Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 30. junij 2020 Laški smilj – nove aktivnosti naših raziskovalcev

Zaposleni na Oddelku za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT (izr. prof. dr. Dunja Bandelj, dr. Matjaž Hladnik in dr. Alenka Baruca Arbeiter) so v soboto, 27. 6. 2020, v okviru projekta Vzpostavitev razvojnega in učnega centra Slovenske Istre (Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, MKGP) izvedli delavnico z naslovom Spoznajmo laški smilj.

Udeleženci so zelo celostno spoznali omenjeno rastlino, od njenih bioloških značilnosti, razširjenosti, genetike, tehnologije gojenja, do biološko pomembnih učinkovin, ki so jih imeli tudi možnost okusiti s čajem iz laškega smilja. Sledil je voden ogled nasada te dragocene rastline in prikaz žetve ter destilacija. Organiziran je bil tudi voden ogled Vrta Purissima, nato pa so vsi skupaj med prijetnim druženjem počakali na dišeče eterično olje in hidrolat laškega smilja.

S smiljem, tipično sredozemsko rastlino z latinskim imenom Helichrysum italicum, se Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT ukvarja že nekaj časa. Spomnimo, da so naši raziskovalci pred enim letom kot prvi na svetu uspešno posekvencirali genom te rastline, ki je že prepoznana kot tržna niša na Korziki, intenzivno pa jo sadijo tudi v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem za pridelavo dragocenega eteričnega olja. To vsebuje učinkovine proti staranju in različnim vnetjem, zato ga že uporabljajo v farmaciji in kozmetiki. Uvajanje smilja ponuja torej številne nove poslovne možnosti.

    


sreda, 24. junij 2020 Vabilo na predstavitev teme doktorske disertacije Micaela Alexija Toleda Roya

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom:

"Cubic vertex-transitive graphs having an automorphism with few orbits"

študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Micaela Alexija Toleda Roya.

Predstavitev bo potekala v torek, 30. 6. 2020 ob 10.00 prek IKT orodja Zoom:

Meeting ID: 839 1609 0638
Password: 381994 

Link: https://us02web.zoom.us/j/83916090638?pwd=Q3lkanVFZVhRTStnVW9Edi9lRmJhdz09

Vljudno vabljeni!


petek, 19. junij 2020 Raziskovalki UP FAMNIT soavtorici nove knjige s področja oljkarstva

Pri založbi Kmečki glas je izšla nova knjiga na temo oljkarstva. Enostavni naslov Oljka pa prinaša na enem mestu bogato literaturo, ki je namenjena tako oljkarjem kot študentom. Številne plati pridelave oljk in oljčnega olja so zajeli strokovnjaki novogoriške enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije (KGZS) in soavtorici izr. prof. Dunja Bandelj in dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

V obsežni knjigi o gojenju oljk so opisane vse lastnosti in posebnosti oljke ter postopki pri zagotavljanju optimalnih rastnih razmer za to trdoživo drevo, ki je hkrati občutljivo na okoljske dejavnike. Knjiga podrobno predstavi pestrost sort, gojenje, skrb za varstvo, obrezovanje, obiranje ter ponuja odličen vir znanja tako izkušenim oljkarjem, kot tudi tistim, ki bi se v oljkarstvu želeli šele preizkusiti.

»Kar deset let mineva od zadnje izdaje strokovne literature o pridelavi oljk,« razlaga izr. prof. dr. Dunja Bandelj, »zato je bila spodbuda za pripravo knjige velika. Knjigo smo snovali ob upoštevanju, da je potrebno pridelovalcem oljko približati z vseh zornih kotov, ki se prične ob temeljitem poznavanju biologije oljke, njenih zahtev za rast in rodnost, agroekologije, izbire ustreznih sort, tehnologij pridelave in varstva. Univerza na Primorskem ima osrednjo vlogo pri raziskovanju genskih virov oljk in agroekologije, tako smo knjigi prvič predstavili najnovejše znanstvene izsledke izvora oljke in nastanka oljčnih sort v Sredozemlju, gensko pestrost oljk, pomen genskih bank in slovenske kolekcije oljk. Proučevanje in zbiranje genskih virov za naslednje generacije predstavlja temeljno osnovo za ohranjanje oljkarske panoge v Sloveniji v luči podnebnih sprememb in drugih okoljskih izzivov.«

Naši raziskovalci so znova pokazali kako pomembna sta vpetost v krajino in vez njenimi prebivalci, da lahko kakovostno, celovito in trajnostno razvijamo in soustvarjamo okolje, v katerem živimo.

Na tej povezavi lahko preberete še nekaj več o nastanku knjige ter dostopate do založbe za naročila.

 


četrtek, 18. junij 2020 Vabljeni na delavnico o laškem smilju

Vabljeni na delavnico SPOZNAJMO LAŠKI SMILJ, ki bo potekala v soboto, 27. 6. 2020, na vrtu Purissima v Škofijah. Pri izvedbi sodelujejo zaposleni na Oddelku za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT in naši študenti.

URNIK:

  • 9.00-9.30 Spoznajmo laški smilj
    dr. Alenka Baruca Arbeiter, dr. Matjaž Hladnik, dr. Dunja Bandelj (UP FAMNIT)
  • 9.30-10.00 Biološki učinki laškega smilja
    dr. Zala Jenko Pražnikar, dr. Saša Kenig (UP FVZ)
  • 10.00-10.30 Ogled nasada in žetev smilja
  • 10.30-13.00 Destilacija eteričnega olja in voden ogled vrta Purissima
    Jana Bergant (Bonistra d.o.o.), Patricija Pirnat (KZ Agraria Koper z.o.o.)

Prijavo na delavnico pošljite na e-mail: purissima@kz-agraria.si

Delavnice in voden ogled so brezplačni, udeleženci plačajo malico 8 €/osebo.

Delavnice se izvajajo v okviru LAS Istre projekta: Vrt Purissima.

    


torek, 9. junij 2020 Štiri mesta za mlade raziskovalce na UP IAM in UP FAMNIT

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM), Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ). Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Na UP IAM oziroma UP FAMNIT bodo kandidati sodelovali z naslednjimi mentorji in na naštetih področjih: 

Zakaj postati mladi raziskovalec?

Mladi raziskovalci so ob doktorskem študiju vključeni v raziskovalno delo na temeljnih ali razvojno-raziskovalnih aplikativnih projektih, so v rednem delovnem razmerju za določen čas, pri čemer ARRS zagotavlja sredstva za njihove plače, prispevke, materialne in nematerialne stroške za raziskovalno delo ter podiplomski študij. Sredstva za usposabljanje mladih raziskovalcev se dodelijo za določen čas, in sicer za doktorat znanosti do največ štirih let.

Kandidati lahko vloge oddajo do vključno srede, 8. julija 2020 do 14.00 ure.

Javni razpis in navodila za prijavo ter dodatne informacije so dostopne na spletni strani Univerze na Primorskem.

 


petek, 5. junij 2020 Nove zmage študentov UP FAMNIT na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti UP FAMNIT so se tudi letos izkazali na mednarodnem matematičnem internetnem tekmovanju Open International Internet-Olympiad 2020.

V 1. krogu, ki je za naše študente potekal 24. februarja na fakulteti, so se tekmovanja udeležili: Laura Ogrin in Todor Antić (oba 1. letnik Matematike), Besfort Shala (2. letnik Matematike), Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović (oba 3.letnik Matematike), Daniil Baldouski (1.letnik Matematičnih znanosti), Roman Solodukhin (absolvent Matematičnih znanosti) in Milan Milivojčević (1. letnik Računalništva in informatike).

Drugega kroga, ki je potekal 28. marca preko spletne aplikacije Zoom, so se udeležili Laura Ogrin, Besfort Shala, Đorđe Mitrović, Aleksandar Avdalović, Milan Milivojević, Roman Solodukhin in Daniil Baldouski.

Tretji krog je zaradi pandemije odpadel. Na podlagi rezultatov iz prvih dveh krogov so organizatorji določili, da študent Roman Solodukhin prejme 3. nagrado tekmovanja in potrdilo zmagovalca

Spomnimo, da se študenti naše fakultete že vrsto let udelžeujejo tega tekmovanja in se vsakič uvrstijo v skupino najboljših tekmovalcev. Po njihovi zaslugi je Univerza na Primorskem leta 2016 prejela naziv “Univerza zmagovalka”.

Prav tako so vsi naši študenti, ki so se udeležili drugega kroga, prejeli častni certifikat o udeležbi.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

 


torek, 2. junij 2020 Mednarodna konferenca Triple i letos virtualno

Vabimo vas na virtualno mednarodno konferenco Triple i: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology, ki jo letos skupaj organizirajo UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, De Leo Fund Onlus in  International Association for Suicide Prevention.

Zaradi epidemioloških razmer, povezanih s širjenjem virusa SARS-CoV-2, bo konferenca tudi letos potekala na daljavo, saj si organizatorji želijo tudi v teh okoliščinah zagotoviti priložnosti za interakcijo in plodno diskusijo med uglednimi strokovnjaki s področja suicidologije ter perspektivnimi mladimi udeleženci. S tem namenom so se raziskovalci iz različnih organizacij med seboj povezali in pripravili virtualno konferenco TRIPLE i.

Tridnevna konferenca bo potekala na video-konferenčnem sistemu ZOOM in bo obsegala različne vsebine s področja raziskovanja in preprečevanja samomorilnega vedenja, ki jih bodo predavali mednarodno priznani strokovnjaki s področja suicidologije.

Dodatne informacije o konferenci so objavljene na tej povezavi. Registracije so možne tukaj.

Vljudno vabljeni!