Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 31. julij 2020 IZVEDBA PEDAGOŠKEGA PROCESA V ŠTUDIJSKEM LETU 2020/21

Spoštovani študenti,

obveščamo vas, da za prvi semester študijskega leta 2020/21 na fakulteti načrtujemo izvedbo pedagoškega procesa delno v prostorih fakultete in delno v e-okolju (predvsem preko ZOOM-a in e-učilnice).

Pri predmetih, ki se bodo izvajali na fakulteti, bo omogočeno spremljanje predavanj in vaj tudi preko e-okolja (ZOOM, e-učilnica itd.). Izjema so predmeti, kjer je prisotnost študenta nujna za opravljanje obveznosti (npr. laboratorijske vaje, terenske vaje,…).

Zaradi prostorskih omejitev, vezanih na ukrepe za preprečitev širjenja COVID-19 (varnostna razdalja, prezračevanje prostorov…), se bodo v prostorih fakultete predvidoma izvajala predavanja in vaje za manjše skupine študentov, za večje skupine pa bodo izvedene v celoti v e-okolju, pri čemer bo za študente vseh študijskih programov (in letnikov) del pedagoškega procesa izveden v prostorih fakultete, zato študentom svetujemo, da si poiščejo namestitve na Obali.

Navedeno velja tudi za tuje študente, katerim svetujemo, da se, v kolikor je za državo, iz katere prihajajo, določena obvezna karantena, preselijo v Slovenijo do 14.9. in karanteno preživijo v Sloveniji med 14.9. in 27.9. Načrtovano je, da bodo orientacijski dnevi za tuje študente izvedeni med 28.9. in 30.9.2020.

Vsi tuji študenti morajo pred prihodom v Slovenijo izpolniti ANKETO na tej povezavi.

Ker trenutno ne vemo, kakšna bo situacija v povezavi s širjenjem COVID-19 ob pričetku študijskega leta, bomo načrte in izvedbo po potrebi prilagodili in vas o tem obvestili. Študente prosimo, da redno spremljajo obvestila na spletni strani fakultete.

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo prijetne poletne dni ter ostanite zdravi!


petek, 31. julij 2020 Z okrepitvijo zelene infrastrukture do ohranjanja biotske raznovrstnosti

Zelena infrastruktura obsega naravne in polnaravne zelene površine, ki jih je uredil oziroma zgradil človek. Mnogi njeni elementi zato niso zgolj zanimivo pričevanje trajnostne rabe prostora skozi čas, ampak so predvsem ključnega pomena za ohranjanje biodiverzitete širšega prostora.

Nazoren primer so kali, ki predstavljajo pomemben habitat ogroženih dvoživk, in tudi mozaična krajina, ki je s prepletom suhih zidov in travišč habitat mnogih ozko specializiranih živalskih vrst. Njihov obstoj in obstoj z njimi povezanih ekosistemskih storitev pa ni samoumeven, saj je tesno povezan z aktivnim in smotrnim upravljanjem posameznih območij. Ker pa se gospodarske dejavnosti že desetletja vztrajno spreminjajo, se spreminja tudi raba in upravljanje območij, kar posledično privede do propadanja elementov zelene infrastrukture. Veliko grožnjo predstavlja zlasti opuščanje rabe in s tem zaraščanje travišč, pa tudi zasipavanje, evtrofikacija in onesnaževanje kali. Slednji so pogosto ogroženi tudi zaradi vnosa tujerodnih invazivnih vrst, kot so to zlate ribice. Te lahko popolnoma porušijo ravnovesje v občutljivih vodnih ekosistemih ter posredno ali neposredno zdesetkajo populacije dvoživk. Na njihovo prisotnost so še posebej občutljive vrste kot sta veliki pupek (Triturus carnifex) in hribski urh (Bombina variegata), ki sta dvoživki evropskega pomena. V navedenem primeru lahko že izpustitev nekaj posameznih zlatih ribic v nekaj letih popolnoma spremeni podobo kala.

 
(na fotografijah: kal pri Zazidu, barjanski okarček)

Identifikacija groženj in vzpostavljanje ustreznega stanja v vztrajno izginjajočih habitatih je ključna za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti, kar je tudi cilj čezmejnega projekta »ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini«, pri katerem sodeluje tudi Univerza na Primorskem. V okviru projekta so raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT od letošnjega aprila izvedli vrsto terenskih aktivnosti: od popisa dvoživk in stanja v kalih na območju Kraškega roba do intenzivnega popisa ogroženega barjanskega okarčka na območju Cerja in Opatjega Sela, ki ga je lani poleti na tem območju prizadel požar.

  
(na fotografijah: postopek označevanja, pogorišče na Cerju)

Pomemben del projekta je tudi ozaveščanje javnosti, saj je dolgoročni cilj ohranitve in izboljšanja trenutnega stanja lahko dosežen zgolj v primeru širšega družbenega zavedanja. Zato je ob raziskovalnih aktivnostih stekla tudi kampanja na družbenih omrežjih, hkrati pa se vrstijo še predstavitve za dijake in študente biologije ter sorodnih ved, ki se s tovrstnimi temami srečujejo med študijem. Prva je potekala julija na raziskovalnem taboru Biocamp 009 na Zgornjem Jezerskemi, ostale aktivnosti pa lahko spremljate na Instagramu in Facebook strani projekta.

 


petek, 31. julij 2020 UP pridobila dva nova projekta ARRS s področja matematike

Z veseljem sporočamo, da sta bili kar dve raziskovalni skupini s področja matematike na UP uspešni pri pridobivanju sredstev za nove raziskovalne projekte, in sicer na osnovi ocene B pri prijavi na razpis za štipendijo ERC Advanced Grant, ki jo podeljuje Evropski raziskovalni svet – ERC.

Vodja programske skupine P1-0404, prof. dr. Enes Pasalic, je pridobil sredstva za izvajanje prilagojenega projekta N1-0159 - Konstrukcija nekaterih diskretnih matematičnih objektov v spektralni domeni. V sklopu projekta bodo raziskovali obstoj, obliko in klasifikacijo nekaterih diskretnih kombinatoričnih objektov, ki ustrezajo posebnemu razredu polinomov nad končnimi polji, ki igrajo pomembno vlogo v kriptografiji. Glavni interes projekta je namreč analiza tako imenovanih funkcij APN (skoraj popolno nelinearne) in AB (skoraj upognjene), namen pa je zagotoviti učinkovito klasifikacijo in zasnovo teh dveh razredov funkcij, saj so znani razredi teh funkcij zaenkrat dobljeni na negeneričen in nesistematičen način.


(Prof. dr. Enes Pasalic)

Druga programska skupina, P1-0285, katere vodja je prof. dr. Dragan Marušič, pa je bila uspešna pri pridobitvi sredstev za prilagojeni projekt N1-0160 - Topološka in algebraična kombinatorika. Projekt TAC (Topološka in algebraična kombinatorika), ki ga je uspešno pridobil izr. prof. dr. Russ Woodroofe, bo proučeval probleme na presečišču topologije, algebre in kombinatorike. Obstajata dve glavni temi, obe motivirani z delno urejenimi množicami in simplicialnimi kompleksi, ki se pojavljajo v teoriji grup.


(Izr. prof. dr. Russ Woodroofe)

Prva tema se nanaša na topologijo in kombinatoriko mrež odsekov končnih grup. Ta vprašanja so tesno povezana z vprašanji o generiranju in invariantnem generiranju grup ter se povezujejo z velikim številom na videz nepovezanih polj. Druga tema je povezana z Cohen-Macaulayjevimi simplicialnimi kompleksi, zlasti tistimi, ki izhajajo iz algebričnih objektov. Eden glavnih ciljev je poenoten in kar se da od klasifikacije neodvisen dokaz, da podgrupe mrež neabelskih končnih grup niso zaporedno Cohen-Macaulayeve. Napredek pri teh problemih bo verjetno prinesel izboljšane tehnike za razločevanje kompleksov, ki so zaporedno Cohen-Macaulayevi, in tistih, ki niso, saj so koristni drugje znotraj področij algebre in kombinatorike.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) sofinancira prilagojene raziskovalne projekte, ki so v postopku mednarodne evalvacije dosegli uspešnost, z namenom, da se prijaviteljem zagotovi pogoje, da izpopolnijo lastno znanstveno odličnost in prvotno idejo raziskovalnega projekta. Omenjena štipendija ERC Advanced Grant pa je podpora odličnim, že uveljavljenim raziskovalcem in raziskovalkam na karierni stopnji, ki imajo v zadnjih desetih letih prepoznavne znanstvene dosežke. Poleg ostalih dveh štipendij, ki jih podeljuje Evropski raziskovalni svet (ERC Starting Grant in ERC Consolidator Grant), gre za izjemno prestižne štipendije. Visoki oceni B, ki sta jo prejela omenjena projekta pa sta pomembni tudi zato, ker si Univerza na Primorskem prizadeva v naslednjih letih pridobiti vsaj eno od štipendij Evropskega raziskovalnega sveta.

Našim raziskovalcem iskreno čestitamo!


torek, 28. julij 2020 STEP CHANGE: nov projekt programa Obzorje 2020 v duhu državljanske znanosti

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila vodenje novega projekta programa Obzorje 2020 z naslovom STEP CHANGE (Science Transformation in EuroPe through Citizens involvement in HeAlth, coNservation and enerGy rEsearch), ki združuje različna področja znanosti, povezuje pa jih iniciativa državljanske znanosti (Citizen Science Initiative). Triletni projekt v vrednosti 2.195.836,25 EUR se bo uradno začel 1. januarja 2021, projektni konzorcij pa sestavlja enajst partnerjev iz sedmih držav Evropske unije ter Ugande, ki bodo sodelovali z raziskavami na različnih področij znanosti, od energije in zdravja ljudi ter okolja.

Namen projekta STEP CHANGE je razvoj programske opreme za zbiranje podatkov, povečanje števila zbiralcev podatkov (vključno z ljubitelji narave, fotografi itd.), vzpostavitev protokolov ter povečanje kontrole kakovosti podatkov na različnih področjih znanosti.

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT bo sodeloval tudi z raziskavo o ohranjanju prostoživečih živali v Sloveniji, kar bo pripomoglo k dodatnemu razvoju in povečanju uporabne vrednosti lovsko-informacijskega sistema ter še tesnejše sodelovanje med našimi raziskovalci, vodilnimi domačimi raziskovalci divjadi ter Lovsko zvezo Slovenije (LZS). V Sloveniji namreč že obstaja obsežna baza podatkov o divjadi, ki jo je vzpostavila LZS. Poslanstvo te nevladne organizacije, ki šteje več kot 20.000 članov, je trajnostno upravljanje z divjadjo, izobraževanje lovcev in varovanje okolja. Za dosego teh ciljev je LZS razvila celovit informacijski sistem, ki je hrkati edinstven v Evropski uniji, v njej pa se na nacionalni ravni hranijo podatki o prav vseh odvzetih osebkih divjadi v Sloveniji ter drugi pomembni podatki o populacijah prostoživečih živali (npr. vsi podatki nacionalnega monitoringa evrazijskega šakala).

Vodja projekta, prof. dr. Elena Bužan, je nad pridobitvijo pomembnega mednarodnega projekta zelo ponosna: »Ob sodelovanju najširše javnosti naslavlja izjemno pomembna vprašanja današnjega časa, kot so zmanjševanje porabe energije, zdravje oz. kardiovaskularne bolezni in pretilnost ljudi, širjenje zoonoz in drugih infekcijskih bolezni (vključno s Covid-19) in seveda monitoring ter varstvo prostoživečih živali. V povezavi s slednjim je izjemnega pomena, da bo celoten sklop potekal v Sloveniji, ki se ponaša z v svetu enim najboljših modelov upravljanja divjadi. Zato sem zelo vesela, da bomo pri tem – poleg z raziskovalci z drugih domačih institucij – sodelovali z Lovsko zvezo Slovenije, kar bo močno ukrepilo vrednost raziskave, povezanost med raziskovalci in lovci kot končnimi uporabniki raziskovalnih dosežkov ter, kar je morda najpomembnejše, tudi zaupanje med različnimi deležniki«.

(prof. dr. Elena Bužan)

Izvedbo projekta STEP CHANGE so v Sloveniji podprli Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Visoka šola za varstvo okolja ter Lovska zveza Slovenije.

Naj omenimo še, da se 30. julija 2020 zaključuje projekt STARBIOS 2, od začetka letošnjega leta do konca leta 2022 pa raziskovalci UP FAMNIT sodelujejo tdui na projektu RESBIOS, ki združuje raziskave in inovacije s področja bioznanosti. Vsi navedeni projekti se izvajajo in so finančno podprti znotraj programa Obzorje 2020.

Našim raziskovalcem iskreno čestitamo!


ponedeljek, 27. julij 2020 Prof. dr. Andreja Kutnar uvrščena na prestižni seznam žensk v znanosti #EUwomen4future

Na prestižnem seznamu kampanje #EUwomen4future  je Andreja Kutnar v družbi še desetih izjemnih žensk s področja znanosti, raziskav in inovacij. Kot navdih je med njimi tudi Marie Skłodowska Curie, pionirka na področju raziskovanja sevanja,  ki je skupaj z Henrijem Becquerelom in možem Pierrom  Curiejem, kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelovo nagrado za kemijo. Na seznamu kampanje jima družbo dela še ena Slovenka, Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica platforme Circular Change ter predsednica Coordination Goup of the European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP).

Prof. dr. Andreja Kutnar je uvrščena na prestižni seznam kampanje #EUwomen4future v družbi še desetih izjemnih žensk s področja znanosti, raziskav in inovacij. Nova kampanja, ki jo je predstavila Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariya Gabriel, je zelo pomembna, saj vključuje izjemne ženske, ki so dejavne na področju raziskav, inovacij, izobraževanja, kulture in športa. Osredotoča se na nekatere vrhunske dosežke, ki bodo oblikovale Evropo v prihodnje, pri čemer je v jedru spoznanje, da se brez svojih talentiranih in delu predanih strokovnjakinj Evropa ne more razvijati. Izbrane izjemne posameznice naj bi zato tudi s svojim zgledom spodbujale druge ženske in dekleta, da iščejo priložnosti in uresničujejo svoje poklicne in osebne želje.


(Na fotografiji: prof. dr. Andreja Kutnar)

Dr. Andreja Kutnar je redna profesorica, nosilka področja Znanost o lesu na oddelku za Aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Je članica upravnega odbora mednarodne organizacije InnovaWood in direktorica upravnega odbora Society of Wood Science and Technology (SWST). Njena strokovna področja so lesni kompoziti, hidro-termična obdelava lesa in adhezivno vezanje lesa. Njeno delo je osredotočeno na raziskave s področja naravoslovja, tehnologije in trajnostnega razvoja lesne industrije, vpliva novih materialov na okolje, porekla izdelkov in tehnologij, proizvodnje, uporabe materialov za recikliranje in ponovno uporabo. Za potrebe lesne industrije, še posebej za pohištvo in lesne konstrukcije, izračunava ocene življenjskega cikla izdelkov in storitev ter svetuje za zmanjšanje okolijskih vplivov vzdolž celotne vrednostne verige lesa. Je tudi soavtorica več mednarodnih znanstvenih del in publikacij. 

Leta 2016 je prejela nagrado »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za uspešno večplastno komuniciranje znanosti o lesu v podporo uveljavljanju paradigme trajnostnega razvoja, leta 2018 pa ugledno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju lesarstva. Njeno življenjsko načelo pa je:  »Naj bodo vaša jutra čudovita, ker sledite svojim strastem in srcu.«

Več informacij na:  https://ec.europa.eu/jrc/en/euwomen4future


sreda, 22. julij 2020 Univerza na Primorskem gosti vzhajajočo zvezdo evropske matematike, prof. dr. Daniela Kráľa

Češki znanstvenik, dr. Daniel Kráľ, eden od vzhajajočih zvezd evropske matematike in prejemnik dveh ERC štipendij, je ta teden na raziskovalnem obisku na Univerzi na Primorskem.

Na srečanju z rektorico, prof. dr. Klavdijo Kutnar, so matematiko na UP predstavili izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM, in prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik Slovenskega društva za diskretno in uporabno matematiko ter predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo potekal naslednje leto v Portorožu. Prof. Kráľ je nato izpostavil, da dobro pozna delo matematikov primorske univerze, ki so tudi sicer mednarodno prepoznavni in s katerimi se je lani že srečal na tradicionalni mednarodni poletni šoli na Rogli. Ob tokratnem, prvem, obisku v Kopru pa je še poudaril, da so, kljub novim spletnim tehnologijam, dostopnosti in izzivom današnjega časa, tovrstna osebna srečanja v znanosti ključnega pomena.

Prof. Kráľ prihaja s Fakultete za informatiko Masarykove Univerze v Brnu in je priznan strokovnjak na področju teorije grafov. Leta 2010 je za projekt CCOSA (Classes of Combinatorial Objects – from Structure to Algorithms) prejel ERC štipendijo Starting Grant, leta 2015 pa še ERC Consolidator grant za projekt LADIST (Large Discrete Structures). Trenutno je tudi urednik prestižnih revij Advances in Combinatorics in SIAM Journal on Discrete Mathematics.

(Na fotografiji prof. Daniel Kráľ)

V času obiska dr. Kráľ, skupaj še z dvema doktorskima študentoma, nadaljuje že utečeno raziskovalno delo na področju teorije grafov z doc. dr. Matjažem Krncem (UP FAMNIT).

ERC štipendije podeljuje Evropski raziskovalni svet in so prestižna priznanja raziskovalnega dela, saj so zelo konkurenčne, za njihovo uspešno pridobitev pa so ključni izjemni rezultati raziskovalca ter ambiciozen program, katerega cilj je prepoznati najboljše ideje in talente znotraj posameznih programskih skupin. V okviru ERC programa je namreč na voljo več vrst nepovratnih sredstev, ki so na voljo na različnih stopnjah raziskovalne kariere (Starting Grant, Consolidator Grant ter Advanced Grant).

Obisk češkega matematika je za Univerzo na Primorskem pomemben ne le za okrepitev raziskovalnega sodelovanja, ampak tudi zato, ker si UP prizadeva v naslednjih letih pridobiti eno od omenjenih štipendij Evropskega raziskovalnega sveta.

(Na fotografiji prof. Tomaž Pisanski, izr. prof. Ademir Hujdurović, izr. prof. Vito Vitrih, doc. dr. Matjaž Krnc, prof. Daniel Kráľ, Martin Kurečka, dr. Robert Hancock, doc. dr. Nino Bašić)

 


ponedeljek, 13. julij 2020 Še tri mesta za mlade raziskovalce za področje matematike in biologije

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor še treh kandidatov za mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Opis mentorjev, področje in raziskovalno področje najdete v spodnjem seznamu:

Ademir Hujdurović - področje: matematika; Raziskovalni program P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij; UP Inštitut Andrej Marušič. Kandidati lahko vlogo oddajo do srede, 12. avgusta do 14.00 ure.

Elena Bužanpodročje: biologija;Raziskovalni program P1-0386 Varstvena biologija od molekul do ekosistema; UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Kandidati lahko vlogo oddajo do srede, 12. avgusta do 14.00 ure.

Dragan Marušič področje: matematika;Raziskovalni program P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger; UP Inštitut Andrej Marušič. Kandidati lahko vlogo oddajo do torka, 21. julija do 14.00 ure.

Zakaj postati mladi raziskovalec?
Mladi raziskovalci so ob doktorskem študiju vključeni v raziskovalno delo na temeljnih ali razvojno-raziskovalnih aplikativnih projektih, so v rednem delovnem razmerju za določen čas, pri čemer ARRS zagotavlja sredstva za njihove plače, prispevke, materialne in nematerialne stroške za raziskovalno delo ter podiplomski študij. Sredstva za usposabljanje mladih raziskovalcev se dodelijo za določen čas, in sicer za doktorat znanosti do največ štirih let.

Javni razpis in navodila za prijavo ter dodatne informacije so dostopne na  spletni strani Univerze na Primorskem.

 

 


četrtek, 9. julij 2020 Preizkusno predavanje dr. Nina Chiarelli

Preizkusno predavanje dr. Nina Chiarelli

Dr. Nina Chiarelli bo imela v torek, 14. 7. 2020, ob 11:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »Razširljivost nekaterih produktnih grafov / Extendability of certain product graphs« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP5 (Mala predavalnica)Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


sreda, 1. julij 2020 Znanstvena revija ADAM uvrščena v SCOPUS

Z veseljem sporočamo, da je revija The Art of Discrete and Applied Mathematics - ADAM,  ki jo izdajata UP FAMNIT ter Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko (SDAMS), uvrščena v SCOPUS.

Revija ADAM je sodobna visokokakovostna spletna odprtodostopna mednarodna znanstvena revija s področja diskretne in uporabne matematike, ki izhaja od 2018 in sicer dvakrat letno v angleškem jeziku, s povzetki v slovenščini.

Poleg člankov revija prinaša tudi podatkovne rezultate raziskav ter računalniške programe za branje, pisanje ter obdelavo teh podatkov. Revija objavlja po eni strani krajše prispevke, po drugi strani pa tudi daljše, pregledne sestavke, oz. kataloge izbranih struktur. Pokriva širok spekter tem diskretne in uporabne matematike kakršne so teorija grafov, kombinatorika, algoritmična teorija grafov, kombinatorna optimizacija  in njenih uporabah v znanosti.

Pričakujemo, da bo revija ADAM vključena v SCOPUS v prihodnjih mesecih, ko bo zaključen proces indeksiranja.

Zbirko SCOPUS gradi založnik Elsevier in je največja podatkovna zbirka, namenjena iskanju in pregledu znanstvene literature iz vseh področij. Obsega bibliografske podatke z izvlečki in citiranimi viri za članke iz 23.700 naslovov znanstvenih revij (4.000 odprtodostopnih) preko 5.000 založnikov ter vsebuje več kot 71 milijonov bibliografskih zapisov.

S tem ko je revija ADAM postala uvrščena v SCOPUS, so v njej objavljeni članki dobili mednarodno priznan faktor vpliva, med drugim pa jih bo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) vrednotila kot članke, objavljene v visokokvalitetnih mednarodnih znanstvenih revijah.

 

Uredniški ekipi ob tem dosežku iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo še naprej!