Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 13. maj 2013 Vabljeno predavanje doc. dr. Igorja Areha z naslovom "Kratek oris forenzične psihologije in njena prihodnost v slovenskem prostoru"

Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom
KRATEK ORIS FORENZIČNE PSIHOLOGIJE IN NJENA PRIHODNOST V SLOVENSKEM PROSTORU,

doc. dr. Igorja Areha s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru,

ki bo v petek,  31. maja 2013, od 10.00 do 12.00,

v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem
(Titov trg 5, Koper)

Povzetek:
Forenzična psihologija je v Sloveniji slabo razvita in poznana, tako med psihologi kot tudi med strokovnjaki, ki delajo na področju pravosodja ali v policiji. Sodobna forenzična psihologija ponuja veliko eksperimentalno preverjenega znanja, ki ga v tujini s pridom izkoriščajo, s čimer dosegajo večjo učinkovitost preiskovalnega dela in dela pravosodnih organov in tako, vsaj načeloma, omogočajo višjo stopnjo zaščite nedolžnih osumljenih oseb. V Sloveniji je opazen nekajdesetletni zaostanek v razvitosti forenzične psihologije, pri čemer je najmanjši v akademskem okolju, velik in skrb vzbujajoč pa je v preiskovalni in sodni praksi, kjer je mogoče opaziti kritično pomanjkanje psihološkega znanja. V sklopu predavanja bodo prikazane nekatere tehnike in metode forenzične psihologije, ki so uporabne zlasti v preiskovanju kaznivih dejanj.

O predavatelju:
Dr. Igor Areh je docent za forenzično psihologijo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Do sedaj je objavil več kot 70 znanstvenih in strokovnih člankov ter drugih prispevkov, predvsem s področja verodostojnosti pričanja očividcev kaznivih dejanj. V praksi deluje kot sodni izvedenec za ocenjevanje verodostojnosti pričanja in kot svetovalec pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na Univerzi v Mariboru je nosilec naslednjih predmetov: Psihologija v kazenskem pravosodju, Forenzična psihologija, Preiskovalna psihologija, Investigative and Forensic Psychology.