Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 9. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Andrej Kramar

Naslov: MODELIRANJE AVTOPOIEZIČNIH STORITEV V DIGITALNEM EKOSISTEMU

Povzetek:
Ena temeljnih značilnosti informacijske družbe je njena usmerjenost v digitalne storitve, ki  predstavljajo neke vrste ekvivalent industrijskim proizvodom v industrijski družbi. Podobno kot so kompleksni industrijski proizvodi v veliki meri standardizirani in so praviloma sestavljeni iz delnih proizvodov raznih proizvajalcev, postajajo tudi digitalne storitve vedno bolj kompleksne in produkt medsebojnega sodelovanja več organizacij.

Ker ne živimo v statičnem družbenem in poslovnem okolju, ampak se to okolje neprestano spreminja in razvija, potrebujejo tudi digitalne storitve nenehne prilagoditve in izboljšave, saj v nasprotnem primeru hitro izgubijo svojo veljavo in s tem konkurenčno prednost pred ostalimi podobnimi storitvami. V bistvu postajajo digitalne storitve del ali celo gradnik digitalnih ekosistemov, zato se bodo tudi v prihodnje vse bolj »obnašale« v skladu s pravili, ki na splošno veljajo za ekosisteme. Namreč, v kolikor želimo zgraditi »živi« digitalni ekosistem, moramo zato privzeti zakonitosti in omejitve živega sveta, oziroma privzeti koncepte bioloških ekosistemov, za katere je značilna avtopoiezičnost, to je sposobnost samokreacije, samoorganizacije in samoreference. Tako obnašanje je v biološkem smislu navadno opredeljeno kot proces pri katerem se organizem prilagaja okolju v katerem živi in hkrati v koevoluciji z ostalimi organizmi posredno vliva na razvoj celotnega ekosistema, kar je lahko temeljno izhodišče za izgradnjo digitalnega ekosistema, katerega osnovni gradnik predstavljajo avtopoiezične storitve.

Vabljeni!