Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 16. februar 2022 Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE s slavnostnim dogodkom proslavil odprtje svoje nove stavbe v Izoli in peto obletnico obstoja

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je s slavnostnim dogodkom praznoval odprtje svoje nove stavbe v Izoli, skupaj s parterji in visokimi gosti. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc ter župan občine Izola Danilo Markočič.

 

Z dogodkom ob odprtju novo zgrajenega doma in pridobitvi edinstvenega objekta za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, so v InnoRenew CoE proslavili tudi svojo peto obletnico obstoja. Torkova slovesnost je obeležila odlično sodelovanje petih let inštituta s svojimi ustanovitelji in partnerji, predstavniki politike, industrije ter ostalih pomembnih deležnikov.

»Ko smo dve leti nazaj začeli z gradnjo te stavbe smo skupaj sestavljali leseno drevo. Danes sedimo v našem novem domu in žanjemo sadove skupnih in uspešnih prizadevanj,« je dejala dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE.

Prav zato so udeleženci prejeli lesena jabolka, ki jih je iz slovenskega lesa izdelal Jože Koželj in ki simbolizirajo sadove skupnega dela ter prihodnje nove ideje in znanstvena odkritja. Nenazadnje je po znanstveni anekdoti bilo prav jabolko tisto, ki je Newtonu pomagalo odkriti gravitacijo.

Gradnjo stavbe InnoRenew CoE je omogočilo sofinanciranje Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dr. Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je vsem partnerjem projekta čestital za izgradnjo stavbe, ki je že sama po sebi velik tehnološki dosežek in dodal: »Kot veste, smo pred nedavnim z velikim konsenzom deležnikov sprejeli sodoben znanstveno-raziskovalni zakon in si s tem prizadevamo ustvariti pogoje za vaše uspešno in spodbudno delovno in raziskovalno  okolje. Verjamemo, da je celotna investicija zelo dobra naložba, predvsem v povezovanju znanosti in gospodarstva.«

Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je na dogodku izpostavil, da je ta dosežek izjemno pomemben tudi za širšo regijo in celotno Slovenijo.

»Delovanje inštituta InnoRenew CoE na področju raziskav in uporabe lesa izjemno prispeva k razvoju panoge lesarstva pri nas. Slovenija je tretja najbolj pogozdena  država v Evropi, les pa je eden bistvenih elementov pri prehodu v nizkoogljično družbo. Pri tem je pomembno, da iščemo načine kako naši strateški surovini dodati čim večjo vrednost in hkrati znižati emisije toplogrednih plinov. Ravno ta projekt gradnje največje lesene stavbe v Sloveniji je odličen primer dobre prakse, ki bo izjemno pripomogel k doseganju teh ciljev, nova stavba pa bo Slovensko lesarsko industrijo postavila na svetovni zemljevid,« je poudaril Danilo Anton Ranc.

Stavba InnoRenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla in edinstven primer trajnostne gradnje v Sloveniji, hkrati pa predstavlja tudi stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso.

Eva Prelovšek Niemelä, arhitekta v InnoRenew CoE, ki je stavbo zasnovala skupaj z Aarnetom Niemelä in znanstveniki iz inštituta, je v video posnetku predstavila značilnosti stavbe in integracijo raziskav inštitutu v sam proces gradnje. V leseni del stavbe so vgradili 850 m3 lesa, katerega vlažnost so med gradnjo merili na 400 mestih. Gradnja iz lesenih križno lepljenih plošč je potekala zelo hitro, saj so leseni del stavbe postavili v zgolj petih tednih. Stavba je opremljena tudi s številnimi stalnimi senzorji, ki omogočajo nadaljnje raziskave na področju ugotavljanja trajnosti lesa v gradbeništvu ter analizo učinkov, ki jih ima lesena gradnja na izboljšanje zdravja in počutja ljudi.

Za uspešno izvedeno gradnjo te največje lesene stavbe v Sloveniji sta poskrbela izvajalca, podjetje VG5, d. o. o., in njegov partner Marles hiše Maribor, d. o. o. ter podjetij Projekt in Proplus, ki sta skrbela za nadzor izvajanja gradnje.

Dogodek se je zaključil s slavnostnim prerezom traku, ogledom stavbe in razstave »Papiro-logía - Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju«. Interdisciplinarno poslovno verigo, katere rezultat je tudi razstava, je vzpostavila partnerica projekta InnoRenew CoE, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), skupaj z Inštitutom za celulozo in papir, podjetjem DS Smith d.o.o. in industrijskimi oblikovalci Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Razstava je še dodaten dokaz uspešnega sodelovanja in povezovanja med projektnimi partnerji.

Ta pomemben dosežek ne bi bil mogoče brez podpore in kooperacije projektnih partnerjev InnoRenew CoE – Univerze na Primorskem, inštituta Fraunhofer WKI, Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerze v Mariboru, Inštituta za celulozo in papir, Zavoda eOblak, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije. 

   
(Prerez traku. Z leve proti desni: Bogdan Božac, Danilo Anton Ranc, Eva Prelovšek Niemela, dr. Andreja Kutnar, dr. Mitja Slavinec, Uroš Kodelja, Miha Brlan)

 


(Z leve proti desni: Danilo Markočič, Danilo Anton Ranc, dr. Mitja Slavinec, dr. Andreja Kutnar, dr. Zdravko Kačič)