Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 15. september 2020 Brazdasti kiti v Jadranskem morju

V Jadranskem morju so v letošnjem letu opazili tri brazdaste kite (Balaenoptera physalus). Iz hrvaškega inštituta Plavi Svet so sporočili, da so kite videvali v Jadranskem morju že od aprila, in sicer ob obalah Rogoznice in Šolte, junija v bližini Orebića in Pelješca, julija pa so enega brazdastega kita začeli opažati v Velebitskem kanalu.

Ta veliki sesalec se sicer redno pojavlja na območju južnega Jadrana in je stalni prebivalec Mediteranskega morja. Je zahtevna vrsta za sledenje in proučevanje, saj lahko zdrži pod vodo tudi do 60 minut in plava s hitrostjo nekaj vozlov preden se zopet pojavi na površju,  zato so avgusta raziskovalci pozvali hrvaško javnost za pomoč pri iskanju in sledenju kita, ki se je zadrževal na območju Velebitskega kanala.

Ob uspešnem opažanju so raziskovalci žival fotografirali z namenom foto-identifikacije posameznih osebkov in izvedli biopsijo (odvzem vzorca tkiva) za nadaljnje raziskave. Terensko delo je vodil doc. dr. Draško Holcer, član Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in predavatelj pri predmetu Varstvena ekologija morskih sesalcev, ki je v izjavi za javnost dejal, da je proučevanje pojavljanja teh karizmatičnih živali ključno za razumevanje pomena Jadranskega morja za brazdaste kite in pripomore k njihovem uspešnemu ohranjanju.

Na terenu so posneli spektakularne kadre z brezpilotnim zrakoplovom, ki si jih lahko ogledate v priloženem videu.