Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. maj 2020 Študenti ozaveščajo na področju fibromialgije

Marca letos je skupina FAMNIT-ovih študentov pod vodstvom mentorjev pričela z delom na projektu PKP Boli MeNe (Pomoč in informiranje o fibromialgiji), katerega glavni namen je ozaveščanje javnosti o omenjeni bolezni.

Fibromialgija je mišično-skeletno bolečinska motnja, za katero je značilna kronično razširjena bolečina. Spremljajo jo intenzivna utrujenost, motnje spanja, otrdelost, motnje spomina in koncentracije, motnje razpoloženja itd. Fibromialgija je v Sloveniji še dokaj neznana bolezen. Spremlja jo stigma, o njej pa kroži mnogo mitov in drugih neresnic (na primer bolniki s fibromialgijo so »le« depresivni). Še nekaj let nazaj je v Sloveniji niso priznavali niti vsi zdravniki, do postavitve diagnoze pa običajno preteče mnogo let. Osebe so pogosto deležne nerazumevanja s strani okolice ter socialno izolirane. 

Namen projekta je zato ozaveščati javnost o tem sindromu ter osebam s fibromialgijo ponuditi podporo, relevantne informacije in napotke za blaženje simptomov. Zdravila za bolezen namreč ni, s spremembo življenjskega sloga pa lahko simptome omilimo in se z njimi naučimo živeti.

Študenti se pri projektu še posebej osredotočajo na mlade, saj je še nedavno v Sloveniji veljalo, da je to le bolezen starejših. Veliko mladih zato v Sloveniji ni diagnosticiranih s fibromialgijo in tako ne vedo, čemu naj pripišejo simptome, ki jih ovirajo v vsakdanjem življenju. 

Pobudnica projekta je študentka Biopsihologije Anja Klepac, ki je pod mentorstvom dr. Gorazda Drevenška na FAMNIT-u projekt tudi prijavila.

Ob Anji Klepac na projektu sodelujejo tudi Kaja Krajc (Uporabna psihologija, UP FAMNIT), Alenka Pirih (Biopsihologija, UP FAMNIT), Živa Kralj (Inkluzivna pedagogika, UP PEF), Klara Rataj (Aplikativna kineziologija, UP FVZ), Tinkara Jankovič (Fizioterapija, Alma mater), Vid Rotvejn (Medicina, UL MF) in  Hristijan Marinkovski (Računalništvo in informatika, UP FAMNIT).

Poleg dr. Gorazda Drevenška pa študentje delujejo tudi pod mentorstvom dr. Tine Podlogar (UP FAMNIT), dr. Karmen Drljić (UP PEF), dr. Irene Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivana Založnika (fizioterapevt, refleksoterapevt, tuinolog in maser). 

V okviru projekta je Anja Klepac v maju 2020 nastopila v oddaji Dobro jutro, kjer je spregovorila tudi o svoji osebni izkušnji s fibromialgijo, delo projekta pa si lahko ogledate na njihovi Facebook strani.

Projekt poteka v okviru javnega razpisa Po kreativni poti do znanja (PKP) in je sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.