Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 31. januar 2020 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT

Od 12. 2. 2020 bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2020/21!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 18. 3. 2020,

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 22. 5. 2020.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Vabljeni, da se udeležite Informativnih dnevov, ki bodo potekali v petek, 14. februarja in v soboto, 15. februarja 2020 na UP FAMNIT.
Več o programu in možnosti brezplačnega prevoza lahko preberete na tej povezavi.

 


četrtek, 30. januar 2020 Prof. dr. Tomaž Pisanski prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo

Slovenska znanstvena fundacija je ta teden podelila priznanja za največje dosežke posameznikov in organizacij na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji. Podeljena so bila priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, Zvezda 25. slovenskega festivala znanosti ter častni naziv Komunikator znanosti leta 2019.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo na področju komuniciranja znanosti je prejel tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

V utemeljitvi je med drugim takole zapisano: »Prof. dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. Je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je tudi njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih. Tudi po njegovi zaslugi je slovenska znanost na teh področjih prepoznavna in cenjena na globalni ravni, njegovo intenzivno sodelovanje z raziskovalci in raziskovalnimi institucijami s celega sveta tako kot tudi njegovo članstvo v številnih znanstvenih organizacijah in združenjih v tujini ima že več desetletij močan vpliv na razvoj slovenske znanosti in na njeno prepoznavnost na mednarodnem področju. Pod vodstvom prof. dr. Pisanskega je Univerza na Primorskem v letu 2016 v sodelovanju z drugimi institucijami v Sloveniji, ki se raziskovalno ukvarjajo s področjem matematike, uspešno kandidirala za organizacijo 8. Evropskega kongresa matematike. Kongres bo potekal leta 2020 v Portorožu in bo najpomembnejši znanstveni dogodek v Sloveniji. Pomemben doprinos h komuniciranju znanosti prof. dr. Pisanski izkazuje tudi z urejanjem znanstvenih publikacij. Je namreč eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea – AMC. Prof. dr. Tomaž Pisanski izkazuje odličnost komuniciranja v znanosti tako znotraj mednarodne znanstvene in strokovne javnosti kot tudi širše, saj je v svoji dolgi karieri hkrati sodeloval tudi v programih popularizacije znanosti za širšo in ciljno publiko. V okviru predavanj in delavnic ter tudi mentorstva številnim mladim znanstvenikom je posredoval nadaljnjim generacijam tako svoje znanje, izkušnje in poglede na delo in vlogo znanstvenika v sodobni družbi kot tudi vnemo in ljubezen do znanstvenega raziskovanja ter s tem navdušil marsikaterega mlajšega raziskovalca za delo v znanosti.«


(Na fotografiji: prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik uprave Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal in novinar in predsednik Komisije za določitev prejemnikov priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju znanosti Samo Kranjc. Foto: Ustanova Slovenska znanstvena fundacija)

Med prejemniki priznanj je bilo še sedem zaposlenih na Univerzi na Primorskem, in sicer: prof. dr. Irena Lazar, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, izr. prof. dr. Nives Kovač, doc. dr. Janja Plazar in ekipa univerzitetnega spletnega portala UP budi, ki jo sestavljajo Mirella Baruca, Anja Curk Repič in Damjan Muhič.

Več o dogodku in prejemnikih priznanj lahko preberete na portalu UP BUDI.


sreda, 29. januar 2020 Preizkušanje novih metod trgovanja preko računalniške igre

V ponedeljek, 20. januarja 2020, je na UP FAMNIT potekala delavnica »Zaprta ekonomija v igrah – In-game economy«. Na delavnici se je 12 sodelujočih pomerilo v igranju nove računalniške igre, ki je nastala v okviru nastajajoče magistrske naloge študenta Računalništva in informatike Gašperja Modrca z naslovom »EverFantasy«.

Glavna posebnost igre, ki je požela veliko pozitivnih komentarjev, je možnost nakupa in prodaje nagrad, ki jih igralci zaslužijo med igranjem. Igralci namreč zaslužijo karte, ki omogočajo dodatne, torej boljše, lastnosti igralnim figuram. Za omogočanje trgovanja se v igri uporablja tehnologija blockchain, natančneje tehnologija Enjin.

Delavnica je bila izvedena tudi kot testno okolje za preizkušanje novih metod trgovanja, rezultate tega poskusa pa bo Gašper Moderc objavil v svojem magistrskem delu.


ponedeljek, 27. januar 2020 Uspešni tudi na 12. Informativi!

V petek, 24., in soboto 25. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila 12. Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je kot običajno obiskalo veliko število radovednežev: od dijakov in njihovih staršev do ostalih, ki jih zanimajo naša področja študija in raziskovanja. Naši študenti so se posvetili prav vsakemu in kot običajno je bilo na stojnici UP FAMNIT živahno.

   

Veliko je bilo vprašanj v zvezi s študijem in tudi z obštudijskimi aktivnostmi, ki jih organizirajo študentska društva in študentski svet, istočasno pa smo lahko v predavalnici Univerze na Primorskem lahko prisluhnili vrsti predavanj ali se udeležili interaktivnih delavnic. Slušateljev za predavanji dr. Vesne Jug in dr. Kristijana Muska Lešnika je bilo preveč, da bi jih lahko sprejeli v predavalnici Informative, so pa bili vsi udeleženci navdušeni nad ponujenimi vsebinami.

 

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Naslednji informativni dogodek bodo Informativni dnevi 2020. Na tej povezavi boste našli vse potrebne informacije.


ponedeljek, 27. januar 2020 Informativni dnevi 2020 – pridi na Famnit!

Vse dijakinje in dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem.  Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi bodo potekali na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru, kjer bodo profesorji, asistenti in študenti predstavili dodiplomske študijske programe kot sledi: 

  • petek, 14. februarja 2020, ob 10. uri v Veliki predavalnici,

  • petek, 14. februarja 2020, ob 15. uri v Veliki predavalnici,

  • sobota, 15. februarja 2020, ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

  • pozdrav dekana,

  • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,

  • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe je objavljen na tej povezavi.


 

 


sreda, 22. januar 2020 Preko 100 udeležencev na 4. Matematičnem dnevu za dijake

V sredo, 22. januarja, je na UP FAMNIT potekal tradicionalni matematični dan za dijake, tokrat je bil, že četrtič, organiziran za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Preko 100 udeležencev se je preizkusilo v nekoliko drugačnem, nešolskem obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot običajno zelo raznolik, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (izr. prof. dr. Marko Orel), Človeški možgani z matematičnega vidika (doc. dr. Rok Požar), Kako so računali v starih civilizacijah? (asist. dr. Marjan Jerman), Veriženje + podatki = blockchain (asist. dr. Nastja Cepak), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Origami: ako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma).

  

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že četrtič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


torek, 21. januar 2020 Študenta UP FAMNIT avtorja znanstvenega članka o prostorskem vedenju srnjadi

Študenti UP FAMNIT se redno vključujejo v raziskovalno dejavnost posameznih oddelkov, saj na tak način usvojijo dodatna znanja in hkrati pridobijo dragocene izkušnje za nadaljnje raziskovanje. Rezultati tovrstnega raziskovalnega dela so pogosto tudi objavljeni in z velikim veseljem sporočamo, da sta študenta Aja Bončina (magistrski program Varstvo narave) in Martin Sternad (diplomant dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika), pod mentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter izr. prof. dr. Boštjana Pokorny-ja, izdala svojo prvo znanstveno objavo z naslovom: »Genetska povezanost in sorodstvena razmerja evropske srne v modelnem lovišču osrednje Slovenije«. Članek je bil objavljen v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije v znanstveni reviji Zlatorogov zbornik VI, do katere lahko dostopate na tej povezavi.

Evropska srna/srnjad (Capreolus capreolus) je v Sloveniji in celotnem evropskem prostoru najbolj pomembna vrsta divjadi in je ena ključnih vrst kopenskih ekosistemov. Kljub temu do nedavnega pri nas ni bilo genetskih analiz te vrste, zato so genetska strukturiranost populacij in druge lastnosti, ki jih lahko ugotavljamo z molekularnimi orodji, domala neznane. Raziskava je zato pomemben začetek uporabe sodobnih molekularnih pristopov za preučevanje pomembnih vrst divjadi v Sloveniji, znanstvena objava pa predstavlja pomemben doprinos k razumevanju prostorskega vedenja srnjadi s pomočjo sodobnih genetskih pristopov, predvsem disperzije samcev v času razmnoževanja ter paritvenih izletov samic. Ob tem je tudi odličen primer sodelovanja lovcev iz Lovske zveze Slovenije, ki so posredovali vzorce in podatke srnjadi, z raziskovalci varstvene genetike, kar je omogočilo podrobnejši vpogled v ekologijo srnjadi.
Možnost vpogleda v (sorodstvena) razmerja med osebki, ki so zanimiva tako za lovce kot končne uporabnike, prispeva k popularizaciji sodobnih molekularno-genetskih orodij in metod ter posledično k njihovi vpeljavi v vsakdanjo prakso upravljanja populacij.

Avtorjema znanstvene objave iskreno čestitamo ter jim želimo veliko sreče in uspeha ob vstopu v raziskovalni svet.

  


torek, 21. januar 2020 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2019/20

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Od preprostih krivulj do znanstvene fantastike«,

ki bo potekalo v sredo, 22. januarja 2020, ob 18.00,
v RLab1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Karla Ferjančič, UP FAMNIT in UP IAM.

 

V drugi polovici 20. stoletja sta P. E. Bézier (pri Renaultu) in P. de Casteljau (pri Citroënu) neodvisno razvila krivulje, ki so omogočale natančno definicijo oblike avtomobilske karoserije. Te krivulje so poimenovali Bézierove krivulje, z razvojem računalnikov pa so postale nesluteno uporabne in dandanes nepogrešljive v avtomobilski, letalski in ladijski industriji za krmiljenje robotov, modeliranje, ustvarjanje animacij in še na mnogih drugih področjih. V okviru predavanja bomo spoznali, kaj so Bézierove krivulje in nekaj njihovih zanimivih lastnosti. Kot zgled uporabe bomo preizkusili osnove 3D modeliranja z brezplačnim orodjem Blender.

O predavateljici:
Karla Ferjančič je študirala uporabno matematiko na UL FMF in kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2016 na UP FAMNIT iz numerične analize. Trenutno je zaposlena na UP FAMNIT in UP IAM. Poučuje numerično matematiko, raziskovalno pa se posveča področju numerične analize in računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja.

 

Vljudno vabljeni!


sobota, 18. januar 2020 Na UP FAMNIT gostili 80 mentorjev logike

V soboto, 18. januarja, smo na UP FAMNIT gostili 11. srečanje mentorjev logike, ki ga tradicionalno organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. 80 učiteljev in profesorjev matematike iz cele Slovenije so do zadnjega kotička napolnili veliko predavalnico fakultete in dopoldne preživeli ob poslušanju različnih matematičnih vsebin. Začeli so z delavnico Gabrijele Hladnik z naslovom Prvi koraki v reševanje lingvističnih nalog, nato so sledila predavanja Platonova telesa in simetrija teles (Bela Szomi Kralj), Stavčna oziroma izjavna logika (dr. Borut Cerkovnik) in Igrive naloge, ki animirajo otroke za delo v logiki in matematiki (Edi Umer).

 

Prisotne sta sprejela dekan UP FAMNIT,  izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, in prof. dr. Martin Milanič, ki sta med drugim predstavila bogat program aktivnosti, ki jih izvajamo na področju matematike tako za osnovne kot za srednje šole – od matematičnih dni do poletnega tabora Matematika je kul, kviza Adventni koledar ter priprav na matematična tekmovanja in predavanj po posameznih šolah.

Srečanje mentorjev logike predstavlja še eno pomembno sodelovanje med našo univerzo in širšim okoljem, veseli pa nas, da je veliko prisotnih učiteljev že poznalo delovanje Famnita, saj se redno udeležujejo naših aktivnosti.


ponedeljek, 13. januar 2020 Famnitov biološki večer: Želve v Jadranu - Life Euroturtles

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Želve v Jadranu - Life Euroturtles«

ki bo v sredo, 15. 1. 2020, ob 19.30,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Matic Jančič.

O PREDAVANJU:
V morjih Evropske Unije so prisotne tri vrste morskih želv: glavata kareta (Caretta caretta), orjaška črepaha (Chelonia mydas) in usnjača (Dermochelys coriacea). Glavata kareta in orjaška črepaha v svojem življenjskem ciklu uporabljata celotno območje Sredozemskega morja za prehranjevanje, prezimovanje in razmnoževanje. Severni Jadran, vključno s slovenskim morjem, za glavato kareto predstavlja najpomembnejše prehranjevalno območje v EU.
Morske želve se v Sredozemskem morju srečujejo s številnimi človeškimi dejavnostmi, ki jih ogrožajo, med drugimi razvoja turizma na gnezdiščih, onesnaženje morja in naključni ulov v ribolovna orodja. Te dejavnike ogrožanja naslavlja projekt LIFE EUROTURTLES – Skupni ukrepi za izboljšanje varstvenega statusa EU populacij morskih želv (https://www.euroturtles.eu/#/). V projektu sodeluje 9 partnerskih institucij iz 6 držav, ki izvajajo številne sodobne varstvene ukrepe. Kateri in kako učinkoviti so pa boste izvedeli na predavanju.
 
O PREDAVATELJU:
Matic Jančič je raziskovalec in asistent na Oddelku za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in doktorski študent programa Bioznanosti na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo in varstvom velikih morskih vretenčarjev v Jadranskem morju. V sklopu doktorske disertacije proučuje prostorsko ekologijo glavate karete in zmanjševanje naključnega ulova v ribiška orodja s poudarkom na dinamičnem upravljanju ribištva kot alternativi prostorsko statičnemu varstvu populacij.


ponedeljek, 13. januar 2020 Vabilo na predavanje mag. Nastje Tomat, "What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 15. januarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Če bi vam lahko natančno napovedali, kakšno je tveganje, da boste imeli v naslednjih petih letih težave v duševnem zdravju, bi to želeli vedeti? 
Nova spoznanja iz genetike, psihiatrije ter drugih področij odpirajo potencial za vedno natančnejše napovedovanje verjetnosti za razvoj težav v duševnem zdravju. Ob tem se porajajo številna etična vprašanja, ki jih je ekipa psihologov naslovila na vzorcu mladostnikov v Veliki Britaniji v okviru projekta What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health. Bi bili mladostniki sploh zainteresirani za takšno testiranje? Kakšne bi bile po njihovem mnenju prednosti in kakšne slabosti? Kako bi določen rezultat vplival na njihovo samopodobo, odnose z drugimi, življenjske odločitve? Komu bi dovolili vpogled v rezultate? Na predavanju bodo predstavljeni preliminarni izsledki raziskave. 

Projekt se izvaja v okviru Junior Researcher Programme-a ter pod mentorstvom dr. Gabriele Pavarini. Je del BeGOOD projekta Univerzi v Oxfordu in podprt s strani sklada Wellcome Trust. 

Nastja Tomat je magistrica psihologije. V magistrski nalogi je s pomočjo EEG-ja preučevala vpliv čustvenih dražljajev na pozornost. Je članica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, in sovodja ljubljanske organizacije Tedna možganov. Trenutno je zaposlena kot psihologinja pripravnica na Oddelku za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Vljudno vabljeni!

 


četrtek, 9. januar 2020 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2019«

Decembra se je odvila že četrta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci. Že tretje leto smo mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

Na kviz se je prijavilo 174 tekmovalcev. Največ jih je bilo iz Slovenije, sodelovali pa so tudi tekmovalci iz Avstralije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Makedonije in Slovaške.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijemali od 2. do 20. decembra 2019, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

tekmovalci iz Slovenije:

  • OŠ: Kristina Gortan, Veronika Klemenčič, Alina Jelenič;
  • SŠ, 1. in 2. letnik: Jakob Burja, Miha Abram, Klara Podlipnik;
  • SŠ, 3. in 4. letnik: Maša Toplak, Max Sablatnik, Nika Šardi;

tekmovalci iz tujine oziroma tekmovalci, ki so reševali naloge v angleškem jeziku:

  • Filip Milisov, Matteo Dunis, Etian Križman.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


četrtek, 9. januar 2020 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 10. 1. 2020

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 10. 1. 2020, odprta dlje in sicer od 8.30 do 16.00.

Vabljeni!