Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 23. oktober 2018 Priprava na 8ECM: Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

 

 

 

 

 

 

Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

Z veseljem sporočamo, da je prejemnik Fieldosve medalje, Sir Vaughan F. R. Jones, sprejel vabilo, da v času 8. Evropskega matematičnega kongresa pripravi javno predavanje.

Sir Vaughan F. R. Jones je Novozelandski matematik, svetovno znan po svojem izjemnem delu na von Neumannovih algebrah in vozelnih polinomih.

 

Leta 1990 je bil nagrajen s Fieldsovo medaljo za svoja odkritja na področju  matematičnih študij vozlov - vključno z izboljšanjem Alexandrovega polinoma (zdaj imenovanega Jonesov polinom). Problema se je lotil iz nepričakovane smeri, in sicer iz teorije von Neumannovih algeber, področja analize, ki jo je že razvil Alain Connes. Ta odkritja so privedla do rešitve številnih klasičnih problemov v teoriji vozlov in hkrati do povečanega zanimanja za topologijo nizkih dimenzij.

Njegovo delo na področju polinomov in invariant v teoriji vozlov je imelo hkrati izjemno uporabno vrednost na področju molekularne biologije, kjer je prišlo do novih spoznanj pri odkrivanju procesov podvajanja DNK. Rezultati teh raziskav so postavili nov mejnik v sodobni matematiki, hkrati pa ves čas ponujajo  priložnosti za nova odkritja.

 

Profesor Jones je zaslužni profesor Univerze Berkley v Kaliforniji, kjer je bil zaposlen od leta 1985, prav tako od leta 2011 zaseda položaj častnega Stevenson profesorja na Univerzi Vanderbilt in je alumni profesor na Univerzi v Aucklandu.

Veselimo se, da bomo profesorja Jonesa pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu!

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!