Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 29. november 2017 Preizkusno predavanje dr. Jan Tippner

Dr. Jan Tippner bo imel v ponedeljek, 18. 12. 2017 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom " Modeling of Wood: Description of Behavior of Wood by the Numerical Simulations" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 27. november 2017 Konec tedna v znamenju mednarodnih obiskov z matematičnim predznakom

Pretekli konec tedna je na UP FAMNIT minil v znamenju obiskov mednarodnih znanstvenikov, še dodaten predznak dogajanja pa je bila matematika.

Uvod je bil karseda prazničen, saj je v četrtek, 23. 11. 2017, izr. prof. dr. Martin Milanič (UP FAMNIT in UP IAM) prejel prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju diskretne matematike.
Kot smo že poročali, gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.

 
(Na fotografijah: izr. prof. dr. Martin Milanič, prejemnik Zoisovega priznanja. Desno: izr. prof. dr. Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Pavel Exner (predsednik Evropskega matematičnega društva), prof. dr. Dragan Marušič (rektor UP), izr. prof. dr. Martin Milanič, dr. Tomaž Boh (državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS) in izr. prof. dr. Vito Vitrih (direktor UP IAM).

Slavnostne podelitve se je udeležil tudi predsednik Evropskega matematičnega društva, prof. dr. Pavel Exner, katerega je Univerza na Primorskem gostila v okviru rednega sestanka izvršnega odbora omenjenega društva.
Ta je potekal od petka do nedelje v Portorožu, to je na lokaciji, kjer bo naša univerza leta 2020 gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM. Poleg predsednika so se sestanka udeležili še vsi ostali člani odbora, to so mednarodno uveljavljeni univerzitetni profesorji in raziskovalci na različnih matematičnih področjih. Na trodnevnem srečanju so obravnavali bogato delovanje društva in seveda preverili potek organizacije kongresa 8ECM. Poleg svetovnega je evropski kongres matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Organiziran je vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.000 matematikov. Organizacija dogodka zato poteka s polno paro, kar je odbor tudi pohvalil.


(Na fotografiji: udeleženci sestanka izvršnega odbora Evropskega matematičnega društva v Portorožu)

Gostje pa so obiskali tudi UP FAMNIT, kjer so v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja študentom in raziskovalcem fakultete in UP IAM predstavili svojo raziskovalno dejavnost:v petek je Akad. prof. dr. Marko Tadić z Univerze v Zagrebu izvedel predavanje z naslovom On non-commutative harmonic analysis and theory of automorphic forms. V ponedeljek pa je niz obiskov sklenil še prof. dr. Vicente Muñoz Velázquez s predavanjem z naslovom Complex, symplectic and Kahler geometry.
Prof. dr. Muñoz Velázquez je redni profesor na Universidad Complutense de Madrid Facultad de Matematicas. Doktoriral je iz matematike na Univerzi v Oxfordu, je aktiven član španskega kraljevega društva za matematiko in izvršnega odbora Evropskega matematičnega združenja ter raziskuje na področju geometrije in topologije.

 
(Na fotografijah: predavanji Akad. prof. dr. Marka Tadića in prof. dr. Vicenta Muñoza Velázqueza)

V veselje in čast nam je, da lahko gostimo toliko mednarodno uveljavljenih znanstvenikov in raziskovalcev, saj na tak način še bolj odpiramo našo univerzo v svet.


sobota, 25. november 2017 Akad. prof. dr. Marko Tadić gost UP FAMNIT

V petek, 24. 11. 2017, smo na UP FAMNIT gostili akad. prof. dr. Marka Tadića z Univerze v Zagrebu.
Dr. Tadić je doktoriral iz matematike na Univerzi v Zagrebu, kjer je danes redni profesor na Prirodoslovno-matematični fakulteti.
Bil je gostujoči profesor in raziskovalec na številnih univerzah in inštitutih po svetu (University of Chicago, University Paris VI, Max Planck Institute for Mathematics Bonn, University Paris-Orsay, University of Utah, University of Münster, National University of Singapore, The Hong Kong University of Science and Technology, University Denis Diderot - Paris 7). Od leta 2000 je redni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Raziskuje na področju teorije reprezentacij reduktivnih grup v povezavi z nekomutativno harmonsko analizo.

V okviru matematičnega raziskovalnega seminarja je našim študentom, profesorjem in raziskovalcem predstavil svoje delo v predavanju z naslovom On non-commutative harmonic analysis and theory of automorphic forms.

 

Gostje raziskovalnih matematičnih seminarjev so mednarodno uveljavljeni raziskovalci, njihovi obiski pa odpirajo nove možnosti sodelovanja med UP FAMNIT in UP IAM ter drugimi univerzami in raziskovalnimi ustanovami po svetu.

Naslednji gost seminarja bo prof. dr. Vicente Muñoz Velázquez (Universidad Complutense de Madrid Facultad de Matematicas), katerega Univerza na Primorskem gosti v okviru zasedanja izvršnega odbora Evropskega matematičnega društva v Portorožu (24.-26. 11. 2017)

 


sobota, 25. november 2017 Matematični adventni koledar 2017 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki ste vabljeni, da se preizkusite v reševanju matematičnih nalog v Matematičnem adventnem koledarju.
Tekmovali boste v treh kategorijah: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. 

Z matematičnim adventnim koledarjem se boste zabavali od 1. do 20. decembra 2017. Za vsako nalogo imate na voljo en dan (od polnoči do polnoči).

V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: USB ključek in majico.

Tekmujejo lahko samo osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki in sicer tako, da ustvarite svoj račun tukaj.

Ostali se lahko prijavite  tukaj.

NOVO: Letos vabimo k sodelovanju tudi mlade po celem svetu, saj so naloge tudi v angleškem jeziku


petek, 24. november 2017 Izr. prof. dr. Martin Milanič prejel Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke

Z iskrenim veseljem sporočamo, da je izr. prof. dr. Martin Milanič prejel prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju diskretne matematike.
Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.

Dr. Martin Milanič je po študiju uporabne matematike na FMF v Ljubljani je leta 2007 doktoriral na univerzi Rutgers (New Jersey, ZDA). Raziskovalno delo je nadaljeval na podoktorskem usposabljanju na univerzi v Bielefeldu (Nemčija), po več kot petih letih v tujini pa se je leta 2009 zaposlil na Univerzi na Primorskem. Nekdaj zelo uspešen udeleženec matematičnih tekmovanj se danes ukvarja z diskretno matematiko, predvsem z algoritmično teorijo grafov. Raziskovalno deluje na področju diskretne matematike in teoretičnega računalništva, njegova bibliografija obsega več kot 70 izvirnih znanstvenih člankov in poglavje v znanstveni monografiji, odmevnost njegovega dela pa izkazuje več kot 290 čistih citatov v zadnjih desetih letih.

V utemeljitvi priznanja so člani Odbora RS za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje ambasador znanosti in Puhovo priznanje, ki mu predseduje prof. dr. Tamara Lah Turnšek, takole zapisali:

Dr. Milanič v svojem raziskovalnem delu poseben poudarek namenja študiju strukturnih in algoritmičnih vidikov grafovskih razredov. Njegovi najpomembnejši raziskovalni prispevki temeljijo na novih konceptih in ugotovitvah v teoriji grafovskih razredov (ekvistabilni in CIS grafi, pragovni koncepti in dominacija), na uvedbi novih grafovskih parametrov na področju povezanosti in dominacije v grafih (separabilnost in Grundyjevo dominantno število), na študiju računske zahtevnosti optimizacijskih problemov na grafih in omrežjih (neodvisna množica, vektorska povezanost, viralni marketing) ter na razvoju modelov in odkrivanju novih možnih uporab metod teorije grafov in kombinatorične optimizacije v bioinformatiki. S svojim raziskovalnim, mentorskim in organizacijskim delom tako ključno prispeva k razvoju tega podpodročja matematike v Sloveniji.

     
Foto: RTV TV SLO (http://4d.rtvslo.si/arhiv/podelitve-nagrad/174504412)

Posnetek prenosa proslave si lahko ogledate na tej povezavi – portret in podelitev priznanja dr. Milaniču pa najdete od minute 54:40 dalje.

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v četrtek, 23. novembra 2017 – kot vsako leto ob obletnici rojstva Žige Zoisa. Zoisovo nagrado za življenjsko delo je letos prejel prof. dr. Slobodan Žumer, podeljene pa so bile še tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke in štiri Zoisova priznanja ter tri Puhova priznanja. Več o letošnjih nagrajencih in obrazložitve nagrad lahko preberete tukaj.

Slavnostne podelitve se je udeležil tudi prof. dr. Pavel Exner, predsednik Evropskega matematičnega društva, ki je v teh dneh gost UP FAMNIT.
Na spodnji fotografiji: izr. prof. dr. Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Pavel Exner, prof. dr. Dragan Marušič (rektor UP), izr. prof. dr. Martin Milanič, dr. Tomaž Boh (državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS) in izr. prof. dr. Vito Vitrih (direktor UP IAM).

Našemu sodelavcu dr. Martinu Milaniču iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!


petek, 24. november 2017 UP IAM zaposluje sodelavca v IKT službi

UP IAM je objavil razpis za naslednjo delovno mesto:

Samostojni strokovni delavec VII/2 (III)

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja. Pričetek dela bo predvidoma 1. 1. 2018 oziroma po dogovoru. Ključno delovno področje je delo v IKT službi.

Pogoji za opravljanje dela:

  • univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magisterij stroke (2. bolonjska stopnja) s področja računalništva oziroma informacijskih tehnologij oziroma sorodnega področja,

  • znanja za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema, dobro znanje programiranja (PHP, JAVASCRIPT), izkušnje s podatkovnimi bazami (MYSQL, POSTGRESQL), izkušnje z modernimi SPA spletnimi tehnologijami (ANGULARJS, REACT),

  • izkušnje na IKT področju (3 leta),

  • znanje angleškega jezika.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • razvoj novih funkcionalnosti obstoječih aplikacij,

  • koordinacija razvoja aplikacije s strokovnimi službami članic,

  • koordinacija z IKT službami članic glede urejanja dostopa na novo zaposlenim,

  • podpora zaposlenim pri uporabi aplikacij,

  • podpora strokovnim službam pri uporabi aplikacij,

  • spremljanje industrijskih standardov za uporabo tehnologije uporabljene pri razvoju aplikacij in razvoj ustreznih sprememb,

  • spremljanje varnostnih napak pri uporabljenih tehnologijah in posodabljanje programske opreme, razvoj potrebnih sprememb aplikacij,

  • redno posodabljanje programske opreme spletnih in podatkovnih strežnikov na katerem tečejo aplikacije,

  • razvoj potrebnih sprememb aplikacij,

  • skrb za varnostne kopije podatkov, izvorne kode, nastavitev uporabljene programske opreme.

Posebni pogoji: Prednost bodo imeli kandidati, ki imajo izkušnje na področju IKT.

Kandidatke oziroma kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo najkasneje do petka, 1. 12. 2017.

Pisne ponudbe pošljite na elektronski naslov kontaktne osebe ali neposredno na naslov: UP IAM, Muzejski trg 2, 6000 Koper.

Prosto delovno mesto je objavljeno tudi na Zavodu RS za zaposlovanje. Razpis je odprt od 23. 11. 2017 do 1. 12. 2017.

Kontaktna oseba:
Lara Gorela, Kadrovska služba
e-mail : lara.gorela@upr.si
telefon: 05 611-75-77   


petek, 24. november 2017 UP FAMNIT zaposluje sodelavca v projektni pisarni in sodelavca v IKT službi

UP FAMNIT je objavil razpis za naslednji dve delovni mesti: 

1) Samostojni strokovni delavec VII/2 (III)

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja. Pričetek dela bo predvidoma 1. 1. 2018 oziroma po dogovoru. Ključno delovno področje je administrativno vodenje projektov.

Pogoji za opravljanje dela:

  • univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magisterij stroke (2. bolonjska stopnja),

  • znanje angleškega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • natančnost in zanesljivost,

  • sposobnost timskega dela,

  • samostojnost,

  • komunikacijske sposobnosti.

Druga zaželena znanja:

  • analitične in metodološke sposobnosti,

  • zaželene so izkušnje z administrativnim vodenjem mednarodnih projektov,

  • odlično poznavanje dela z bazami podatkov (Excel),

  • poznavanje in uporaba IKT orodij za analizo in raziskovanje, izkušnje s podporo z delom s socialnimi omrežji, spletno stranjo,

  • poznavanje orodij za upravljanje vsebin na spletnih straneh ter povezovanjem vsebin med različnimi mediji,

  • odlične kompetence pisnega izražanja,

  • organizacijske sposobnosti,

  • storitvena naravnanost,

  • proaktivnost in samoiniciativnost.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • administrativno vodenje projektov,

  • samostojno svetovanje na svojem delovnem področju,

  • izvajanje operativnih nalog delovnega področja,

  • oblikovanje poročil, sklepov in stališč z delovnega področja,

  • koordinacija, spremljanje in izvajanje različnih upravnih postopkov z delovnega področja,

  • spremljanje zakonodaje in informacij z delovnega področja,

  • opravljanje drugih nalog, ki vsebinsko sodijo v širše področje delovnega mesta po nalogu nadrejenega.

Posebni pogoji: Prednost bodo imeli kandidati, ki imajo izkušnje z vodenjem nacionalnih in/ali mednarodnih projektov, prav tako so zaželene izkušnje s področja vodenja javnih naročil na področju nabave raziskovalne opreme.

Prosto delovno mesto je objavljeno tudi na Zavodu RS za zaposlovanjeRazpis je odprt od 23. 11. 2017 do 1. 12. 2017.

2) Samostojni strokovni delavec VII/1

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja. Pričetek dela bo predvidoma 1. 1. 2018 oziroma po dogovoru. Ključno delovno področje je delo v IKT službi.

Pogoji za opravljanje dela:

  • visokošolska izobrazba prve stopnje s področja računalništva oziroma informacijskih tehnologij oziroma sorodnega področja,

  • znanje angleškega jezika,

  • znanje za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema,

dobro poznavanje LINUX imeniškega okolja (LDAP, SAMBA, RADIUS, KERBEROS, NFS),

dobro poznavanje računalniške strojne opreme (nabava, popravila),dobro poznavanje Microsoft orodij (Office, Windows),

  • izkušnje na IKT področju dela (3 leta).

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • skrb za operativnost in delovanje računalniško-komunikacijskega sistema,

  • svetovanje pri nabavi in nabava računalniške opreme za pedagoško in raziskovalno dejavnost,

  • skrb za strežniško infrastrukturo,

  • pomoč pri uporabi IKT tehnologij strokovnim službam, pedagoškim sodelavcem in raziskovalcem.

Posebni pogoji: Prednost bodo imeli kandidati, ki imajo izkušnje na področju IKT.

Prosto delovno mesto je objavljeno tudi na Zavodu RS za zaposlovanje. Razpis je odprt od 23. 11. 2017 do 1. 12. 2017.

- - - - - 

Kandidatke oziroma kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo najkasneje do petka, 1. 12. 2017. Zaželeno je, da so pisne ponudbe napisne tudi v angleškem jeziku.

Pisne ponudbe pošljite na elektronski naslov kontaktne osebe ali neposredno na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Kontaktna oseba:
Lara Gorela, Kadrovska služba
e-mail : lara.gorela@upr.si
telefon: 05 611-75-77                                                          


četrtek, 23. november 2017 Dr. Elena Bužan in Felicita Urzi (UP FAMNIT) soavtorici znanstvenega članka v reviji Journal of the American Medical Directors Association

Dr. Elena Bužan in Felicita Urzi z UP Famnit ter dr. Boštjan Šimunič z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper so v reviji Journal of the American Medical Directors Association objavili rezultate znanstvene raziskave, ki je prvič potrdila uporabno in klinično vrednost vprašalnika za oceno sarkopenije v populaciji starejših odraslih, ki živijo v domovih za upokojence. Sarkopenija je izguba mišične mase in mišičnih funkcij (moči in zmogljivosti), povezana z degenerativnimi starostnimi spremembami v telesni sestavi. S tem je tudi postavljen prvi temelj za nadaljnje delo v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Več o vsebini članka z naslovom Basis for Sarcopenia Screening With the SARC-CalF in Nursing Homes in opravljenem raziskovalnem delu lahko preberete na portalu UP BUDI.

Čestitke za mednarodno odmeven raziskovalni dosežek!


sreda, 22. november 2017 Študenta Famnita tudi letos na Srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja v Zagrebu

Od 17. do 19. novembra 2017 sta se Mikita Akulich in Anton Uramer kot člana Famnitove tekmovalne ekipe udeležila Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja – CERC 2017. Na zagrebški Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo so imeli tekmovalci 5 ur časa za reševanje 12 nalog, med katerimi so bile nekatere izjemno zahtevne, saj velja srednjeevropska regija za eno izmed najtežjih na svetu.

Tekmovanje se je udeležilo 69 ekip z 29 univerz iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije. Okrnjena ekipa Famnita (en študent se tekmovanja ni mogel udeležiti) je vseeno rešila eno nalogo in zasedla končno 57. mesto.

Več o tekmovanju najdete na spletni strani UPM.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem, ki so na CERC 2017 zastopali slovenske univerze!


torek, 21. november 2017 Dr. Klen Čopič Pucihar in Leo Gombač uspešna na natečaju Podjetna Primorska!

V ponedeljek, 20. novembra, se je s tradicionalno slavnostno razglasitvijo zmagovalcev zaključil letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2017«, ki ga v sodelovanju s partnerji že enajsto leto organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Na letošnji natečaj se je prijavilo 41 podjetniških skupin, in sicer v treh kategorijah: Optimist, Navigator in Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem. Ti so imeli kasneje možnost usvojiti in poglobiti svoje znanje na različnih področjih: na podjetniških delavnicah med aprilom in junijem so krepili znanje na področju poslovnih modelov in sistemih za poslovno načrtovanje, s kariernim svetovanjem pa so utrdili svoje podjetniške ekipe.

Na podlagi ocen strokovne komisije je nato 16 finalistov nadaljevalo svojo podjetniško pot in izobraževanje v okviru natečaja. V kategoriji Rektorjeva nagrada je na koncu najbolj prepričal projekt Pan Map, ki preko aplikacije na telefonu in slike zemljevida ponudi številne dodatne vsebine obiskanih krajev. Projekt je ekipno delo doc. dr. Klena Čopiča Puciharja (visokošolskega učitelja na UP FAMNIT), Bojana in Petra Simončiča ter magistrskega študenta Računalništva in informatike na UP FAMNIT Lea Gombača.

Vsem iskreno čestitamo za večmesečni trud originalne podjetniške ideje!

Več o ostalih nagradah in projektih lahko preberete na portalu UP BUDI.


(Na fotografiji Zdravka Primožiča/FPA: Zmagovalci natečaja Karmen Koren, David Kodarin ter Peter Simončič in Leo Gombač - UP FAMNIT)

 


sreda, 15. november 2017 Delavnica o diskretni in računalniški biomatematiki in matematični kemiji 2017

Ta teden na UP FAMNIT gostimo mednarodno Delavnico o diskretni in računalniški biomatematiki in matematični kemiji 2017 (Workshop on Discrete and Computational Biomathematics and Mathematical Chemistry 2017), ki ga organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Od srede, 15. 11. do petka 17. 11. se bodo zvrstila predavanja in druge aktivnosti, ki jih bodo izvajali tudi gostujoči predavatelji z Univerze v Leipzigu.

Na delavnice so vabljeni vsi študenti in zaposleni. Podroben program z izvlečki predavanj je objavljen na tej povezavi.


(Na fotografiji gostje z Univerze v Leipzigu: Jörg Fallmann, Sarah Berkemer, Nancy Retzlaff, Jörg Fallmann in asistent UP FAMNIT Nino Bašić)


ponedeljek, 13. november 2017 Uspešno letno srečanje slovenskih botanikov na UP FAMNIT

V soboto, 11. 11. 2017, je v Kopru potekalo tradicionalno srečanje slovenskih botanikov – Wraberjev dan, ki ga vsako leto organizira Botanično društvo Slovenije, tokratni soorganizator in gostitelj pa je bil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT.

Dogodka se je letos udeležilo rekordno število profesionalnih in amaterskih botanikov ter študentov, ki jih zanima svet rastlin. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Jošta Stergarška in tajnice društva dr. Simone Strgulc Krajšek, je navzoče v imenu Famnita nagovoril dr. Boštjan Surina. Sledil je nagovor dr. Igorja Dakskoblerja, ki je nekaj besed namenil spominu na junija letos preminulega gozdarja, botanika in fitocenologa prof. dr. Marka Accetta, Anka Vončina pa je predstavila delo amaterskega botanika Branka Dolinarja, ki letos praznuje 70. let.

Nato je več kot 70 slušateljem svoje delo in raziskave predstavilo 15 slovenskih botanikov. UP FAMNIT so s kar štirimi referati zastopali dr. Boštjan Surina, dr. Peter Glasnović, Manica Balant in dr. Živa Fišer Pečnikar (na fotografiji spodaj levo). Predstavili so nekatere raziskave, na katere se osredotočajo v zadnjih letih. Tu gre poudariti predvsem raziskave oprašitevene biologije, ki so na naših tleh nekaj novega. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili predavanjem, ki so poleg strokovne plati prikazovala tudi terensko delo, saj raziskave naših učiteljev potekajo v večji meri na terenu, na primer v Črni gori, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, nekatere pa tudi bliže, v Sloveniji.
Program celotnega dneva si lahko preberete na tej povezavi.

      

»V svojem raziskovalnem delu se botaniki osredotočajo na različne rastlinske vrste in procese. Poleg seznanitve s tem, kar raziskujejo na primer naši kolegi botaniki v Ljubljani in Mariboru, so tovrstna srečanja pomembna za izmenjavo metodologij, izkušenj in stikov,« meni dr. Živa Fišer Pečnikar. »Na srečanjih imajo mlajši kolegi – tudi študentje – možnost spoznati starejše, uveljavljene botanike. Čeprav se mnogi med sabo že poznamo, nam pogosto primanjkuje časa, da bi se poglobili v raziskovalne projekte vsakega posameznika. Vsaj enkrat na leto imamo tako priložnost, da prisluhnimo ostalim in se celo poglobimo v teme, s katerimi se sicer ne srečujemo

  

Kot rečeno se srečanja niso udeležili le strokovnjaki in amaterski botaniki, ampak tudi študenti študijskih programov Biodiverziteta in Varstvo narave, ki so tudi pomagali pri izvedbi srečanja. Žiga Vrhovec, študent Biodiverzitete, takole pravi: »Botanika je veja biologije, ki me najbolj zanima in bi svojo morebitno pot raziskovalca najraje namenil prav njej. Zato sem se Wraberjevega dneva z veseljem udeležil z namenom, da spoznam slovenske botanike, izvem novosti raziskav in da pobližje spoznam življenje botaničnega raziskovalca. Študentje se običajno udeležujemo takih dogodkov prav zaradi zanimanja smeri, teme katerim je dogodek posvečen in zaradi stika z ostalimi raziskovalci iz tega področja. Najbolj mi je bilo všeč predavanje z naslovom »Rastlinstvo Črne prsti in njena botanična pot«, zaradi mojega osebnega zanimanja za to območje Slovenije in ker me pri botaniki najbolj zanima raziskovanje vegetacije določenega območja, zakaj ravno tam rastejo nekatere vrste rastlin in kaj se da iz tega sklepati. Tudi razpored predavanj in odmorov je bil smiselno zasnovan, tako, da je bilo ravno dovolj časa še za druženje in spoznavanje

Na srečanju so otvorili tudi fotografsko razstavo Jošta Stergarška, predsednika društva, ki se ukvarja tudi z naravoslovno fotografijo. Čudovite fotografije rastlin si lahko ogledate na hodniku UP FAMNIT (Glagoljaška 8).

Glede na besede udeležencev in visoko udeležbo je bilo srečanje zelo uspešno. Raziskovalci Oddelka za biodiverziteto pa so si enotni v sledeči misli: »Sodelovanje FAMNITa, kjer botanične raziskave pravzaprav potekajo šele nekaj zadnjih let, z botaniki z Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in ZRC SAZU je za nas izjemnega pomena, hkrati pa smo s soorgaizacijo dogodka prispevali k promociji Univerze na Primorskem, FAMNITa ter Oddelka za biodiverziteto. Prijetno vzdušje na dogodku, ki je trajal do večernih ur, in kakovost predstavitev naših raziskav, nam dajejo vedeti, da se postavljamo ob bok preostalim že uveljavljenim slovenskim inštitucijam, ki delujejo na področju botanike.« so si enotni sodelavci na oddelku.«

 

Botanično društvo Slovenije je nastalo leta 1998 na pobudo pokojnega prof. Toneta Wraberja (1938–2010). Ta je dal pobudo tudi za redna srečanja med botaniki, ki v spomin na slovenskega botanika, danes nosijo njegovo ime. Botanično društvo pomembno prispeva k razvoju slovenske botanike, saj spodbuja druženje na predavanjih, izletih po Sloveniji in srečanjih, organizira pa tudi tekmovanja v poznavanju flore za osnovno- in srednješolce ter izdaja strokovno revijo Hladnikia, v kateri izhajajo floristični, vegetacijski in drugi botanični prispevki.


petek, 10. november 2017 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Na drugem letošnjem predavanju z naslovom

»Kako sestaviti očem neviden polieder?«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. novembra 2017, ob 18.00,

Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Nino Bašić (UP FAMNIT, UP IAM in IMFM) na poljuden način predstavil rezultate raziskav skupine slovenskih kemikov in matematikov, ki bi lahko vodili do pomembnega razvoja v medicini. Problem samosestavljanja poliedrov iz proteinov bomo modelirali s pomočjo teorije grafov in se, za učinkovitejše reševanje problema, oprli tudi na simetrijske lastnosti poliedrov.

O predavatelju:  
Nino Bašić je diplomiral leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, doktoriral pa leta 2016 pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega in prof. dr. Patricka W. Fowlerja. Raziskovalno se ukvarja s kemijsko teorijo grafov, topološko teorijo grafov, konfiguracijami in aplikacijami teorije grafov v znanosti. Je član strokovnih komisij za srednješolsko in študentsko računalniško tekmovanje pri ACM Slovenija. Od leta 2016 je zaposlen na FAMNIT-u.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 3. november 2017 Na Mesecu oblikovanja 2017 tudi igra Spomin na les, ki so jo razvili študenti UP

Večmesečno delo, ki so ga študenti UP opravili v okviru projekta Po kreativni poti do znanja se je obrestovalo: igra »Spomin na les« bo predstavljena na Mesecu oblikovanja 2017 v Ljubljani!

Cilj projekta Spomin na les je bil razviti in oblikovati igro, ki bi vsebovala različna podajanja znanja: od vizualnih podob, preko otipa in dodatnega natisnjenega gradiva. Uspeh učenja je namreč v veliki meri odvisen od integriranosti uporabe vseh čutil v procesu učenja, zato lahko izkustveno učenje in učenje skozi igro privedeta do bistveno boljših rezultatov kot suhoparno pomnjenje podatkov iz knjig.

Igra Spomin na les je izdelana iz avtohtonega slovenskega lesa, s čimer so sodelujoči na projektu poudarili pomen lokalnih virov. Igra vključuje pedagoški pristop k učenju naravoslovja, študentje pa so v času dela spoznali, na kakšen način lahko iz materiala, ki je pravzaprav lahko dostopen, izdelajo igračo visoke estetske in pedagoške vrednosti ter pri tem spodbujajo razvoj malega gospodarstva v Sloveniji.

V projektu »Spomin na les« so sodelovali naslednji študenti: Erik Jurman (Biodiverziteta), Nika Kogoj (Varstvo narave), Aleksandra Bjelovuk (Računalništvo in informatika) – vsi UP FAMNIT, Mateja Gladek in Matija Skapin s programa Razredni pouk UP PEF ter Martin Oblak – Management UP FM. Delovna mentorja sta bila Eva Štrukelj in Ignacio Lopeza Sole, ki ustvarjata blagovno znamko LesnaVesna, pedagoški mentorji pa so bili doc. dr. Živa Fišer Pečnikar (UP FAMNIT), izr. prof. dr. Darjo Zuljan (UP PEF) in prof. dr. Štefan Bojnec (UP FM).

Letošnji mednarodni festival Mesec oblikovanja je že sedemnajsti po vrsti in v mesecu dni prinaša oblikovalske razstave ter številne dogodke s področja oblikovanja domačih in tujih avtorjev. Letos je med drugim poseben poudarek namenjen prav oblikovanju lesa. Spomin na Les se predstavlja na razstavi Igrače za male in velike otroke.

Čestitke vsem sodelujočim za uspeh in odlično opravljeno delo!


Na fotografiji: levo - ploščice igre Spomin na les.