Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 10. junij 2013 V Kopru smo gostili mednarodni simpozij o kuščaricah

Mednarodni simpozij o kuščaricah (International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin), ki je potekal med 3. in 6. junijem v Kopru, je bil že osmi zapovrstjo. Prvi je potekal leta 1992 na otoku Lesvos v Grčiji, potem pa vsako leto na drugem otoku v Sredozemlju. Letos smo ga prvič gostili v Sloveniji.

Glavni namen simpozija je bil na enem mestu združiti raziskovalce, ki se ukvarjajo s kuščaricami v Sredozemlju. Simpozija se je v štirih dneh udeležilo 60 raziskovalcev iz Evrope (Italije, Hrvaške, Srbije, Grčije, Cipra, Španije, Portugalske, Belgije, Nemčije, Velike Britanije in Slovenije) ter Izraela, Armenije in ZDA.

Na srečanju so uveljavljeni, prav tako pa tudi mlajši raziskovalci, v prijetnem, sproščenem in prijateljskem vzdušju predstavili najnovejše raziskave s tega področja. Srečanje je bilo namenjeno tudi izmenjavi izkušenj, porajanju novih idej in vzpostavitvi novih sodelovanj za prihodnje raziskave. Tudi ob strokovni ekskurziji v Planinsko jamo in na Cerkniško jezero so se tako spletle nove vezi med raziskovalci.

Kaj so tiste najpomembnejše teme, ki jih raziskujejo na področju kuščaric danes? Kuščarice so zanimive zaradi svoje posebne termoregulacije (uravnavanje telesne temperature), o kateri že veliko vemo s fiziološkega vidika, manj pa je poznan vedenjski vidik. V povezavi z segrevanjem ozračja in bodočimi klimatskimi spremembami lahko raziskujemo vpliv na termoregulacijo in posledično na preživetje izoliranih in fragmentiranih populacij kuščaric. Prav tako se veliko študij osredotoča na vzroke za preteklo in sedanjo razširjenost ter modeliranje sprememb v prihodnosti. Velik poudarek je tudi na filogeografskih raziskavah (raziskave sorodstvenih vezi različnih populacij) ter evoluciji različnih znakov, npr. dolžina nog, obarvanost. Poraja se vprašanje kaj so bili tisti razlogi (naravna selekcija, spolna selekcija?), za razvoj določenih značilnosti v evoluciji? Prav tako pa je treba poudariti, da so številne kuščarice ogrožene in v Sloveniji so vse vrste kuščaric zavarovane. Zato so pomembna predvsem odkritja kako jih zaščititi in uspešno ohranjati v naravi okoli nas.