Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 31. januar 2017 Prenos študijskih programov 1. in 2. stopnje Aplikativna kineziologija na UP FVZ

Od 1.10.2017 se bosta študijska programa Aplikativna kineziologija prve in druge stopnje izvajala na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

Kandidati za vpis za informacije kontaktirajo Referat UP FVZ. Informacije: 05 663 58 01, a.kineziologija@famnit.upr.si / 05 662 64 61, referat@fvz.upr.si.


ponedeljek, 30. januar 2017 Uspešen nastop UP FAMNIT na Informativi 2017

V soboto 28. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključila še ena uspešna izvedba Informative – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti.

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice, ki so jih vodili naši asistenti in predavatelji (Nina Chiarelli, Nastja Cepak, Tilen Genov, Matjaž Kljun, Bojan Lazar, Marko Posavčević), v  predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanjema Dopolnjena in virtualna resničnost Matjaža Kljuna in Zakaj je kmetijstvo izziv? Alenke Baruca Arbeiter.

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali fotoutrinki dogajanja na razstavnem prostoru UP so na voljo tukaj.


ponedeljek, 30. januar 2017 UP FAMNIT obiskali predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova

Med gosti letošnjega sejma izobraževanja in poklicev Informativa 2017 so bili tudi predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova. V delegaciji je bil prof. dr. Alexandr Razgulin, prodekan za mednarodno sodelovanje Računalniško-matematične in kibernetične fakultete, ki je v petek, 27. januarja obiskal UP FAMNIT.

Na srečanju, katerega so se udeležili dekanja Famnita izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma in doc. dr. Jernej Vičič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, so bili predstavljeni prvi predlogi sodelovanja med fakultetama tako na raziskovalnem kot na pedagoškem področju.

Spomnimo, da sta novembra lani Univerza na Primorskem in Moskovska državna univerza Lomonosova podpisali sporazum o sodelovanju, s katerim želita instituciji vzpostaviti skupno slovensko-rusko izobraževalno in raziskovalnega središče. Petkovo srečanje predstavnikov obeh fakultet pa je prvi korak v smeri oblikovanja konkretnih korakov sodelovanja.

UP FAMNIT sicer že tradicionalno sodeluje z ruskimi raziskovalnimi ustanovami. Oktobra lani smo skupaj z UP IAM, pridobili sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo – med financiranimi projekti je tudi bilateralni raziskovalni projekt Matrične strukturne relacije, ki ga vodi prof. dr. Bojan Kuzma in ga izvajamo ravno z Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova.

Na fotografiji (od leve proti desni): doc. dr. Jernej Vičič, prof. dr. Bojan Kuzma, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in prof. dr. Alexandr Razgulin.


četrtek, 26. januar 2017 Poletna šola - trajnostna gradnja v Alpah

Univerza na Primorskem (UP FAMNIT) in Oregon State Universty (College of Forestry) iz ZDA organizirata skupno poletno šolo Prispevek gozdno-lesne verige h trajnosti grajenega okolja v Alpah (The Forest Sector's Contribution to Sustainability of the Built Environment in Alpine Europe)

Med poletno šolo se boste spoznali s trajnostnimi praksami gradnje v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici in na Hrvaškem. 

Potekala bo med 24.6. in 8.7., ovrednotena pa je s 6 kreditnimi točkami. 

Poletna šola je namenjena študentom iz Evrope in Severne Amerike. 

Več si lahko preberete na spletni strani: http://alpine-europe.famnit.upr.si/en/


sreda, 25. januar 2017 Izjemno uspešen matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 25. januarja, je na Famnitu potekal 7. matematični dan, ki so se ga tokrat udeležili dijaki 3. letnika Gimnazije Koper. Obiskalo nas je okoli 120 dijakov, ki so se v spremstvu štirih profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dogodka je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Matematični dan je otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, uvodni pozdrav pa je imel tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič. Dijaki so se nato udeležili dveh predavanj; vsak je izbral po eno od štirih, ki so bila na voljo v dveh skopih. Izbirali so lahko med naslednjimi temami: Čarovnija ali preprosto … matematika? (asist. dr. Nina Chiarelli), Delta roboti in matematika (prof. dr. Štefko Miklavič), O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija (izr. prof. Klavdija Kutnar), Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. Mihael Perman), Origami: kako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma) in Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih).

Matematične dneve prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli šest tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, tokratnega dogodka pa so se udeležili prav vsi dijaki 3. letnika Gimnazije Koper, kar je za predavatelje pomenilo še večji izziv.

Fotogalerija uspešnega dogodka je objavljena tukaj.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 

 


torek, 24. januar 2017 Informativni dnevi 2017: brezplačen avtobusni prevoz

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačen avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 10. februarja 2017 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno torka, 9. februarja 2017.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 10. februarja 2017 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 11. februarja 2017 ob 10. uri.

Vabljeni!


ponedeljek, 23. januar 2017 Uradne ure knjižnice TeMeNa v času od 23.1.2016 do 27.1.2017

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 23.1.2017 do 27.1.2017 odprta po sledečem urniku:

  • PONEDELJEK: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
  • TOREK: 12:00 – 18:00
  • SREDA: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
  • ČETRTEK: 12:00 – 18:00
  • PETEK: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00

 

Hvala za razumevanje


ponedeljek, 23. januar 2017 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT 2016/17

V torek, 17. januarja 2017 so bile izvedene volitve Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) za študijsko leto 2016/17.

ŠS v študijskem letu 2016/07 šteje 15 članov. Predseduje mu Martin Senič, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Konstitutivna seja je potekala 23. januarja 2017.

Člani Študentskega sveta UP FAMNIT v študijskem letu 2016/17 so:

  • Martin Senič (Varstvo narave, magistrski), predsednik,
  • Anja Andrenšek (Aplikativna kineziologija, dodiplomski),
  • Narmina Baghirova (Matematika, dodiplomski),
  • Saša Bele (Biopsihologija, magistrski),
  • Špela Bizjan (Biopsihologija, dodiplomski),
  • Maja Čeček (Biopsihologija, dodiplomski),
  • Tina Čeh (Aplikativna kineziologija, magistrski), tajnik,
  • Andreja Grobiša (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski), podpredsednica,
  • Nevena Mitrović (Matematične znanosti in Računalništvo in informatika),
  • Rade Nježić (Matematika, dodiplomski),
  • Luka Pavlović (Matematične znanosti, magistrski),
  • Valentin Sojar (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
  • Damjan Tonkli (Bioinformatika, dodiplomski),
  • Šejla Žujo (Matematika s finančnim inženiringom, magistrski),
  • Eva Žunec (Biodiverziteta, dodiplomski).

Podatki o predstavnikih študentov v organih in komisijah UP FAMNIT so dostopni tukaj

Predstavnika študentov UP FAMNIT v Študentskem svetu Univerze na Primorskem sta Martin Senič in Luka Pavlović.

Več informacij o volivah v ŠS in njegovih pristojnostih je dostopnih tukaj.


petek, 20. januar 2017 Japan Patent Office sprejel patent doc. dr. Iztoka Savnika

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.

Vsebina patenta sta metoda in protokol za izvajanje poizvedb v porazdeljeni podatkovni bazi trojic, ki omogočata visok nivo vzporednosti na osnovi razdeljenega in cevovodnega paralelizma. Metoda in protokol sta implementirana v podatkovno vodenem sistemu za izvajanje poizvedb big3store. Sistem big3store interpretira izraze algebre grafov s programi v obliki dreves procesov, ki so med sabo povezani s tokovi podatkov. Drevesa procesov so dinamično preslikana na polje podatkovnih strežnikov. Sistem za predstavitev trojic uporablja jezik RDF (Resource Description Framework), ki predstavlja osnovni jezik semantičnega spleta (glej https://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web).

Sistem big3store je dostopen kot odprtokodni sistem na naslovih https://github.com/upfamnit/big3store oz. https://github.com/yahoojapan/big3store .

Yahoo Japan Research in UP FAMNIT sodelujeta na razvoju sistema big3store od leta 2013. V okviru projekta UP IN SVET – Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem in za potrebe izdelave patenta je našo fakulteto leta 2014 obiskal soavtor patenta Kiyoshi Nitta, sodelavec Yahoo Japan Research.

Dr. Savniku čestitamo za pomemben dosežek!


sreda, 18. januar 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice danes, 18.1.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 18.1.2017 knjižnica odprla ob 10:45.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje


torek, 17. januar 2017 Osem profesorjev iz Uzbekistana in Kazahstana na izobraževanju na UP FAMNIT

V ponedeljek, 16.1.2017, nas je obiskalo osem profesorjev s treh uzbekistanskih in ene kazahstanske univerze. Pri nas so na štirinajstdnevnem usposabljanju iz programov MATLAB in COMSOL.

Prvi dan je minil v sproščenem vzdušju: goste smo najprej sprejeli na naši fakulteti, nato pa je sledilo bolj uradno srečanje z rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem, dekanjo UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar, vodjo Sektorja za izobraževalno in mednarodno dejavnost UP Tatjano Mikelič Goja in vodjo ter organizatorji usposabljanja – dr. Boštjanom Frelihom, Ikrom Malaino in Alešem Ovnom.

Danes pa so si gosti zavihali rokave in se lotili reševanja problemov v Matlabu.

Gostovanje poteka v okviru mednarodnega projekta ECCUM. Skupaj s partnerji iz Španije (Universidad de Santiago de Compostela) in Italije (Politecnico di Torino) kolegom iz Uzbekistana in Kazahstana pomagamo vzpostaviti magistrski študijski program iz matematičnega inženiringa. Kurikulum in učne načrte smo že razvili, v trenutni fazi pa krepimo veščine, ki jih bodo v prihodnje potrebovali izvajalci programa. Znanje, ki ga bodo osvojili pri nas, bodo nato podajali svojim študentom.

Izobraževanje hkrati poteka tudi v Španiji, s čimer bodo partnerske institucije iz Centralne Azije lahko izkoristile najboljšo kombinacijo znanj pri partnerjih.

Program matematičnega inženiringa se bo izvajal na univerzah Urgench State University, Uzbekistan; Turin Polytechnic University, Uzbekistan; Bukhara Engineering – Technological Institute, BETI, Uzbekistan; A. Baitursynov Kostanay State University, Kazahstan; International Information Technology University, IITU, Kazahstan.

Projekt je financiran s sredstvi programa Erasmus+ - krepitev zmogljivosti. Gre za enega izmed 140 projektov, ki jih je za sofinanciranje izbrala Evropska Komisija v letu 2015. Z njimi EU krepi svojo vlogo na področju visokega šolstva po svetu, hkrati pa pomaga pri vzpostavljanju modernih in zanimivih študijskih programov, ki spodbujajo zaposljivost mladih diplomantov iz različnih držav sveta.


petek, 13. januar 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na ogled filma Awakenings

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 19. januarja, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na psiho-socio-biološko obarvanem večeru si bomo ogledali film Awakenings (P. Marshall, 1990), za njegovo umestitev pa bo poskrbel nevrolog dr. Bojan Rojc.

Vljudno vabljeni!

 

Več o filmu:

Film Awakenings prikazuje utrip psihiatričnih bolnišnic v šestdesetih letih in odkritje prvega zdravila za Parkinsonovo bolezen, ki je danes precej poznana bolezen živčevja. Povzroča jo propad nevronov v bazalnih ganglijih, to pa je struktura, ki je odgovorna predvsem za avtomatične, ritualne odgovore, ki pa predstavljajo večino našega delovanja. Film prikazuje paciente popolnoma odrezane od zunanjega sveta in skoraj neverjetno spremembo, ko prejmejo takrat novo zdravilo L-dopa. Film je narejen po resničnih dogodkih, ki jih v istoimenski knjigi opisuje Oliver Sacks, britanski nevrolog, ki je leta 1959 prvi preizkusil delovanje zdravila.


sreda, 11. januar 2017 Objavljen je razpis Erasmus+ za 2017-18 (študij in praktično usposabljanje v tujini)

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Omogoča prijave za študij in praktično usposabljanje v tujini med 1.6.2017 in 30.9.2018. 

Rok za prijave je 26.1.2017.

Razpis z vsemi prilogami in navodili je dosegljiv na povezavi tu. 


ponedeljek, 9. januar 2017 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2016«

Za nami je druga izvedba kviza »Matematični adventni koledar«, s katerim želimo približati matematiko mlajšim generacijam na sproščen, ne strogo šolski način.

Letošnjega tekmovanja, ki je potekalo med 1. in 19. decembrom 2016, so se udeležili tako osnovnošolci kot srednješolci. Natančneje je v treh kategorijah tekmovalo 107 osnovnošolcev iz 8. in 9. razreda, 80 dijakov 1. in 2. letnika ter 68 dijakov 3. in 4. letnika.

Med sodelujočimi smo tudi letos izžrebali dobitnike glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 7. poletnem matematičnem taboru za srednješolce in osnovnošolce Matematika je kul. Tabor bo v organizaciji UP FAMNIT potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2017 (predvidoma od nedelje 20. avgusta do sobote 26. avgusta).

Prejemniki nagrad so:

PAVEL KERKOČ,
9. razred, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

MARIJA KLEMENČIČ,
1. letnik, Gimnazija Škofja Loka

MATJAŽ JAZBEC LEBEN,
4. letnik, Gimnazija Nova Gorica

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje, nagrajencem pa še posebno tudi za srečo pri žrebu. Upamo, da se v čim večjem številu vidimo na taboru, kjer bo priložnosti za zanimive matematične uganke še več. 

Želimo vam uspešno in matematično 2017!


ponedeljek, 9. januar 2017 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na tretjem predavanju z naslovom

»Slike vredne tisoč besed«,

ki bo potekalo

v sredo, 11. januarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Andrej Bauer (UL FMF in IMFM) predstavil, kako sodobni računalniki s svojo izjemno računsko zmogljivostjo omogočajo vizualizacijo kompleksnih matematičnih objektov, ki jih še pred dvema desetletjema človeško oko ni videlo. Kar je bilo skrito v abstraknih mislih profesionalnih matematikov, lahko danes izračuna in nariše dober študent. Na predavanju bodo predstavljene matematične vizualizacije, ki so jih izdelali študenti matematike in računalništva na Univerzi v Ljubljani, in ob tem bodo na poljuden in zanimiv način pojasnjeni matematični pojmi, ki so sicer snov univerzitetnega študija. Predavatelj se bo dotaknil tudi umetniških vod in se vprašal, kje pravzaprav je meja med matematiko in umetnostjo ter med računalnikom in umetnikom.

O predavatelju:

Prof. dr. Andrej Bauer dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem računalniške matematike, predvsem z računalniško logiko, izračunljivo matematiko in teorijo programskih jezikov. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z računalniško umetnostjo in že dobro desetletje na spletni strani www.random-art.org razstavlja slike, ki jih naključno generira z računalnikom.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 

 

 


četrtek, 5. januar 2017 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2016/17

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Vabimo vas na predavanje z naslovom "Porajajoči se zoonotski virusi in njihov pomen za Slovenijo",
ki bo potekalo

v torek, 10. 1. 2017, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper).

Kratek opis predavanja:

EBOLA, ZIKA, MERS, CCHF, WN … so na papirju le kratice. V dejanskem svetu pa označujejo nevarne bolezni, ki jih pri ljudeh povzročajo patogeni arbovirusi. Vsi so opisani kot nedavni povzročitelji hudih epidemij po svetu. Na ljudi jih prenašajo prenašalci, ki viruse v naravi najdejo v ustreznih gostiteljih. Vsi skupaj so namreč del zapletenih enzootskih in zoonotskih življenjskih krogov, na katere poleg glavnih akterjev (ljudi, prenašalcev in gostiteljev) močno vplivajo tudi socio-ekonomski in okoljski pogoji, predvsem vremenske spremembe.

Le natančno poznavanje življenjskih krogov teh virusov in njihove patogeneze nam omogoča, da lahko te bolezni preprečimo in da se lahko branimo posledic okužb. Na predavanju bodo predstavljeni do sedaj znani ekološki in epidemiološki podatki nekaterih arbovirusov, ob koncu pa se bomo ukvarjali z vprašanjem, kaj se zgodi, če ali ko se dotični virusi začnejo učinkovito prenašati med ljudmi in kaj vemo o njihovem pojavljanju v Sloveniji.

O predavateljici:

Doc. dr. Darja Duh je univerzitetna diplomirana mikrobiologinja. Diplomirala je 1998 na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Leta 2002 je pridobila naziv magister znanosti, leta 2004 pa je na Medicinski fakulteti v Ljubljani uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo. Na Oddeleku za medicinsko mikrobiologijo Maribor Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano se raziskovalno ukvarja predvsem z ekologijo in epidemiologijo zoonotskih agensov, ki jih prenašajo klopi in komarji ter tistih, ki se na ljudi prenašajo direktno preko izločkov malih sesalcev. Trenutno raziskuje virusne patogene, ki pri ljudeh povzročajo respiratorne in gastrointestinalne okužbe ter okužbe osrednjega živčnega sistema. Na Medicinski fakulteti Univerze Mariboru je bila izvoljena v naziv docentke za področje mikrobiologija ter predava na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru.

Vljudno vabljeni!

 

Predavanje poteka v okviru projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

 


četrtek, 5. januar 2017 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na tretjem predavanju z naslovom

»Slike, vredne tisoč besed«,

ki bo potekalo

v sredo, 11. januarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo prof. dr. Andrej Bauer (UL FMF in IMFM).

 

Sodobni računalniki s svojo izjemno računsko zmogljivostjo omogočajo vizualizacijo kompleksnih matematičnih objektov, ki jih še pred dvema desetletjema človeško oko ni videlo. Kar je bilo skrito v abstraknih mislih profesionalnih matematikov, lahko danes izračuna in nariše dober študent.

Na predavanju si bomo ogledali matematične vizualizacije, ki so jih izdelali študenti matematike in računalništva na Univerzi v Ljubljani, in ob tem na poljuden in zanimiv način pojasnili matematične pojme, ki so sicer snov univerzitetnega študija. Nato se bomo podali v bolj umetniške vode in se vprašali, kje pravzaprav je meja med matematiko in umetnostjo ter med računalnikom in umetnikom.

O predavatelju:

Prof. dr. Andrej Bauer dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem računalniške matematike, predvsem z računalniško logiko, izračunljivo matematiko in teorijo programskih jezikov. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z računalniško umetnostjo in že dobro desetletje na spletni strani www.random-art.org razstavlja slike, ki jih naključno generira z računalnikom.

Vljudno vabljeni!


sreda, 4. januar 2017 Vabljeni na informativni dan za dodiplomski študij 2017/18

Na fakulteti bomo v petek, 10. februarja (ob 10. in 15. uri), in v soboto, 11. februarja (ob 10. uri), sprejeli kandidate, ki jih zanima vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu.

Dijakom in vsem, ki jih zanima vpis v naše programe, bodo profesorji in asistenti podrobneje predstavili študijske programe in odgovorili na vsa vprašanja v zvezi s študijem na naši fakulteti. Vse bodo pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem s predstavitvijo obštudijske dejavnosti na fakulteti. Več: tukaj.

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačni avtobusni prevoz na informativne dneve. Podrobnejše informacije o zbiranju predprijav bodo objavljene konec meseca januarja tudi na naši spletni strani.

Veselimo se vseh brucev, ki se bodo odločili za študij pri nas.


sreda, 4. januar 2017 Vabljeno predavanje - Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 9. januarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00 - 18:00

TITLE: Basics of GPU programming using Cuda

LECTURER: Prof. Nouredine Melab


ABSTRACT:
On the road to the exascale era, coprocessors including (GPU, Xeon Phi, etc.) are increasingly becoming key building blocks of High Performance Computing platforms. Besides their energy efficiency, these many-core devices boost the performance of multi-core processors through the combination of a larger number of processing cores, vector-SIMD processing and multi-threading. According to the last edition (November 2016) of the Top500 international ranking of supercomputers, GPU accelerators are the widely spread coprocessors which are successfully popularized by the easy-to-adopt programming models such as CUDA. The objective of this lecture is to give an introduction to GPU programming. The lecture starts with a reminder of parallel computing platforms and basics of parallel algorithm design and models. Then, the focus is put on the GPU programming using CUDA. The complex GPU hardware architecture is presented together with its associated parallel programming model. The basic features of CUDA are exposed and illustrated through examples. Some complexity analysis and performance results are reported.

BIO:
Nouredine Melab is a full Professor at Université Lille 1, Inria Lille and CNRS CRIStAL labs. He has received a PhD in computer science from Université Lille 1 in 1997. He has been an Associate Professor at Université du Littoral - Côte d'Opale then Polytech'Lille before joining Université Lille 1. His research interest include combinatorial optimization and parallel (multi-core, many-core, cluster, etc.) computing. He has (co-)authored more than 150 international publications on parallel and/or distributed optimization including journal and conference papers and book chapters. He has supervised 15 PhD theses on parallel optimization. He is the scientific leader of supercomputing at Université Lille 1 since 2005. In Education, N. Melab is the co-head of the master of advanced scientific computing at Lille 1 since 2010. He is teaching mainly operations research and parallel and distributed computing.

Organised by:
SYNERGY - H2020 TWINNING project

Vabljeni!