Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 31. marec 2020 Od srede, 8. aprila 2020, možna prijava za vpis v podiplomski študij na UP FAMNIT

V sredo, 8. 4. 2020, se pričenja 1. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT:

  • do 27. 8. 2020 se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU,

  • do 1. 7. 2020 se lahko prijavijo Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni na tej povezavi.

Vabljeni na INFORMATIVNI DAN, ki bo predvidoma potekal v petek, 8. maja 2020, ob 16. uri na sedežu fakultete. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti / Informativni dnevi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si).


torek, 24. marec 2020 Odpoved konference Triple i

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora obvešča, da se je letošnja konferenca Triple i in Suicidology odpovedana zaradi trenutnih epidemioloških razmer v zvezi s širjenjem virusa oz. bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Čeprav je do načrtovanega datuma konference še nekaj časa in verjamemo, da se do takrat situacija spremeni na bolje, so okoliščine na žalost trenutno preveč negotove za načrtovanje dogodka.

Za kakršnakoli vprašanja smo na voljo na e-naslovu triple-i@upr.si.
Zahvaljujemo se vam razumevanje in upamo, da se nam boste pridružili prihodnje leto!


ponedeljek, 23. marec 2020 Famnitov biološki večer: Orjen: planina kamna in vode - OnLine

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Orjen: planina kamna in vode«,

ki bo poteka v sredo, 25. marca, ob 19.00 preko spleta,
in sicer na povezavi https://zoom.us/j/142164834Geslo: 013321

Predaval bo dr. Peter Glasnović.

O PREDAVANJU:
Orjen je obsežen gorski masiv primorskih Dinaridov Črne gore, ki čez mejo sega deloma tudi v Bosno in Hercegovino in se proti vzhodu spusti do morja v slikoviti zaliv Boke Kotorske.  V času zadnje ledene dobe je to območje zaznamovala obsežna poledenitev, katere posledice še danes opazimo na vsakem koraku. Orjen velja tudi za najbolj namočen del Evrope, kjer letno pade preko 5000 mm padavin. Vse to se izraža v izredno bogati biotski pestrosti, kjer so jasno opazni tako vplivi toplega Sredozemlja, kot višje ležečega dinarskega gorstva. Ena največjih posebnosti Orjena je endemična orjenska perunika (Iris orjenii). Čeprav uspeva na odročnih mestih, kjer ima malo stikov s človekom, bi zaradi svoje redkosti lahko postala hitro ogrožena, predvsem zaradi sprememb v okolju in bližine planinskih poti. Predavatelj nam bo predstavil planino Orjen ter naravovarstvene aktivnosti, ki so jih tam izvedli v okviru mednarodnega sodelovanja v preteklih letih.

Vabljeni!


petek, 20. marec 2020 Nov doktorski študijski program Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila akreditacijo novega doktorskega interdisciplinarnega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja - Renewable Materials for Healthy Built Environments, ki se bo izvajal na UP FAMNIT.

Temeljno področje študijskega programa je lesarstvo s poudarkom na trajnostni gradnji z interdisciplinarnim povezovanjem z drugimi znanostmi (npr. vloga IT v zagotavljanju zdravja uporabnikom lesenih, trajnostnih in skoraj nič energijskih hiš).

Program namreč predstavlja zaokroženo ponudbo znanj, ki temeljijo na gradbeni, lesarski in arhitekturni znanosti, in so prepletena z vidiki zdravja in informacijskih tehnologij. Temeljni cilj študijskega programa je izobraziti vrhunske strokovnjake na področju obnovljivih materialov za zdrava grajena okolja s poglobljenim razumevanjem teoretskih konceptov, širokim tehniškim znanjem ter zmožnostjo za samostojno razvijanje novih znanj. Doktorandi bodo z uporabo pridobljenega znanja usposobljeni tako za razvoj in izboljšavo obnovljivih materialov za zdrava grajena okolja v Sloveniji in drugod, kot tudi za nadaljnji razvoj stroke na akademski ravni.

Študijski program se bo tako v slovenskem kot v angleškem jeziku izvajal že v naslednjem študijskem letu na UP FAMNIT, več informacij bo v kratkem na voljo na spletni strani fakultete, roki in pogoji za prijavo pa bodo objavljeni v razpisu za prijavo za vpis v študijske programe 2. in 3. stopnje.


četrtek, 19. marec 2020 Razpis za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP v 2020/21

Univerza na Primorskem obvešča, da je objavljen javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem v študijskem letu 2020/2021.

Prijavijo se lahko:

  • kandidati za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje in
  • študenti, ki bodo v študijskem letu 2020/2021 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje na UP.

Višina štipendije znaša od 200,00 EUR do 1.000,00 EUR na mesec (v odvisnosti od točkovanja in stopnje študija), prejemanje štipendije pa traja 10 mesecev na študijsko leto. Pogodbe o štipendiranju so običajno tripartitne,  sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti. V primeru, da partner sklada - vlagatelj ponuja študentu - prejemniku štipendije tudi zaposlitev, ima študent s podpisom pogodbe možnost, da se po zaključenem izobraževanju zaposli pri vlagatelju. 

Letošnja novost je, da je na voljo več terminov, do katerih lahko oddate prijavo na razpis. 
Roki za oddajo vlog so tako: 15. maj, 15. junij, 15. julij, 15. avgust in 30. september 2020. Vloga je torej oddana pravočasno, če je oddana od 13. marca 2020 do vključno 30. septembra 2020.

Vse podrobnosti razpisa so objavljene na spletni strani Kariernega centra Univerze na Primorskem.

 


sreda, 18. marec 2020 Prof. dr. Tamás Szőnyi prejemnik prestižne nagrade Széchenyi

Z velikim veseljem sporočamo, da je prof. dr. Tamás Szőnyi, profesor na Univerzi Eötvös Loránd in na UP FAMNIT, eden od letošnjih prejemnikov nagrade Széchenyi. Nagrado podeljuje madžarska država v znak priznanja tistim, ki so s svojim delom na izjemen način prispevali k razvoju akademskega delovanja na Madžarskem.

Dr. Tamás Szőnyi je mednarodno priznani matematik, ki raziskuje na področju diskretne matematike, zlasti končne geometrije, teorije kodiranja in kombinatorike. Leta 2001 mu je Madžarska akademija znanosti podelila naziv doktor znanosti, ustanovil pa je tudi uspešno šolo končne geometrije. Na UP FAMNIT predava pri predmetu Teorija kodiranja.

Prof. dr. Tamásu Szőnyiju čestitamo ob prejetju pomembne nagrade!


(Prof. dr. Szőny na mednarodni doktorski poletni šoli iz diskretne matematike na Rogli leta 2016)


torek, 17. marec 2020 Podaljšan prvi rok za oddajo prijav za vpis v dodiplomske študijske programe

Zaradi epidemije bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike SLovenije je rok za oddajo prijav za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT podaljšan do 9. aprila 2020.

Sprememba velja samo za Slovenske državljane in državljane EU.

Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani držav izven EU se lahko prijavijo do 22. 5. 2020.

Podatki o razpisu in ostalih prijavnih rokih so dostopni tukaj.

Predstavitev študijskih programov si lahko preberete tukaj.

 


sobota, 14. marec 2020 Mednarodni dan matematike obeležili z razstavo »Matematične metamorfoze #IDM314«

UNESCO je novembra 2019 razglasil 14. marec za mednarodni dan matematike. Na ta dan bodo v sodelovanju z Mednarodno matematično unijo (IMU) vsako leto po vsem svetu potekali matematično obarvani dogodki (natečaji, delavnice, okrogle mize, razstave) pod izbrano skupno temo. Letošnja skupna mednarodna tema je »Matematika je povsod okoli nas«. V Sloveniji na številnih šolah tovrstne aktivnosti že potekajo. Tako na Univerzi na Primorskem v znamenju njegove obeležitve in ob organizaciji letošnjega 8. evropskega kongresa matematike gostimo razstavo slik avtorja Bogdana Sobana z naslovom »Matematične metamorfoze #idm314«.

Bogdan Soban je upokojenec, ki živi in dela kot svobodni umetnik V Vrtojbi pri Novi Gorici. Diplomiral je leta 1974 na Fakulteti za strojništvo na Univerzi v Ljubljani, kjer se je tudi prvič srečal z računalnikom in obdelavo podatkov. V vsem tem času tesnih stikov z računalniško tehnologijo ga je vedno spreletavala ideja o tem, da bi računalnik lahko delal kaj več, kot samo premetaval podatke. To je bil tudi povod za razvoj zanimivega projekta, ki zapolnjuje avtorjev prosti čas od leta 1983 dalje. Razvil je vrsto programov, ki z uporabo generativne metode ustvarjajo vedno nove in nepredvidljive računalniške podobe. Vsaka slika, ki nastane na osnovi generativno koncipiranih programov, je absoluten unikat in izgubljena za vedno, če se ne shrani ali iztiska. Rezultate svojih programov večkrat razstavlja, prireja projekcije, objavlja članke in različne tekste z namenom širitve osnovne ideje "generative art" metode.

Avtor slik nam je zaupal, kako pravzaprav nastajajo njegova likovna dela: »Vsa moja dela nastajajo na osnovi računalniških programov, ki jih sam razvijam v programskem jeziku Visual Basic. Pri razvoju svoje programske opreme uporabljam v osnovi dva principa, in sicer algoritemski in objektni pristop, ki, vsak po svoje, omogočata ustvarjanje likovnih del abstraktnega tipa. Kakršenkoli pojav podob iz realnega sveta ali asociacija nanje je na mojih slikah zgolj slučajna in rezultat naključnega poigravanja z oblikami in barvami.«

   

V nadaljevanju sta podrobneje opisana oba pristopa s poudarkom na vlogi matematike, ki je vgrajena v programske algoritme.

  • Pri algoritemskem načinu program obdeluje objekt »slika« od točke do točke po vrsticah in kolonah. Na vsaki toči se izvede izbrani algoritem, katerega rezultat je ali barva točke ali pozicija za odvzem barve iz barvne palete. Vse bistvo je pravzaprav v algoritmu, ki je lahko neka formula, skupek formul ali širša procedura. V algoritem vstopata dve vrsti spremenljivk, ki so ali konstante za trenutni programski cikel ali pa spremenljivke, ki jih generira sam proces in ki spreminjajo vrednost med samim procesom. Prvo skupino predstavlja neke vrste genska koda, ki definira razvoj »novega organizma« - slike. Praktično je to množica števil, ki jih generira programski psevdo-generator naključnih števil. Prva naključna vrednost (seed) se izračuna iz trenutne vrednosti časa, kar zagotavlja vedno drugačno gensko kodo pri ponavljanju programskega ciklusa. V nekaterih programih je avtor tudi eksperimentiral z lastnimi formulami za generiranje naključnih števil. Iz matematičnega vidika se v algoritmih torej pojavljajo: kompleksni algebraični izrazi, trigonometrične in logaritemske funkcije, ravninska geometrija, iteracije in rekurzije, določanje naključnih števil v območjih, pretvarjanje koordinat med različnimi koordinatnimi sistemi, obvladovanje stohastičnega gibanja točke v ravnini in prostoru, krožna in spiralna gibanja, računanje s kompleksnimi števili, izvirne formule za različne izračune, zaporedja števil (Fibonacci) in druge matematične operacije. Za generiranje simetričnih oblik so izredno hvaležne polarne koordinate.
  • Pri objektnem načinu so programski algoritmi enostavnejši, saj se proces zreducira na risanje eno-, dva- in tri- dimenzionalnih objektov na sliko, ki v matematičnem smislu ne zahtevajo zapletenih rešitev. V likovnem smislu so to geometrijske abstrakcije, zanimive strukture slik se običajno dosežejo z gostoto, velikostjo, ponavljanjem in pozicijo risanih objektov. V novejšem obdobju tovrstne slike avtor obdela z deformacijskim algoritmom, ki v popolnosti spremeni osnovni videz slike in ponudi likovno delo, ki nič več ne spominja na osnovno sliko. Ponavljanje deformacijskega algoritma na isti sliki ponuja vedno drugačne rezultate. Bistvo deformacijskega algoritma je v določitvi točke iz soseščine, ki nadomesti trenutno obdelovano točko. Postopek je podoben dvorazsežnemu celičnemu avtomatu.
    Vlogo barvne palete, ki jo generira program pretežno v obliki barvnih gradientov, avtor vidi kot krovno spremenljivko, ki bistveno prispeva k pestrosti rezultatov.

  

Za to razstavo je bil izbran nabor likovnih del, ki že po svoji pojavnosti kažejo svoje matematično poreklo, kar pa ni pravilo za vsa Sobanova programsko ustvarjena likovna dela.

Več o avtorju: www.soban-art.com

Članek je bil objavljen na upr.si.


petek, 13. marec 2020 Knjižnica TeMeNa do 28. 3. 2020 ZAPRTA

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa do 28. 3. 2020 zaprta.

Tako kot do sedaj, lahko gradivo podaljšate preko elektronske pošte ali virtualne knjižnice COBISS.

Za morebitna vprašanja smo vam na voljo na e-naslovu temena@upr.si.

Hvala za razumevanje!


petek, 13. marec 2020 NOVO: PRILAGOJEN ŠTUDIJSKI PROCES VSAJ DO 28. MARCA 2020

Minister za zdravje je izdal odredbi o razglasitvi epidemije bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije in o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Na Univerzi na Primorskem smo že predhodno sprejeli ustrezne ukrepe, ki so skladni z omenjenima odredbama. Vse obstoječe ukrepe podaljšujemo vsaj do 28. marca 2020. V tem času:

1) se pedagoški proces izvaja prilagojeno, kjer je to mogoče - na daljavo. Študijski proces se v prostorih univerze ne izvaja (študenti natančnejša navodila pridobijo na svojih matičnih fakultetah),
2) se rekreacija študentov in zaposlenih ne izvaja,
3) so na kasnejši čas prestavljeni vsi dogodki, obštudijska dejavnost, vseživljenjsko učenje in druge kontaktne aktivnosti,
4) omogočamo alternativne oblike dela vsem zaposlenim, tudi raziskovalcem in strokovnemu osebju,
5) so omejene vse službene poti v tujino,
6) še vedno pozivamo vse k dosledni skrbi za higieno rok in kašlja,
7) pozivamo vse k spremljanju preverjenih in uradnih informacij, predvsem NIJZ in WHO.
8) pozivamo vse k preprečevanju diskriminacije in spoštovanju soljudi.

Vsem želimo, da ostanete zdravi!


sreda, 11. marec 2020 Študenti UP FAMNIT obiskali delovno okolje podjetja Lek d.d. v Ljubljani

Karierni center Univerze na Primorskem je 4. marca 2020 organiziral obisk v podjetje Lek d.d., kjer so študenti iz prve roke ugotavljali, kako pomembni so različni naravoslovni profili – od matematikov do bioinformatikov, računalničarjev, biologov ter biopsihologov.

V Lek d.d. razvijajo, izdelujejo in tržijo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. Podjetje je vpeto v Novartisovo organizacijsko strukturo in generično divizijo mreže Sandoz.

V okviru obiska so gostitelji prikazali bogat kadrovski nabor zaposlenih strokovnjakov, sledila je predstavitev Razvojnega centra Slovenije ter razvoja generičnih zdravil – fizikalna perspektiva, v ospredju pa so bila tudi področja financ, informacijske tehnologije in računovodstva, ki so za uspešnost velikega mednarodnega podjetja enako pomembna kot sta raziskovanje in kakovostna proizvodnja izdelkov.

Predstavitvam je sledilo bolj sproščeno mreženje, kjer so imeli študenti možnost neposrednega pogovora z zaposlenimi in izmenjave mnenj ter drugih informacij.

Obisk je bil zelo uspešen, zato nameravamo podobne oblike sodelovanja še kdaj ponoviti in nadgraditi.


nedelja, 8. marec 2020 NUJNO OBVESTILO - Odpoved predavanj in vaj na UP (9. marec - 20. marec)

Glede na trenutno situacijo v zvezi z novim koronavirusom vam sporočamo, da je za naslednjih 14 dni (od ponedeljka, 9. 3. 2020 do petka, 20. 3. 2020) odpovedan pedagoški proces (predavanja, vaje, ...) na vseh članicah Univerze na Primorskem. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa vas bomo naknadno obvestili.

Navodila resornega ministrstva, NIJZ in Ministrstva za zdravje RS so, da je potrebno delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji.
Po tem, ko smo proučili informacije s strani vseh navedenih institucij ter, ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva "Istituto Superiore di Sanità" (ekvivalent NIJZ v RS), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo.

V prihodnjih dneh boste dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo (npr. uporaba e-učilnice, predavanja na daljavo, ...).

Prav tako pa vas bomo sproti obveščali o morebitnih nadaljnjih spremembah oz. ukrepih.


torek, 3. marec 2020 Vpis v študijske programe 2020/21

Podatki o prijavi in vpisu v študijske programe UP FAMNIT so dostopni na spletnih straneh fakultete.

DODIPLOMSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj.

Podiplomski MAGISTRSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj

Podiplomski DOKTORSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj

Informativni dnevi 2020

Informativni dnevi za vpis v DODIPLOMSKI študij v študijskem letu 2020/21 so potekali v petek, 14. februarja ob 10.00 ter 15.00 in v soboto, 15. februarja ob 10.00, na sedežu UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Informativni dnevi za vpis v PODIPLOMSKI ŠTUDIJ (magistrski in doktorski programi) bo predvidoma izveden v petek, 8. maja 2020. Več informacij bo objavljenih naknadno. Informativni dan bo potekal na sedežu fakultete v Kopru (Glagoljaška 8).

Spletni portal eVŠ

Prijave za vpis v dodiplomski in podiplomski študij potekajo preko spletnega portala eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/

Kontaktni podatki za informacije

Referat za študente UP FAMNIT
Tel: +386 5 611 75 75
E-naslov: referat@famnit.upr.si


torek, 3. marec 2020 Famnitov biološki večer: Preprečevanje škod velikih zveri v kmetijstvu (Tomaž Berce)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Preprečevanje škod velikih zveri v kmetijstvu«

ki bo v sredo, 4. 3. 2020, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Tomaž Berce.

 

O PREDAVANJU:
Predavanje je namenjeno zelo aktualni tematiki škod, ki jih velike zveri povzročajo na človekovem premoženju. Spoznali bomo zakaj prihaja do škod in kako so škode povezane z biologijo velikih zveri ter kje se škode pojavljajo, kako obsežne so in kaj lahko naredimo, da se škode zmanjšajo. Predstavljeni bodo različni ukrepi, ki se na terenu kažejo kot najbolj zanesljivi, njihove prednosti in izzivi, s katerimi se vsak dan srečujemo na terenu.

O PREDAVATELJU:
Tomaž Berce je univerzitetni diplomirani biolog, ki se s področjem velikih zveri aktivno ukvarja zadnjih 10 let. Najprej kot prostovoljec, nato kot zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije. Tomaž že od leta 2014 deluje na področu konfliktov med človekom in velikimi zvermi, predvsem z ukrepi za preprečevanje škod, ki jih velike zveri povzročajo v kmetijstvu. Pri svojem delu poskuša razumeti vse vidike življenja na območju prisotnosti velikih zveri, pri čemer mu življenje na podeželju omogoča še nekoliko bolj podroben vpogled v vsakdanje izzive. Aktivno sodeluje tudi pri proučevanju šakala, vidre, bobra, invazivnih vrst in je že več kot 20 let aktiven ornitolog.


ponedeljek, 2. marec 2020 Prof. dr. Vladimir Batagelj soavtor in urednik knjige pri založbi Wiley

Pri založbi John Wiley & Sons, Inc. je februarja izšla nova knjiga z naslovom Advances in Network Clustering and Blockmodeling, katere soavtor in eden od urednikov je prof. dr. Vladimir Batagelj.

Knjiga ponuja celostno obravnavo razvrščanja v skupine pri omrežjih ter bločnega modeliranja. Zajema vse najnovejše pristope in metode, ki so bile razvite v zadnjem desetletju. Predstavljena je na celovit način, zato ponuja temelje za razumevanje omrežnih struktur in procesov. Vsebuje široko paleto novih tehnik za obravnavo problemov, ki se pojavljajo med razdelitvijo omrežij na več disciplin, kot so na primer odkrivanje skupnosti, bločno modeliranje vrednotenih omrežij, dodelitev vlog in stohastično bločno modeliranje.

John Wiley & Sons, Inc., splošno znana kot Wiley, je mednarodna založba s sedežem v ZDA, ustanovljena leta 1807. Osredotoča se na akademsko založniško in študijsko gradivo. Založba izdaja knjige, revije in enciklopedije v tiskani in elektronski obliki ter študijsko gradivo za dodiplomske in podiplomske študente. Wiley Open Access objavlja tudi kakovostne odprte in prosto dostopne revije z vsebinami z različnih področij.