki so v tujini, zaenkrat svetujemo, da nadaljujejo s svojimi načrtovanimi aktivnostmi.

Izjema so aktivnosti, ki jih ni mogoče izvesti zaradi omejitev, ki jih uvajajo partnerske institucije. V kolikor politika partnerjev (npr. zaprtje univerze, zamik semestra, omejitev obiskov, itn.) prepreči izvedbo mobilnosti ali drugačnega obiska iz razloga koronavirusa, to lahko štejemo za višjo silo in pri večini sofinancerjev še vedno uveljavljamo že nastale stroške.

Dogajanje in razvoj sicer redno spremljamo, vodstvo univerze se je danes sestalo tudi s predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in preventivno pripravlja potrebne ukrepe za primere pojava virusa v naši okolici.

Zaenkrat pa vsem študentom in zaposlenim svetujemo:

  • da delujejo preventivno (z enakimi ukrepi kot za preprečevanje širjenja sezonske gripe), pri tem so pomembni predvsem higienski ukrepi (pravilno umivanje rok, kašljanje in razdalja);
  • si preberejo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Svetovne zdravstvene organizacije;
  • spremljajo uradne informacije o razvoju bolezni in preventivnih ukrepih;
  • v kolikor se nahajajo v tujini, spremljajo tudi navodila lokalnih oblasti in ministrstva za zunanje zadeve.

Dodatno naprošamo vse študente in zaposlene, da ob morebitnih prvih znakih poslabšanega zdravja in počutja (kašelj, vročina) ne prihajajo na univerzo, dokler se povsem ne pozdravijo.

Hkrati zagotavljamo, da bomo spoštovali tudi morebitne strožje osebne ukrepe, ki jih sprejmejo posamezniki (koriščenje dopusta ali ur, delo od doma, kjer je to mogoče, nošenje osebne zaščite in drugo), saj spoštujemo mnenja posameznikov.

Študenti in zaposleni lahko v primeru dvoma pokličete tudi Aleša Ovna na 051 232 948.


sreda, 26. februar 2020 UP FAMNIT išče asistenta za področje Statistika

Na UP FAMNIT se ponuja možnost zaposlitve na delovnem mestu Asistent – Asistent s področja Statistike.

Delovno razmerje bo predvidoma sklenjeno s polnim časom 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta, in sicer od 1. 10. 2020 do 30. 9. 2021.

Pogoji za opravljanje dela:

  • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba z ustreznega področja in
  • aktivno znanje slovenskega jezika in enega svetovnega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • znanja za delo z računalnikom,
  • ravnanje z avdiovizualno opremo,
  • sposobnost timskega dela,
  • organizacijske sposobnosti,
  • komunikativnost in
  • praktične spretnosti.

Opis del in nalog:

  • sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela  ter opravljanje drugih nalog določenih  v aktih UP in članic,
  • vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih,
  • pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj,
  • izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali somentoriranje študentom skladno z akti UP in članic,
  • udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno–raziskovalno delo na področju stroke,
  • opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerim se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke,
  • sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze,
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Pred zaposlitvijo se izbranega kandidata izvoli v ustrezen pedagoški in znanstveni naziv.

V okviru delovnih nalog bo izbrani kandidat opravljal pedagoško delo v obsegu 5 ur tedensko in raziskovalno delo s področja statistike. Izbrani kandidat bo v študijskem letu 2020/21 vpisal doktorski študij s področja matematike na UP FAMNIT, kjer bo delal na pripravi doktorske disertacije pod mentorstvom izr. prof. dr. Lare Lusa.

Zainteresirani kandidati lahko svoje ponudbe (CV in ostala dokazila) pošljejo na e-naslov lara.gorela@upr.si do 30. 6. 2020.


torek, 25. februar 2020 Famnitova delavnica o računalniški varnosti na OŠ Koper

V petek, 14. 2. 2020, je Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT na Osnovni šoli Koper izvedel delavnico o računalniški varnosti.

Dandanes se otroci zelo zgodaj srečujejo z raznorazno tehnologijo. Že v zgodnjih letih uporabljajo računalnik in internet za igro, pa tudi za šolske obveznosti. Kljub temu, da je internet lahko uporaben vir informacij, novega znanja in ohranjanja stikov, pa prinaša s sabo tudi marsikatero nevarnost.

Učenci so se s praktičnim prikazom kraje uporabniškega gesla seznanili s pastmi uporabe svetovnega spleta, prek prikaza osnov računalniških komunikacij pa so se naučili varnega načina uporabe interneta.

Računalniško varnost je osnovnošolcem predstavil izr. prof. dr. Jernej Vičič z UP FAMNIT


torek, 25. februar 2020 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2019/20

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Uporaba matematike pri obdelavi in analizi
podatkov v medicini
«,

ki bo potekalo v sredo, 26. februarja 2020, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 2, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Janez Žibert, UP IAM, UL FRI in UL ZF.

 

V medicinski diagnostiki pridobivamo velike količine podatkov o pacientih in njihovem zdravstvenem stanju. Z informacijskimi tehnologijami lahko te podatke združujemo, preiskujemo in izvajamo različne analize. Značilnost takih podatkov je, da so to meritve živega sveta in vključujejo veliko mero variabilnosti, zato je treba pri njihovi obdelavi uporabljati ustrezne biostatistične metode in modele. Na predavanju bodo predstavljeni primeri uporabe biostatistike in statističnega modeliranja pri obdelavi in analizi biomedicinskih signalov s področja kardiologije in nevrologije ter pri analizi radioloških slik s področja radiološke tehnologije.

O predavatelju:
Janez Žibert je leta 2006 doktoriral na UL FE, kjer je bil nato zaposlen kot raziskovalec. Leta 2008 se je zaposlil na UP FAMNIT, kjer je leta 2018 pridobil naziv redni profesor. Od leta 2012 deluje tudi na UL ZF. Njegovo raziskovalno delo je povezano z obdelavo, analizo in modeliranjem signalov na različnih področjih uporabe. Ukvarjal se je s področjem okoljskega statističnega modeliranja, predvsem z analizo meritev črnega ogljika in prašnih delcev ter obdelavo satelitskih slik v okviru projektov Evropske vesoljske agencije. Na UL ZF se je preusmeril na področje biostatistike, kjer v sodelovanju z UKC Ljubljana sodeluje pri projektih s področja srčne kirurgije in kardiologije ter na področju radiološke tehnologije.

 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 24. februar 2020 Odpoved zaključnega dogodka čezmejnega projekta SUSGRAPE

Obveščamo vas, da da je zaključni dogodek projekta SUSGRAPE odpovedan!

Italijansko Ministrstvo za zdravje in Dežela Furlanija-Julijska krajina sta namreč zaradi širjenja koronavirusa (covid-19) v Italiji izdala odločbo o začasni prepovedi izvajanja vseh javnih dogodkov.

Hvala za razumevanje!


petek, 21. februar 2020 Prof. dr. Tomaž pisanski je postal član Mednarodnega strokovnega sveta Matematičnega centra v Akademgorodoku

Z veseljem sporočamo, da je prof. dr. Tomaž Pisanski je postal član Mednarodnega strokovnega sveta Matematičnega centra v Akademgorodok.

Center je bil ustanovljen leta 2019 kot konzorcij Inštituta za matematiko Sobolev in Novosibirske državne univerze. Člani Mednarodnega strokovnega sveta so vodilni znanstveniki, ki razpravljajo o raziskovalnem programu Centra in oblikujejo njegovo osebje.

Zelo smo ponosni, da je Center prepoznal izjemne akademske dosežke prof. dr. Pisanskega in njegove izkušnje v mednarodnem povezovanju, ki jih dojemajo kot ključne pri ustvarjanju infrastrukture mednarodnega znanstvenega, tehničnega in inovativnega tehnološkega sodelovanja ter zagotavljanju kakovosti raziskav na področju matematike in sorodnih področij.

Čestitamo!


četrtek, 20. februar 2020 Vabilo na zaključni dogodek čezmejnega projekta SUSGRAPE

Vljudno vabljeni na zaključni dogodek projekta čezmejnega sodelovanja

SUSGRAPE – Spodbujanje trajnostnega vinogradništva s pomočjo IKT
na  čezmejnem območju Italije in Slovenije
,

ki bo 25. februarja 2020 od 9.30 do 13.00
v Vinski kleti »Goriška Brda« v Dobrovem
.

Projekt SUSGRAPE je usmerjen v promocijo trajnostnega vinogradništva s pomočjo IKT tehnologij na čezmejnem območju Italije in Slovenije. Predstavljeni bodo doseženi rezultati ter najnovejše tehnologije, usmerjene k preprečevanju razvoja peronospore in oidija vinske trte, ki so plod triletnega partnerska sodelovanja med vinogradniki, tehnološkimi podjetji, univerzami in raziskovalnimi institucijami.
Poseben poudarek bo namenjen predstavitvi rezultatov, doseženih z združitvijo tehnologije za spremljanje agro-meteoroloških razmer in razvoja napovednih modelov. Poleg tega bodo prikazani še rezultati analize mikroorganizmov v povezavi z zgoraj navedenima boleznima vinske trte.

Drugi del srečanja bo namenjen pogovorom s projektnimi partnerji in interaktivnimi predstavitvam konkretnih primerov. Podroben program je objavljen na tej povezavi.

Delovna jezika bosta Slovenščina in Italijanščina, prevodi bodo zagotovljeni. 

Število mest je omejeno zato vas naprošamo, da se prijavite do petka 21. 2. 2020 do 17.00 na elektronski naslov matjaz.hladnik@upr.si

Vabljeni!


(Vzpostavitev agrometeorološke mreže na čezmejnem območju vključuje meteorološke postaje in programska orodja, ki so osnova za razvoj in implementacijo modelov za napovedovanje okužbe s peronosporo in oidijem)


torek, 18. februar 2020 Famnitov biološki večer: Is resolution solution? (doc. dr. Katja Lakota)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Is resolution solution?«

ki bo v sredo, 19. 2. 2020, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo doc. dr. Katja Lakota.

 

O PREDAVANJU:
Vnetje je obrambni odziv organizma na mehansko ali biološko poškodbo tkiva, njegova resolucija pa aktiven proces, nujno potreben za povrnitev homeostaze. V primeru, da se to ne zgodi lahko pride do bolezni. V predavanju bomo opisali dejavnike, ki pripomorejo k pretiranemu vnetju, aktivni proces resolucije vnetja in mediatorje, ki to omogočijo (ter kako jim nehote preprečujemo njihove naloge z vnosom nekaterih zdravil). Spoznali bomo tudi s staranjem povezan sekretorni celični fenotip in kako ga lahko uspešno preprečimo in morda ustavimo staranje.

O PREDAVATELJICI:
Katja Lakota je magistra farmacije z doktoratom iz Biomedicine Univerze v Ljubljani. Od leta 2004 je zaposlena v Laboratoriju za imunologijo revmatizma, Klinični oddelek za revmatologijo, UKC Ljubljana, trenutno kot podoktorska raziskovalka.
Raziskovalno se zanima za akutno in kronično vnetje in razvoj fibroze. Njeno delo obsega tako iskanje bioloških označevalcev kot raziskave patogenetskih mehanizmov, ki vodijo v nove terapevtske tarče. Prejela je Fulbrigtovo štipendijo za raziskovanje na Northwestern University v Chicagu in objavila več člankov v revijah z visokim faktorjem vpliva kot je Annals of Rheumatic Diseases.


sobota, 15. februar 2020 Vabilo na predavanje Deana Lipovaca, "Moderno zanikanje človekove narave"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 19. februarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Vabljeni na našo drugo Homeorezo z naslovom Moderno zanikanje človekove narave - Ideološko motivirani boj proti znanstvenim spoznanjem na področju evolucijske psihologije.

Tokrat bo z nami bo mag. Dean Lipovac, zaposlen na UP IAM in InnoRenew CoE. Debatirali bomo o modernem zanikanju človekove narave, na kratko pa bo predstavil tudi svoje delo kot raziskovalec na InnoRenew in malo povedal o delu psihologa v raziskovanju.

Predavanje je odprto za javnost. Vljudno vabljeni!

 


sreda, 12. februar 2020 UP FAMNIT uspešna na razpisu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK): 2 nova projekta v sodelovanju s študenti, učitelji in delovnimi mentorji iz podjetij/organizacij

Na novem razpisu za projekte Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) je bila UP FAMNIT uspešna z dvema prijavljenima projektoma. Tako bo od februarja do konca julija 2020 18 študentov, skupaj z 3 pedagoškimi mentorji (visokošolski učitelji in sodelavci) ter 2 strokovnima sodelavcema iz sodelujočih organizacij iz negospodarskega ali neprofitnega področja, vključenih v naslednje projekte:

  • Projekt Mentalno zdravje mladih: destigmatizacija in psihoedukacija : V projektu bo sodelovalo 8 študentov, en pedagoški mentor ter en strokovni sodelavec iz organizacije iz negospodarstva, in sicer organizacije Sezam- združenje mladih, staršev in otrok.
  • Projekt Nadgradnja naravoslovnih delavnic s tematiko podnebnih sprememb in njihovo izvajanje v sklopu programa Šola v naravi in širše: V projektu bo sodelovalo 10 študentov, dva pedagoška mentorja ter en strokovni sodelavec iz organizacije iz negospodarstva, in sicer Društvo varstvenih biologov - Biodiva, associazione biologi per la conservazion della natura - Biodiva.

Več informacij o preteklih in novih projektih Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 - 2020 je dostopnih na spletni strani fakultete.


Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.


torek, 11. februar 2020 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 14. 2. 2020

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 14. 2. 2020, zaradi informativnega dneva odprta od 12.00 do 13.00.

Vabljeni!


ponedeljek, 10. februar 2020 Nova raziskovalna sodelovanja z Nemčijo, Avstrijo, Hrvaško in Japonsko

Raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM nadaljujejo z uspešnimi prijavami bilateralnih projektov znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, ki jih financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Na zadnjih razpisih so bili namreč uspešni pri pridobivanju novih projektov, ki jih bodo povezali z znanstveniki iz Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Japonske.

Tovrstna bilateralna sodelovanja so za znanstveno srenjo nujna praksa, saj krepijo že ustaljena oziroma omogočijo nova sodelovanja med raziskovalci, ki se na različnih ustanovah po svetu ukvarjajo s podobnimi vsebinami. Krepitev sodelovanja pa omogoča še znanstveno-tehnološki napredek udeleženih držav.

V naslednjih dveh letih se bodo tako naši raziskovalci na področju matematike in računalništva ukvarjali z naslednjimi projekti:

  • Naslov: Sistemi mešane resničnosti za podporo branju
    Instituciji: UP IAM in Coburg University of Applied Sciences and Arts (Nemčija)
    Vodja: dr. Matjaž Kljun
  • Naslov: Pravična razdelitev ne nujno kompatibilnih dobrin
    Instituciji: UP IAM in University of Graz (Avstrija)
    Vodja: dr. Martin Milanič
  • Naslov: Strukture in simetrične lastnosti grafovskih produktov
    Instituciji: UP IAM in Montanuniversitat Leoben (Avstrija)
    Vodja: dr. Edward Tauscher Dobson
  • Naslov: Dopolnjena resničnost za oddaljeno strokovno pomoč
    Instituciji: UP IAM in Nara Institute of Science and Technology (Japonska)
    Vodja: dr. Matjaž Kljun
  • Naslov: Kode, njihovi ohranjevalci in pripadajoče incidenčne strukture
    Instituciji: UP IAM in University of Rijeka (Hrvaška)
    Vodja: dr. Marko Orel

Čestitamo našim raziskovalcem za pridobljene projekte, predvsem pa jim želimo uspešno raziskovanje!

 


četrtek, 6. februar 2020 Selitev knjižnice TeMeNa

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo Knjižnica TeMeNa med 17.2.2020 in 21.2.2020 zaprta zaradi selitve na novo lokacijo. V tem času lahko izposojeno gradivo, v času uradnih ur, vrnete v Službo za študijske in študentske zadeve. Izposojeno gradivo je sicer za vse uporabnike podaljšano do 2.3.2020.

Nova lokacija knjižnice bo v pritličju stavbe UP FAMNIT, Glagoljaška 8. Uporabnike knjižničnih storitev prosimo, da spremljajo spletno stran UP FAMNIT, kjer bodo objavljene morebitne spremembe. 

Hvala za razumevanje!

Knjižnica TeMeNa


ponedeljek, 3. februar 2020 Študenti Varstva narave vključeni v SI HUB

S ponosom obveščamo, da so bili Aja Bončina in Luka Duniš (študenta magistrskega programa Varstvo narave) in Urška Gerič (študentka magistrskih programov Varstvo narave in Podatkovna znanosti), pod mentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter asist. Sandre Potušek, uspešno izbrani na Letnem razpisu za souporabo SI HUB-a in vključitev v program krepitve nevladnih organizacij Stičišča NVO Istre in Krasa.

V okviru razpisa je desetim mladim in neorganiziranim skupinam mladih omogočena soupouraba SI HUB-a, ki bo zajemala souporabo prostorov, usposabljanja, uporabo multifunkcijske naprave, mentorstvo in osebno svetovanje. Izbrani na razpisu so za obdobje enega leta pridobili še status »NVO s potencialom«, ki bo omogočal koriščenje podpornega programa Stičišča Iskra, kar bo zajemalo individualen načrt razvoja, usposabljanja s področja organizacijskega in strateškega razvoja, druga usposabljanja, individualna mentorstva, koriščenje fonda za strokovno rast in souporabo prostorov SI HUB-a. Slednji je organiziran v okviru projekta Social Innovators, ki predstavlja inovativen model in po eni strani naslavlja izziv visoke stopnje brezposelnosti med mladimi, obenem pa tudi izziv nizke stopnje zaposlenosti v nevladnem sektorju.

Čestitamo mladim zagnanim inovatorjem in jim želimo čim več uspehov!


(Na fotografiji: Urška Gerič, Luka Duniš, Aja Bončina)


nedelja, 2. februar 2020 UP FAMNIT ponovno uspešna na razpisu Po kreativni poti do praktičnega znanja: 3 novi projekti v sodelovanju s študenti, učitelji in delovnimi mentorji iz podjetij/organizacij

 
Na novem razpisu za projekte Po kreativni poti do praktičnega znanja (PKP) je bila UP FAMNIT uspešna s tremi od štirih prijavljenih projektov. Tako bo od marca do konca julija 2020 22 študentov, skupaj z 8 pedagoškimi mentorji (visokošolski učitelji in sodelavci) ter 6 delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključenih v naslednje projekte:
  • projekt Funkcionalnost in okoljska ustreznost sistemov zapiranja vrat: v projektu bo sodelovalo 6 študentov, 2 pedagoška mentorja ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Titus d.o.o. Dekani in InnoRenew CoE - Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja;
  • projekt Pomoč in informiranje o fibromialgiji: v projektu bo sodelovalo 8 študentov, 3 pedagoški mentorji ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Druge zdravstvene storitve, Ivan Založnik s.p. in Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični;
  • projekt Z drevesi v Kopru: v projektu bo sodelovalo 8 študentov, 3 pedagoški mentorji ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Javno podjetje - Azienda pubblica Marjetica Koper, d.o.o. - s.r.l. in PETER SIMONČIČ S.P.

Prav tako naši študenti Sredozemskega kmetijstva in mentorici z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT sodelujejo v PKP projektu Okarakterizacija smilja in proučevanje učinkov produktov smilja na oksidativni stres in vnetje, ki ga bo izvajala Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradila izkušnje, pridobljene na prejšnjih razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta do leta 2019 uspešno izvedla 31 projektov in v katere je bilo vključenih 193 študentov (od tega 136 študentov UP FAMNIT) in 33 partnerskih institucij.

Več informacij o preteklih in novih projektih Po kreativni poti do praktičnega znanja je dostopnih na spletni strani fakultete.

Več informacij o pridobljenih projektih na ravni UP je dostopnih tukaj.

 

Izvajanje projektov Po kreativni poti do znanja 2017-2020 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


sobota, 1. februar 2020 Sredozemsko kmetijstvo (VS) - panoga neštetih možnosti

V študijskem letu 2019/20 je bil na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki je zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključijo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in študentom daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za kandidiranje na različnih razpisih in uspešno črpanje evropskih sredstev.
Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov in aktivno sodelovanje z Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske pri natečajih iz agroživilstva in drugih podjetniških dogodkih.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.