Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 14. september 2020 Izr. prof. dr. Urban Bren prejel letošnjo Preglovo nagrado

Z veseljem sporočamo, da je izr. prof. dr. Urban Bren, v družbi s prof. dr. Iztokom Arčonom z Univerze v Novi Gorici, prejel letošnjo Preglovo nagrado za izjemne dosežke.

Urban Bren je izredni profesor za področje fizikalne kemije, zaposlen na Oddelku za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT ter na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Mariboru in prorektor za prenos znanja na tej univerzi.

Kot je zapisano v obrazložitvi Kemijskega inštituta, je izr. prof. dr. Prof. Urban Bren zaslužen za vzpostavitev mlade in prodorne raziskovalne skupine ter za njeno delovanje kot odgovorni nosilec na kompetitivni osnovi pridobil preko treh milijonov evrov vrednih temeljnih, aplikativnih, industrijskih in infrastrukturnih projektov.

Med njegove dosežke v zadnjih petih letih sodi postavitev fizikalnega mehanizma mikrovalovne katalize, izvedba računalniških simulacij kemijske karcinogeneze, proučevanje antikarcinogenega potenciala polifenolov, razvoj elektrokromnih naprav brez optično transparentne elektrode ter dokaz o superselektivnosti šibkih multivalentnih interakcij.

Z raziskovalno potjo je začel leta 2005, odtlej pa je objavil 50 izvirnih člankov v priznanih mednarodnih znanstvenih revijah. Je strokovni izvedenec OZN za področji molekularnega modeliranja in racionalnega načrtovanja zdravilnih učinkovin ter član uredniškega odbora Journal of Chemistry.

S poljudno znanstvenimi in strokovnimi objavami, organizacijo okroglih miz in javnih predavanj ter intervjuji pa znatno prispeva tudi k popularizaciji slovenske znanosti, so še zapisali na Kemijskem inštitutu.

 

(Na sliki: izr. prof. dr. Urban Bren; Foto: Kemijski inštitut)

 

Letošnja podelitev je potekala 3. septembra v ljubljanskem botaničnem vrtu, na podelitvi pa so bile poleg Preglove nagrade podeljene tudi doktorske štipendije Janka Jamnika.

Preglova nagrada je priznanje, ki ga podeljuje Kemijski inštitut za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved. Podeljuje se posameznikom ali skupini raziskovalk oz. raziskovalcev za vrhunske dosežke na področju temeljnih ali uporabnih raziskav, ki se lahko vzporejajo z dosežki v svetovnem merilu. Med nagradami in priznanji, ki jih podeljuje Kemijski inštitut, pa je prav Preglova nagrada za znanstvene dosežke najpomembnejša.

Doktorsko štipendijo Janka Jamnika, ki jo Kemijski inštitut podeljuje za perspektivne mlade raziskovalce s področja kemije in sorodnih ved, sta prejela Tajda Klobučar in Michel Adamič.

Vsem dobitnikom nagrad in štipendij iskreno čestitamo in jim želimo obilo uspeha pri nadaljnjem raziskovalnem delu!