Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 31. maj 2017 S spremembo Zakona o socialnem varstvu biopsihologom odprta pot za zaposlovanje na področju socialnega varstva

Državni zbor je včeraj, v torek, 30. maja 2017, podprl predlog spremembe 69. člena Zakona o socialnem varstvu (ZSV), ki opredeljuje, kateri izobrazbeni profili lahko opravljajo socialno varstvene storitve. Med nabor strokovnih delavcev so po spremembi zakona dodani tudi diplomanti biopsihologije. Sprememba tako odpira možnosti zaposlitve diplomantov biopsihologije v socialnem varstvu ter omogoča opravljanje pripravništva ter pristop k strokovnem izpitu.


ponedeljek, 29. maj 2017 Fakulteta za grajeno okolje se je pripojila k UP FAMNIT

V petek, 26.5.2017, je bil v Uradnem listu RS objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, s katerim se je Fakulteta za grajeno okolje Univerze na Primorskem pripojila k UP FAMNIT. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem je sprejel Državni zbor RS na seji dne 24.5.2017.

S pripojitvijo UP FGO k UP FAMNIT se na UP FAMNIT prenese tudi akreditiran magistrski študijski program Trajnostno grajeno okolje, ki je za novo študijsko leto (2017/18) že razpisan v okviru UP FAMNIT. Prav tako je s pripojitvijo UP FAMNIT pridobila novo študijsko področje »(58) arhitektura, urbanizem in gradbeništvo«, na katerem bo lahko v prihodnje razvijala nova študijske programe, zlasti na prvi in tretji bolonjski stopnji.


ponedeljek, 29. maj 2017 Študentko Petro Podlesek sprejel veleposlanik ZDA v Sloveniji

Včeraj, v nedeljo 28. maja, je veleposlanik ZDA v Sloveniji, Nj. Eksc. Brent R. Hartley, sprejel štiri slovenske predstavnike, ki so se v preteklih letih udeležili programa ameriškega State Departmenta »International Visitor Leadership (IVLP)«. Med njimi je bila tudi Petra Podlesek, študentka 2. letnika Varstva narave UP FAMNIT, ki se je marca letos udeležila izmenjave kot predstavnica Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos. Na sprejemu je bila tudi sodelavka programa Brittany Lynk, ki se že nekaj let srečuje s slovenskimi udeleženci in je nad njimi čisto navdušena. Ti so jo tokrat popeljali širom po Sloveniji, zato je svoj obisk podaljšala od predvidenih dveh dni na en teden.

Na fotografiji: Aleš Kuhar in Petra podlesek (udeleženca programa), sodelavka na programu Brittany Lynk, veleposlanik Brent R. Hartley, Stanka Lavrih in Gregor Trebušak (udeleženca). Vir: FB U.S. Embassy Ljubljana

Naslov letošnjega programa je bil »Our ocean: Young Amabassadors«, na njem pa je sodelovalo 23 mladih iz prav toliko držav. »Skupaj smo spoznavali in si izmenjevali ideje o rešitvah okoljskih problemov, ki so vezani na oceane, podnebne spremembe, onesnaževanje, ribištvo, morska zavarovana območja, varstvo oceanov ter morij,« se svoje izkušnje spominja Petra Podlesek. »Prvi del programa, ki se je odvijal v San Franciscu je bil posvečen predvsem spoznavanju upravljanja in varovanja obal. Izpostavila bi predvsem obisk Centra za morske sesalce na obrobju San Francisca in morskega laboratorija Bodega Bay. V Pensacoli na Floridi smo se posvetili ekološkim raziskavam, ohranjanju in varovanju rib ter drugih divjih živali in prostovoljnim aktivnostim v Mehiškem zalivu. Za konec smo se odpravili v najbolj poslovni del ZDA, Washington DC. Tam je bila tema pogovorov vloga mladih v prihodnosti varovanja oceanov ter prizadevanju zveznih in nevladnih organizacij pri varovanju in zaščiti oceanov. V tem sklopu smo obiskali sedež NOAA (National Oceanic and Atmospheric Association) in zaključili na Department of State.«

Mladi udeleženci so na sestankih s predstavniki različnih organizacij spoznali raznolikost ameriškega življenja in kulture ter se podrobneje seznanili s področjem, ki je tako ali drugače povezano z njihovim strokovnim delom: od kmetijstva, varne hrane in varnostnih vprašanj do programa za mlade morske biologe na temo varovanja oceanov. V ospredju so bili predvsem različni pristopi k reševanju vprašanj v zvezi z obalnimi in morskimi problemi, onesnaževanjem oceanov, podnebnimi vplivi na oceane in morska zaščitena območja, trajnostnim ribolovom ter različnimi strategijami povezovanja in vključevanja lokalnih projektov v regionalno in mednarodno zaščito morij in oceanov.

»Izkušnja je bila zelo poučna, saj smo spoznali ne le ameriški način varovanja narave, temveč tudi pristope do te problematike po celem svetu, saj so vsi udeleženci delili svoje izkušnje: od Argentine, Egipta in Nizozemske do Hondurasa in Mikronezije. Vsi smo se strinjali, da lahko veliko narediš in prispevaš k temu področju tudi če imaš malo morja kot na primer mi v Sloveniji, kjer pa se lahko pohvalimo s številnimi dobrimi praksami!« je poudarila navdušena bodoča magistrica varstva narave Petra Podlesek.

Na fotografiji: udeleženci programa v Department of State. Vir: Brittany Lynk.


ponedeljek, 29. maj 2017 Okrogla miza: Po znanje na pot

Društvo varstvenih biologov BIODIVA in
Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

vabita na okroglo mizo z naslovom:

PO ZNANJE NA POT,

ki bo torek, 30. 5. 2017, ob 19. uri,
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

S pomočjo gostov bomo predstavili različne možnosti dodatnega usposabljanja tako v času študija kot po diplomi. Ti bodo predstavili svoje izkušnje iz študijske prakse v Boliviji, Erasmus izmenjave na Danskem in dodatnega usposabljanja v Romuniji.

Gostje okrogle mize bodo: Domen Stanič in Sara Cernich (diplomanta Biodiverzitete), Ines Gorkič (študentka Biodiverzitete) in Danijana Rašl (absolventka Varstva narave).

Vljudno vabljeni!

Dogodek je organiziran v okviru Tedna Univerze na Primorskem in mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

 

petek, 26. maj 2017 Famnit uspešen tudi na razpisu ŠIPK

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva za izvajanje 9 projektov v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Do konca septembra bodo študenti, skupaj z mentorji UP (visokošolski učitelji in sodelavci) in strokovnimi sodelavci iz lokalnega/regionalnega okolja, vključeni v naslednje projekte:

  • Vpliv genetskih in prehranskih dejavnikov pri športnem potencialu (nosilka UP FAMNIT, vključenih 8 študentov UP FAMNIT)
  • Pomoč obolelim za Alzheimerjevo boleznijo (nosilka UP FAMNIT, vključenih 7 študentov UP FAMNIT)
  • Interdisciplinarna preventivna skrb za zdravje delavca v mikro in malih podjetjih Primorske (nosilka UP FVZ, vključenih 5 študentov UP FAMNIT)
  • Holistični pristopi k aktivnemu in zdravemu staranju: Gibalna in kognitivna aktivnost ter prehrana (nosilka UP FVZ, vključenih 6 študentov UP FAMNIT)
  • Branje za (dediščinsko) opismenjevanje: (I)itinerarji po slovenskih mestih (nosilka UP FHŠ, vključen 1 študent UP FAMNIT)
  • Poti v zgodovino: antične delavnice za otroke brez počitnic (nosilka UP FHŠ)
  • Razvoj učne baze študentov za vodenje karier oseb s posebnimi potrebami (nosilka UP PEF)
  • Z veččutnimi delavnicami do bolj ohranjene narave in kvalitetnejšega okolja v Mestni občini Koper (nosilka UP PEF, vključenih 7 študentov UP FAMNIT)
  • Možnost uporabe koristnih zavržkov hrane in odpadkov primarne predelave za pripravo funkcionalnih živil (nosilka UP FVZ, vključen 1 študent UP FAMNIT)

Namen razpisa je povezovanje visokošolskih zavodov z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem oz. regionalnem okolju ter izvajanje inovativnih prožnih oblik učenja za razvoj kompetenc in praktičnih izkušenj študentov.

Na vsakemu projektu bo sodelovalo od 6 do 10 študentov z različnih fakultet, ki bodo pod mentorstvom pedagoškega in strokovnega sodelavca iz lokalnega/regionalnega okolja proučevali različne kreativne in inovativne rešitve za izzive negospodarskega in neprofitnega sektorja.

Z novimi projekti bo 35 Famnitovih študentov imelo možnost nadgraditi svoje znanje in izkušnje. Ob tem spomnimo, da v tekočem študijskem letu študenti UP že pridobivajo dragocene izkušnje na projektih Po kreativni poti do znanja.

Prijaviteljem projektov čestitamo za uspešno prijavo in jim želimo uspešno delo!


četrtek, 25. maj 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice v petek, 26.5.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 26. 5. 2017, zaprta med 12.00 in 12.30.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 25. maj 2017 UP FAMNIT obiskal veleposlanik Izraela

V sredo, 24. maja, se je v Kopru mudil veleposlanik Izraela Nj. Eksc. Eyal Sela. Po obisku Luke Koper se je udeležil srečanja na Univerzi na Primorskem, kjer so ga sprejeli rektor, prof. dr. Dragan Marušič, dekanji UP FHŠ in UP FAMNIT, prof. dr. Irena Lazar in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, ter prodekan UP FTŠ izr. prof. dr. Gorazd Sedmak. Po srečanju (več o njem na portalu UP BUDI) je veleposlanik želel obiskati še UP FAMNIT.

Na prijetnem in sproščenem sprejemu smo ga na naši fakulteti sezanili s številnimi oblikami sodelovanja, ki jih že leta razvijamo z izraelskimi institucijami in posamezniki. Naši študenti tako sodelujejo na ugledni mednarodni poletni šoli Kupcinet-Getz International Summer School, so zelo aktivni na Odprti mednarodni internetni olimpijadi, na kateri je lani naša univerza osvojila naziv Univerza zmagovalka, pred dvema letoma pa so v Izraelu imeli možnost spoznati 15 Nobelovih nagrajencev s področij fizike, kemije, biologije in ekonomije.

Obsežno je seveda tudi raziskovalno sodelovanje. UP FAMNIT je v preteklosti izvajal 3 bilateralne projekte z izraelskimi univerzami, poleg tega pa je v projektu EuroGiga GREGAS kot pridruženi partner sodelovala tudi Ben-Gurion University of the Negev. Ravno sodelovanje s slednjo je veleposlanik zelo pohvalil in izpostavil strateški smisel povezovanja, saj se ji v bližnji prihodnosti obeta velik razvojni napredek.

Sodelavci UP FAMNIT so z izraleskimi kolegi objavili že več deset skupnih SCI člankov, raziskovalno sodelovanje pa intenzivno poteka vseskozi: kolegi iz Izraela redno sodelujejo v pedagoškem procesu, prav tako so vsako leto med udeleženci poletnih šol in znanstvenih srečanj v naši organizaciji.

Sledila je še natančnejša predstavitev raziskovalnega dela Oddelka za aplikativno naravoslovje. Izzivi v kmetijstvu v Sredozemlju so namreč skupni obema državama, čeprav so pogoji za kmetovanje različni. Glede na raziskovalni napredek na področju pa so se vsi strinjali, da obstaja še zelo veliko potenciala za bodoče raziskovalno in siceršnje sodelovanje med našo in izraelskimi institucijami.


četrtek, 25. maj 2017 Tilen Genov prejel mednarodno nagrado za najboljše kratko predavanje

Evropsko združenje za kite in delfine (European Cetacean Society) je v začetku maja na Danskem organiziralo 31. Mednarodno konferenco o morskih sesalcih, na kateri so se zbrali strokovnjaki za morske sesalce iz celotne Evrope in mnogih drugih delov sveta.
Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT je za svoj nastop z naslovom »Polychlorinated biphenyls (PCBs) in free-ranging common bottlenose dolphins from the northern Adriatic Sea, in relation to demographic parameters« (Poliklorirani bifenili (PCB) v prostoživečih velikih pliskavkah iz severnega Jadrana v povezavi z demografskimi parametri) prejel nagrado Evropskega združenja za kite in delfine za najboljše kratko predavanje.

Spomnimo, da je Tilen Genov tudi predsednik Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos, s katerim naša fakulteta in študenti že tradicionalno sodelujemo. Na letošnji 22. Mednarodni razstavi navtike – Internautica je društvo, skupaj z ostalimi partnerji, za projekt Živeti z morjem prejelo nagrado za najboljši okoljevarstveni projekt leta 2017.


Čestitamo Tilnu Genovu in ostalim članom društva za skrb in raziskovalno delo na področju ohranjanja zdravega morskega ekosistema!


sreda, 24. maj 2017 Obiskala nas je diplomantka Biopsihologije Tjaše Kunavar

V torek, 23.5.2017, je UP FAMNIT obiskala diplomantka Biopsihologije Tjaša Kunavar. Svojo študijsko pot je predstavila na dveh predavanjih, katerih so se udeležili študenti različnih študijskih programov.

Tjaša Kunavar je dodiplomski študij Biopsihologije na UP FAMNIT zaključila leta 2015 z nalogo Preference pri sklepanju prijateljstev (mentor: doc. dr. Aleksander Zadel). Podiplomski študij je nato nadaljevala na Fakulteti za psihologijo in računalništvo Univerze v Birminghamu, natančneje na programu Računska nevroznanost in kognitivna robotika (Computational Neuroscience and Cognitive Robotics).

Tjašin obisk na fakulteti se je začel z dopoldanskim predavanjem, na katerem je predstavila programiranje, delovanje in uporabo nevronskih mrež, popoldne pa je psihologijo združila z robotiko in študentom obrazložila, kako psihologija in nevroznanost pripomoreta k razvijanju inteligentnih robotov.

Na srečanjih je diplomantka opisala tudi razlike med študijem doma in v tujini ter različne možnosti pridobitev štipendij, predvsem pa je poudarila pomen interdisciplinarnega znanja, ki v svetu odpira številna vrata. Študente je zato spodbudila, naj usvojijo čim več raznolikega znanja, predvsem iz matematike in računalništva. Po svoji izkušnji v tujini je zdaj prepričana, da z dobro akademsko podlago, zagnanostjo in motiviranostjo, vsakdo lahko uspe. Študij v Sloveniji je označila kot privilegij, saj lahko mladi brezplačno pridobijo kakovostno izobrazbo, nujno pa morajo nabrati čim več dodatnih izkušenj na različnih področjih.

Naši diplomantki želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni in poklicni poti!

 


sreda, 24. maj 2017 Vabljeni na 8. konferenco TRIPLE I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology

Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič vabi na 8. konferenco Triple I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology, ki bo potekala 1. in 2. junija 2017 v Piranu.

Konferenca je namenjena strokovnjakom, raziskovalcem, študentom, praktikom in vsem, ki jih zanima področje samomorilnega vedenja. Podrobnosti o programu in načinu prijave so objavljene na spletni strani konference.

 

         

 


torek, 23. maj 2017 Peter Glasnović nov doktor znanosti

V ponedeljek, 22. maja, je naš asistent na Oddelku za biodiverziteto Peter Glasnović zaključil doktorski študij na UP FHŠ. Pod mentorstvom doc. dr. Valentine Brečko Grubar in somentorstvom doc. dr. Boštjana Surine je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Primerjava dejanske in potencialne razširjenosti izbranih vrst iz rodu vrčic (Edraianthus, Campanulaceae) s pomočjo modeliranja.

Iskrene čestitke novopečenemu doktorju znanosti. Želimo mu uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


ponedeljek, 22. maj 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 24.5.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 24. 5. 2017, zaprta med 12. in 13. uro.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 19. maj 2017 Študenti Famnita tudi letos odlični na univerzitetnih ligaških tekmovanjih UP

V ponedeljek, 15. maja, so se s tremi finalnimi tekmami zaključila tri univerzitetna prvenstva Univerze na Primorskem. Študenti UP FAMNIT so v tekočem študijskem letu tekmovali v odbojki, košarki in futsalu ter na koncu odnesli domov same odlične uvrstitve.

Tudi letos je pokal za 1. mesto v košarki prejela Famnitova ekipa, medtem ko sta pokala za drugo mesto prejeli ekipi odbojke in futsala.

Famnitove barve so čez leto branili:

  • Košarkaška ekipa FAMNIT (končno 1. mesto): Nikita Akulich, Tian Brun, Teo Klepač, Jure Muršec, Rade Nježić, Luka Pavlović, Tilen Sabadin, Peter Škrlj, Miloš Veljković in Nik Vuksanović.
  • Odbojkarska ekipa FAMNIT (končno 2. mesto): Špela Bizjan, Alenka Breznik, Boštjan Hafnar, Erik Jurman, Erik Kukovec, Mojca Marinič, Valentin Sojar, Tadej Vozlič in Aleša Zrimec Križman.
  • Futsal ekipa FAMNIT (končno 2. mesto): Gregor Lečič, Valentin Sojar, Mirza Krbezlija, Luka Čandek, Mirt Hlaj, Borut Kolar, Matej Hubelić Orbanič, Nemanja Jakoveljević, Klemen Kolenc in Ljubo Trivunović.

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Več informacij o zaključku ligaških tekmovanj najdete tukaj.

Fotografije finalnih tekem so objavljene na Facebooku.

 

  

(Foto: UŠZP)


četrtek, 18. maj 2017 Predavanji Tjaše Kunavar, diplomantke UP FAMNIT

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanji z diplomantko Biopsihologije Tjašo Kunavar, ki bosta v torek, 23. maja, ob 11:00 v predavalnici FAMNIT-Muzejski3 oziroma ob 15.30 v predavalnici FHŠ-TRAMNONTANA.

Tjaša Kunavar je dodiplomski študij Biopsihologije na UP FAMNIT zaključila leta 2015 z nalogo Preference pri sklepanju prijateljstev (mentor: doc. dr. Aleksander Zadel). Podiplomski študij je nato nadaljevala na Univerzi v Birminghamu, Fakulteti za psihologijo in računalništvo, natančneje na programu Računska nevroznanost in kognitivna robotika (Computational Neuroscience and Cognitive Robotics).

Tjaša je bila v času študija na Famnitu zelo aktivna tutorka, sodelovala je pri promociji študijskega programa Biopsihologija in bila med ustanovitelji Društva študentov biopsihologije UP FAMNIT ter njegova predsednica.

V času obiska na Famnitu bo predstavila svoje študijske izkušnje v tujini ter izvedla dve predavanji:
 

  • Nevronske mreže, 23. 5. 2017, ob 11:00, FAMNIT-Muzejski3
    Seznanili se bomo z uporabo nevronskih mrež v strojnem učenju. Pogledali si bomo, kako se lotiti programiranja nevronskih mrež in na primeru razložili njihovo delovanje in uporabo.
  • Psihologija v robotiki, 23. 5. 2017, ob 15:30, FHŠ-TRAMONTANA
    Na predavanju bomo ugotavljali, kako lahko psihologija in nevroznanost pripomoreta k razvijanju inteligentnih robotov. Dotaknili se bomo umetnih nevronov, učenja, čustev pri robotih, seksrobotov in etičnih vprašanj na področju robotike.

Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


torek, 16. maj 2017 Alenka Baruca Arbeiter nova doktorica znanosti

V ponedeljek, 15. 5. 2017, je naša asistentka Alenka Baruca Arbeiter uspešno zaključila doktorski študij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Dunje Bandelj je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Razvoj in karakterizacija funkcijskih markerjev za genetske študije oljke (Olea europea L.).

Novopečeni doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


ponedeljek, 15. maj 2017 Študenti UP FAMNIT z odličnimi uvrstitvami na 44. Primatijadi

Študenti UP FAMNIT so se po nekaj letih premora znova udeležili tekmovanja Primatijada, ki je potekalo med 28. aprilom in 3. majem 2017 v Čajnu v Črni Gori.

PRIMATIJADA je tekmovanje, ki se od leta 1973 let odvija na področju matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved in v športnih disciplinah. Letno se ga udeleži okoli 1.500 študentov iz vseh držav Balkana, ki na dogodku predstavijo svoje izdelke (projektne/raziskovalne naloge) in tekmujejo v športnih disciplinah. Na letošnji 44. Primatijadi je sodelovalo 19 fakultet iz vseh držav bivše Jugoslavije.

Na tekmovanja iz znanja se je odpravilo 15 Famnitovih študentov, ki so v hudi konkurenci dosegli odlične rezultate.
Na tekmovanju iz informatike je 1. mesto osvojil Leo Gombač, na 2. mestu sta bila Valentin Sojar in Patrik Kocjančič, tretji pa je bil Peter Kozlovič.
V kategoriji Biologija in Ekologija je Nina Omejc osvojila drugo mesto.

Famnitova ekipa je tekmovala tudi v različnih športnih disciplinah, pri čemer sta bili najbolj uspešni Nina Omejc in Lučka Markič, ki sta osvojili 3. mesto v ženskem namiznem tenisu.

Študentom za odlične uvrstitve iskreno čestitamo!


petek, 12. maj 2017 Uspešen zaključek matematičnega tekmovanja v Gjakovi (Kosovo)

V sredo, 10. maja, se je v Gjakovi na Kosovu odvil sklepni del matematičnega tekmovanja, ki so ga v celoti organizirali trije študenti prvega letnika Matematike na UP FAMNIT.

Dogodek se je začel z izjemno toplim sprejemom na Gimnaziji Hajdar Dushi, kjer so bili prisotni tudi predstavniki lokalnih oblasti ter seveda dijaki, ki so se 27. aprila udeležili prvega tovrstnega tekmovanja v mestu.

Vsem udeležencem, ne glede na njihovo uvrstitev, je najprej čestitala županja mesta Mimoza Kusari-Lila, ki je mlade pozvala k študiju naravoslovja, saj lahko na tak način omogočijo sebi in družbi boljšo prihodnost. Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je njeno misel nadaljeval in poudaril, da so matematika, računalništvo in naravoslovje na sploh področja prihodnosti, saj je tovrstno znanje nujno glede na tehnološki razvoj sodobne družbe. Njegovo sporočilo je bilo, naj se mladi potrudijo in vztrajno delajo, saj bodo na tak način veliko dosegli.

Glavne nagrade tekmovanja so prejeli:
- Zlata medalja (kategorija 12. razred): Visar Buza,
- Srebrna medalja (kategorija 12. razred): Blert Beqa,
- Zlata medalja (kategorija 11. razred): Endrit Beqa.

Vsi trije dijaki so bili povabljeni na Famintov poletni tabor Matematika je kul, prva dva uvrščena v kategoriji starejših tekmovalcev pa sta prejela enoletno štipendijo za študij matematike na Univerzi na Primorskem.

  

Pred dogodkom sta se rektor UP in dekanja UP FAMNIT, dr. Klavdija Kutnar, srečala z županjo občine Gjakova in direktorico Direktorata za izobraževanje Občine Gjakova Diano Qarkaxhija – obe sta zamisel o organizaciji tekmovanja podprli od samega začetka in se angažirali za njegovo izvedbo. Spomnimo, da so pobudo za organizacijo tekmovanja podali študenti 1. letnika Matematike na UP FAMNIT Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija in Arbër Avdullahu, ki so v sodelovanju z Oddelkom za matematiko poskrbeli tako za pripravo vprašanj kot za izpeljavo dogodka.

Čestitke vsem udeležencem in seveda prejemnikom nagrad!

 


četrtek, 11. maj 2017 Zdravi maj 2017

Študentska organizacija Univerze na Primorskem ponovno organizira Zdravi maj. 

Vabijo vas, da se jim pridružite na kolesarskem izletu, antistress delavnici, predavanju o motnjah hranjenja, skupinskih treningih, kuharskih delavnicah, košarkarskem turnirju, osrednjem športnem dogodku s posebnimi izzivi Študent, a zmoreš?, in drugih dogodkih. 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani ŠOUP. 


torek, 9. maj 2017 Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT: odprta predavanja in predstavitve interdisciplinarnih raziskav

UP FAMNIT vabi na Informativni dan za podiplomski študij 2017/18, ki bo v petek, 12. maja 2017, v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Letošnji informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. Dogodek bo istočasno priložnost za obisk novega Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, s katerim je Univerza na Primorskem pridobila sodobno opremo za kakovostno raziskovalno delo na področju naravoslovja. Kampus bo svoja vrata odprl ob 15. uri, ko se bodo udeleženci lahko srečali s koordinatorji programov, predavatelji, raziskovalci in študenti, od 16. do 19. ure pa bodo potekala omenjena predavanja.

Dr. Mihael Perman bo najprej orisal tesno povezanost med sodobnimi finančnimi tveganji in matematiko. V vse bolj kompleksnem finančnem svetu postaja namreč upravljanje tveganj osrednja tema, pri čemer učinkovitega upravljanja brez matematičnega modeliranja si ni več mogoče predstavljati. Aplikativnost raziskovanja na področju psihologije, s poudarkom na praktičnemu delu in nabiranju izkušenj študentov preko intervencij v zaporih bo nato osrednja tema predavanja asist. Nuše Zadravec Šedivy.

Kako daleč smo od točke, ko ne bo več mogoče ločiti med resničnim in virtualnim? Na to vprašanje bo odgovarjal dr. Klen Čopič Pucihar, ki skupaj s študenti v Laboratoriju za interakcijo človek–računalnik UP (HICUP) raziskuje in eksperimentira z različnimi prototipi in sistemi za dopolnjeno resničnost.

V času, ko velik del svojega časa preživljamo v zaprtih prostorih, je nujen razmislek o vplivu okolja na naše počutje in zdravje. O tem, kako je tako v službi kot doma potrebno oblikovati primerno okolje iz naravnih in obnovljivih materialov bo spregovorila dr. Andreja Kutnar, pri čemer bo največji poudarek na lesu, ki je dokazano eden od materialov, ki zmanjšuje stres. Stik z naravo in naravnim bo obravnaval tudi asist. Marko Posavčević, ki bo ugotavljal, v kolikšni meri to vpliva na naše zdravje in počutje, kateri psihološki in fiziološki mehanizmi botrujejo tem učinkom in ali je moč pozitivne učinke stika z naravo prenesti v dizajn grajenega okolja.

Na koncu bo dr. Elena Bužan predstavila sodobne pristope k varstveni biologiji, ki danes temeljijo na širokem interdisciplinarnem znanju in poznavanju raznolikosti živih bitij ter medsebojne povezanosti živih organizmov in okolja.

Vljudno vabljeni!

 

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15:00 dalje
  • predstavitvene stojnice,
  • srečanja s profesorji in koordinatorji programov,
  • info točka za informacije o prijavi in vpisu.
Ob 16:00 Matematične znanosti / Matematika s finančnim inženiringom:
Upravljanje finančnih tveganj in matematika (izr. prof. dr. Mihael Perman)
Uporabna psihologija:
Raziskovanje in intervencije v zaporih (asist. Nuša Zadravec Šedivy)
Ob 17:00 Računalništvo in informatika:
Ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost (doc. dr. Klen Čopič Pucihar)
Trajnostno grajeno okolje:
Les: material zdravega bivalnega okolja (izr. prof. dr. Andreja Kutnar)
Ob 18:00 Biopsihologija:
Biopsihološki vidiki stika z naravo (asist. Marko Posavčević)
Varstvo narave:
Sodobni pristopi k varstveni biologiji (izr. prof. dr. Elena Bužan)

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2017/18 je objavljen TUKAJ.

 

 


torek, 9. maj 2017 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije - Safet Penjić

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom:

O Terwilligerjevi algebri dvodelnih razdaljno-regularnih grafov
(On the Terwilliger Algebra of Bipartite Distance-regular graphs)

študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Safeta Penjića.

Predstavitev bo potekala v sredo, 17.5.2017 ob 13:00 v predavalnici FAMNIT-MP1 (Glagoljaška ulica 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


torek, 9. maj 2017 Vabilo na predavanje dr. Andreasa Benderja (University of Cambridge)

UP FAMNIT vabi na predavanje z naslovom »Chemical and Biological Data - from Compound Selection to Mode of Action Analysis (and Back)«, ki bo v petek, 19. maja 2017, ob 12.00 v predavalnici FAMNIT-1-MP1.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in ga bo izvedel dr. Andreas Bender iz Centra za molekularno informatiko na Univerzi v Cambridgu (Združeno kraljestvo).

Več o predavatelju in njegovem raziskovalnem delu lahko preberete na tej povezavi.

ABSTRACT:

Chemical and Biological Data - from Compound Selection to Mode of Action Analysis (and Back)

More and more chemical and biological information is becoming available, both in public databases as well as in company repositories. However, how to make use of this information in chemical biology and drug discovery settings is much less clear. In this work, we will discuss how chemical and biological information from different domains – such as compound bioactivity data, pathway annotations from the bioinformatics domain, and gene expression data – can be used for a variety of purposes, such as the mode-of-action analysis from phenotypic readouts,[1,2] anticipating compound toxicities in early discovery and during lead optimization based on gene expression data[3], and for designing and selecting compounds with the desired bioactivities against a range of protein targets[4] as well as cell lines[5]. Another application of much relevance to screening is the design of screening libraries, where we have explored the impact of cytotoxicity in such libraries, iterative screening[6] and the utilization of ‘informer sets’.
 

1.    Koutsoukas A, et al. J. Proteomics 2011, 74, 2554 - 2574.
2.     Drakakis G, et al. MedChemComm 2014, 5, 386 – 396.
3.    Verbist B, et al. Drug Discov. Today 2015, 20, 505 - 513.
4.    Van Westen GJP, et al. PLoS Comp. Biol. 2013, 9, e1002899.
5.     Cortes-Ciriano I, et al. Bioinformatics 2016, 32, 85 – 95.
6.     Paricharak S, et al. ACS Chem. Biol. 2016, 1255–1264.

Vljudno vabljeni!

Kontakt: prof. Dušanka Janežič (dusanka.janezic@upr.si)


nedelja, 7. maj 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na pogovor z dr. Simonom Brezovarjem

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 11. maja, ob 16.00v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Gost tokratnega srečanja bo dr. Simon Brezovar, ki bo predstavil svoje klinične in raziskovalne izkušnje na Nevrološki kliniki.

Vljudno vabljeni!


petek, 5. maj 2017 Obiskala nas je diplomantka Biopsihologije Urša Bernardič

V četrtek, 4.5.2017, je UP FAMNIT obiskala diplomantka Biopsihologije Urša Bernardič. Na srečanju, ki ga je organiziralo Združenje Alumni Famnit, je Urša predstavila svojo študijsko in raziskovalno pot, ki jo je v poldrugem letu popeljala najprej na Nizozemsko in nato v ZDA.

Urša Bernardič je dodiplomski študij Biopsihologije na UP FAMNIT zaključila leta 2015 z nalogo Vloga nespečnosti na zdravje: psihonevroimunološki pogled. Podiplomski študij je nato nadaljevala na Univerzi v Amsterdamu, natančneje na programu Research Master Brain and Cognitive Science (Behavioural Neuroscience track), v tekočem študijskem letu pa opravlja raziskovalno delo v Sloan Neuroeconomics Lab na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

V prijetnem pogovoru je Urša najprej opisala razburljive začetke v novem okolju in izobraževalnem sistemu, ki je po eni strani precej drugačen od slovenskega, po drugi strani pa so vse začetne težave premostljive, če si študent želi novih izzivov in ima za sabo solidno študijsko pripravo.
Sama meni, da sta za njeno uspešno nadaljevanje študija zaslužni tudi usvojeno znanje na Famnitu in interdisciplinarnost programa Biopsihologija, ki predstavlja bistven pristop v nevroznanosti. Naša diplomantka se po obisku vrača v Boston, kjer bo do avgusta nadaljevala raziskovalno delo na področju nevroekonomije, s katero bi se rada ukvarjala tudi na doktorskem študiju, najverjetneje v Evropi.

Naši diplomantki želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni in poklicni poti!


petek, 5. maj 2017 Oliver Glavina, študent UP FAMNIT, zmagovalec Nasinega hekatona v Kopru

Po lanskoletnem uspešnem zagonu v Sloveniji, je letos 29. in 30. aprila 2017, že drugič v Kopru potekal NASA Space Apps Challenge, svetovno največji hekaton o zemlji in vesolju.
25.000 sodelujočih je v 69. državah na 187 lokacijah reševalo enega od petih izzivov, ki jih je pripravila Nasa. Ponovno v organizaciji Univerzitetnega inkubatorja Primorske, je letos 19 udeležencev prijavilo 6 projektov, od katerih je zmago slavil Space Door Oliverja Glavine, študenta magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT. Drugo mesto je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids. Oba sta nominirana za globalno glavno nagrado. Dijaki ekipe N.A.S.A. pa so na lokalni ravni prejeli nagrado imenovano People’s Choice Award in se potegujejo za glavno nagrado po izboru ljudi.

Za najbolj izvirne in uporabne rešitve so razpisane privlačne nagrade, na lokalni in na globalni ravni. Glavna lokalna nagrada, ki jo je za zmagovalce podelil sponzor dogodka Dinit d.o.o., je 3-dnevni izlet in ogled Evropske vesoljske agencije v Darmstadtu v Nemčiji. Dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov, to sta projekta Space Door in Earth4Kids, sta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje. Nagradni sklad omogoča možnost pridobitve do 1.500.000 € tveganega kapitala ter predstavitev projekta na Stanford University v ZDA. Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na NASA lansiranju vesoljskega plovila v ZDA. Zmagovalci v kategoriji People’s Choice, to je ekipa N.A.S.A. pa se bodo od 8. maja dalje na globalni ravni potegovali za zmago po izboru ljudstva. Glasujemo lahko vsi na spletni strani hekatona.

Odmevni 48-urni mednarodni razvojni tehnološki hekaton za inovativno in kreativno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA se lahko pohvali z že 5. uspešnimi sezonami izvedbe. Namen hekatona je v sodelovalnem oblikovanju in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedbi obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju ter nenazadnje je namen sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije.

Koprski Hekaton je bil organiziran ob sodelovanju z Univerzo na Primorskem in družbo Dinit d.o.o. Aktivnost  je v okviru »Javnega razpisa za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v RS v letih 2016 in 2017 »SIO 2016-2017«, sofinancirala Javna Agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo RS ter Evropski sklad za regionalni razvoj EU.


četrtek, 4. maj 2017 Začel se je ECCO XXX – globalna izmenjava dosežkov na področju kombinatorične optimizacije

Sinoči se je v koprski Armeriji uradno pričel letošnji sestanek raziskovalcev s področja kombinatorične optimizacije ECCO (European Chapter on Combinatorial Optimization). Na njem bo do sobote, 6. maja, več kot sto udeležencev predstavilo svoje prispevke o najnovejših raziskavah in izkušnjah iz reševanja realnih problemov kombinatorične optimizacije kot tudi temeljna spoznanja teoretičnih osnov.

Letno srečanje ECCO prireja združenje The Association of European Operational Research Societies – EURO, ki je na jubilejno 30. izvedbo sestanka povabilo sorodno kitajsko združenje Operations Research Society of China. V Kopru se tako med 3. in 6. majem ob številnih evropskih mudi tudi veliko kitajskih znanstvenikov.

 

 

 

 

 

»Letošnji ECCO je prava platforma akademske izmenjave med Kitajsko in evropskimi državami, ki bo imela učinke na obeh straneh,« je prepričan dr. Xiaodong Hu, predsednik ORSC. Po mnenju dr. Silvana Martelle, predsedujočega srečanja, pa gre za »globalno izmenjavo idej o najnovejših dosežkih na področju kombinatorične optimizacije

Cilj konference je promocija dela na področju kombinatorične optimizacije v širši znanstveni skupnosti z namenom, da se poveča interakcija med raziskovalci na različnih področjih. Udeleženci bodo prisluhnili prispevkom o eksaktnih in hevrističnih oziroma metahevrističnh algoritmih, ki uporabljajo algoritmične tehnike kot so celoštevilsko programiranje, globalna optimizacija, stohastično celoštevilsko programiranje, večkriterijsko programiranje in podobno.

Program (objavljen je na tej povezavi) bodo obogatila štiri predavanja uglednih znanstvenikov, to so:

  • Robert Bixby (Gurobi Optimization, Inc.) – Progress in Linear and Mixed-Integer Programming,
  • Xiaotie Deng (Shanghai Jiaotong University)Constructive Output of Existentially Proved Structure in Combinatorics,
  • Bernard Ries (University of Fribourg)On some graph modification problems,
  • Gerhard J. Woeginger (RWTH Aachen) Lower bound techniques for algorithmic problems.

Konferenco organizirata oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.
Prof. dr. Andrej Brodnik, koordinator konference: »Bližina med računalništvom in informatiko ter matematiko, ki jo zasledujemo na Univerzi na Primorskem, prinaša tesno povezavo med teorijo in prakso: praktične probleme modeliramo v abstraktni problem, ga teoretično rešimo in končno rešitev učinkovito uporabimo v praksi. Prav to odraža tudi konferenca ECCO. Naj poudarim, da probleme kombinatorične optimizacije vsakodnevno srečujemo v logistiki, bioinformatiki, kemoinformatiki, farmaciji in še marsikje drugje. Dogodek bo lepa priložnost za raziskovalce in študente Famnita, da pridejo v neposreden in pristen stik z najboljšimi raziskovalci na področju

 

 

 

 

 


torek, 2. maj 2017 Študent Roman Solodukhin osvojil prvo nagrado na tekmovanju v znanju matematike za Vegova priznanja

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je letos organiziralo 2. tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.

Na državnem tekmovanju, ki je potekalo 22. 4. 2017 v Ljubljani, je največ točk zbral absolvent Matematike na UP FAMNIT Roman Solodukhin. S tem si je priboril tako zlato priznanje kot prvo nagrado letošnjega tekmovanja.

Rezultati tekmovanja so objavljeni na spletni strani DMFA Slovenije.

Romanu čestitamo za še en tekmovalni uspeh!


torek, 2. maj 2017 Študenti UP FAMNIT uspešni v 1. kolu UPM 2017

V četrtek, 20. 4. 2017, se je v Ljubljani, Mariboru in Kopru odvilo prvo kolo odprtega Univerzitetnega prvenstva v programiranju (UPM 2017), na katerega se je letos skupaj prijavilo 58 ekip s 166 temovalci.

Koprskega dela tekmovanja, ki ga tradicionalno gosti UP FAMNIT, se je udeležilo pet ekip in vse so branile barve naše fakultete.

Letos so to:
AmbitiousButRubbish (Mirt Hlaj, Leo Gombač, Jan Grbac),
Narcos (Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija, Arber Avdullahu),
Pomaranca-2017 (Tilen Jesenko, Goran Tubić, Gašper Moderc),
PSPACE' (Daniel Siladji, Marko Palangetić, Nikita Akulich),
Python_3 (Isidora Rapajić, Mirza Krbezlija, Daniil Baldovski).

Tako kot v zadnjih dveh letih, se je tudi tokrat letos najbolje izkazala ekipa PSPACE', ki trenutno zaseda 11. mesto na skupni lestvici, ostale ekipe so na 24. mestu (Narcos), 32. (Pomaranca), 39. (AmbitiousButRubbish) in 44. (Python_3).

Več o rezultatih vseh tekmovalcev in tekmovanju lahko preberete tukaj.

Čestitke vsem in seveda veliko sreče in uspeha v nadaljevanju UPM 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


torek, 2. maj 2017 Uspešno izpeljali 2017 Gjakova Mathematics Competition

V četrtek, 27. aprila, se je 43 dijakov z različnih srednjih šol iz mesta Gjakovë (Kosovo) udeležilo prve izvedbe matematičnega tekmovanja Gjakovë Mathematics competition. Pobudo za organizacijo tekmovanja so podali študenti 1. letnika Matematike na UP FAMNIT Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija in Arbër Avdullahu, Občina Gjakovë in Univerza na Primorskem pa sta zamisel takoj podpril.

Svoje znanje v matematiki je v centru AAB College preverilo 15 dijakov zadnjih in 28 dijakov predzanjih razredov srednjih šol. Ti so na koncu komentirali, da so bile naloge zahtevne, vendar primerne za navdušence nad matematiko in za tiste, ki so se želeli preizkusiti z vajami na univerzitetni ravni.

Eden od ciljev tekmovanja je spodbuditi dijake k študiju matematike ter ponuditi najboljšim možnost, da izberejo tovrsten študij. Univerza na Primorskem bo namreč dvema najboljšima tekmovalcema ponudila štipendijo za študij na UP FAMNIT, ostali pa bodo povabljeni na tradicionalni poletni tabor Matematika je kul, ki bo letos potekal med 20. in 25. avgustom v Kopru.

Razglasitev uradnih rezultatov in podelitev nagrad bo 10. maja 2017.

2017 Gjakova Mathematics Competition so pozorno spremljali tudi lokalni mediji, kar potrjuje pomen tovrstnih mednarodnih sodelovanj med Univerzo na Primorskem in mesti, iz katerih prihajajo naši študenti.

Ob že omenjenim študentim se UP FAMNIT zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri prvi izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili:
Mimoza Kusari-Lila, županja Občine Gjakovë,
Diana Qarkaxhija, direktorica Direktorata za izobraževanje Občine Gjakovë,
Dardan Bakija, z Direktorata za izobraževanje Občine Gjakovë,
Jusuf Qarkaxhija, Visar Qarkaxhija in Rifat Haxhija, iz AAB College Gjakovë.

Zahvala gre tudi številnim učiteljem iz različnih srednjih šol, ki so pomagali pri promociji tekmovanja.

Na koncu pa seveda čestitke vsem udeležencem!