Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 22. januar 2020 Preko 100 udeležencev na 4. Matematičnem dnevu za dijake

V sredo, 22. januarja, je na UP FAMNIT potekal tradicionalni matematični dan za dijake, tokrat je bil, že četrtič, organiziran za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Preko 100 udeležencev se je preizkusilo v nekoliko drugačnem, nešolskem obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot običajno zelo raznolik, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (izr. prof. dr. Marko Orel), Človeški možgani z matematičnega vidika (doc. dr. Rok Požar), Kako so računali v starih civilizacijah? (asist. dr. Marjan Jerman), Veriženje + podatki = blockchain (asist. dr. Nastja Cepak), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Origami: ako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma).

  

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že četrtič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!