Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 29. avgust 2017 NE SPREGLEJTE: Drugi (zadnji) prijavni rok za vpis v dodiplomski študij se izteče danes, 29.8.2017

Drugi prijavni rok za slovenske državljane in državljane EU traja od 22. do 29.8.2017.

Na vseh dodiplomskih (univerzitetnih) študijskih programih UP FAMNIT je še možna prijava v drugem (zadnjem) prijavnem roku.

Prijavo je potrebno oddati preko spletna portala eVŠ ter poslati priporočeno po pošti na naslov: Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

Prosta mesta v drugem prijavnem roku po študijskih programih (redni študij):

Biodiverziteta, prosta mesta: 26
Bioinformatika, prosta mesta: 25
Biopsihologija, prosta mesta: 11
Matematika (izvedba v slovenskem jeziku), prosta mesta: 30
Matematika (izvedba v angleškem jeziku), prosta mesta: 25
Matematika v ekonomiji in financah, prosta mesta: 27
Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku), prosta mesta: 33
Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku), prosta mesta: 15
Sredozemsko kmetijstvo, prosta mesta: 25


ponedeljek, 28. avgust 2017 7. poletni tabor Matematika je kul z mednarodno udeležbo

Prejšnji teden je na UP FAMNIT potekal tradicionalni, letos že 7. poletni tabor »Matematika je kul«, ki je bil tokrat namenjen izključno srednješolcem oziroma osnovnošolcem, ki bodo naslednji teden prestopili prag srednje šole. Pomembna novost zadnje izvedbe je ta, da so vsa predavanja potekala vzporedno v dveh jezikih – slovenščini in angleščini, kar je k udeležbi pritegnilo tudi skupino mladih matematičnih navdušencev iz tujine.

Petdnevnega izobraževalnega, raziskovalnega in konec koncev tudi družabnega dogajanja med 20. in 25. avgustom 2017 se je tako udeležilo 29 mladih: 18 jih je bilo prišlo iz različnih koncev Slovenije, 10 iz Bosne in Hercegovine ter 1 iz Srbije. Program je bil kot vsako leto raznolik, teme pa nove, saj se tabora nekateri udeležujejo že več let zapored in na njem iščejo vsakič novo znanje.

 

Na predavanjih so dijaki spoznali delovanje delta robotov, izometrije in transformacije podobnosti ravnine, ugotavljali so vlogo matematike pri strateškem odločanju, vseprisotnost grafov v vsakdanjem življenju, proučili paradokse v verjetnosti in trgovanje na borzah. Na delavnicah pa so s pomočjo osvojenega novega znanja pripravili nekaj izdelkov, ki so jih zadnji dan predstavili staršem.
Podroben program delavnic je objavljen na tej povezavi.

    

Mladi udeleženci so svoje ugotovitve o uporabnosti matematike delili tudi z mediji, saj sta jih obiskala tako Radio kot Televizija Koper. Prispevek z njihovimi mislimi si lahko ogledate na tej povezavi.

Obvezni del programa pa so bili seveda tudi bolj sproščeni trenutki po koprskih ulicah in na plaži, kjer so se po intenzivnem učnem programu prepustili športnim aktivnostim in družabnim večerom.

 

OGLEJ SI FOTOGALERIJO!

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!


torek, 22. avgust 2017 Famnitovi partnerji med najboljšimi univerzami na svetu!

Na Šanghajski lestvici letos tudi matematika UP

Neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy je objavila lestvico Academic ranking of world universities (ARWU) najboljših svetovnih univerz po akademskih merilih za leto 2017. Na seznam se je uvrstila tudi Univerza na Primorskem: na področju matematike zaseda mesto 401.–500., kar je, glede na majhnost naše univerze, velik dosežek.

Na lestvici so tudi visokošolski zavodi na katerih se izobražujejo diplomanti UP FAMNIT, prav tako so med njimi številne ustanove, s katerimi naša fakulteta uspešno sodeluje že več let.

Diplomanti UP FAMNIT so se na primer odločili za študij v naslednjih prestižnih univerzah: University of Copenhagen (30. mesto), University of Edinburg (32.), Pierre-and-Marie-Curie University (40.), Technical University Munich (50.), Rutgers, The State University of New Yersey – New Brunswich (79.), University Amsterdam, University Paris Diderot – Paris 7, University of Birmingham, VU University Amsterdam, University of Bonn (vse med 101. in 150. mestom).

UP FAMNIT in UP IAM, v okviru bilateralnih projektov, ki jih financira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost, trenutno sodelujeta z univerzami, ki so se letos uvrstile med najboljše na svetu. To so na primer: Stanford University (2. mesto), University of Washington (13.), Vanderbilt University (52.), Rutgers, The State University of New Jersey (79.), Moscow State University (93.), George-August University Goettingen (95.), University of Vienna, University of Leipzig in Oregon State University (obe med 151.–200.). Projektno in drugo sodelovanje naših raziskovalcev poteka tudi z University of Oxford (7.), Aarhus University (65.) in La Sapienza University Rome (151.-200.).

UP FAMNIT in UP IAM sodelujeta z več kot 150 visokošolskimi in znanstveno-raziskovalnimi ustanovami iz celega sveta, s katerih redno prihajajo gostujoči raziskovalci in predavatelji. Med njimi izpostavljamo tiste, ki so se letos uvrstile med prvimi 200 na Šanghajski lestvici: Cambridge University (3.), Imperial College London (27.), University of Wisconsin – Madison (28.), University of British Columbia (31.), Utrecht University (47.), Technical University Munich (50.), University of Queensland (55.), University of Helsinki (56.), Peking University (71.), Rutgers University (79.), Ohio State University (80.), University of Californila, Davis (85.), University of Western Australia (91.), Moscow State University (93.), University of Goettingen (95.), University of Southampton, University of Sheffield, University of Adelaide (vse 101.-150.), University of Leipzig, Oregon State University (obe 151.-200.).

Letos je bilo ocenjenih 1.300 svetovnih univerz, objavljene pa so ocene prvih 800 uvrščenih. Uporabljena merila pri računanju indeksa za posamezno univerzo so: število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo, število največkrat citiranih raziskovalcev v 21 kategorijah, število člankov v revijah Nature in Science, vrednost citiranja po Science Citation Index in Social Sciences Citation Index kot jih računa podjetje Institute of Scientific Information ter akademski dosežki posameznih raziskovalcev.

Zaradi uporabe več meril velja Šanghajska lestvica za eno najvplivnejših na svetu.


ponedeljek, 21. avgust 2017 Od torka, 22.8.2017 možna prijava za vpis v dodiplomski študij (druga prijava)

Jutri, 22.8.2017 se pričenja drugi (zadnji) prijavni rok za vpis v dodiplomski študij v študijskem letu 2017/18:

  • za slovenske državljane in državljane EU, in sicer od torka, 22. do 29.8.2017

Na vseh dodiplomskih (univerzitetnih) študijskih programih UP FAMNIT je še možna prijava v drugem (zadnjem) prijavnem roku. Prosta mesta v drugem prijavnem roku po študijskih programih (redni študij):

Biodiverziteta, prosta mesta: 26
Bioinformatika, prosta mesta: 25
Biopsihologija, prosta mesta: 11
Matematika (izvedba v slovenskem jeziku), prosta mesta: 30
Matematika (izvedba v angleškem jeziku), prosta mesta: 25
Matematika v ekonomiji in financah, prosta mesta: 27
Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku), prosta mesta: 33
Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku), prosta mesta: 15
Sredozemsko kmetijstvo, prosta mesta: 25

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 21. avgust 2017 V Dolini Bavšice uspešno izvedli Biocamp006

Društvo varstvenih biologov – BIODIVA je tudi letos izvedlo tradicionalni biološki raziskovalni tabor – Biocamp. Tokrat se je 48 udeležencev podalo v Dolino Bavšice, kjer so od 5. do 8. avgusta delovali v petih raziskovalnih skupinah (ornitologija, botanika, metulji, herpetologija in naravoslovna fotografija) pod vodstvom izkušenih mentorjev. Program sta s predavanji obogatila tudi dr. Vladimir Ivović in Marjeta Keršič Svetel.

Biocampa so se udeležili študenti programov UP FAMNIT Varstvo narave in Biodiverziteta, skupaj s posameznimi študenti Bioinformatike in Sredozemskega kmetijstva ter študenti z drugih slovenskih fakultet: Biotehnične fakultete UL, Fakultete za naravoslovje in matematiko UM, Fakultete za računalništvo in informatiko UL, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, Biotehničnega centra Naklo in Univerze v Novi Gorici.

S pomočjo strokovnega vodenja mentorjev ter organizatorjev je Biocamp006 ponudil možnost nadgradnje znanja in spoznavanja med študenti iz različnih letnikov in študijskih programov ter fakultet.

Oglejte si fotogalerijo na Facebooku.


četrtek, 10. avgust 2017 Samir Hodžić nov doktor znanosti

V četrtek, 10.8.2017 je Samir Hodžić zaključil doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Marka Orla je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Characterisation of Generalised Bent Functions and Some Other Topics Related to Cryptography.

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


sreda, 9. avgust 2017 Uradne ure knjižnice v avgustu in septembru 2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo le ta v času od 14.8.2017 do 29.9.2017, odprta vsak dan med 10:00 in 16:00 uro.

Hvala za razumevanje


ponedeljek, 7. avgust 2017 Še en uspeh naših študentov na tekmovanju v Bolgariji

Včeraj se je v bolgarskem Blagoevgradu zaključilo 24. mednarodno matematično tekmovanje IMC (International Mathematics Competition for University Students 2017), katerega se Famnitovi študenti že tradicionalno udeležujejo.

Barve fakultete in Univerze na Primorskem so tokrat zastopali trije študenti prvega letnika dodiplomskega programa Matematika: Filip Božić, Daniil Baldouski in Arbër Avdulahu, ki je prejel častno pohvalo tekmovanja.

Rezultate, probleme in njihove rešitve bodo kmalu objavljene na spletni strani tekmovanja.

Iskrene čestitke za še en uspeh naših mladih matematikov!


(na fotografiji: Filip Božič, Daniil Baldouski in Arbër Avdullahu)


četrtek, 3. avgust 2017 Zagovor doktorske disertacije študenta Samirja Hodžića

Samir Hodžić, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Characterisation of Generalised Bent Functions and Some Other Topics Related to Cryptography, pod mentorstvom izr. prof. dr. Enesa Pasalica ter somentorstvom doc. dr. Marka Orla.

Zagovor bo potekal v četrtek, 10.8.2017 ob 11. uri v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


sreda, 2. avgust 2017 Vse večje sodelovanje med UP FAMNIT in UP IAM ter raziskovalnimi ustanovami iz ZDA

UP FAMNIT in UP IAM sta uspešno pridobila tudi sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA v letih 2018 in 2019.

Naši raziskovalci bodo tako v naslednjih dveh letih z gostovanji še okrepili sicer že uspešna sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: National Clonal Germplasm Repository, Oregon State University, Rutgers University, Seattle University, Vanderbilt University, Mississippi State University, University of Washington.

Vodje sedmih odobrenih projektov so: dr. Dragan Žnidarčič, dr. Andreja Kutnar, dr. Martin Milanič, dr. Štefko Miklavič, dr. Dragan Marušič, dr. Klavdija Kutnar in dr. Vito Vitrih.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami.

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


torek, 1. avgust 2017 Odprt prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU

Do vključno torka, 15. avgusta 2017 je možna prijava za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU (drugi prijavni rok), in sicer za študijske programe: Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Bioinformatika in Sredozemsko kmetijstvo.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 1. avgust 2017 Uspešna tudi 7. Mednarodna doktorska šola iz diskretne matematike

Prejšnji teden je na Rogli potekala 7. Mednarodna doktorska šola iz diskretne matematike, ki jo skupaj organizirata UP FAMNIT in UP IAM.

Na tradicionalno znanstveno srečanje matematikov so se tudi letos prijavili udeleženci z vseh celin. Glavna predavatelja šole sta bila Vladimir Alexander Gurvich (Rutgers University, ZDA) in Robin Wilson (Open University, Združeno kraljestvo), vabljeni predavatelji pa so bili tudi Marco Buratti (Univerza v Perugi, Italija), Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija) György Kiss (UP in Eötvös Loránd University, Madžarska), Joy Morris (University of Lethbridge, Kanada), Mikhail Muzychuk (Netanya Academic College, Izrael), Ilya Ponomarenko (Petersburg Department of V. A. Steklov Institute of Mathematics, Rusija) in Tamás Szőnyi (Eötvös Loránd University, Madžarska).

Tudi letos je bilo med več kot 60 udeleženci iz preko 20 držav veliko takih, ki so se poletne šole udeležili že večkrat, kar kaže na priljubljenost in kakovost tega matematičnega srečanja.

Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.

  dr.

Na fotografijah: udeleženci letošnje poletne šole, (spodaj, od leve proti desni): prof. dr. Vladimir Alexander Gurvich in prof. dr. Robin Wilson.