Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 28. junij 2018 Univerza na Primorskem uspešno stičišče mednarodnih tokov

V okviru projekta GOST UP smo na naši univerzi gostili 65 tujih profesorjev, od teh je bilo kar 34 gostov na UP FAMNIT

Univerza na Primorskem je uspešno zaključila še en projekt izmed takih, ki spodbujajo njeno internacionalizacijo. V dveh študijskih letih je univerzo obiskalo 65 uglednih tujih profesorjev, raziskovalcev in gostov iz prakse, tretjina jih je prišla iz najboljših svetovnih univerz, na njihovih predavanjih pa je sodelovalo preko 2.000 študentov.

Z junijem se zaključuje projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem, ki  sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada. V študijskih letih 2016/17 in 2017/18 smo gostili 65 profesorjev, raziskovalcev in podjetnikov.

Projekt v številkah:

  • 65 gostov
  • 1/3 gostov prihaja iz najboljših svetovnih univerz, uvrščenih na Šanghajsko lestvico
  • 20 držav (12 gostov iz Združenega kraljestva, 10 iz ZDA, po 8 iz Hrvaške in Srbije, 6 iz Italije, 4 iz Češke, po 2 iz Belgije, Poljske, Španije in po 1 iz Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Irana, Izraela, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Portugalske in Turčije)
  • Preko 2.000 študentov je sodelovalo na predavanjih gostov
  • Sodelovale so vse fakultete univerze (UP FAMNIT: 34, UP FVZ: 8, UP FTŠ Turistica: 8, UP FM: 6, UP FHŠ: 5, UP PEF: 5)
  • Finančna realizacija: 249.857 EUR


Na fotografijah: gostujoči predavatelji na UP FAMNIT.

Univerza na Primorskem sicer uspešno pridobiva projekte, ki povečujejo njeno mednarodno vpetost. Letno nas tako v okviru različnih shem (bilateralni projekti, Erasmus+, drugi projekti) obišče preko 200 gostov, projekt GOST UP pa je pripomogel predvsem k dvigu kakovosti mobilnosti. Načrtno smo namreč projekt izkoristili predvsem za financiranje gostovanj oseb, ki so svetovno priznane na svojih raziskovalnih področjih. Tako smo, na primer, gostili Matthewa Turka, ustanovitelja Vision Technology Group pri Microsoftu, sedaj pa vodjo oddelka za računalništvo na University of California, Santa Barbara, Petra Chanthanakoneja, dobitnika številnih mednarodnih nagrad za režijo in produkcijo kratkih animiranih 3D filmov,  Aarona Quigleya, direktorja SACHI na St Andrews University, in mnoge raziskovalce, ki so v samem svetovnem vrhu. S tem pa imajo največjo korist ravno študenti, saj so v stiku z ljudmi, ki oblikujejo svetovne raziskovalne trende.

Več o gostih si lahko preberete na spletni podstrani projekta.

Projekt je sprožil učinke tudi na drugih področjih. Tako smo začeli s postopkom akreditacije skupnega študijskega programa med Univerzo na Primorskem in University of St Andrews, poglobili raziskovalna sodelovanja na različnih področjih, posodobili učne načrte in gradiva, vrstile pa so se tudi skupne prijave projektov za pridobivanje sofinanciranja iz drugih virov (predvsem Obzorje 2020, strukturni skladi, bilateralni projekti).

Štirje gosti so se po zaključenih gostovanjih odločili, da se za stalno preselijo v Koper skupaj s svojimi družinami, saj se pri nas dobro počutijo.

Republiki Sloveniji, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Evropski Uniji se lepo zahvaljujemo za podporo in pomoč pri naših prizadevanjih!

 

Projekt GOST UP– Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskemsofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

https://www.upr.si/sl/resources/images/mednarodno/gost-up/logo-eu-ess-in-mizs.jpg:resizebox?550x88.75

Več o skladih EU v Republiki Sloveniji si lahko preberete na spletni strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si