Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 31. avgust 2020 Pridobili nove raziskovalne projekte ARRS

Raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT so tudi letos uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2020 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru treh temeljnih projektov in enega podoktorskega projekta, bodo opravljali raziskovalno delo na področju matematike, psihiatrije, računalniških intenzivnih metod in aplikacij ter psihologije.

Vodje odobrenih temeljnih projektov so: prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Diego De Leo, doc. dr. Nino Bašić in dr. Nuša Zadravec Šedivy.

V raziskovalnih dejavnostih bodo sodelovale tudi druge slovenske raziskovalne ustanove, hkrati pa bo UP FAMNIT v vlogi partnerja sodeloval še pri treh temeljnih projektih:

  • Avtonomno robno računanje za spremljanje kakovosti zraka (vodilna institucija: InnoRenew CoE, vodja: prof. dr. Michaël Mrissa),
  • Razvoj protibakterijskih učinkovin z delovanjem na validirane tarče v biosintezi peptidoglikana (vodilna institucija: UL Fakulteta za farmacijo, vodja: prof. dr. Stanislav Gobec) in
  • Kemijska karcinogeneza: mehanistični vpogled (vodilna institucija: UM Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, vodja: izr. prof. dr. Urban Bren).

Podoktorski raziskovalni projekt je pridobila tudi UP Fakulteta za management, članice UP pa bodo v vlogi partnerja sodelovale še pri nekaterih projektih. Več lahko preberete na spletni strani Univerze na Primorskem.

Temeljni raziskovalni projekti predvidevajo eksperimentalno oziroma teoretično delo, s katerim želimo pridobiti predvsem novo znanje o osnovah pojavov in zaznavnih dejstvih. Glede na to, da so med kriteriji za ocenjevanje projektov znanstvena odličnost raziskovalcev ter znanstvena, tehnološka in inovacijska odličnost samega projekta, je nov uspeh še ena potrditev kakovostnega dela raziskovalcev Univerze na Primorskem.

Rezultati razpisa so objavljeni na tej povezavi.

Našim raziskovalcem čestitamo in jim želimo uspešno delo!


 

Naslov: Simetrija na grafih preko rigidnih celic (temeljni projekt)
Področje: Matematika
Vodilna raziskovalna organizacija: UP IAM
Vodja: prof. dr. Dragan Marušič
Partnerja: UL PEF, UP FAMNIT

Projekt predvideva: študij strukture rigidnih celic v točkovno tranzitivnih grafih, študij strukture avtomorfizmov, ki porodijo rigidne celice (posebej bo obravnavano vprašanje pod kakšnimi pogoji avtomorfizmi istega reda pripadajo istemu konjugiranostnemu razredu v grupi avtomorfizmov), iskanje kombinatoričnih (grafovsko-teoretičnih) odsevov koncepta realih (krepko realnih) elementov grupe (še posebej glede na konsistentne cikle v grafih), kjer je element grupe realen, če pripada istemu konjugiranostnemu razredu kot njegov obrat, in krepko realen, če je konjugiran svojemu obratu glede na neko involucijo. Končno, v skladu s pogosto izraženo zahtevo matematične skupnosti po omejitvi uporabe Klasifikacije končnih enostavnih grup (CFSG) pri obravnavi problemov algebraične teorije grafov in permutacijskih grup, bomo poskušali poiskati neposredne dokaze nekaterih izrekov iz tega področja, za katerih potrditev je doslej CFSG igrala bistveno vlogo.

 

Naziv: Psihopatologija in samomorilno vedenje mladih – vloga novih tehnologij pri pojavnosti stisk in nudenju pomoč (temeljni projekt)
Področje: Psihiatrija
Vodilna raziskovalna organizacija: UP IAM
Vodja: prof. dr. Diego De Leo

V predlaganem projektu načrtujemo široko in hkrati poglobljeno raziskavo povezanosti značilnosti novih medijev (npr. načini uporabe, vsebine itd.) z vidiki duševnega zdravja in psihopatologije. Osredotočili se bomo na mladostnike, ki predstavljajo ranljivo skupino za pojavnost težav na tem področju, obenem pa tudi ranljivo skupino za neugodne vplive medijev in sodobnih tehnologij. 

 

Naziv projekta: Matematične in računske metode za samosestavljanje poliedrov (temeljni projekt)
Področje: Računalniško intenzivne metode in aplikacije
Vodilna raziskovalna organizacija: UP FAMNIT
Vodja: doc. dr. Nino Bašić
Partnerja: Kemijski inštitut, ABELIUM d.o.o.

Glavni cilj projekta je nadaljnji razvoj obstoječih matematičnih modelov za samosestavljanje nanostruktur in tudi kreiranje novih modelov. Za izdelavo teh modelov bomo na veliko uporabljali praporne grafe in rezultate iz topološke teorije grafov. S tem bo vzpostavljena močnejša povezava med topološko teorijo grafov in sintetično biologijo. Vse to bo implementirano v obliki uporabniku prijazne in dobro dokumentirane knjižnice za Python oz. SageMath, kar bo raziskovalcem omogočilo izvajanje poskusov "in silico". Matematična orodja in programska oprema, ki bosta razviti pri tem projektu, bosta imeli neposredne aplikacije na področju sintetične biologije.

 

Naziv projekta: Starostniki ranljivi za samomor: pristopi k zmanjšanju občutka osamljenosti in krepitvi duševnega zdravja (podoktorski projekt)
Področje: Psihologija
Vodilna raziskovalna organizacija: UP FAMNIT
Vodja projekta: dr. Nuša Zadravec Šedivy

Projekt bo nadgradil obstoječa znanja o preventivi samomora v ranljivi skupini starostnikov. Pridobili bomo poglobljena znanja, ki jih bomo neposredno prenesli v prakso z implementacijo intervencij za ranljive skupine. Samomorilno vedenje ima številne posledice za družbo (npr. visoki stroški zdravstvenih intervencij, odsotnosti z dela, izguba bližnjega zaradi samomora). Znanstveno podprta prizadevanja za preprečevanje samomora so ključnega pomena, saj lahko pomagajo zmanjšati negativne posledice samomora za družbo. Ugotovitve bodo prispevale k razvoju učinkovitih preventivnih aktivnosti, ki bodo izboljšale kvaliteto intervencij, ki so na voljo izbrani ranljivi skupini, z dolgoročnim ciljem znižati pogostost samomorilnega vedenja v tej skupini.

 


ponedeljek, 24. avgust 2020 Preizkusno predavanje dr. Roka Prislana

Dr. Rok Prislan bo imel v ponedeljek, 31. 8. 2020 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Fizika".

Predavanje z naslovom "Modeliranje zvočnega polja v odmevnici / Modeling the sound field in a reverberation chamber" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 13. avgust 2020 Na voljo štipendije Ad futura za podiplomske študente iz držav zahodnega Balkana

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil štipendije Ad futura, namenjene podiplomskim študentom (magistrski ali doktorski) državljanom držav zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Republika Kosovo, Republika Severna Makedonija in Republika Srbija) za študij s področja naravoslovja, tehnike in medicine v Sloveniji.

Pogoj za prijavo je zaključen dodiplomski študij na eni od visokošolskih izobraževalnih ustanov v zgoraj navedenih državah ter urejeno začasno prebivališče v Republiki Sloveniji do roka za prijavo (oz. veljavno pooblastilo osebi s prebivališčem v Sloveniji za zastopanje v zvezi z uveljavljanjem pravice v upravnem postopku).

Štipendija se lahko dodeli za življenjske stroške v času študija in/ali za plačilo šolnine.

Rok za prijave je 31. 8. 2020.

Več informacij, pogoji in prijavnica so na voljo na spletni strani https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/stipendije-za-podiplomski-studij-drzavljanov-drzav-zahodnega-balkana-v-sloveniji-za-leto-2019-2-1

 


torek, 11. avgust 2020 Drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe za državljane Slovenije in EU – 20. 8. do 28. 8. 2020

Od četrtka, 20. 8. do petka, 28. 8. 2020, je možna prijava na naslednje dodiplomske študijske programe UP FAMNIT. Prijavijo se lahko slovenski državljani in državljani EU.

 Za vpis v 2. roku so na voljo mesta na naslednjih programih:

- Računalništvo in informatika (SLO izvedba): 20 mest;

- Računalništvo in informatika (EN izvedba): 17 mest;

- Matematika (SLO izvedba): 19 mest;

- Matematika (EN izvedba): 24 mest;

- Varstvena biologija: 24 mest;

- Sredozemsko kmetijstvo (VS): 14 mest;

- Matematika v ekonomiji in financah: 20 mest;

- Bioinformatika (SLO izvedba): 15 mest;

- Bioinformatika (EN izvedba): 15 mest.

 

RAZPIS ZA VPIS in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20#heading1

Dodatne informacije lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

 


četrtek, 6. avgust 2020 Naši študenti uspešni na mednarodnem matematičnem študentskem tekmovanju – IMC

Med 25. in 30. julijem 2020 je potekalo 27. mednarodno matematično študentsko tekmovanje (IMC), ki velja za najprestižnejše tovrstno tekmovanje na svetu. Zaradi pandemije COVID-19 je letošnja izvedba potekala preko spleta, kar pomeni, da so vodje ekip tekmovalce nadzirali bodisi preko spletnih orodij bodisi v živo.

Spletna izvedba je botrovala k izjemno veliki udeležbi, saj je bilo prijavljenih več kot 560 študentov iz celega sveta. Univerza na Primorskem pa je bila edina slovenska institucija, ki je v tem času organizirala priprave in prijavila svoje študente na tekmovanje. Ekipo UP FAMNIT so sestavljali študenti Arbër Avdullahu (1. letnik, Matematične znanosti), Besfort Shala (2. letnik, Matematika), Ajla Šehović (1. letnik, Matematika), Milan Milivojčević (1. letnik, Računalništvo in informatika), Jana Ristovska (1. letnik, Računalništvo in informatika) ter vodja ekipe izr. prof. dr. Marko Orel.

Otvoritvi tekmovanja, ki je potekala v soboto 25. julija, sta sledila dva tekmovalna dneva, ko so študenti imeli na voljo štiri ure za reševanje štirih nalog na dan. Od drugega dneva dalje pa so vodje ekip ocenjevali študentske izdelke in to dejansko 24 ur na dan, saj je tekmovanje potekalo sočasno po celem svetu. V četrtek 30. 7. je sledila še slavnostna razglasitev rezultatov in nagrad (ogledate si jo lahko na tej povezavi). Med študenti UP FAMNIT sta se najbolje odrezala Arbër Avdullahu in Besfort Shala, ki sta prejela častni certifikat.

Več o tekmovanju si lahko preberete na tej povezavi, do nalog pa lahko dostopate tukaj.

Našim študentom in vodji ekipe dr. Orlu iskreno čestitamo!


(Na fotografiji: trenutki pred začetkom 2. tekmovalnega dne)


sreda, 5. avgust 2020 Projekt ŠIPK - Bogate spletne vsebine virtualne šole v naravi

Študenti Univerze na Primorskem so uspešno zaključili še en projekt v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projektu za družbeno korist. ŠolNARA2 je nadgradnja projektov iz prejšnjih let, ki so potekale v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič (MZL) v okviru programa Šola v Naravi. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19 dejavnosti ni bilo možno izpeljati v živo, zato so se študenti UP FAMNIT, UP PEF in UP FM odločili za pripravo zajetne spletne strani, v kateri so zbrane izobraževalne in splošno informativne vsebine, predvsem pa je na njej veliko kvizov, predlogov za igre, dejavnosti in tudi eksperimente.

»Spletna stran je nastala kot odziv na pandemijo: ko smo ugotovili, da dejavnosti v živo ne bo možno izpeljati, smo si zavihali rokave in poskrbeli za drugačen prenos naravoslovnega znanja osnovnošolcem, ki so sicer vešči uporabe informacijske tehnologije, potrebujejo pa interaktivne in zabavne vsebine,« pravi Damjana Rašl iz Društva varstvenih biologov BIODIVA, katere člani so poskrbeli za strokovno podporo projektu. »Seveda ne gre za nadomestek aktivnosti v živo in v naravi, zagotovo pa je stran odlična dopolnitev in pripomoček za družine, učitelje in mentorje pri podobnih aktivnostih.«

Študenti so tako učencem ponudili ne le naravoslovno snov, ampak tudi možnost učenja z uporabo IKT. »Zavedati se moramo, da informacijsko-komunikacijska tehnologija vpliva na otrokovo učenje, če je ta uporabljena v pravi meri. V Sloveniji je IKT že uveljavljena kot del didaktike, kar otrokom omogoča digitalno in medijsko pismenost. Le-ta je pomembna za otrokovo življenje, saj se bo s tehnologijo srečeval v vsakdanjem življenju – v času šolanja in kasneje v službi, zato se uporabniki na strani srečujejo z zemljevidi, prenašanjem datotek, rabo Worda in Powerpointa, ter drugih bolj interaktivnih programov,« razloži doc. dr. Martina Lužnik (UP FAMNIT), pedagoška mentorica pri projektu.

 

Največji poudarek pa je seveda na naravoslovnih vsebinah. Tudi ostali (se pravi odrasli) uporabniki lahko z obiskom spletne strani preverijo, ali sploh poznajo biodiverziteto Istre ter morske in kopenske živali. Veliko prostora je namenjenega klimatskim spremembam in njihovim vplivu na človeka. »Pomembno je, da se mladi tega zavedajo in poskusijo razumeti, kaj jih povzroča in kakšni so njihovi potencialni vplivi. Ravno mlajše generacije potrebujejo veliko znanja na tem področju, zato je prisotnost tovrstnih vsebin v šoli in drugih izobraževalnih okoljih ključnega pomena,« so prepričani študenti.

   
(foto: Marjana Tomažič)

Da pa ne bi bilo razlaganje preveč abstraktno ali dolgočasno, so študenti posneli eksperimenta, s katerima razložijo na primer razlitje nafte v morje in zakisanje oceanov, vsak pa lahko sam poskusi preveriti, kako deluje erozija.

Obisk spletne strani toplo priporočamo vsem generacijam, saj gre za bogat vir zanimivih in pomembnih informacij ter hkrati arhiv predlogov za številne poletne aktivnosti.

 

Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.


sreda, 5. avgust 2020 Podiplomski študij na UP FAMNIT – vse na enem mestu!

Zakaj izbrati UP FAMNIT?

Najprej zato, ker izobražujemo za poklice v matematiki, računalništvu, naravoslovju in psihologiji, ki veljajo za najbolj iskane strokovne profile v Evropi in svetu. Ob tem pa nudimo še:

  • atraktivne študijske smeri prihodnosti s poudarkom na interdisciplinarnosti študija,
  • sodobne metode poučevanja, podprte z informacijsko tehnologijo,
  • priznane in mednarodno uveljavljene predavatelje ter oseben stik s študenti,
  • možnost raziskovalnega dela že med študijem v povezavi z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem,
  • sodelovanje s podjetji v okviru praktičnega usposabljanja in projektov,
  • študij v prijetnem mediteranskem okolju v Slovenskem primorju,
  • bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti v sodelovanju s študentskim svetom in študentskimi društvi.

Preverite ostale prednosti študijskih programov v brošuri, s klikom na spodnji sliki.


Roki za oddajo prijave za vpis kandidatov:

Slovenski državljani in državljani EU:

  • prvi prijavni rok: 8. 4. do 27. 8. 2020,
  • drugi prijavni rok: 11. 9. do 16. 9. 2020,
  • tretji prijavni rok: 24. 9. do 25. 9. 2020 do 12. ure.

Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU:

  • prvi prijavni rok: 8. 4. do 1. 7. 2020 (ZAKLJUČEN),
  • drugi prijavni rok: 20. 7. do 27. 8. 2020 (prosta vpisna mesta so v vseh študijskih programih),
  • tretji prijavni rok: 11. 9. do 16. 9. 2020,
  • četrti prijavni rok: 24. 9. do 25. 9. 2020 do 12. ure.

V skupnem uvodnem delu posameznega razpisa za vpis so zapisani postopki in roki za prijavo ter druge pomembne informacije glede prijave na razpis, zato vse kandidate prosimo, da si razpis natančno preberejo:

PRIJAVA POTEKA PREKO SPLETNEGA PORTALA eVŠ: http://portal.evs.gov.si/prijava/.

NAVODILA ZA PRIJAVO so dostopna na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Več na tej povezavi.


torek, 4. avgust 2020 Prof. dr. Tomaž Pisanski postal član Svetovalnega znanstvenega odbora pri mednarodni založbi EMS Press

Pretekli teden je priznana mednarodna založba EMS Press sporočila, da je prof. dr. Tomaž Pisanski postal eden od članov njenega svetovalnega znanstvenega odbora.

Založba, ki posluje pod novim imenom EMS Press (nekdanja založba EMS Publishing House) je hčerinsko podjetje Evropskega matematičnega združenja – EMS. Njihov program izdajanja obsega 20 znanstvenih revij ter 200 knjig, pri čemer vsako leto izdajo tudi 15 novih naslovov. Grez za založbo, katere poslanstvo ostaja enako od ustanovitve leta 2001 – služiti matematični skupnosti z objavo kakovostnih, dostopnih in odprtih raziskav. EMS Press je v letošnjem letu prvič od ustanovitve svoj sedež preselila iz Švice v Berlin ter dobila novega generalnega direktorja dr. Andréja Gaula, marca pa so imenovali tudi glavnega urednika, dr. Apostolosa Damialisa.

Naloga novega svetovalnega znanstvenega odbora je nuditi strokovno podporo, z namenom ohranjanja ter izboljšanja visokih znanstvenih standardov založnikovega portfelja. Sestavlja ga osem članov z dvoletnim mandatom. Odbor se bo v skladu s poslanstvom založbe osredotočal na kakovost vseh izdanih publikacij, tako novih znanstvenih revij, knjig in zbornikov kot tudi tistih, ki jih bodo pridobili od drugih založnikov.

Gre za pomembno imenovanje, saj založba uživa velik ugled v matematični skupnosti, prof. Pisanskemu pa funkcija ni tuja, saj je bil že v preteklosti član svetovalnega znanstvenega odbora pri založbi EMS Publishing House.

Prof. Pisanskemu za imenovanje iskreno čestitamo in mu želimo obilo uspeha pri njegovem delu!


(Prof. dr. Tomaž Pisanski)

Prof. dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. Je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je tudi njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih. Tudi po njegovi zaslugi je slovenska znanost na teh področjih prepoznavna in cenjena na globalni ravni, njegovo intenzivno sodelovanje z raziskovalci in raziskovalnimi institucijami s celega sveta tako kot tudi njegovo članstvo v številnih znanstvenih organizacijah in združenjih v tujini ima že več desetletij močan vpliv na razvoj slovenske znanosti in na njeno prepoznavnost na mednarodnem področju.

Prof. dr. Pisanski je eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea – AMC, je predsednik Organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike ter predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT. Leta 2015 je prejel prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih aplikacij. Leta 2020 pa je prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo.


ponedeljek, 3. avgust 2020 Growthminds - projekt E+ o utrjevanje razvojne miselnosti

Univerza na Primorskem je prejšnji teden uspešno pridobila vodenje novega projekta na področju izobraževanja z naslovom Growthminds. Mednarodni projekt, katerega nosilni partner je UP FAMNIT, bo obsegal vrsto aktivnosti, s katerimi bodo lahko pedagoški delavci na univerzitetni ravni razvili nove kompetence za uporabo t. i. koncepta growth mindset (v prevodu: razvojne miselnosti) pri svojem delu. Cilj projekta je povečati kakovost učnega procesa z uporabo novih učnih tehnik, sofinancira pa ga Evropska unija v okviru programa Erasmus+ KA203 - programa za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.

Dvoletni projekt, ki ga bo vodil predstojnik Centra za pozitivno psihologijo doc. dr. Kristijan Musek Lešnik in se bo pričel 1. novembra letos, bo vključeval univerzitetne učitelje in študente, za katere bodo oblikovali posebne izobraževalne vsebine in treninge, potekal pa bo v petih jezikih. Skupni delež sofinanciranja znaša 171.459 EUR, sodelujoči partnerji pa so STEP Inštitut, Zavod za psihologijo dela in podjetništvo (Slovenija), Balıkesir University (Turčija), University of Medicine and Pharmacy of Târgu Mureş (Romunija) in University of Klagenfurt (Avstrija).


(na fotografiji: doc. dr. Kristijan Musek Lešnik)

Kaj je growth mindset?

Leta 1988 je dr. Carol Dweck začela preučevati miselnost in dokazala je, da tisti, ki verjamejo, da so njihove sposobnosti popravljive (tj. da imajo »razvojno miselnost«), bolje sprejemajo izzive in vztrajajo pri svojem delu kljub neuspehu kot tisti, ki svoje sposobnosti vidijo kot nespremenljive (tj. »toga miselnost«). Učenci prve skupine poiščejo boljše povratne informacije, vztrajajo dlje in se uspešneje spopadajo s spremembami. Razvojna miselnost zmanjšuje stres, spodbuja dobro počutje in čustveno delovanje, izboljšuje samozavest, učno usmerjenost, zmanjšuje nemoč in je povezana z odločnostjo ter prosocialnim vedenjem. Rezultati raziskav zato podpirajo stališče, da lahko miselnost učiteljev vpliva na učence, kar posledično vpliva tudi na njihove učne rezultate.