Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 13. januar 2020 Vabilo na predavanje mag. Nastje Tomat, "What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 15. januarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Če bi vam lahko natančno napovedali, kakšno je tveganje, da boste imeli v naslednjih petih letih težave v duševnem zdravju, bi to želeli vedeti? 
Nova spoznanja iz genetike, psihiatrije ter drugih področij odpirajo potencial za vedno natančnejše napovedovanje verjetnosti za razvoj težav v duševnem zdravju. Ob tem se porajajo številna etična vprašanja, ki jih je ekipa psihologov naslovila na vzorcu mladostnikov v Veliki Britaniji v okviru projekta What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health. Bi bili mladostniki sploh zainteresirani za takšno testiranje? Kakšne bi bile po njihovem mnenju prednosti in kakšne slabosti? Kako bi določen rezultat vplival na njihovo samopodobo, odnose z drugimi, življenjske odločitve? Komu bi dovolili vpogled v rezultate? Na predavanju bodo predstavljeni preliminarni izsledki raziskave. 

Projekt se izvaja v okviru Junior Researcher Programme-a ter pod mentorstvom dr. Gabriele Pavarini. Je del BeGOOD projekta Univerzi v Oxfordu in podprt s strani sklada Wellcome Trust. 

Nastja Tomat je magistrica psihologije. V magistrski nalogi je s pomočjo EEG-ja preučevala vpliv čustvenih dražljajev na pozornost. Je članica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, in sovodja ljubljanske organizacije Tedna možganov. Trenutno je zaposlena kot psihologinja pripravnica na Oddelku za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Vljudno vabljeni!