Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 20. maj 2013 Uspešen mednarodni posvet o varstveni biologiji

Oddelek za biodiverziteto na UP FAMNIT je 14. 5. 2013 organiziral mednarodni strokovni posvet na temo varstvene biologije, na katerem so sodelovali strokovnjaki iz Avstralije, Italije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije in Slovenije.

Živimo v času, ko človeške aktivnosti povzročajo velike pritiske na naravne vire in biotsko raznovrstnost na Zemlji. Vedno bolj jasno postaja, da moramo začeti z našim planetom ravnati bolj odgovorno. Namen varstvene biologije je razumeti naravne procese v naravi, ugotoviti, kako nanje vplivajo človeške aktivnosti ter predvsem najti načine, kako lahko negativne vplive omilimo ali povsem odstranimo. Varstveni biologi pri svojem delu uporabljajo široko paleto znanstvenih disciplin, vključno z molekularno biologijo in genetiko, ekologijo, fiziko in akustiko, oceanografijo, vremenoslovjem, družbenimi vedami ter drugim.

Na posvetu so različni raziskovalci predstavili najnovejše izsledke svojega raziskovalnega dela in skušali opredeliti korake, ki so potrebni za trajnostni razvoj in ohranjanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji, regiji in drugod po svetu. Vse bolj jasno namreč postaja, da ljudje nismo ločeni od narave, temveč da jo nujno potrebujemo za lastno preživetje, zato moramo zanjo temu primerno tudi skrbeti.

Program je zajemal širok nabor tematik, vključno z ekologijo in varstvom morskih organizmov in njihovih habitatov, raziskovanjem in varstvom sladkovodnih, kopenskih in jamskih ekosistemov, učinkovitostjo zavarovanih območij in uporabo molekularnih orodij ter digitalne tehnologije v varstveni biologiji.

Zbornik prispevkov najdete tukaj.

Nekaj fotografij z dogodka: