Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 16. december 2020 Izšla je četrta knjiga zbirke Famnitova predavanja: Jonathan E. Leech, Noncommutative Lattices: Skew Lattices, Skew Boolean Algebras and Beyond

Izšla je četrta knjiga zbirke Famnitova predavanja z naslovom Noncommutative Lattices: Skew Lattices, Skew Boolean Algebras and Beyond (v slovenščini: Nekomutativne mreže: poševne mreže, poševne Boolove algebre in onkraj). Avtor je mednarodno priznan matematik Jonathan E. Leech.

Knjiga je prosto dostopna na tej povezavi, v kratkem pa bo izdana tudi v tiskani obliki.

O KNJIGI

Začetki obsežnega preučevanja nekomutativnih mrež segajo v leto 1949, ko jih je kot prvi preučeval teoretični in matematični fizik Ernst Pascual Jordan, ki je bil sodelavec Maxa Borna in Wernerja Karla Heisenberga. Jordan je vpeljal nekomutativne mreže kot algebrske strukture, ki bi v svoji splošnosti morda lahko zaobjele logiko kvantnega sveta.

Sodobna teorija nekomutativnih mrež se je pričela štirideset let kasneje, ko je leta 1989 Jonathan Leech objavil članek z naslovom »Skew lattices in rings« (»Poševne mreže v kolobarjih«). V zadnjem obdobju smo priča porastu zanimanja za nekomutativne posplošitve mrež in sorodnih struktur, saj so vzklile nove ideje in aplikacije, od kvazimrež do poševnih Heytingovih algeber, ki večinoma izhajajo iz raziskovalnega programa Jonathana Leecha na tem področju.

Pričujoča knjiga ima sedem poglavij, ki pretežno pokrivajo poševne mreže, kvazimreže in paramreže, poševne mreže idempotentov v kolobarjih in poševne Boolove algebre. Kot takšna predstavlja prvo raziskovalno monografijo, ki pokriva glavne rezultate prenovljenega preučevanja poševnih mrež. Podiplomskim študentom bo služila kot dragoceni učbenik, raziskovalcem nekomutativnih algeber pa kot uporabni priročnik.

O AVTORJU

Jonathan Leech je diplomiral na Univerzi na Havajih in si prislužil doktorat na Univerzi Kalifornije, Los Angeles. Matematiko je poučeval na Univerzi v Tennesseeju, kasneje na Zahodni državni univerzi v Missouriju in zadnja leta na kolidžu Westmont v Santa Barbari, Kalifornija. Bil je gostujoči profesor na Univerzi Case Western Reserve, na Univerzi v Granadi v Španiji in na Univerzi Mackenzie v Braziliji, gostoval pa je tudi na Univerzi v Sydneyju in na Univerzi na Tasmaniji v Avstraliji.

Skozi celotno akademsko kariero je profesor Leech preučeval s polgrupami povezane algebrske strukture, pri čemer je mnogo pozornosti namenil teoriji nekomutativnih mrež s poudarkom na poševnih mrežah. V številnih (so)objavah je položil temelje sodobne teorije nekomutativnih mrež.

Njegovo delo je navdihnilo številne matematike po svetu za raziskovanje na tem področju.