Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 27. november 2017 Konec tedna v znamenju mednarodnih obiskov z matematičnim predznakom

Pretekli konec tedna je na UP FAMNIT minil v znamenju obiskov mednarodnih znanstvenikov, še dodaten predznak dogajanja pa je bila matematika.

Uvod je bil karseda prazničen, saj je v četrtek, 23. 11. 2017, izr. prof. dr. Martin Milanič (UP FAMNIT in UP IAM) prejel prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju diskretne matematike.
Kot smo že poročali, gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.

 
(Na fotografijah: izr. prof. dr. Martin Milanič, prejemnik Zoisovega priznanja. Desno: izr. prof. dr. Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Pavel Exner (predsednik Evropskega matematičnega društva), prof. dr. Dragan Marušič (rektor UP), izr. prof. dr. Martin Milanič, dr. Tomaž Boh (državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS) in izr. prof. dr. Vito Vitrih (direktor UP IAM).

Slavnostne podelitve se je udeležil tudi predsednik Evropskega matematičnega društva, prof. dr. Pavel Exner, katerega je Univerza na Primorskem gostila v okviru rednega sestanka izvršnega odbora omenjenega društva.
Ta je potekal od petka do nedelje v Portorožu, to je na lokaciji, kjer bo naša univerza leta 2020 gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM. Poleg predsednika so se sestanka udeležili še vsi ostali člani odbora, to so mednarodno uveljavljeni univerzitetni profesorji in raziskovalci na različnih matematičnih področjih. Na trodnevnem srečanju so obravnavali bogato delovanje društva in seveda preverili potek organizacije kongresa 8ECM. Poleg svetovnega je evropski kongres matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Organiziran je vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.000 matematikov. Organizacija dogodka zato poteka s polno paro, kar je odbor tudi pohvalil.


(Na fotografiji: udeleženci sestanka izvršnega odbora Evropskega matematičnega društva v Portorožu)

Gostje pa so obiskali tudi UP FAMNIT, kjer so v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja študentom in raziskovalcem fakultete in UP IAM predstavili svojo raziskovalno dejavnost:v petek je Akad. prof. dr. Marko Tadić z Univerze v Zagrebu izvedel predavanje z naslovom On non-commutative harmonic analysis and theory of automorphic forms. V ponedeljek pa je niz obiskov sklenil še prof. dr. Vicente Muñoz Velázquez s predavanjem z naslovom Complex, symplectic and Kahler geometry.
Prof. dr. Muñoz Velázquez je redni profesor na Universidad Complutense de Madrid Facultad de Matematicas. Doktoriral je iz matematike na Univerzi v Oxfordu, je aktiven član španskega kraljevega društva za matematiko in izvršnega odbora Evropskega matematičnega združenja ter raziskuje na področju geometrije in topologije.

 
(Na fotografijah: predavanji Akad. prof. dr. Marka Tadića in prof. dr. Vicenta Muñoza Velázqueza)

V veselje in čast nam je, da lahko gostimo toliko mednarodno uveljavljenih znanstvenikov in raziskovalcev, saj na tak način še bolj odpiramo našo univerzo v svet.