Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 2. junij 2018 Matematiki z vseh vetrov gostje na UP

V petek se je v organizaciji Slovenskega društva za diskretno in uporabno matematiko – SDAMSzaključila odmevna mednarodna konferenca z naslovom Graphs, groups, and more. Na petdnevnem znanstvenem srečanju na področju algebraične teorije grafov je več kot sto matematikov z vseh celin prisostvovalo 50 prispevkom udeležencev. 

Tovrstna znanstvena srečanja so bistvenega pomena za izvajanje in razvoj raziskovalne dejavnosti, saj se na njih raziskovalci različnih institucij seznanijo z mednarodnimi izzivi, novostmi in delom kolegov z vsega sveta. Za Univerzo na Primorskem pomeni gostovanje konference še eno potrditev njene mednarodne vpetosti. Spomnimo, da ravno v Kopru deluje ena od štirih vodilnih raziskovalnih skupin na področju algebraične teorije grafov v svetovnem merilu.

V svetu matematike je navada, da se tako pomembne konference posvetijo okrogli obletnici priznanega znanstvenika. Tokratni poklon je bil 65-letnici dr. Dragana Marušila in 80-letnici ameriškega matematika dr. Briana Alspacha, ki sta svetovni znani imeni na področju teorije grafov. 

Na konferenci je bila prvič podeljena tudi nagrada Petre Šparl za najboljši znanstveni članek v znanstveni reviji Ars Mathematica Contemporanea (AMC)oziroma The Art of Discrete and Applied Mathematics (ADAM). Omenjeno nagrado, ki jo bo SDAMS v prihodnje podelil vsaki dve leti mladi matematičarki, je prejela Monika Pilśniak (AGH University Poland), ki je ob tej priložnosti na konferenci predstavila svoje raziskovalne rezultate s prispevkom z naslovom Graphs with Small Distinguishing Index.


(Na fotografijah: nagrajenka Monika Pilśniak in udeleženci konference)

Konec maja pa je na UP potekalo še eno pomembno srečanje matematikov: UP Fakulteta za turistične študije je namreč gostila mednarodno znanstveno delavnico z naslovom Non-commutative structures 2018: A workshop in honor of Jonathan Leech.

V zadnjih letih zanimanje za nekomutativne generalizacije mrež in z njimi povezanimi strukturami močno narašča in za to ima velike zasluge ravno ameriški matematik dr. Jonathan Leech, ki je s svojimi posegi oblikoval program delavnice, katere se je udeležilo 40 udeležencev iz 10 držav. Delavnico je obogatela tudi okrogla miza o enakopravni zastopanosti spolov v znanosti z naslovom "Gender Issues and European Women in Mathematics''.