Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 20. oktober 2018 Zaključena 6. sredozemska konferenca o morskih želvah

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je uspešno zaključil 6. sredozemsko konferenco o morskih želvah, ki je v sodelovanju z Inštitutom Plavi svet potekala v POreču med 16. in 19. oktobrom.

Konference, katere predsednik je bil izr. prof. dr. Bojan Lazar, se je udeležilo več kot 180 strokovnjakov in raziskovalcev iz sredozemskih in evropskih držav, ki so v okviru 5 tematskih sekcij predstavili 30 ustnih ter 88 posterskih prispevkov. Konferenca je vključevala tudi 6 praktičnih delavnic ter dve plenarni predavanji, ki sta ju izvedla vabljena predavatelja - prof. dr. Larry Crowder (Stanford University) in dr. Caterina Maria Fortuna (Italian National Institute for Environment Protection and Research).

Na konferenci smo predstavili tudi nov oddajnik za sledenje migracijam morskih želv, ki so ga razvili strokovnjaki UP FAMNIT v okviru projekta LIFE Euroturtles. Novo-razviti oddajnik omogoča pozicioniranje želv z uporabo GPS tehnologije ter prenos lokacijskih podatkov po GSM omrežju. Nova metodologija, ki ne zahteva uporabe ARGOS satelitskega sistema, bo znatno zmanjšala stroške raziskav ter naredila telemetrijo morskih želv dostopno širšemu krogu raziskovalcev.

Več o konferenci in programu lahko prebereta na spletni strani https://marine-turtles.eu/ ter FB naslovu: https://www.facebook.com/MedTurtleConf2018.