Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 24. november 2017 Izr. prof. dr. Martin Milanič prejel Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke

Z iskrenim veseljem sporočamo, da je izr. prof. dr. Martin Milanič prejel prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju diskretne matematike.
Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.

Dr. Martin Milanič je po študiju uporabne matematike na FMF v Ljubljani je leta 2007 doktoriral na univerzi Rutgers (New Jersey, ZDA). Raziskovalno delo je nadaljeval na podoktorskem usposabljanju na univerzi v Bielefeldu (Nemčija), po več kot petih letih v tujini pa se je leta 2009 zaposlil na Univerzi na Primorskem. Nekdaj zelo uspešen udeleženec matematičnih tekmovanj se danes ukvarja z diskretno matematiko, predvsem z algoritmično teorijo grafov. Raziskovalno deluje na področju diskretne matematike in teoretičnega računalništva, njegova bibliografija obsega več kot 70 izvirnih znanstvenih člankov in poglavje v znanstveni monografiji, odmevnost njegovega dela pa izkazuje več kot 290 čistih citatov v zadnjih desetih letih.

V utemeljitvi priznanja so člani Odbora RS za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje ambasador znanosti in Puhovo priznanje, ki mu predseduje prof. dr. Tamara Lah Turnšek, takole zapisali:

Dr. Milanič v svojem raziskovalnem delu poseben poudarek namenja študiju strukturnih in algoritmičnih vidikov grafovskih razredov. Njegovi najpomembnejši raziskovalni prispevki temeljijo na novih konceptih in ugotovitvah v teoriji grafovskih razredov (ekvistabilni in CIS grafi, pragovni koncepti in dominacija), na uvedbi novih grafovskih parametrov na področju povezanosti in dominacije v grafih (separabilnost in Grundyjevo dominantno število), na študiju računske zahtevnosti optimizacijskih problemov na grafih in omrežjih (neodvisna množica, vektorska povezanost, viralni marketing) ter na razvoju modelov in odkrivanju novih možnih uporab metod teorije grafov in kombinatorične optimizacije v bioinformatiki. S svojim raziskovalnim, mentorskim in organizacijskim delom tako ključno prispeva k razvoju tega podpodročja matematike v Sloveniji.

     
Foto: RTV TV SLO (http://4d.rtvslo.si/arhiv/podelitve-nagrad/174504412)

Posnetek prenosa proslave si lahko ogledate na tej povezavi – portret in podelitev priznanja dr. Milaniču pa najdete od minute 54:40 dalje.

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v četrtek, 23. novembra 2017 – kot vsako leto ob obletnici rojstva Žige Zoisa. Zoisovo nagrado za življenjsko delo je letos prejel prof. dr. Slobodan Žumer, podeljene pa so bile še tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke in štiri Zoisova priznanja ter tri Puhova priznanja. Več o letošnjih nagrajencih in obrazložitve nagrad lahko preberete tukaj.

Slavnostne podelitve se je udeležil tudi prof. dr. Pavel Exner, predsednik Evropskega matematičnega društva, ki je v teh dneh gost UP FAMNIT.
Na spodnji fotografiji: izr. prof. dr. Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Pavel Exner, prof. dr. Dragan Marušič (rektor UP), izr. prof. dr. Martin Milanič, dr. Tomaž Boh (državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS) in izr. prof. dr. Vito Vitrih (direktor UP IAM).

Našemu sodelavcu dr. Martinu Milaniču iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!