Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 2. oktober 2018 12. generacija brucev v prenovljenih prostorih UP FAMNIT

1. oktobra smo na UP FAMNIT sprejeli dvanajsto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2018/19 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Praznično dogajanje se je pričelo na koprskem Titovem trgu, kjer so se zbrali bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem. Tradicionalnega pozdrava bruckam in brucem ob začetku novega študijskega leta se je udeležila pisana množica mladih obrazov, ki so se po dopoldanskem programu ponovno srečali in zabavali še v večernih urah. Dobrodošlico novim obrazom naše univerze so izrekli prorektor UP izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan MOK Peter Bolčič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem Gregor Gulič in predsednik ŠOUP Jure Ciglar, začetek študijskega leta pa so skupaj naznanili vse dekanje in dekani fakultet.

Letos smo na UP FAMNIT priredili dva sprejema – v slovenščini in v angleščini, na obeh pa so študente pozdravili dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, prodekanja za študijske zadeve, izr. prof. dr. Dunja Bandelj in predsednica študentskega sveta, Taja Pajmon Rak.
Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

(na fotografiji: tutorji UP FAMNIT)

Za sprejem novih študentov v dveh jezikih smo se odločili zato, ker se delež tujih redno vpisanih študentov na naši fakulteti stalno povečuje. Na vseh treh stopnjah je prvič vpisanih študentov v prvi letnik programa kar 103, kar predstavlja že 45% vseh vpisanih v prve letnike. Vseh študentov na UP FAMNIT bo letos 571, iz tujine pa jih je 191. Na naših programih so trenutno študenti iz Slovenije in iz naslednjih držav: Argentina, Azerbajdžan, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Hrvaška, Italija, Izrael, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Madžarska, Makedonija, Mehika, Nemčija, Rusija, Srbija, Španija, Šrilanka, Turčija, Uzbekistan in Združene države Amerike.

Dodatnih 15 študentov prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus).

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali še pred začetkom študijskega leta: zanje smo organizirali Orientacijske dneve UP, katerih se je udeležilo kar 165 študentov z vseh fakultet.

Za dodatno praznično dogajanje smo poskrbeli z odprtjem prenovljenih prostorov fakultete na Glagoljaški 8, kjer imamo odslej na voljo več predavalnic in računalniških laboratorijev za bolj kakovostno pedagoško in raziskovalno delo.

Uradne slovesnosti se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, prof. dr. Jernej Pikalo, ki je s slovesnim rezanjem traku skupaj z rektorjem Univerze na Primorskem tudi uradno odprl prenovljene prostore fakultete.


(na fotografiji: dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport RS in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Vsem želimo umirjen začetek novega življenjskega obdobja in čim več študijskih uspehov!