Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 10. junij 2013 Koper ta teden gosti 150 matematikov iz 21 držav

Koper, 10. junij 2013 – Univerza na Primorskem (UP) ta teden gosti tradicionalno mednarodno matematično konferenco CSASC 2013, ki vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov. Prek 150 matematikov iz 21 držav bo do četrtka, 13. junija 2013, razpravljalo o temeljnih matematičnih raziskavah in tudi o povsem aplikativnih matematičnih temah, uporabnih v številnih dejavnostih, kot so gradbeništvo, strojništvo in vizualni mediji, ter poučevanju matematike v izobraževalnih ustanovah. Velik pomen konference organizatorji vidijo tudi v večji prepoznavnosti in krepitvi vključenosti mlade Univerze na Primorskem v mednarodno raziskovalno okolje.

Udeleženci konference se bodo letos v okviru desetih različnih sekcij posvečali različnim matematičnim področjem. Nekatere med njimi, kot je numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb, so povsem aplikativne, saj je znanje tega nujno pri vsakem inženirskem delu, na primer v gradbeništvu, strojništvu in elektrotehniki. Sekcija, ki bo obravnavala matematične metode in procesiranje slik, se bo posvečala obdelavi slik, kar je danes osnovno orodje v vsakem vizualnem mediju.

Matematiki bodo govorili tudi o poučevanju matematike z uporabo računalnikov v srednji šoli in na univerzi. Nekaj časa pa bodo namenili tudi predstavitvi drugih zanimivih matematičnih tem. Poleg tega bodo obravnavali tudi temeljne raziskave na področjih diferencialne geometrije in matematične fizike, teorije grafov, kombinatorike, kompleksne analize, simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur, algebri ter diskretni matematiki in računskimi geometrijami. To so sekcije, ki se bodo ukvarjale predvsem s temeljnimi raziskavami.

Na konferenci bo sedem plenarnih predavateljev, med katerimi bo tudi norveški profesor dr. John Erik Fornaess - eden od vodilnih svetovnih matematikov s področja kompleksne analize, matematičnega področja, ki se ukvarja z imaginarnimi števili. Dobitnik prestižne matematične Bergmanove nagrade je eden izmed najuspešnejših mentorjev mladim matematikom ter najpomembnejših članov današnje svetovne matematične družbe.

Eden od temeljnih ciljev srečanj svetovnih matematikov, ki se bodo prihodnji teden zbrali v Kopru, je po besedah organizatorjev potreba po utrditvi evropske matematike z uspešnim medsebojnim sodelovanjem posameznih raziskovalcev in raziskovalnih skupin prek bilateralnih in multilateralnih projektov, katerih glavni namen je posredovanje znanja in vrhunskih raziskovalnih dosežkov.

Organizacija konference CSASC 2013 je bila letos zaupana slovenskim matematikom z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Udeležence konference bosta danes zvečer v Pokrajinskem muzeju na slavnostnem sprejemu pozdravila rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, tudi sam eden od vodilnih svetovnih matematikov, in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), dr. Franci Demšar.


Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki.