Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 15. marec 2013 Prorektor izr. prof. dr. Štefko Miklavič prejemnik nagrade Primorski um

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Univerze na Primorskem, nekdanji direktor UP IAM, zdaj pa raziskovalec, ter predavatelj na UP FAMNIT, je za svoje znanstveno delo prejel nagrado Primorski um. Nagrado znanstvenikom za uvajanje vrhunskega znanja v prakso v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo Radio Koper, Televizija Koper – Capodistria in Primorske novice.

V obrazložitvi nagrade Primorski um so podeljevalci med drugim zapisali, da so znastvena dela izr. prof. dr. Miklaviča: »v svetu matematike izredno cenjena in sodijo v samo jedro trenutnih raziskav na področju matematike, rezultati njegovega raziskovalnega dela pa so postali pomemben del svetovne zakladnice znanja. V vsakdanjem jeziku povedano, dr. Štefko Miklavič raziskuje omrežja vseh vrst, ki močno zaznamujejo naše vsakdanje življenje (svetovni splet, molekularne strukture, socialne združbe ...). Iz znanstvenega dela dr. Miklaviča sledi, da so bolj učinkovita in uspešna tista omrežja, katerih vozlišča so čim bolj uravnoteženo povezana med seboj«.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, ki smo si jih izposodili iz oddaje Izostritev, RTV Koper Capodistria. Posnetek dogodka si lahko ogledate prek naslednje povezave: http://tvslo.si/#ava2.161158485.




Izr. prof. dr. Štefku Miklaviču za nagrado iskreno čestitamo!

*****

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 pa je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki.

*****

Nagrado Primorski um vsako leto podeljujejo v okviru prireditve Gospodarstvenik Primorske. Gre za izbor najuspešnejših gospodarskih družb, zasebnikov in vodilnih osebnosti primorskega gospodarstva, ki se lahko pohvalijo z najboljšimi poslovnimi rezultati. Nagrado Primorski um pa v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo znanstveniku za uvajanje vrhunskega znanja v prakso.