Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. marec 2013 Uspešna delavnica SME ViLLab Workshop

Na UP FAMNIT smo 21. in 22.3.2013 uspešno izpeljali delavnico SME ViLLab Workshop, katere cilj je bil odgovoriti na vprašanje, kako funkcionalno vpeljati inovacije, vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo s pomočjo SME ViLLab. Namen in cilj delavnice sta bila dosežena s pomočjo dobro prepoznanih strokovnjakov iz Amerike, Kanade, Norveške, Italije in Slovenije:

  • Eric Hansen – Professor of Forest Products Marketing na Oregon State University, ZDA
  • Chris Knowles - Assistant Professor of Forest Products Marketing & Assistant Director of the Oregon Wood Innovation Center na Oregon State University, ZDA
  • Arijit Sinha – Assistant Professor of Renewable Materials and LEED Green Associate na Oregon State University, ZDA
  • Robert Kozak – Professor & Head, Department of Wood Science na University of British Columbia, Kanada
  • Rajat Panwar – Professor and Chapple Chair of Business and Social Responsibility na Northland College, ZDA
  • Erlend Nybak – Researcher in Entrepreneurship and Innovation Management na Norwegian Forest and Landscape Institute, Norveška
  • Antonio Sarto - Matite Associate, arhitekt iz Italija
  • Manja Kitek Kuzman – docentka iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
  • Miha Humar – profesor in prodekan iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Prvi dan smo govorili o “user lead innovation” (inovacije vodene s strani uporabnikov), povezovanju univerz z gospodarstvom in trgom, o družbeni odgovornosti in inovacijah in vzvodih inovacij pri daljinskemu ogrevanju in lesni industriji. Drugi dan pa smo se posvetili leseni gradnji v ZDA, Italiji in Sloveniji ter zaščiti lesa za gradnjo v severnem Sredozemlju.

V diskusiji so udeleženci izmenjali ideje o prepoznavanju uporabnikov, preko katerih lahko pridemo do inovacij, kako z uporabniki navezati stik in kako prepoznati, kaj uporabniki želijo v zameno. Iskali so odgovore na vprašanja “Kako uspešno vpeljati inovacije vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo?”, “Kaj se lahko naučimo od uporabnikov?” in “Kako preko aktivnosti SME Villab priti do dobičkonosnih izdelkov?”.

Udeleženci delavnice SME ViLLab so zaključili, da SME ViLLab lahko s skrbno izbranimi aktivnostmi in jasno začrtanimi cilji privede do povečane rabe lesa v gradbeništvu in prispeva k energetski učinkovitosti privatnih hiš v regiji.


Andreja Kutnar


Arhitektke Forte Poerio


Arijit Sinha


Chris Knowles


Eric Hansen in Andreja Kutnar


Eric Hansen


Erlend Nybakk


Manja Kitek Kuzman


Miha Humar


Rajat Panwar


Robert Kozak

***

Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.