Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 10. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih"

Vabimo vas na šesto predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih, ki bo v sredo, 15.5.2013 ob 19:30 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT na Glagoljaški ul. 8 v Kopru. Predavala bosta doc. dr. Dunja Bandelj in Peter Glasnović.

Kratek povzetek predavanja:
Oljčniki predstavljajo integralni del sredozemskega prostora in kot taki enega ključnih elementov značilne mozaične krajine. Gojenje oljk v Sredozemlju sega že v davne čase. V antiki, predvsem v obdobju rimskega imperija, se je gojenje oljk z vzhoda razširilo na celotno območje Sredozemlja. Danes to dolgoživo drevo opredeljuje prebivalce tega prostora tako gospodarsko, socialno kot kulturno ter določa podobo njihove krajine. Veliko avtorjev Sredozemlje geografsko opredeljuje ravno z razširjenostjo oljke. Zaradi dobre odpornosti na okoljske dejavnike in s tem povezanim manjšim vnosom fitofarmacevtskih sredstev veljajo oljčniki za stabilnejše od ostalih kmetijskih ekosistemov. Rastlinska in živalska sestava v oljčnikih močno spominjata na nekatere značilne sredozemske ekosisteme. Predavatelja bosta v okviru bioloških večerov predstavila rezultate terenskega dela in primere dobrih praks, ki so jih pridobili v okviru mednarodnega projekta Sigma 2.

Vabilo.

Lepo vabljeni!