Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 9. februar 2022 [ONLINE PREDAVANJE] Od kač in lestev do cene delnic (4. Izlet v matematično vesolje)

 Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom »Od kač in lestev do cene delnic«, ki bo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18.00, prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Ana Zalokar (UP Famnit).

Kaj imata skupnega namizna igra Kače in lestve in gibanje cen delnic? Oba sta zgleda slučajnega procesa, ki se imenuje markovska veriga. In o markovskih verigah, ki se imenujejo po ruskem matematiku Andreju Markovu (1856-1922), bo tekla beseda na predavanju. Igrali bomo namizne igre in zraven preštevali poti, napovedovali vreme in še opazovali, kaj se dogaja na borznem trgu. 

Ana Zalokar je diplomirala leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in doktorirala leta 2018 na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Na UP Famnit je od leta 2013 zaposlena kot asistentka. Poučuje vaje pri predmetih s področja verjetnosti in statistike, raziskovalno pa se ukvarja z aktuarstvom, to je z upravljanjem s tveganji v zavarovalništvu.i.

 

 

Če ste drugo predavanje z naslovom »Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju« zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Vljudno vabljeni!